Anton Pann – notiţă biografică

Citeam ultimul post al lui Luci Sandor, şi mă gândeam la nişte chestii. Acuma, eu deşi sunt adept al relativismului cultural, nu sunt şi un calvaler apărător al minorităţilor oropsite. Relativismul cultural, aşa cum îl percep io, exclude principii morale supraculturale. Dreptatea nu e de partea nimănui, pentru că dreptatea nu există. E ca şi cum aş spune: “Vikingii ăia, care credeau că singura moarte bună e cea violentă, cu raiul lor în care toată ziua te ciopârţeşti cu sabia mai puţin pauzele de îmbătat cu valkiriile, cu Nibelungii ăia în care moare toate personajele, ereau nişte tâmpiţi”. În timp ce individul are obligaţia permanentă de a alege (fiind deci în mod greşit numit “individ”), naţiile suferă un efect de decoerenţă şi nu mai au această povară, fiind deci eliberate de orice responsabilitate. În timp ce, aparent, această afirmaţie este antidemocratică, de fapt, ea fundamentează principiul democratic însuşi, pentru că imediata consecinţă este că orice “alegere” a poporului este de fapt singura cale posibilă. Unii, citind o însemnare anterioară, în care ziceam ceva asemănător despre Dumnezeu, m-ar putea întreba care e atunci diferenţa între naţii şi Dumnezeu. Comparaţia este străveche, cunoscut fiind că orice patriot adevărat, de exemplu un suporter al echipei naţionale de popice, îşi imaginează că “în seara asta, Dumnezeu e român” (sau din orice alt neam ales, depinde de echipa de popice despre care vorbim). Un răspuns care îmi surâde ar fi că, deşi atât Dumnezeu cât şi naţiile nu au decât o singură direcţie posibilă, Dumnezeu, prin definiţie, reprezintă direcţia bună, naţiile – nu. Qu’à cela ne tienne, atâta timp cât e validată de întreaga naţie, şi o minciună sfruntată merge foarte bine.

Înainte să mă apuc să îndrug toate cele de mai sus, vroiam să spun altceva, doar că ar fi ieşit postul prea scurt. Vroiam doar să remarc, în trecere, că Imnul de Stat al României a fost compus de un bulgar a cărui mamă era grecoaică şi al cărui tată era ţigan căldărar, frate. Nu ştiu ce înseamnă asta, poate faptul că naţiile, deşi există, nu sunt deloc cele care credem noi că ie. Că ăla pe care îl scuip între ochi s-ar putea să fie frate-meo. Că nu naţiile sunt alcătuite din indivizi (în mod greşit numiţi astfel, cum ziceam), ci indivizii sunt alcătuiţi din naţii. Şi mă opresc aici, că nu vreau să se zică că moralizez, fiindcă io nu moralizez, pentru că crez în relativismul cultural.

D DouanierRousseauTigancadormind
D CharlesCsuriSleepinggypsy
D JamesRizziSleepinggypsy

P.S. Pozele sunt de pe siteul foarte frumos al rromilor căldărari, pe care l-am mai dat pe aici ca referinţă.
P.P.S. Dacă tot vobirăm de imne, să amintim şi că Hatikva, imnul Israelului, e o melodie populară moldovenească pe care a mai folosit-o şi Smetana, iar imnul Albaniei e compus de Porumbescu. Dacă mai găsiţi şi dumnevoastră din astea, ziceţi.

