O subtilă analiză a votului în alb

Cică s-a legalizat “votul alb”. Adică, nu pui nicio ştampilă. şi totuşi votul e valid. Cică “dai un vot de BLAM societăţii politice”. Aşa zice Pârvulescu. Ceea ce vreau eu să ştiu, e: dacă nu pun nicio ştampilă, DE UNDE ŞTIU EU NENE CĂ NU PUNE ALTCINEVA ŞTAMPILA PE BULETINU ĂLA, DUPE AIA? Nu e mai bine să pun ştampila peste tot şi să scriu şi nişte înjurături? Ăla de ce nu e vot valid?

Eu cred că există un mod mai bun de a da un vot de blam societăţii politice. Cu o flintă: BLAAAAAAM. Dar cum aşa ceva e mai greu, nu ne rămâne decât să votăm totuşi cel mai mic rău, chiar dacă diferenţele sunt greu de sesizat, în ideea că poate, cu puţină încăpăţînare, peste trei sute de ani, această diferenţă se va acumula şi nu va mai fi de domeniul cuantic. Trebuie să ne gândim la străstrăstrăstrăstrăstrăstrăstrăstrăstrăstrăstrăstrăstrăstrăstrănepoţii noştri.

About The Author

33 thoughts on “O subtilă analiză a votului în alb

  1. Vladule, ii stampilezi pe toti!
    Sau faci ca Dinu: te pui pe tine si te stampilezi.
    Important e ca se numara si se rporteaza si se redistribuie altfel

  2. Votul în alb e ca un cec în alb – îl completează destinatarul cum crede de cuviinţă. Nu văd nici un mod de a protesta prin voturi invalide. Dacă chiar nu există un rău mai mic sau există dar nu e suficient de mic atunci poţi să-ţi exprimi nemulţumirea băgând beţe în roate sistemului – independenţi, partide de buzunar, tipe mişto, manelişti, etc.

    Eniuei, până la insurecţia armată (foarte improbabilă) sunt o tonă de metode pentru a destabiliza o clasă politică care nu te reprezintă.

  3. foarte bine ca au institutionalizat votu alb, sa se numere, sa vedem cat protest avem. stampila peste tot inseamna ca nu stii unde sa pui, la alb e clar, n-ai vrut. ca poa sa puna cineva stampila dup-aia, asta e riscu, normal ar fi sa nu.
    (nu-mi place noa tema de blog, cu rosu asta)

  4. mai cinstit si lautareste ar fi daca fiecare vot ar avea o sectiune aparte unde sa stampilezi, gen “protestez” sau cum o fi mai potrivit sa se cheme.

  5. Tapire, aşa e! Dar chiar, de oare nu au făcut o variantă din asta, “none of the above”? Makes you think.
    Madelin: peste tot în lume te gândeşti mai întîi la fraudă, că altfel am vota prin telefon, pe încredere. Există măsuri de siguranţă oriunde. Io pur şi simplu n-am încerdere să las bulentinu alb.

    De asemenea, fiindcă lucrez într-un spital, mă întreb: dacă eşti obligat să votezi în circumscripţia ta, atunci pacienţii internaţi şi personalul de gardă cum votează??? Oficialii spitalului meu nu ştiau nimica, nu le-a zis nimeni nimica. Voi ştiţi?

  6. oameni buni, nu fiti naivi! chiar credeti ca le pasa de protestul nostru? chiar credeti ca le pasa de noi?
    votul alb poate fi folosit de oricine si va fi!

    simina, nu esti la munte?

  7. Votul in alb e cu o casuta alba, fara de nume, pe care aplici stampila in cazul in care nu esti de acord cu niciunul dintre candidatii propusi. e metoda de lucru in tari, cum e de pilda, belgium, in care exista un oras, par igzampl Brugge, in care am vazut io niste geamuri nesparte din 1500, cand au fost ele puse!
    nu mai cred in atitudini pasnice – dar, dupa cum ati vazut, sunt deosebit de nervos de la o vreme. ar fi o chestie daca, in conditiile in care vom avea o prezenta la vot sub 50%, sa ….
    ah, mai bine tac!
    @stefantalpalaru: care sunt acele metode de sanctiune pana la insurectia armata, ca mie doar asta (foc, spangi, fum, parapete)imi vine in cap?

