Despre care atei îmi plac mie şi despre cum oamenii pot vedea doar ceea ce nu este

Mai întâi, trebuie să spun că îi iubesc pe atei, mai ales pe un anumit tip de atei, şi anume ateii prin credinţă. Îmi plac ceii care nu cred pentru că nu cred, şi asta e credinţa lor. Dacă nu aş face-o, aş fi un pseudocreştin, nu atât pentru că mi se cere să îmi iubesc duşmanul (aceşti oameni îmi sunt prieteni), ci, cu cuvintele lui Chesterton, pentru că “it is useless for a man to read his Bible unless he also reads everybody else’s Bible. A printer reads a Bible for misprints. A Mormon reads his Bible, and finds polygamy; a Christian Scientist reads his, and finds we have no arms and legs.” Într-adevăr, există şi o Biblie a ateilor, identică în text cu celelalte menţionate aici, şi să o ignor ar fi un păcat. Chiar şi aşa, nici teama de păcatul ignoranţei nu este lucrul care mă apropie de ateii credincioşi. Ci altceva, poate că dragostea lor de viaţă şi de oameni, o dragoste plină de disperare şi de carpe diem (ceea ce e un pleonasm). Poate că aţi observat: nu există urmă de mizantropie la ei, nici de malignitate de orice fel. Bunătatea lor e una autentică, pentru că nu cere nici un fel de recompensă. Singura ură de care sunt în stare e ura faţă de ei înşişi, de absurditatea lor, dar asta le trece repede, cu tinereţea. Ar fi multe de spus despre această sectă aparte care umblă Pământul, misterul lor e mare, blogul şi mintea mea sunt prea mici.

Mai există şi alţi atei, se numesc impropriu “atei raţionali”, sau “libertini”, şi aceştia îmi plac mult mai puţin. Ei susţin că au ajuns la convingerea că Dumnezeu nu există în urma unei deducţii raţionale. În mare, principala dovadă raţională a inexistenţei lui Dumnezeu ar fi lipsa oricărei dovezi că Dumnezeu ar exista, ceea ce e o gravă eroare logică. Pot la fel de bine să vine eu şi să zic: Dumnezeu există, pentru că nu există nici o dovadă irefutabilă că nu există. Păi ce, chiar nu există. Russel, nu ateu convins, dar nu unul raţional, zicea că nu există nici o dovadă că ipoteza omfalică e falsă (adică ipoteza că lumea a fost creată gata îmbătrânită, eventual acum 5 minute, că toate amintirile noastre sunt false şi mărturiile trecutului sunt fabricate). Bineînţeles, ipoteza omfalică şi variantele ei presupun un Dumnezeu regizor, un demiurg mistificator, şi, cum nu poate fi dovedit contrariul ei, aş putea să zic că acest zeu mincinos există, na. Ceea ce desigur, ar fi fals, ziceţi voi. De unde ştiţi voi că e fals? Că doar nu aveţi argumente irefutabile. Înseamnă că aveţi credinţă, chiar dacă habar nu aveaţi de ea, sau îi spuneaţi “bun simţ”, fără să ştiţi că “bun simţ” e doar un alt cuvânt pentru suflet, decât dacă aţi citit Dulcea Mahala.

