Pe crăci subţiri

Primii paleoantropologi, dinainte ca Raymond Dart să descopere australopitecii, considerau că mersul pe două picioare era un semn de mare inteligenţă. Asta pentru că majoritatea animalelor, care e proaste, merge pe patru picioare. (Desigur, Juan Vicente, papagalul meu, merge pe două, dar să nu intrăm în detalii tehnice complicate.) Carevasăzică, primii paleantropologi credeau că la un moment dat, cu mult înainte să vă naşteţi dumneavoastră, s-a născut o maimuţă cu un creier anormal de mare, şi şi-a zis: “Dar de ce merg eu în patru labe, când poci să merg în doar două?” Desigur, nu şi-a zis chiar aşa, de fapt nu şi-a zis nimic, pentru că nu inventase încă vorbele, nici măcar în gând, iar puţinele idei existau în stare pură, necoruptă.

Desigur, primii paleoantropologi se înşelau. Australopitecii, strămoşi comuni ai oamenilor şi ai altor maimuţe, erau foarte bipezi. Mai mult, aveau un creier foarte mic, fiind remarcabil de proşti, ceea ce a dat naştere multor bancuri cu australopiteci, de un gust îndoielnic. Era clar că poţi umbla pe două picioare fără să fii deştept. Cel puţin la început, pentru că se pare că mersul în două picioare atrage după sine, până la urmă, o mare deşteptăciune. Prin inducţie, se pare că mersul într-un singur picior determină, în timp, o şi mai mare creştere a creierului.

Dar atunci, vă aud întrebând, ce i-a făcut pe strămoşii oamenilor să stea şi să meargă în două picioare? Teoria actuală este următoarea: în timp ce pe pământ e destul de uşor să umbli în patru labe, în copaci, nu e deloc aşa. (De asta Juan Vicente are doar două picioare). Urangutanii din Sumatra, deşi sunt patrupezi, când merg pe crăcile subţiri, stau în două picioare. Aşa pot culege fructele mai uşor, ţinându-şi echilbrul. Aşa or fi făcut şi strămoşii oamenilor.  Între timp însă, unul dintre ei (o femeie, zice legenda), a cules fructul care nu trebuia, şi a urmat izgonirea din copaci.

De atunci, omul umblă pe pământ. Însă tot în două picioare, şi drept, ca şi când ar merge în continuare pe crăci subţiri şi ar putea cădea în orice moment.

About The Author

6 thoughts on “Pe crăci subţiri

  1. :)) prin inductie, asadarsiprinurmare femeia e urangutanu de vina ca stam pe 2 picioare!

  2. Vlad, daca postez ceva porcos de senzual pe blogul tau, asta ca sa demonstrez ca barbatul inca mai sta in 4 picioare, imi dai ban? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.