About The Author

93 thoughts on “Anton Pann – notiţă biografică

  1. A.-ule, acuş abia vaz io intrebarea ta cu Australia. Pai, de ce nu? Relativism cultural.

  2. si tot io, apropo de natii si indivizi si indivizi si natii. Nu tre’ sa va mai spun ca dupa şa(p)se ani de America, mă simt mai român ca înainte. SI mi s-a intamplat ceva ciudat, am simtit, pentru prima oara, o aparteneta europeana. Nu intratul in Europa, Ue, alea, nu. Am simtit ca noi, europenii, avem ceva undeva adanc ceva care ne aseamana, care ne face veri indepartati. Nu pot sa spun ce. Un exemplu, intr-o excursie de ski organizata de societatea studentilor indieni, ne-am grupat, (foarte natural, asta e chestia) indienii cu indienii, americanii cu americanii, si europenii cu europenii (io, spanioloaica, neamtzul, ce mai erau… un iugoslav parca.. si Guillermo care argentinian fiind e mai european ca altii de pe continentele americane).
    Ce cred eu ca e, e un strat adanc de intelepciune (?) acumulata in ani de istorie. N-as fi primul care zice astea (Ortega y Gasset spunea si el). Europa e cumva ca satul din romanţa aia “De ce m-ati dus de langa voi”, (america fiind evident flacaul plecat de acasa, ce are inca caş la gură da’ s-a rupt de-acasă cu adevarat, o ruptura nu numai fiyica dar si culturala)
    Io cu ale mele.

  3. Stratul ala adinc de intelepciune, cu semnul intrebarii cu tot, zic eu ca se numeste memorie colectiva. (Hehe, asta este una din obsesiile mele preferate…:-) Si, cum scrie la carte, memoria colectiva se manifesta in primul rind prin rituale. Exemplul este foarte clar: O excursie in grup este un eveniment ritualizat, poate sa aiba (desi nu neaparat) o anume periodicitate, sau este conditionat de anumite actiuni care au si ele caracter ritual (aici pare sa fie cazul), apoi se desfasoara dupa o schema constanta: lumea se aduna intr-un anumit fel, se grupeaza intr-un anumit fel, comunica intr-un anumit fel etc., etc. Frumos exemplu.

    Discutam deunazi un alt exemplu, despre felul in care niste elevi rezolva in clasa o problema de fizica. Dupa enuntul problemei, prima replica a venit din partea mascariciului clasei, care a declamat enuntul unei legi ca pe un soi de lozinca maimutarita. Ceilalti au ris, toata lumea a fost de acord ca este un banc fara semnificatie (pina si profesorul care prezenta acest studiu de caz si-a exprimat in treacat regretul ca protocolul incepe cu o replica nesemnificativa), dar pina la urma, surpriza, solutia gasita se baza exact pe lozinca mascariciului. Iar observatia mea a fost: Sigur ca acel clown al clasei a prezentat acea informatie intr-un ambalaj de ironie si umor, dar informatia exista si era relevanta! Nu se stie daca a facut-o constient (posibil sa fi fost, pentru ca mascaricii claselor sunt de regula niste copii foarte inteligenti), cert este ca gestul a fost ritualizat si a reprezentat o extragere de cunostinte din memoria colectiva. (Si cine stie daca in conflictele de fata nu se intimpla ceva asemanator?)

    Cam tot asa si cu natiile si culturile. (Pentru ca memoria colectiva se mai numeste si memorie culturala si inca altfel, un alt nume pe care nu il vom pronunta aici.) Intrebarea este: cine are acces la care memorie culturala si prin ce ritualuri. Vazut prin prisma acestei teorii, fondul genetic si istoric, asa cum spunea Vlad la inceput, are un rol secundar si se poate relativiza fara probleme.

  4. gata penelopule ai reusit sa iesi?pai nu ti-am spus eu ca pareai prea crispat..dar lasa nu-i nimic,se mai intimpla si imixtiuni din astea sigmoidale chiar si in opera completa…cum? ai muiat ciocul? cum adica “in ciuda aparentelor,daca si-ar abandona ifosele veleitare si usor bovarice iulia ar fi profund simpatica si demn de ascultat”…pai acu ce faci gagauta ? ramii fidel gestului civic si te autoraschetezi? bravos mai,eu tocmai ma gindeam la o chiureta retroactiva..aaa,nu stii ce e aia? e simplu..e un fel de n-ai mai fi care o priveste pe maica-ta…dar ce sa-i faci saraca,nu si-a dat seama..si te-a facut..unu si bun si pe dreapta..dreapta-de-tot..Pai de ce n-ai spus agamemnon ca toate cuvintele alea insirate ti-au fost retrocedate? deci doar tu ai proprietatea lor? spune cind se depun cererile pentru revelatii? sau ai ramas doar amuzat…si fara cuvinte,vad…ai dracu imeghebisti ce stiu ei s-o intoarca din fixa de 17…dar hai sa recapitulam: aseara ai luat-o in plexul solar–dimineata ai iesit in sfirsit afara–ai incercat cu ultimile puteri sa pastrezi proprietatea cuvintelor–dupaamiaza ai inceput sa te precipiti din cauza proastei chimii a cheratinei care facea inevitabila inmuierea ciocului–iar spre seara traversind stupoarea amuzata a vitelului te-ai trezit la o poarta noua…ALO,esti la o poarta noua gagauta.

