Digul

Acum cam vreo o mie de ani, în zilele sultanului Mahmud Ibn Sabuktegin Gaznavidul, exista în Persia un sat, numit Tus, unde seceta secera oamenii de tare multă vreme. Desigur, prin Tus trecea un râu, dar ca să îi foloseşti apele zgârcite pentru irigaţii , era nevoie să fie îndiguit, ceea ce ar fi costat mult prea mult pentru băştinaşi, care erau tare săraci. Un mic şi bătrân proprietar de pământ, pe nume Hakim Abu’l Kasim se sătură într-o zi şi porni să ceară bani sultanului, pentru dig. Nu de pomană: se oferi să scrie o cronică a tuturor şahilor, de la începutul lumii, în versuri, ceea ce îi amuză foarte tare pe cei trei poeţi ai curţii, care ziceau că aşa ceva nu se poate. Abu’l Kasim nu se tulbură, ci scoase, de faţă cu sultanul, nişte rime atât de măiastre, încât Lumina Luminilor, Mahmud Ibn Sabuktegin Gaznavidul, fu convins că acele rime veneau direct din Rai, şi aşa îl şi porecli pe bătrân, Firdousi, adică Raiul, şi îl angajă pe dată, pe o leafă de o mie de galbeni pentru fiecare o mie de versuri, plătibili la terminarea operei. Hakim Abu’l Kasim Firdousi se puse pe treabă, şi termină după treizeci de ani cronica Şah Namè, de o sută de mii de versuri. Între timp, îşi atrase ura şi invidia majorităţii curtenilor, şi numai talentul incredibil îi apără sănătatea. Ceea ce duşmanii săi reuşiră totuşi să facă, fu să-l convingă pe sultan că o sută de mii de galbeni era mult prea mult, aşa că Preaslăvitul îi dădu la sfârşit doar şaizeci de mii de arginţi. Firdousi îi transmise sultanului câteva dulci rime despre mama Măriei Sale, cu arginţii îşi cumpără o bere şi făcu o baie la baia publică, apoi plecă amărât în exil, urmărit peste tot de ofuscarea lui Mahmud Ibn Sabuktegin Gaznavidul. Muri la el acasă, pe aceeaşi secetă cumplită, la peste nouăzeci de ani, blestemat chiar şi de sătenii lui, căci scrisese versuri de laudă adoratorilor focului.

Între timp, sultanului îi păru rău, şi îi trimise plata cuvenită. Mai rămăsese doar o fată a lui Firdousi, care mai întâi îi spuse sultanului unde să-şi îndese banii, dar mai apoi îşi aduse aminte de secetă şi luă cei o sută de mii de galbeni, cu care construi digul mult dorit. Iar gloria lui Firdousi nu mai avu margini, ceea ce pe Firdousi îl lăsă rece.

Acuma, de ce v-am povestit eu asta. Mă gândeam zilele trecute, de ce scriu. Scriu, pentru că poate am impresia că aş avea ceva de scris. Apoi mi-am adus aminte istoria lui Firdousi, care şi-a început opera când avea şaizeci de ani, şi a terminat-o la nouăzeci. Cum naiba io, care încă nu am treizeci, să am pretenţia că aş avea ceva de scris? Mai mult, pe Firdousi nici măcar asta nu îl interesa, el vroia doar să facă un dig. Eu nu am niciun dig de făcut.

Uneori mi-e tare ruşine că scriu.

About The Author

13 thoughts on “Digul

  1. E, ba da, dar cred că aţi putea găsi cu uşurinţă altceva mai bun de făcut. Ideea e că ceea ce am de oferit, dacă există, cu siguranţă nu e prea valoros.

  2. Mie mi-e rusine ca nu mai pot sa scriu.
    Ce sugestie ai pentru Mahalaua Universala, in cazul in care o sa ma tina din nou spinarea sa scriu?

  3. A., “iubirea prietenei mele” se poate dispensa de ce scriu eu.
    Muumipeikko: haaaaa, ce mai faci, nene? Uitai să te felicit, sunt un cretin 🙂

  4. Am sa-ti spun si tie ce am scris unei persoane foarte-foarte dragi mie, pe care am reintalnit-o cumva datorita tie, long story, de povestit la vinul acela rosu in mansarda.
    Vorbitele zboara printre noi ca vrabiile, uneori nici nu le prinzi intelesul, nu le deslusesti-descalcesti, trec cuvintele prin noi-printre noi ca voda prin loboda.
    Scrisele, in schimb, misterioase, tainice, ai timp sa le vezi-mirosi-simti-rasucesti-descoperi comorile de dincolo, de pe revers, cele ce nu se vad, nespusele, banuitele, dar atat de alinatoare pentru inima-suflet-hipocampus.
    Daca te opresti si nu mai scrii, eu te anunt solemn ca ma impusc! 🙂

  5. Multumesc Vlad 🙂 Deocamdata inca imi adun muschii de pe unde-au disparut. Abia astept sa-i pun iar la treaba si pe niste scriituri.

  6. Pingback: Dulce Mahala » Blog Archive » Trei capete
  7. Misto basm, chiar as fi tentat sa i-l citesc si lui IK ca si ea imi spune Basme frumoase seara la culcare si vreau sa o rasplatesc cumva si eu ca merita cu adevarat. Ar fi voie sa o fac ? (adica sa dau copy-paste din tine, cu atributie catre tine bineinteles, si sa i-l transmit si ei pe Basme ?)

    Eu intotdeauna am avut mare respect pentru inginerii constructori de drumuri si poduri, deci probabil si diguri, de aia am si avut mereu o parere excelenta despre Riley pe Imed. (Am mai comentat despre asta in plus chiar ieri catre Doamna T.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.