Tot bunul simţ, şi nici o dovadă reală, îmi zice mie altceva. Ca să vă spun ce, o să vă povestesc cum doctorul P., la una din cafelele noastre infinite, mi-a zis ceva de genul: “Trebuie să recunoşti că o dragoste neîmplintă e mult mai intensă decât una împlinită”. Asta m-a pus pe gânduri. Dragostea neîmplinită nu e mai intensă decât cea neîmplinită, asta e evident, însă ea e resimţită mai intens de îndrăgostit. După cum o mână întreagă e mult mai valoroasă decât o mână ruptă, însă mâna ruptă e resimţită mult mai intens de posesorul ei. Într-adevăr, mintea noastră percepe mult mai bine lucrurile rele. Se spune că adevărata artă de calitate iese din suferinţă. Nimic mai neadevărat. cea mai valoroasă artă iese din fericire, doar că e mult mai rară şi mai ermetică. Arta născută din suferinţă e la îndemână, pentru că organele noastre estetice sunt mult mai permeabile la rău. E drept că până la urmă ne obişnuim cu orice lucru, bun sau rău, şi dacă ne obişnuim cu un lucru, acel lucru devine invizibil, e ca şi cum n-ar fi, dar el este, doar că nu-l vedem noi. Şi cu lucrurile bune ne obişnuim mult mai repede decât cu cele rele, iată un alt truism.
De asta orice miracol durează 3 zile. Ar dura el mai mult, dar după 3 zile nu l-ar mai vedea nimeni. În schimb, dacă dispare, asta e un lucru rău, care va fi văzut de toată lumea pentru multă vreme şi va fi o dovadă de netăgăduit a existenţei miracolului.
Suspiciunea mea este că din cauza asta Dumnezeu nu prea mai face minuni. Adică, de făcut, face multe, dar nu le vede nimenea. Uneori, zărim marea, şi ne cuprinde o tresărire aproape religioasă, deşi fără vreun zeu imediat. E sentimentul oceanic al lui Romain Rolland şi al lui Freud. Orbirea noastră ne face să avem nevoie de ditamai oceanul ca să simţim aşa ceva, când de fapt ar trebui să îl simţim atunci când vedem un fluture, sau când facem un pas, sau când dormim, sau când existăm, sau oricând. Dacă Dumnezeu s-ar apuca să facă minuni suplimentare la cerea noastră, El ar deveni din ce în ce mai invizibil, şi noi din ce în ce mai orbi. Cum Dumnezeu e fără margini, şi orbirea noastră ar deveni fără margini. Aşadar, Dumnezeu preferă să nu facă minuni, să fie absent. Absenţa lui e singurul lucru care ne alimentează credinţa şi ne deschide ochii.

Sf. Augustin zicea că ceea ce e rău, de fapt, înseamă ceea ce nu există. Iar noi oamenii, simţim pregnant ce e rău. Presupun că există un rost pentru această proprietate ciudată a omului, de a vedea mi toată viaţa doar ce nu există. Poate că, după ce Adam a avut sarcina să dea un nume tuturor celor ce sunt, rostul nostru este mult mai vast, de a numi tot ceea ce nu este.

About The Author

8 thoughts on “Despre care atei îmi plac mie şi despre cum oamenii pot vedea doar ceea ce nu este

  1. ceea ce nu e, adica e ascuns, e mai tulburator decat ceea ce e. Dragostea neimplinita – nu e neaparat suferinta resimtita, ci senzatie tulburatoare a ceea-ce-nu-e-adica-e-ascuns. Ibidem, o femeie complet goala e mai putin tulburatoare decat o femeie doar ghicita prin decolteul unei rochii vaporoase ce se opreste deasupra genunchilor, ascunzand (dar sugerand) ceea ce e.
    Dumnezeu e pentru ca nu e. Pentru ca e doar sugestie.

  2. Vlad, felul in care “povestesti” despre “adancimile” lumii imi da o stare de bine, nu ma mai simt asa de singura.
    Uneori am impresia ca traim intr-un ocean si jucam un fel de “Finding Nemo”.
    Ceea ce e rau ar fi bine sa nu existe. Dar noi sa nu stim asta… 🙂

  3. Aceste meditatii m-au plimbat printr-o lume intreaga, si cer ingaduinta binevoitoarei gazde sa numesc citeva din acele lucruri pe deasupra carora am planat cu gindul:

    Biblia iubitorilor propriului sex

    Am chicotit, gindindu-ma ca exista si o biblie a homosexualilor, nu numai a ateilor, mormonilor si a celorlalti. Acolo se afla cum Isus a fost homosexual, cum moravurile sodomitilor si gomorenilor nu sunt decit o “chestiune de traducere” si multe altele care vor face pe unii si pe altii sa ridice din sprinceana. Poate ca este un fel de a ne impaca cu lumea, nu credeti? (“No, mama, I don’t hate the world.”)

