Fluierul meu

Pentru că altceva mai bun nu-mi trece prin cap chiar acum, m-am gândit să vă prezint unul dintre fluierele mele. Este un fluier în la, din lemn de cireş, întărit cu foiţă de alamă, creat în 2004 de meşterul Traian Ciuculescu din Piteşti. Mai există foarte puţini meşteri de fluiere în ziua de azi. Domnul Traian Ciuculescu este singurul dintre ei care e în acelaşi timp şi intelectual, fiind autorul unicului tratat de fluiere româneşti existent: “Fluierul la români” (2001). (E de asemenea omul care m-a iniţiat, acum vreo 8 ani, în secretele breslei fluieraşilor)

Fluierul e un instrument simplu şi străvechi. Există însă o deosebire fundamentală între el şi instrumentele de suflat cu coloană de aer “clasice”. Sunetul lui, chiar dacă nu ştii să cânţi, spune poveşti întregi. E un instrument intim, pe care îl cari la tine în geantă şi-l scoţi când te simţi singur sau chemat de duhurile strămoşeşti care plutesc permanent în jurul nostru, chiar şi în Bucureşti, şi începi să sufli în el pentatonii simple. La flaut sau block-flöte, puritatea sunetului e cea mai importantă. La fluier, din contră, contează bogăţia timbrului, întocmai ca buchetul de arome al unui vin vechi. Nu există două fluiere identice, din acest punct de vedere. Nici două cântări asemănătoare la acelaşi fluier. De exemplu, ia să vedem, a ce sună fluierul meu în această dimineaţă? Sună a cireşe, că e din lemn de cireş şi mai e şi primăvară. A vânt prin pădure, asta e iarăşi obişnuit. A sirenele vapoarelor şi a cântecul marinarilor. A vinul fiert de aseară.
De asemenea, sună a lumea cealaltă, ceea ce iarăşi e obişnuit. La origini, fluierul avea proprietăţi magice. Trilurile şi mordenţii (ornamentica, exacerbată în Orient, dar bogată şi aici) erau un fel de mască a vrăjitorului, îl protejau pe acesta de forţa irezistibilă a lumii celeilalte. Desigur, în ziua de azi, chiar şi cele mai magice dintre obiecte şi-au pierdut, treptat, proprietăţile, iar lumea cealaltă numai irezistibilă nu mai e, mai curând timidă aş zice, aşa că acum, când cânt la fluierul meu de cireş, nu mai am nevoie de măşti, în schimb am nevoie de atenţie sporită ca să aud câteva vaiere de-ale ielelor, de undeva, din abisul sufletelor noastre neexplorate.

About The Author

34 thoughts on “Fluierul meu

  1. As vrea sa imi spuneti cum pot achizitiona si eu un astfel de anstrument, dar daca s-ar putea din lemn de prun. Va rog sa ma contactati pe e-mail.
    Va multumesc

  2. De unde pot lua lectii de cantat la fluier…
    Astept un raspuns pe adresa de maill.
    Multumesc anticipat

  3. Va rog sa-mi recomandati si mie un mod de a invata sa cant la fluier.Daca stiti vreo carte sau vreun site ar fi perfect pentru ca incerc sa invat singur.Va multumesc

  4. Si eu imi doresc sa gasesc pe cineva de la care sa pot invata cantatul la fluier. Daca imi puteti da informatii va rog sa-mi raspunde-ti pe mail. Multumesc! 🙂

  5. Recomand cu căldură taberele de vară de la Muzeul Satului. Mulţi meşteri de fluiere vin acolo, inclusiv domnul Ciuculescu, care a scris şi o carte despre asta, din păcate indisponibilă în librării.

  6. Vă rog să îmi daţi şi mie o adresă de internet de unde să pot învăţa să cânt la fluer… Vă mulţumesc!

  7. Abi, din câte ştiu eu, o adresă de internet pentru aşa ceva. În măsura în care o să am timp, o să încerc să scriu în viitor câteva articole despre cântatul la fluiere. Stay tuned.

  8. Sunt in cautarea unui fluier pentru un prieten drag care adora sa cante la acest instrument. As fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea ajuta sa-l gasesc. Domnul Ciuculescu are un loc in care vinde fluiere facute de el?

  9. Din câte ştiu eu, domnul Ciuculescu vine la târgurile de artă populară care se mai ţin prin Bucureşti. În afară de acestea, Muzeul Satului şi Muzeul Ţăranului Român au magazine în care se găsesc fluiere autentice, probabil şi din cele făcute de dl. Ciuculescu. De întrebat la faţa locului.

  10. Mie mi-a cumparat mama un fluier odata cand aveam vreo 7 ani, dar nu am invatat niciodata sa cant la el, nici macar nu am fost interesat de el, dupa cate imi aduc amminte. Nu ma pricep de loc la utilizarea instrumentelor muzicale.

    (NB: Sometimes a cigar IS just a cigar, ca tocmai ma contrazisese unul pe undeva despre asta.)

