Încă o dată, cu sentiment

Gata, m-am întors din gardă şi sunt bucuros că am supravieţuit, în aceste vremuri în care membrii înalt prea nobilei caste medicale, cu halatele de molton fâlfâind îndărătu-le precum aripe de îngeri, sunt ameninţaţi de linşaj. Cum spunea un prieten, “orice psihiatru îşi are psihiatrul”, ceea ce mult mi-a mai plăcut, căci mi-am imaginat un şir infinit de psihiatri, născut de un prim motor psihiatric intangibil şi incognoscibil, toţi trăgându-ne unii pe alţii de bărbi.

În postul de data trecută pe care nu am reuşit să-l postez, vroiam să vă spui două povestiri orientale, dar acuma parcă un mai au haz. În prima din ele, povesteam cum, mergând seara târziu către casă pe strada Franceză, am văzut cu istoria e foarte ironică: în Curtea Veche scufundată în penlumina reverberelor, chiar în jurul statuii lui Vlad Ţepeş, am observat mai multe bănci noi, puse de primărie. Băncile erau albe, şi pe fiecare scria mare, cu roşu – ce credeţi? – SULTAN.
Iar în a doua, povesteam despre o prinţesă armeană creştină monofizită, pe nume Şirin, care făcea parte dintr-un triunghi amoros complicat, cu un tăietor de piatră pe nume Farhad şi un şah foarte foarte rău pe nume Chosroes al II-lea. Şahul era foarte foarte rău, că dădea cu tifle zoroastriene atât în creştini cât şi în musulmani, care de abia apăruseră, în plus avea zeci de mii de concubine cărora nu le ştia numele, dar până la urmă a încasat-o rău de la fiu-su, veche tradiţie a şahilor persani, care obişnuiesc să-şi omoare taţii sau fraţii. Cu triunghiul amoros al lui Şirin nu prea ştiu cum a fost, povestea variază în funcţie de autor (Firousi, Nezami, Orhan Pamuk, la acesta din urmă Şirin apărând şi în pielea goală). Însă despre Şirin am aflat deunăzi ce mai face: are un magazin de îmbrăcăminte şi încălţăminte second-hand pe Rahova colţ cu Ispirescu. Dacă nu mă credeţi, verificaţi.

‘Şirin şi Farhad’ de Babur Ismailov




About The Author

8 thoughts on “Încă o dată, cu sentiment

  1. Vlad, ce imagine nostalgica, inca se mai poarta halate de molton prin spitale? Nu mi-as fi inchipuit. Copilarie si iarna, dupa asta vine neaparat un halat de molton visiniu… Tot visinii sunt?

    Un Sultan exista si pe la Piata Crangasi, si am si eu unul aici in apropiere, imi place tare mult sa-mi fac cumparaturile la el. Are o telemea de capra nemaipomenita, masline negre-negre si lucioase, icre roz (n-am reusit pina acum sa inteleg de ce le vopsesc), lipii cu susan, carne de miel (e o placere sa te uiti la macelar cum scoate carnea de pe os si cum bate cotletele cu un fel de mistrie), conserve de bame si sarmalute de orez in foi de vita, apoi gutui, ceai de toate felurile, rahat, cahfea… mmmm…

  2. nu era si o ierarhizare subtila, alea visnii erau ale lu specialistii aia, in timp ce alea albastre erau alelui specialistii ailalti… Precum semnele subtile de casta, ciocanasul de refleze al neurologului (in buzunarul de la piept), oglinda frontala a orelistului, atarnand de gat, stetoscopul cu muţunache al pediatrilor (si halat inflorat), tensiometrul cardiologilor, indesat in buzunar… mainile indesate in buzunare ale chirurgilor..

  3. Halatul de molton, cu aerul lui comunist, este cel mai bun prieten al medicului pe timp de iarna. Mie imi ingheata fundul pe aici in camesuta…

  4. Un subiect off-topic dar tot cu sentiment

    Azi nu stiu cum intrai in contact cu niste chestii legate de drept constitutional…nu ca ma pricep pe domeniu dar nu pot sa nu ma revolt la tampenia legiuitorilor, mai ales a celor ce facura Constitutia sau a celor ce o aplica. Poate ma insel si de fapt, totul e corect iar eu sunt total tampit.

    auziti aici…ce inseamna “apt moral pentru a vota”?

    “pentru ca o persoana sa poata vota sunt necesare printre altele urmatoarele :
    a) sa fie in deplinatatea facultatilor mintale;
    b) sa fie apt moral pentru a vota”

    Ati putea sa imi spuneti, macar in cazul candidatilor pe care ii vad la TV ca voteaza, cum se verifica respectarea acestor conditii constitutionale? ca din ce stiu eu legile nu sunt ca basmele. Ca sa fi considerat zmeu rau, legal trebuie sa ai cateva caracteristici, nu asa sa fi vag…

    Mie imi vine sa-mi iau campii cand vad chestii de-astea… asta inseamna ca nu am voie sa votez? ma controleaza psihiatrul inainte sa-mi dea votul si stampila?

    m-am enervat si am trimis emailuri la ONG-urile ce apara democratia cica, sa ma lamureasca cum sta treaba. sunt curios daca vor raspunde…

    acu’ nu am doar dilema “dar eu cu cine votez?” ci si “indeplinesc conditiile constitutionale pt. a vota?” pe asta Caragiale a uitat-o. din pacate. nu anticipa probabil cat de adanc e putul gandirii la politicienii romani…

  5. Banuiesc ca un personaj cum ar fi fost domnul Râmaru nu poate fi considerat “apt moral pentru a vota”…

    tehnicienii o dezbraca… [pe doamna georgescu, n.b.]
    sa lumineze ca un bec
    in fasungul fricii de-a ramine fata batrina
    o iau de bratele verzi si de picioarele mov
    si-o arunca intr-un acvariu ca’ntr-un alcov
    pestii cu voal de lamé o drapeaza intr-o spirocheta absurda
    pina ce soseste un domn georgescu, de urda.

    sînt rîmaru, spune, si ea mi-e mireasa
    si impachetind-o ‘n secure o duce acasa.

    😉

  6. …ehm, nici in cazu in care ar fi fost considerat a fi in toate mintile. Un exemplu ceva mai pamintean probabil ca ar fi detinutii inchsorilor, sau cel putin o parte dintre ei, care, daca nu ma insel, in anumite conditii isi pierd dreptul la vor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.