  5. Tapire, e super noul aspect, şi organizarea comentariilor în stânga. Faptul că blogul aminteşte puternic de trecutul nostru forumistic nu mă deranjează. Am fost dintre cei care au iubit Vizuina. Despre certurile internautice, ar fi multe de spus. Dar cred că poate următoarea mea însemnare, ce rezumă cercetările mele din ultimii 75 de ani, ar putea arunca o oarecare lumină tangenţială, nu neapărat limitată la acest subiect, ci privind arta conversaţiei în genere.
    Am citit şi eu comentariul pe care îl arată Pinocchio, şi mă întreb serios dacă nu cumva l-a scris chiar Stroescu, ca să râdă sau să mai omoare timpul.

    Pinocchio întreabă cine şi cum are acces la memoria colectivă. Eu zic că accesul e imediat, de îndată ce zici o vorbă, orice vorbă, de îndată ce priveşti Luna sau tragi în piept aerul toamnei sau îţi priveşti iubitul sau iubita. Că e mai ales inconştient accesul ăsta, e preţul pe care trebuie să îl plătim ca să nu jerpelim corola de minuni a lumii.

    A.: Sunt de acord, blogul lui Mimi Nor e superb.

  6. uite si ce-ti propun eu:cere-ti scuze de la faptul ca esti un snob ofensat si cere-ti scuze de la fata aia…deasemenea,de la mine nu-ti cere pentru ca nu le primesc…altfel te adincesti in balta ridicolului..arhimede.

  7. @Tapirul:
    Tema asta grafică nu are decât un singur defect, şi ăla mic: din cauza culorilor alese pentru fond, nu se mai distinge albastrul în care sunt colorate link-urile (sau mov, dacă au fost vizitate). Poate te uiţi tu prin CSS-uri, la culori?

    @Vlad:
    Mă gândesc să facem o petiţie la petitiononline.org în care să cerem reluarea însemnărilor în mi minor.

    @Nea Dorel:
    Bre, omule, tu eşti ca-n bancul ăla cu vânătorul şi ursul: ori eşti prost, ori îţi place. Nu-i vorba că ţi-o tot ei, de fiecare dată, dar te şi repezi sinucigaş în pumnii mei, aşa încât oricât aş încerca să te evit, de fiecare dată lovesc în plin. Gata, s-arunce cineva prosopul! Meciul se termină după trei runde, prin inferioritatea adversarului. Nu, pur şi simplu nu-i corect din partea mea să continuu: de fiecare dată eu lovesc în carne vie şi sare sângele, în timp ce el se clatină, ţopăieşte în jurul meu şi luftează. Ajunge, gata, du-te într-un colţ, şterge-ţi lacrimile şi linge-ţi rănile, nu mă mai amuză…

  8. vorbeai cu taticul tau?..naturel vreau sa zic..te obsedeaza ideea raschetei retroactive pozitivistule? hai nu te mai preface ca glumesti.

  9. in fond asa era atunci…era pericol mare sa te prinda AIA rosii cu ochi albastri..si pina la urma cine si-ar fi riscat viata pentru unul ca tine?

  10. @A. Se face.

    auzi doru, tu’l stii pe A. personal sau e doar asa de chestie? Si invers, actually.

    Cu memoria colectiva, e interesant and agree, dar tot interesant e si faptul ca americanii erau si ei europeni vro treisute de ani mai in urma. E suficient treisute de ani sa iti creezi o memorie colectiva noua? Cu indienii inteleg de ce n-am, da’ cu americanii nu ma asteptam. Sunt o cultura tanara frate, tare interesant de studiat.

