Spleen

BoddhiExistă o legendă al cărei sâmbure de adevăr e îndoielnic, despre cum o matahală bărboasă şi cu ochii albaştrii, venită poate din Persia, poate din India, şi pe care o chema Bodhidharma, întreprindea o plimbare, acum 1500 de ani. Plimbându-se el, ajunse la o mânăstire budistă, unde călugării erau tare mizerabili, malnutriţi şi bolnavi. Bodhidharma s-a oprit la mânăstire, şi a început să privească un zid. De ce privea Bodhidharma zidurile, au fost multe teorii, dar nimenea nu ştie precis, cert este că îi plăcea foarte mult. De exemplu, la acea mânăstire a stat 9 ani să privească zidul. După care a plecat, brusc, să moară sau să facă altceva, şi a lăsat în urmă nişte manuscrise misterioasă în limba Indiilor. Deja asta era foarte ciudat, întrucât Bodhidharma dispreţuia cărţile de orice fel, preferând învăţăturile orale. Unul singur s-a păstrat, Yijinjing. Vorba vine s-a păstrat: se spune că textul original era aşa de greu, încât era intraductibil. Un călugăr indian, încercând să facă ce scria acolo, s-a trezit că trăieşte 300 de ani şi devine tot mai puternic. Un savant, studiind atent manuscrisul, a conchis că numai un ţăran prost ar fi putut să scrie aşa ceva. Cât despre călugării bolnăvicioşi din mânăstirea care se chema Şaolin, tot ce-au putut să facă din manuscris, a fost nişte stiluri de luptă, din care unele îţi confereau invincibilitate, de exemplu, făceai un semn cu mâna către adversar, fără să-l atingi, iar ăla cădea pe jos, mort şi cu organele interne făcute piure. Poate că bărbosul cu ochi albaştri care dispreţuia cărţile, care a adus budismul Zen în Orientul Îndepărtat, şi care, poate, nici măcar nu a existat, a vrut să lase o lecţie despre cum totul este o aiureală.

N-am chef de nimica. Azi aş fi putut fi la munte, dar am dat vina pe deştul fracturat ca să nu merg, deşi tare mult mi-aş fi dorit, dar sunt un pantofar în stadiu foarte avansat, şi mi-e teamă că la cît de distrat sunt, mă aşteaptă o râpă pe undeva. Sigur, n-aş vrea să treacă viaţa asta fără ca io să fi ajuns la munte, dar se pare că sunt bucureştean într-o asemenea măsură încât mai curând ar ajunge la munte un bloc din Rahova.

De ceva timp plănuiesc un roman. De fapt, plănuiesc e mult spus, în realitate, tare mi-aş dori să scriu un roman dar habar n-am ce să scriu în el. O dată l-am şi visat, era gata şi era neasemuit, însă normal că la trezire dispăruse cu totul, şi de fapt, mult mai probabil e ca eu să fi visat doar senzaţia aia pe care o ai când citeşti un roman foarte bun, şi să fi inventat, în vis, romanul, ca pretext, doar ca să îi explic existenţa ei absurdă de senzaţie. Acum vreo două săptămâni, mi-a trecut prin cap şi despre ce aş putea scrie, şi anume despre un trib de balauri, şi chiar m-am apucat să scriu un paragraf, după care m-a cuprins o lehamite teribilă. Care revine de fiecare dată când mă plictisesc şi îmi zic că poate aş mai putea scrie ceva la romanul meu. “Bleah, mai bine nu”. De exemplu, uite, azi m-am trezit la ora 8:00 şi e ora 12:00 şi eu n-am făcut absolut nimica, am încercat să privesc un perete şi nimica, mă plictisesc şi aş putea să scriu ceva la romanul meu. Bleah, mai bine nu. De fapt, dacă pot visa senzaţia romanului perfect, o puteţi probabil visa şi voi, şi nu are nici un rost să-l scriu.

Mai am un an şi ceva şi o să rămân fără serviciu, şi atuncea poate mă angajez pe undeva hamal, poate.