    Ultima licorna: “Noi iubim numai ce pierdem/ Ce s-a dus, s-a dus.”

    Doua versuri din cintecul pe care baba Fortuna il cinta la Circul ei din Miez de Noapte cind juca rolul lui Eli, batrinetea insasi. A reusit sa pacaleasca licorna prizoniera, sa o faca sa se simta batrina si pieritoare. Sigur ca era la mijloc o scamatorie ieftina de bilci, dar… dar…

    Nesfirsirea lui Dumnezeu si de ce nu trebuie sa il vedem noi

    Un prieten bucurestean, pe vremea cind avea 14 ani, studia pianul cu placere si talent. Intr-o buna zi, tatal lui i-a spus: Asculta-l pe Sviatoslav Richter, ala’i pianist, tu n-ai sa fii niciodata in stare sa cinti ca el. Prietenul meu a crezut si s-a lasat de pian, ceea ce este un fel de a-l vedea pe Dumnezeu cu minunile lui, de a se arunca cu fata la pamint si poate de a muri. Intre timp, amicul meu este organist, face din nou muzica cu placere si talent — si desigur cu mult succes. Asta inseamna, cred eu, ca a invatat sa nu se sperie de acele minuni, sa le aduca pe pamint, si sa se masoare cu ele.

    Marea! La Grindu, dincolo de porumbi

    Sigur ca putem vedea nemarginirea si in alta parte, nu numai la mare si ocean. Eram pe vremuri la munci agricole in mijloc de Baragan. O toamna superba, calda, prafoasa, cu lumina clara. Campia era cheala, doar undeva ramasese un smoc de ierburi inalte, ma uitam la ele cum stateam cocotat pe gramada de porumb si rumegam. Dincolo de ele, eram convins, trebuie sa fi fost marea.

  4. Mamă, ce am mai bătut câmpii în însemnarea asta, acu văd. Şi cu greşeli de ortografieeee. Mulţumesc frumos că aţo cetit-o pân la capăt.

  5. Se leaga tot ce ai scris, cu “Eseu despre orbire” de Jose Saramago. M-a ajutat textul tau.

  6. Eu ce fel de ateu sunt,te rog sa-mi raspunzi daca poti.La ultimul recensamant acum cativa ani chiar m-am declarat ateu desi cea care ma chestiona se uita la mine mirata De ce am facut-o ? pentru ca aveam in famile atunci trei oameni cazuti la pat .,paralizati ,sotul si parintii lui de care eu avem grija ,acum am decat doi , si consideram ca nici ei si nici eu nu meritam acest lucru din partea celui de sus Imi tot analizam ce am gresit sa patim asa desi un preot incerca sa-mi spuna ca d-zeu m-a ales ca sa ma incerce si ca voi fi rasplatita dincolo Recunosc ca eu nu am cunostinte teologice prea multe asa cum am vazut in postarea d-voasta si poate nici cultura d-voastra dar am avut aceste incercari reale ale vietii care m-au adus la acest gest.Cand am citit apoi rezultatele recensamantului am vazut acolo ca noi cei declarati eram 0,00… Oare asa o fi?

  7. “când de fapt ar trebui să îl simţim atunci când vedem un fluture, sau când facem un pas, sau când dormim, sau când existăm, sau oricând”

    Tz tz tz. Cade Zen-ul peste tine si tu nu stii. Tz tz tz.

    … spuse ateul Zen budist de rit balcanico-jemeflishist, ridicand ceasca de ceai verde intru bautura si necredintza…

    🙂

  8. @turambar: misto caracterizarea zenistului local.

    Na bon! Am aflat ca Dzeu “prefera” sa fie otiosus.
    Si ca Dzeu e pentru ca nu e. Si ca e o sugestie.

    Genial cuvantul antispam ce il am in fata: cotcodac!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.