  11. @Madelin:
    Uite-aşa: o apuci binişor, dar ferm în acelaşi timp, de şolduri şi-o rădici pe marginea desktop-ului. Apoi, cu stânga dai la o parte, cu un gest amplu şi hotărât, tastatura şi ciornele de lângă ea, dimpreună cu pixul fără capac de deasupra. Apoi îi împingi realităţii fundul pe desktop, stabil, şi începi să-i ridici fusta, rânjind cu bale, prosteşte şi excitat, că urmează să te bucuri de generozitatea ei!

    @Tapirul:
    Păi, unde-i roşul ăla de ni-l promiseşi? Eu zic c-ar fi o alegere bună: roşu aprins, deschis, pentru link-urile nevizitate şi roşu închis, stins (roşu Bordeaux!), pentru cele vizitate.

  12. @A.
    Sa-nteleg ca si dumneavoastra preferati realitatea generoasa pe desktop? Eu pe Vlad il intrebasem…

  13. Sor-mea e in Italia. Mi-am imaginat ca si eu, pe la 50, cind nu o sa mai muncesc nici macar cit acum, o sa stau cu fundul la soare prin Italia. Adica cum ar veni eu si cu tot neamul meu ne faceam italieni. Cind se bate srilankezul intre el, ma doare la basca, dar cind vad ca baietii astia, alminteri tot un fel de tzigani, se p.. pe visul meu si si-au pus in cap sa ne faca turisti, ma “inervez”. Pe de alta parte, imi amintesc ca si masina de propaganda nu prea functioneaza la ‘mnealor – poate nu e mult mai rau decit cind se tziganesc negrii si pseudo-evreii rushi in Brooklyn.
    Referitor la imnul Israelului, cred ca o sa incetez sa le mai zic cum e cu muzica lor religioasa si cu imnul lor, ca fac niste fetze f acre cind li se zice.

  14. @Vlad Stroescu: Sansele tale de a castiga ceva la festul blegului sunt sub zero. Nominalizari…asisderea. O gluma buna, totusi. 🙂
    @tapiru: Nefiind un specialist, imi permit sa dau cu parerea cu autoritate: probabil pentru site-ul asta cel mai potrivit ar fi un plug-in de verificare antispam, fie cu cuvinte, fie litere. Fireste, depinde de tema (mama, ce ma pricep!) Nu cred ca o sa suferiti la trafic…Si ar mai fi WP-Ban, tot un plug-in, cu care pui ban la tot range-ul de IP, ori la IP individual, etc. Acum o saptamana, stergeam din Askimet cate 200 pe zi, milfe, cialisuri, loterii…De patru zile, mai adaog cate doua-trei IP ranges pe zi. My 2 cents.
    @A: Nu ti-e putin jena? 🙂 (recunosc ca m-am distrat)…
    @doru: Orice om tinde sa isi atinga propriul nivel de incompetenta; unii reusesc. Cu tot respectul, iti spun ca Iulia a inteles, in vreme ce tu te incapatanezi. Nimeni nu spune ca esti prost. Nu ai insa competenta necesara pentru a intra intr-un duel verbal cu A. Vorbesc serios, fara abureala, mishtocareli ori rautate. Ia-o cum vrei.

  15. wp-ban suna interesant, o sa il incerc. Am incercat deja d’alea cu litere si cifre dar nu au mers prea bine.

    PS daca ai fi fost un veteran al vizuinei mele ai realiza ca cuvantul “ban” are niste reverberatii interesante.

    Ha, imi place asta:

    Your IP is: bla
    Your Host Name is: bla
    Your Site URL is: http://oregonstate.edu/%7Edogaruc/mahalaua
    Please DO NOT ban yourself.

  16. Tot tapirului: Ar mai fi si Spam Karma2, pe care nu l-am folosit, dar despre care am auzit ca e bun. (plugin de wpress)
    http://unknowngenius.com/blog/wordpress/spam-karma/
    Si evident, mai ai optiunea din wpress itself: Options>Discussion>Comment blacklist…etc. Acolo pui ce e mai frecvent: milf, viagra, etc. Dar, chestia respectiva o sa delete ORICE comentariu in care gaseste CUVANTUL. Chiar daca e doar PARTE din alt cuvant…nu il tine nicaieri! Deci, e mai cotoios…
    Mersi de link, am vizitat vizuina, m-am inregistrat, alea…destul de interesant, desi pare cumva destul de specific, (profesional) deci eu as fi ca magarul intre oi…
    Amuzant cum bateai campii cu gratie acum 2 ani…socio-politic vorbind…:)
    In fine, succes cu antispamul, e o problema pentru toti.

