Corbii de Piatră (2)

La 100 de paşi de curtea mamei Uţa, dai de o stâncă mai mare decât toate celelalte. În ea, de săpat un schit, de care povestea însuşi Paul de Alep. Nimeni nu ştie sigur de când e schitul acolo. Prima atestare documentară e 1512, iar pe vremea lui Neagoe Basarab a fost pictat (mai e şi azi pictura, nu a fost niciodată restaurată). Deducţii istorice zic că e şi mai de demult. De exemplu, are două altare, ceea ce nu s-a mai făcut de pe vremea Bizanţului secolului X. Iar lângă paraclisul din curte, e un bolovan mare care cică a fost altar de sacrificiu de pe vremea dacilor. Dar nimenea nu ştie de fapt.

Nu se slujeşte prea des în biserică, deşi în nişte chilii construite în apropiere locuiesc câţiva călugări. Poarta ne-a fost deschisă de o bătrână, care şi ea făcea cioci. (De altfel, în tot satul, în faţa fiecărei porţi, erau câte două bătrâne care făceau cioci şi-ţi dădeau bineţe.) Ea ne-a povestit toate câte le-am zis şi eu aici, şi ne-a dut nişte cioci.


După aia, ne-am căţărat pieptiş pe stâncă, şi de acolo de sus ne-am oprit, ne-am odihnit, şi am privit lumea.


About The Author

6 thoughts on “Corbii de Piatră (2)

  1. vlad, spune-mi si mie daca stii, cu ce se ajunge la corbi exceptand masina proprie. de vreo 2 ani incerc sa ajung si nu stie nimeni sa-mi spuna daca e microbuz. multumesc!

  2. Medeea, o să întreb. Am văzut microbuze, dar din păcate netul nu bate până acolo 🙂 Aproape sigur sunt microbuze din Curtea de Arges, oricum.

  3. As vrea sa corectez cateva din lucrurile gresite pe care le-ai spus mai sus. In primul rand biserica a a fost picatata catre sfarsitul sec XIII si inceputul sec. XIV fiind cea mai veche pictura care se mai pastreaza inca in Tara Romaneasca. Nu e vorba de cativa calugari ci de unul singur, si caruia i-a fost pusa la dispozitie de catre batrana cu care ai vorbit, o casa in care nu locuia nimeni si care se ocupa, in afara de slujbe, si de construirea unui corp de chilii vis-a-vis de manastire. In biserica se slujeste regulat, in fiecare Duminica si sarbatoare se face seara priveghere si Sf Liiturghie, iar in zilele de rand Vecernia. Intre timp gazda, Filoftia, sau mama Tia cum o stiu satenii, a trecut la cele vesnice, Dumnezeu s-o ierte!, iar noi am avea nevoie de fotografia in care apare dansa pt a o pune pe site. Asta numai cu acceptul tau. pt mai multe detalii despre manastire
    http://www.corbiidepiatra.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.