Dezechilibru estetic

De-a lungul vastelor cercetări pe care le-am întreprins în domeniul teoriei şi practicii dragostei, precum şi în travaliul elaborării (ce părere aveţi de pleonasmul ăsta? sunt foarte mândru de el) unui sistem coerent şi ştiinţific de studiu amoros, una dintre enigmele de care m-am pocnit periodic a fost dezechilibrul de frumuseţe.

Adicătelea, fetele sunt frumoase. Toate, în moduri care sunt, simultan, aceleaşi şi diferite (ceea ce le face obiect de studiu al antropologiei, căci antropologia cică vrea să cunoască în ce măsură un altul e la fel şi diferit, şi unde mai pui că oximoron din ăsta nu găseşti oriunde). În timp ce băieţii nu sunt frumoşi, domnule. Niciunul. Sau extrem de puţin, şi atunci probabil că avem de-a face cu reflexia (sau reflexiile) unei cu totul alte frumuseţi, ce nu aparţine băiatului în cauză (a se vedea şi El acercamiento a Almotásim de Mir Bahadur Alí).

Încât m-am văzut nevoit să trag două concluzii de neocolit: (1) orice frumuseţe e feminină, un tablou, un preludiu de Bach, un răsărit de Soare, o surpriză Turbo, etc., şi (2) fie dragostea nu are nimic de-a face cu frumuseţea, fie fetele nu iubesc niciodată. Pentru că, deşi se poate spune că băieţii iubesc fetele pentru că sunt frumoase, în schimb de ce naiba i-ar iubi fetele pe băieţi? Totuşi, se pare că fetele iubesc şi ele pe băieţi, iar dragostea, empiric, are totul de-a face cu frumuseţea. Paradoxa ne pândeşte de după uşă. Aşa că asta este întrebarea pe care ţi-o pun dumitale, cetitoriule. De ce iubesc fetele pe băieţi?

Io cred că am găsit un răspuns care ocoleşte paradoxul. Din acelaşi motiv pentru care sunt iubite: pentru că sunt frumoase. Dar aştept şi părerile domniilor voastre.

About The Author

35 thoughts on “Dezechilibru estetic

  1. depinde cum privesti problema…pererea mea este ca frumusetea nu este totul la un barbat…vorba aia-nu e frumos ce e frumos, e frumos ce itzi place
    am vazut destui barbati frumosi care erau niste brute si aveau impresia ca totul li se cuvine dar am vazut si barbati frumosi care nu faceau caz de asta si stiau sa se comporte cu o femeie
    si ca sa raspund la intrebare -de ce iubim baietii? – fiecare are criteriile ei- eu consider ca este de o mie de ori mai important as stiu ca un tip este intreprinzator, ca se poate descurca in viatza, ca nu ma lasa la greu si ma pot baza pe el, ca nu da inapoi cu lasitate in cazul unei confruntari… decat sa fie cine stie ce frumusetze

  2. am mancat o litera din nume, nu e de mirare cu caldura asta…parca se topesc si tastele

  3. Unde ai văzut dumneata bărbaţi frumoşi???? Io până acuma nu am văzut aşa ceva. Sigur nu era o femeie?

  4. Zaza, esti amfibologica, in ciuda avertismentelor d-lui Philipon: cine “nu cer”? Tu, sau barbatii?

    Vlad, un raspuns l-a dat sub-creatura aia ce raspunde la eticheta “Chris Simi*n”, umbla pe web acum vreo 2 ani. Se voia un pandant la “De ce iubim femeile”. Zero. Barat.

  5. Dragi cititori ai lui Vlad, voi ce credeti: Zaza e frumoasa? Eu sper ca nu, pentru ca… in fine… sa speram ca e urata. Vedem noi pe 1. Desi eu unul cred c-am sa renunt, ca n-am nici un chef sa iau masa cu o batausa si un traficant. Sau, daca totusi vreti sa ne vedem, hai undeva in fata Guvernului, unde e multa Politie…

    Deci, nu uitati intrebarea de la inceput: e sau nu Zaza frumoasa?

  6. A propos, io nu ma refeream la ceea ce se intelege astazi prin “frumusete fizica” (care e in mare un concept incomplet, imprecis si imposibil de pus in practica), desi ma refeream si la aspectul vizual.

  7. te-nseli, musiu, asa ca concluziile tale n-au cum sa fie altfel decat eronate :): barbatii sunt foarte frumosi, mie femeile mi se par urate.

    e o chestiune de gusturi 🙂

  8. Fetele ii iubesc pe baieti asa, degeaba.
    Iar cand o fata iubeste vrea sa fie frumoasa.
    Oare asta sa insemne ca nu-i frumoasa?
    Asta inseamna ca o fata frumoasa nu iubeste?
    Da’ daca nu iubeste nici nu vrea sa fie frumoasa, deci nu-i frumoasa, deci vrea sa fie frumoasa, deci iubeste?
    Nu stiu, m-am zapacit.