  17. vizuina specific? Neaaa, nici pomeneala. Daca ai timp sa citesti cronologic (sunt 30 000+ posturi) o sa vezi.

  18. cu antispamul am incercat recent Bad Behavior (http://www.bad-behavior.ioerror.us/) si se pare ca merge bine (vezi si in footer). De cand l-am pus wp-ban si Askimet sunt pe zero. O sa incerc sa figure out cum sa il pun pe SMF forums (recent am avut un site injectat cu scripte PHP care trimiteau mai departe spam, mi-au oprit baietii de la IT site-ul)

    Cu campii, am batut multi campi, la care te referi anume acum 2-3 ani?
    PS apropo de notite biografice, it just occurred to me, A. o fi avand un pic de sange rusesc?

  19. de unde blegule ti-ai dat tu seama ca n-as fi de nasul lui? din 2-3 dialoguri? fii serios baietas.

  20. O mica adaogire…referitor la wp-ban…nu baga la range de IP indicriminat! Cum am facut eu, de exemplu…si am banat toata reteaua RDS… 🙂
    Am sa incerc si eu cu Bad Behaviour, multumesc de idee. Succes cu forumul. Campii batuti, se refera la crezurile tale politice de acum 2-3 ani…dar sa nu arunc cu pietre, ca poate imi dau una in cap singur. 🙂
    Despre A., nu stiu, nu ma bag. Daca el n-are, am eu. 🙂
    dorule, asa se vede din cotetzul meu. Daca tu te simti capabil…baga mare, nu te jena de blegi. 🙂

  21. bad behavior a cam eliminat nevoia de ban, cum ziceam, de cand e instalat, ban-ul nu a mai banat pe nimeni, iar askimetul a stat cam pe zero

    Crezuri politice? He, interesant, credeam ca nu am crezuri politice. Care erau alea?
    Cred ca si eu tot de forum vorbeam, blogul e foarte recent, cam de cand forumul a intrat in concediu. Acolo ziceam sa bagi si anuntul ala cu banii

  22. a, iar ban nedesciminat nu am bagat decat la domenii de pe AfriNIC, APNIC si LACNIC (astea l-eam bagat cu totul, cu * ), la alelalte am bagat mai selectiv. Oricum am pus un anunt custom cu adresa de email in caza ca banez vreun legitim

  23. Am bagat anuntul, te rog sa-l revizuiesti pt greseli posibile (links).
    Crezurile politice…uite, am citit argumentele tale la “despre homosexuali, partea a-II-a (pianissimo)”, precum la topicul “America” (nu retin exact numele topicului – era in principal vorba de ingrijirea medicala in SUA, crd ca stii la ce ma refer).
    Daca nici alea nu sunt crezuri politice…in sensul de aliniere la pozitii liberale… 🙂

  24. Citat:
    “…Trebuie si activism, si patetism si sentimentalism. Si mai ales trebuie bush-bashing la greu, asta nu e niciodata de ajuns…”
    Tapirul, August 09, 2007, 11:39:48 am (Incalzirea Globala- fact or fiction?)

    ?…

  25. aliniere liberala da, dar nu aliniere politica liberala, care habar nu am cu ce se mananca.
    Ca sa fii bush-basher nu tre’ sa fii liberal, though, tre’ sa fii cu IQ-ul undeva in normal range 🙂

  26. Era cat p-aci sa scriu “…aia se mananca cu…” reactie fireasca, suntem romani. 🙂
    Oricum, spun ca nu e locul asta cel mai potrivit de polemica politica…

  27. mai fratilor, cred ca aveti o problema la masarda daca inca mai puteti sustine idiotenia ca Anton Pann era tigan. Mai puneti mana si cititi o carte inainte sa aruncati ineptii.Din cauza unor tampiti ca voi sa ajuns la stadiul de ignoranta si incultura de astazi. Sa va fie de leac.

  28. ce tot lasati deastea ca neam saturat de sc luati aici 2 id adina_dulcik96 si alexandra_cu_fite_pe_cap

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.