Din nou despre uriaşi

Într-o însemnare mai veche a bestiarului mahalalei (însemnare care nu s-a păstrat ca atare pe site-ul actual, pentru că, nu ştiu de ce, baza de date furnizată ablog nu merge mai înapoi de februarie 2006, dar care se va regăsi într-o arhivă pe care o să o pun la rubrica “Pages”, dar nu vă mai plictisesc cu probleme tehnice), vă vorbeam despre uriaşi.

Citind în ultima vreme operele maestrului Alcofribas, abstractorul de chintesenţă, am aflat date noi despre acest subiect. Am aflat că aveam dreptate în unele privinţe, de exemplu că în mod clar uriaşii nu au fost exterminaţi la potop, ci trăiesc printre noi, în ciuda faptului că nici unul nu a încăput în Arca lui Noe, pentru că cel puţin unul, pe nume Hurtaly, a stat călare pe ea, ghidând-o. Mai aflăm că numele primului uriaş este Chalbroth, şi că Pantagruel descinde direct din el, după 60 de generaţii (le-am numărat). Toţi strămoşii în linie directă sunt menţionaţi de cronicar, şi printre numele ilustre ale acestei familii îl regăsim pe Atlas, Sisif, Goliat, Briar cel cu o sută de braţe (ăsta o fi vreun Vişnu?), Pore, cel înfrânt de Alexandru cel Mare, Happemousche (Înghitemuscă, l-aş traduce eu), inventatorul limbilor de bou afumate, căci înainte de el lumea le săra, ca pe jambon, Gallehault, inventatorul damigenei, etc.

Am avut dreptate şi când bănuiam că uriaşii ar fi trăi cu mult peste limita de o sută douăzeci de ani menţionată în Biblie, având în vedere că Gargantua, când s-a născut Pantagruel, avea “quatre cent quatre vingt quarante quatre” ani (provocare către cetitor: să vă văz cum traduceţi numărul ăsta).

Mă înşelam însă în ceea ce priveşte originea uriaşilor. Vă spuneam pe vremuri că, aşa cum ştim din scrieri pseudoepigrafice, din Cartea lui Enoch şi din Leptogeneză, precum şi dintr-un enigmatic verset din Facere (capitolul 6), uriaşii ar fi fost progeniturile rezultate din împerecherea femeilor oamenilor cu îngerii din ceata lui Semiazaz. Ei bine, Alcofribas are o altă părere: cică în vremi biblice, după ce sângele inocent al lui Abel a fost vărsat, pământul, absobindu-l, deveni dintr-o dată extrem de fertil, dând tot soiul de fructe gigante, mai cu seamă moşmoane. Nu râdeţi, moşmoanele există, Mespilus germanica, în franceză le zice “neffles”, Alcofribas le numeşte “mesles”. Iar oamenii s-au apucat să le mănânce, ceea ce a avut un efect neaşteptat, şi anume, gigantismul diverselor părţi ale corpului. În funcţie de sensibilitatea individuală, unora le-a crescut burta. Ei sunt strămoşii burtoşilor petrecăreţi de azi. Altora, le-a crescut spatele, şi din ei vine seminţia cocoşaţilor. Altora, le-a crescut falusul, dar aceştia au dispărut demult, după cum se plâng femeile. Etc. În sfârşit, o mică parte au crescut cu totul, şi aceştia sunt uriaşii de azi. Citind eu aceste consideraţii, care risipesc anatema biblică asupra uriaşilor, m-am gândit să le trec aici, în spirit ştiinţific, spre a nu se spune că părtinesc vreo părere spre dauna alteia sau că, mai rău, aş fi rasist sau aş perpetua prejudecăţi.

De altfel, teza duşmăniei dintre Uriaşi şi Dumnezeu este contestată vehement şi de autorul preferat al Zazei, într-o povestioară care m-a făcut să bocesc mai mult decât la Puiul lui Brătescu Voineşti.

About The Author

12 thoughts on “Din nou despre uriaşi

  1. Ştefani, nice try, dar atrag atenţia că era vorba despre “quatre cent quatre vingt quarante quatre”, adică ceva de genul: “patru sute optzeci şi patruzeci şi patru” 🙂 Bogdan a văzut bine, şi a făcut calculul , dar presupun că nimic nu l-ar fi împiedicat pe Alcofribas să scrie “cinq cent vingt quatre”… Deci e mai curând o problemă de traducere decât de aritmetică.

  2. se poate sa-l fi impiedicat dorinta de aliteratie!
    “cinq cent vingt quatre” nu suna nicicum in ciuda frumusetii native a limbii franceze.
    “quatre cent quatre vingt quarante quatre” e cel mai eufonic mod de a scrie 524 fara a te lungi mult prea mult!

  3. Hăhă, Rabelais pare a fi aproape în întregime online 🙂
    Cât despre problema polidactiliei ereditare, reamintesc că există şi sistem duodecimal, şi hexazecimal de numărare. Funès El Memorioso inventase un sistem de numărare cu douăzeci şi patru de mii de cifre (nu ştiu cum s-ar putea numi), pe care l-ar fi putut elabora un miriapod inteligent.
    Totuşi, aceste cazuri sunt mult mai rare decât nenumăraţii ciungi de diverse degete, care au trebuit să se mulţumească cu sisteme mai simple, mergând până la cel binar. Oare Turing avea doar două degete?

  4. Si “Hôpital des Quinze Vingt” la Paris ? De ce nu Hôpital des Trente-Cinq ? 🙂

  5. .. discutia despre quarante quatre imi aduce aminte, prin ricoseu, de “Cotele apelor Dunarii” de la ora 12 in fiecare zi: “Orşova, quarante-deux centimètres..”
    Cu nostalgie.

    Apropo de bestiarul Mahalalei, stiati ca metroul londoney este populat de numeroase animale? balene, rinoceri, chiar si ursi polari.
    http://www.animalsontheunderground.com/bird.html#

  6. Ha, ce interesant. Boges scrisese Funès ca metafora a insomniei, dar, cum ziceam pe undeva, metaforele sunt mai reale ca realitatea.
    Aia cu metroul e o pareidolie frumoasă. O să incerc şi eu o hartă a tramvaielor bucureştene. Dacă îmi iese vreun orlifant, îl pun şi pe blog.

  7. Abonament. Am gasit ! Baza 20 ar fi o cochetarie a lui Louis XIV ca sa para mai tânar – de patru ori douazeci suna mai bine decât optzeci. Nu este deci 15 + 20 ci 15 x 20 = 300 de pacienti.
    cf. Georges Ifrah – Histoire Universelle des Chiffres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.