  9. Deci n-am inteles nimica. “O femeie” imi zice ca cica ma insel, si la fel si pinocchio, ca cica exista barbati frumosi. Eu zic ca n-aveti dreptate, dar ma rog, sa zicem ca aveti voi: DOVEDITI-O. Eu sustin ca nu exista asa ceva. Ca un barbat care vi se pare frumos nu face altceva decat sa reflecte frumusetea unei femei, poate chiar a celei care priveste, sau poate a alteia.
    Ce anume ar putea fi frumos la un barbat? Gratia? Trasatura feminina. Inteligenta? Non-sens, inteligenta nu e frumoasa. Muschii? Atunci si un taur e frumos. Parul de pe pept? Hăhăhă.

  10. Barbatii nu sunt frumosi. Poate ca tocmai acesta este motivul pentru care femeia iubeste barbatul. Nu pentru ca se simte frumoasa, ci pentru ca lui ii lipseste ceva ce ea poseda fara sa aiba vreun merit. In schimb el are meritul de a fi frumos in interior. S-a construit singur. Pentru mine asta este frumusetea unui barbat. Despre interiorul pe care il caut este mult de spus si chiar inutil. Fiecare simte nevoia de o altfel de completare.
    Si, in definitiv, oare noi nu cautam si nu iubim ceea ce ne lipseste?
    Un taur chiar este frumos, aici nu pot sa nu te contrazic. Iar inteligenta nu poate fi frumoasa pentru ca ea creaza frumusetea, o desavarseste.

  11. ma indoiesc ca putem vorbi de frumusete asa, de parca ar fi un apanaj al genului. frumustea face parte din firea umana dar e mai presus de ea, emana de undeva din alta parte, frumusetea e infinita si lipsita de gen, cred eu. uneori frumusetea e invizibila. nu stiu daca omul o fi fost la inceput o monada, un androgin, cert ca e ca omul nu se poate iubi pe sine (in the good way) – dovada ca nici nu poate sa traisca singur – decit prin intermediul altei fiinte care il iubeste. fiinta respectiva il iubeste la rindul ei tocmai pentru ca este investita cu frumusete si prin acest act al iubiri investeste cu frumusete pe celalalt. fireste, oamenii au nevoie de asigurari: sa stie ca sunt intr-adevar iubitii din ce motiv anume. iubirea va anula insa aceste nedumeriri si socoteli (cit, ce, cum, cine). doi oameni se iubesc pentru ca simt ca participa amindoi la un ritual cind sunt unul in prezenta celuilalt: e o comuniune in frumusete. iubirea face vizibila frumusetea lumii, frumusete care se revarsa asupra intregii lumii (inclusiv asupra amandurora; dupa care fiecare incepe sa dea vina pe calelalt ca el e responsabil de atita pottop de frumusete :))) ha). cre’ca am deviat….

    asa, de fapt m-am bagat ca musca in lapte in aceasta discutiune….

    marea mea curiozitate era alta (si nu stiam unde sa mi-o exprim anume) – la misteriosul zid din strada columbelor ai mai ajuns dumneata? (am citit postul in care povesteai despre el….). si chiar era un loc de joaca pt copii acolo???

  12. Se-ntelege ca am cam stabilitara deja fara putinta de tagada ca dragostea insasi chiar ezista. 😀

  13. Vlad – ultimul Apollon de Bellac. “(Les femmes) sont sur terre pour dire aux hommes qu’ils sont beaux.” Oare va sucomba si el ?

  14. De ce iubesc fetele pe baieti?De ce Nu este un raspuns la aceasta intrebare.Iubirea e un miracol.Apare uneori la prima vedere,alteori dupa multe intalniri.Nu cred ca frumusetea atrage iubirea;nu e de-ajuns.mai e nevoie de acel ceva,misterios,pe care doar indragostitii il stiu.Dar iubirea inseamna si suferinta.