About The Author

26 thoughts on “Spleen

  1. mai bine scrieţi un roman despre cum aveam io chef să bag un post cu Bodhidharma, numa’ că mi-aţi luat-o înainte! 🙂

  2. Ce stiu eu despre ceea ce voi fi, eu care nu stiu nici cine sunt?
    Sa fiu ceea ce gandesc? Dar ma gandesc sa fiu atatea si atatea lucruri!
    ……….
    Geniu? In acesta clipa
    O suta de mii de creiere se viseaza genii ca si mine,
    ……….
    FERNANDO PESSOA

  3. Am impresia ca cel mai mult conteaza sa gasesti peretele potrivit (e ceva cu peretii astia, uite cum evreii se roaga la perete…).
    Odata ce ai gasit peretele in care sa crezi pot sa faci orice:)

  4. Hai ca nu stii de unde sare epurele, poate e vorba doar de spleenul dinaintea fervorii creatoare (dar ce naiba stiu eu?) . Pinocchio, Vlad e o cauza pierduta din punctul asta de vedere, numai placerea hartuirii ne mai ramane 🙂

  5. Tapire, deşi ştiu prea bine că poezia aia e scrisă de Sorescu (precum şi altele pe care ni le-ai aratătat, de-a lungul timpului), eu cred că tu ai scris-o de fapt. (Şi cele două nu se contrazic.)
    Lulu, de fapt eu îmi iau avânt. Toţi paşii ăştia înapoi sunt avânt, şi când m-oi lansa, mamă, intru în orbită. RAHAAAAAAA

  6. nu scrie un roman despre balauri, vlad, prea putini oameni cu cap sau cu ganduri serioase l-or citi, oamenii nu mai citesc nici fabule. numa daca-l faci film de animaitie. (da, oamenii cu cap se uita :)) da mai multe sanse ai sa scoti un roman.
    neah, de fapt io-mi racesc aicea gura de pomana ca matale oricum vbeai doar asa, in dodii, n-aveai ganduri serioase (loic, doar il vrei cu balauri). trist, pt ca la talentu narativ cu care te-ai pricopsit, ar iesi o treaba tare buna. io daca-as sti sa scriu astfel incat oamenii sa ma citeasca, zau c-as face-o, n-as mai lungi vorba. pe cand tu ce astepti? sa implinesti 34 de ani, ca walter scott? sau ti-e teama de mom in care cititorii mahalalei n-or sa te mai incurajeze, naivi (“haaai, vlad, apuca-te sa scrii”) ?
    merge si cu balauri, daca-i surprinzi in latura lor uimitor de umana. si-mi pari ai reusi…
    uite tu. sunt straini – oameni care nu te cunosc si pe care nu-i cunosti – care cred in aptitudinile si capacitatile tale scriitoricesti!… iar tu lancezesti ca o gheata roasa.

  7. Rahela, eu mă pot angaja ca hamal doar fiindcă merg la sală în Ferentari. Medicina nu mă va ajuta în această carieră.

  8. “Daca nu merge nici acum, nu mai scriu niciodata aici. Ieri am pierdut trei mesaje importante pentru natie si popor.”

    Un inceput de letopiset: “Intai a fost Borges. Apoi a venit Eco. Si Vlad a urmat.”

    Dar despre ce voiam a zice: ar fi interesant de analizat legatura dintre posturile dumitale si garzile tot ale dumitale.

  9. Ce mesaje? Te rog să nu cedezi, aşa se mai întâmplă din când în când aici.
    Interesantă corelaţie 🙂

  10. Ieri era pus iarasi un cod de verificare – un numar format din 3 cifre, care mergea perfect pentru mine. Anyway, nothing important.

    Ce corelatie, ca nu o vad:)

    Legat de ultimul tau post, scriind un coment pe blogul lu little black dress, mi-am adus aminte de filmul asta:
    http://www.imdb.com/title/tt0460791
    care se potriveste destul de bine cu ce ai scris tu.

  11. Asta e al treilea mesaj in ultimele 5 minute: cauta “The Fall” pe IMDB, ca se potriveste destul de bine cu ultimul tau post.

    Ironic ar fi ca acum sa vad toate comenturile mele postate.