  11. Radu, ce înţelegi prin “fluier”? Adică, obiectivul care e? Fluierul “ţărănesc” e un instrument aparte, flautul altul, block-flote e alt instrument. Cu oricare se poate începe, şi continua. Faptul că eşti începător nu înseamnă că ai nevoie de un instrument special, ci poate, că poţi să iei un instrument mai ieftin (nu ai nevoie de instrumente scumpe, de concert). Dar fluierele ţărăneşti, despre care era vorba în acest post, sunt toate bune.

  12. Radu, dacă vrei să produci un sunet pasional, să simtă gagicile un foc în vintre ascultându-te, ia-ţi neapărat un fluier din lemn de soc. Dacă preferi interpretarea “mai la sentiment”, să ohteze mândruţele, ia-ţi unul de os (domnesc, dacă se poate). Dacă însă vrei unul la care să cânţi tu de dragul cântatului şi atât, vezi să fie de fag.

    Pentru un începător, însă, fluierul piciorului e numai bun, că nu costă nimic.

  13. Salut,

    Doresc sa invat sa cant la fluier, dar nu se gasesc multe informatii pe net. De exemplu cum se canta, cum se acordeaza, de unde se pot cumpara. Ma puteti ajuta cu o adresa sau un contact al unui mester popular care face fluiere traditionale. Multumesc!

  14. Doresc sa invat sa cant la fluier, dar nu se gasesc multe informatii pe net. De exemplu cum se canta, cum se acordeaza, de unde se pot cumpara. Ma puteti ajuta cu o adresa sau un contact al unui mester popular care face fluiere traditionale. Multumesc

  15. Salut,

    As vrea sa invat si eu sa cant la fluier, doar ca am cautat pe net un “profesor” pentru niste cursuri insa fara succes. Aveti vreun contact pentru niste lectii de fluier? si o recomandare ce tip de fluier si de unde pot cumpara? multumesc si numai bine!

  16. A, nu. Lasati-l pe als unde e!A. fake mai accept,ca nu ma doare schimonosirea, dar als fake NU!!!!

  17. @ tudor:
    Cei mai buni profesori sunt nevoia si necazul.Cantatul la fluier nu se invata intr-o saptamana, intr-o luna sau un an; se inviata intr-o viata de om.
    Singur te inveti cel mai bine si mai trainic;o sa ia vro 2- 3 luni pana prinzi cat de cat o doina, un tril;fluierul este instrument al singuratatii; omul canta in principal pentru el, sa-si stampere inima, nacazul sau bucuria mare; dupa parerea mea, la fluier nu ar trebui cantat dupa note, doar dupa o ureche muzicala buna, “sa sune bine”. Daca nu o ai, tot fluierul o formeaza – ia ceva timp- dar merita.

    Sa ai Noroc bun!

  18. buna tuturor
    aceeasi dorinta o am si eu, sa “invat” sa cant la fluierul traditional romanesc, pentru mine
    am ureche muzicala dar am nevoie sa mi cumpar un fluier (sau mai multe) si de un “profesor” de initiere
    va multumesc mult pt orice recomandare, dar sa incercati sa nu fie la misto

  19. Dragă PetEr, iti multumesc pentru comentariu. Inca cnad la fluier, desi, in 12 ani de cand am scris articolul, s-au intamplat multe. Mesterii s-au impuținat, nu știu câți mai trăiesc, dar la târguri mai vine unul singur, pentru că stă în București. Nu știu cum îl cheamă. Dar fluierele lui sunt tot mai bune, am cumpărat și eu unul, recent. Sfatul meu e să îți iei un fluier și să începi să te joci cu el. FLuierului românesc nu necesită un profesor, cel puțin nu la început. Ciobanii de demult aveau singurătatea și natura drept profesori. Când vei începe să te descurci cu el, poți asculta înregistrări și te vei perfecționa. Succes!

  20. multumesc pentru raspunsul rapid !
    ai dreptate in ce spui si asa ar trebui sa fie, doar ca ciobanii aveau ceva ce noi nu prea mai avem …. inspiratia din natura si … timp 🙁
    de aceea am incercat sa gasesc un sfatuitor sau ghid sa-i spunem
    cum as putea sa dau de acest mester ?… am cautat pe net si nimic … doar articole

  21. multumesc pentru raspunsul rapid !
    ai dreptate in ce spui si asa ar trebui sa fie, doar ca ciobanii aveau ceva ce noi nu prea mai avem …. inspiratia din natura si … timp 🙁
    de aceea am incercat sa gasesc un sfatuitor sau ghid sa-i spunem
    cum as putea sa dau de acest mester ?… am cautat pe net si nimic … doar articole

  22. foarte ciudat, am trimis inca un mesaj dar vad ca nu a aparut …. mai astept putin si daca nu, il voi rescrie

  23. Buns ziua. Doresc si eu sa il cunosc personal pe d-l Ciuculescu. Puteti oare sa-mi intermediati contactul? Multumesc Iulian

  24. Mi-e teamă că nu pot. Sunt mulți ani de zile de când nu l-am văzut, și nu știu ce mai face. Sper că e bine.

  25. Posed chiar unul din fluierele domnului. Din care am auzit ca ar fi fost a lui bunicul dinsului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.