  15. daca si barbatii ar fi frumosi cum ar mai aprecia frumusetea femeilor? avem nevoie de persoane care sa ne venereze, sa ne protejeze…deci dasta sunt babatii urati si dasta ii iubesc femeile…si langa o femeie cu adevarat frumoasa orice barbat se simte frumos

  16. Păi şi de asta ne iubesc fetele, din interes??
    Mărcuţa, nu, nu am mai fost la zidul din strada Colmubelor (articolul original e aici, poate că e mai bine aşa, în timp ce în unele locuri trebuie să tot revii, mereu, în altele locuri nu trebuie să te duci mai mult de o singură dată în realitate, după care nu te mai poţi întoarce. Dar da, atunci când am fost eu, acolo era un spaţiu de joacă în spatele unui bloc ( a cărui faţă dădea spre Matei Basarab, cred)

  17. Vlad, uite – pana nu te bate Zaza – un exemplu de barbat meserias (singurul, dupa parerea mea): Anthony Hopkins. In rolul capitanului de pe Bounty, de exemplu. In rest, suntem de acord (si in dezacord total cu Schopenhauer si vechii greci): femeile sunt mult mai frumoase decat barbatii. “Si mai inteligente”, ar adauga Paleologu. Sigur, poate mai inteligente decat Paleologu – dar asta nu mi se pare o performanta…

  18. “Zaza + A. = LOVE” – ha! Bizar! Chestia asta am vazut-o si acum cateva zile, scrijelita pe o coloana la Palenque. Alaturi de “Hai Rapiduletu”. Ai calatorit cumva in Mexic?

  19. ai dreptate. nu exista barbati frumosi. oricum ai lua-o. pana si fizic; gandeste-te cate gratie si armonie are corpul unei femei goale, spre deodebire de cel al barbatului. si totusi… cred ca frumusetea femeii se revarsa asupra barbatului de langa ea cand il iubeste…pt ca altfel nu ne-am mai creea toate mitul barbatului grijuliu si atent cu noi si cu copii nostri, el care in aparenta e facut sa sparga lemne…dar nu, noi il vedem sensibil si afectos, desi …. si poate sunt femei care vad barbati frumosi, dar poate acestia sunt asa pt ca pe ei ii iubeste cineva. altfel de ce as sta eu sa ma uit la ei si sa-i analizez daca sunt frumosi sau nu? poate ca singuratatea mea e urata, dar dragostea in care sunt inconjurati ii face frumosi…

  20. Clebs: in antichitate, un compliment frumos era “ai ochii ca de bou”. Asa ca poate comparatia mea cu taurul nu a fost nimerita, na.
    Violeta, cred ca suntem de aceeasi parere.

  21. Vlad, o poveste din studentia mamei: pe vremea schimburilor culturale cu alte tari socialiste, venise un student vietnamez la noi si statea in camera cu un roman. “Voi sunteti urati!”, zice intr-o zi orientalul. “De ce?”, intreaba curios romanul. “Aveti ochii mari, ca de vaca!”

    In alta ordine de idei – insemnarea ta e frumoasa, dar te rog sa nu mai publici asa ceva. Uite-te si tu, de cand ai mai avut atatea comentarii – si mai toate _feminine_? Si-acum, pe un ton acid: regret, nu vreau s-o jignesc pe Zaza, dar calitatea comentariilor feminine mazgalite aici imi aduce aminte motivul pentru care ricanez cand aud de “sensibilitatea” si “spiritul” feminin… (Ranjet sardonic.)

  22. Pt. A. (scuza-ma Vlad)
    Ai fi surprins de cat de lipsita de sensibilitate si spirit feminin sunt… Cu toate acestea, unele lucrurui sunt evidente…

  23. Bineinteles ca intrebarea mea referitoare la Zaza era doar de harjoana. Si tot bineinteles ca Zaza e frumoasa. Altfel, ce interes ar fi avut artistul sa minta, cand a zis, usor balbait: “Vreau sa-mi spui, frumoasa Zazaza / Cine te-a iubit!”? 😉

  24. eu am argumentat mai demult in ultima insemnarea de la mine (…si-n altele mai vechi daca ma gandesc mai bine), din cauza asta n-am mai scris nimic in comentariu

    in fine, ideea e ca frumusetea nu vine neaparat din gratie, ci si din armonia formelor (care, sa fie clar, nu e echivalenta cu gratia), culori si contraste, simetrie si altele la care nu ma pot gandi acum ca n-am nici timp si nici chef sa ranjeasca diversi citind ce scriu

  25. Pai nu e evident ca si unii baieti sunt foarte frumosi ? Din pacate pentru fete insa, pe aia frumosi nu-i intereseza fetele prea mult. Desi mai sunt si exceptii, nu vreau sa retez sperantele nimanui. Eu personal vad peste tot prin jurul meu baieti foarte frumosi in fiecare zi, dar e poate pentru ca sunt in Norvegia.

    Eu un singur lucru nu am inteles pe Imed de la fetele de pe Imed. Aproape toate au parut sa se indigneze cand am postat linkul ala la albumul ala minunat cu poze de nunta. Absolut nici una nu a zis ca-i place .Asta chiar ca m-a uimit atunci si m-a si intristat in acelsi timp. Cum sa nu-ti placa sa te uiti la poze de nunta ? Si alea erau chiar atat de romantice si artistice si frumoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.