  12. Astea de azi se vad pentru ca le bagase Aksimet la spam. Le-am socs de acolo. De aia a inceput sa nu imi mai placa Aksimet, pentru ca blocheaza comentarii legitime si lasa blowjobs sa treaca. Nu am gasit inca un CAPTCHA-mod care sa mearga bine (ala cu trei numere avea probleme, l-am deactivat, updatarea la 2.6 l-a reactivat automat, de aia a aparut trecator). Mesajele pierdute de ieri nu stiu unde s-au dus, nu apar nicaieri. Am deactivat deocamdata Aksimet, daca ne inunda viagra o sa caut altceva.

    Asta, repet, nu inseamna ca ma joc si complic lucrurile in lipsa de altceva mai bun de facut.

  13. probabil ca askimodie a dezvoltat un sistem propriu de evaluare a ce legitim sau nu:)
    nu am zis ca te joci si nici ca le complici penca nu ai altceva mai bun de facut. am zis doar ca sa gasesti ceva simplu si mai ales sa stick to the same rules.

    nu poti sa ii pui un set de stop words?

  14. stop words se pot pune, dar nu ajungi nicaieri, pentru ca multe posturi sunt cu cuvinte “legitime” (probabil ii intereseaza sa le fie postat linkul de la “website” sub adresa de email), sau cu cuvinte noi. Ar trebui ca cineva s stea sa tot adauge cuvinte. b2evolution te lasa sa importi 32 de pagini de cuvinte de spam.
    cel mai fezabil e CAPTCHA, dar nu am gasit unul care sa mearga bine.Crede-ma ca am incercat sa gasesc ceva mai simplu, in fata nu se vede chiar tot ce fac eu in spate, si nici nu simt nevoia sa ma bat pe piept de fiecare data. Alte servicii (ca si Aksimet) iti cer sa treci comentariile pe la ei prin site, “sa le filtreze” – mi se pare o invazie. Eu cred ca Aksimet baga deliberat “te-am scapat de 3500 de spams”, alt motiv sa ii banui si sa nu imi placa.

    Dincolo m-a enervat tonul – din ce ai spus (“maxima”) io am inteles ca imi cam spui ca complic lucrurile degeaba. De la mine asa se vede, oi fi io mai sensibilos.

  15. mira: aha. ia sa vedem!
    vlad: (fireste ca ma citesc cativa, dar posturile mele au doar efect cathartic, nu captiveaza cititori ocazionali, transormandu-i in public. vezi diferenta?)

    ia zi-ne tu vlad de tribul ala de balauri. cum au aparut? si de ce tocmai pe taramul asta? aa, sunt in cautarea vreunei comori spirituale? indeplinesc ultima dorinta a strabunicului Cicoare? (el parca ce era, dragon?) sunt de vita nobila? de unde-si trag radacinile? trebuia sa aiba ceva family legends tare distinse. si ghiduse, ca doar is balauri.
    nu, nu vrei sa-ncepi asa? bine, atunci du-i undeva, plaseaza-i direct in mijlocul unei carari lungi, care serpuieste printre targuri sau poiete sau castele sau pe unde ti se nazare. trece-i prin pustiu si jungla.
    nici asa? povesteste-ne atunci cum a fost balauronasterea lu Cezarica (ala micu, ma) si ce fobie are el de batranete de cand a murit bunica Malaroaia cea cu pieile atat de lasate pe aripi ca nu mai putea nici sa se ridice de la sol.
    sau ma roooog, ce vrei tu, da-ne un episod, un fragment de capitol, nu poti sa zici ca-ti trece prin cap un roman cu balauri si apoi sa treci mai departe de parca n-ai fi zis.

    deci, dragilor, in postul urmator vlad o sa ne povesteasca despre balaurii de pe creierul lui 🙂 daca are altceva pregatit pentru publicare, o sa-i dea save la drafts si-o amanare – whatever that is. are timp de gandire, sa zicem…, data fiind noutatea subiectului… 3 zile, adica sambata seara apar primii balauri pe monitor. pana atunci, zero posts, doar nu vrem sa se rupa vraja.
    nu degeaba-ti veni sa scrii despre tribul ala, o fi ceva acolo… hai vlad, infrunta-ti balaurii! 🙂 hihi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.