  8. Pai bine, oameni buni, tocmai la Romanica vreti voi sa bagam buletinul alb pe incredere? Uite, la mine in colegiu candideaza VC Tudor. Daca las io buletinu’ alb si pune altcineva stampila pe el ce-am facut?

  9. WE si stefan, cred ca daca ar fi vot alb cu casuta aparte, un efect (minor poate) ar fi ca ar scadea procentajul relativ al candidatilor. Ca parca asa se calculeaza, ics la suta dintre voturile exprimate (si valide). Asa, daca o multime mare ar vota casuta alba, procentajul ar iesi mai mic. Desi daca se merge pe principiul majoritatii simple, tot un drac e.

  10. tapire, pai şi aşa voturile în alb se pune că s-ar număra separat. la fel de bine s-ar putea număra şi dacă am pune ştampiţula pe căsuţa albă, ce-are? numără procentaj din cîţi au votat cu candidaţi, nu din cîţi au votat per total.
    oricum numără tot ce mişcă…
    şi dacă nu pun ştampilă şi în schimb scriu acolo BLANC sau ceva? ca să nu puie alţii ştampila dupe?

    oh, cut the crap. dacă vrea cineva să ştampileze după, la fel de bine poate să ştapileze pe alte bolintine şi să le adauge la numărătoare, nu cred că dacă fac o mînăreală o fac sub colţul mesii.

  11. Stefan, independenti nu exista. Tipe misto, da. Seful meu e suparat, de ex, ca Elena Udrea candideaza la 2 blocuri de blocul lui. Querida e si ea misto (pentru anumite gusturi). Luminita Anghel e OK, Dida Dragan la fel, nu? Si mai sunt, pacat ca sunt doar atata, misto. Iar manelisti suntem cu totii, pe undeva, votanti si votanti.
    Votul in alb conteaza si la redistribuire, si la numaratoarea finala si ca un soi de referendum. Daca e asa cum zice impricinatul, cu casuta separata, asta e un motiv in plus sa ne ducem sa votam.
    Eu am votat pana acum aproape intotdeauna (mai putin in 1996) asa, de nisa, cu rezultate nema asa ca as fi si io interesata, ca impricinatul, de alea alte metode :-)))).
    “Asea, asea, puneti mana pe furci” vorba lui Vlad!

  12. Sebastian, revoluţia violentă e pur şi simplu improbabilă. Oamenii nu sunt suficient de disperaţi pentru a-şi risca viaţa. Alternative mai paşnice sunt greva fiscală, sabotarea infrastructurii (greve în transporturi, blocarea străzilor), pichetarea clădirilor oficiale, greva japoneză – imaginează-ţi ce lovitură de imagine ar fi dacă toţi medicii ar apărea cu benzi negre pe braţ pe care să scrie “GREVĂ” timp de câteva luni, câţiva ani… Ştii cât de mult le pasă de imaginea ţărişoarei şi cum sar ca arşi la reportaje nefavorabile făcute de BBC, CNN, etc.

    Sunt o grămadă de lucruri de făcut care au şanse mai bune de reuşită decât tradiţionala lamentare infertilă.

  13. Apropo de găsit soluţii. Eram în secţia de dializă a spitalului judeţean din Timişoara şi auzeam că nu sunt suficiente aparate pentru toţi pacienţii care au nevoie. Am întrebat de ce nu se lucrează şi noaptea. If looks could kill….

  14. mack, io ma refeream la diferenta intre voturi anulate (ca ai stampilat pe peste tot) si votul alb (indiferent cum este implementat), in care votul blank se pune. Adicatelea, teoretic ar fi bun de ceva, nu neaparat ca schimbi societatea

  15. aaaaa
    scuze, pricepui. eu şi acum am convingerea că ar trebui numărate şi cele albe prin neştampilare (cum se numără cele cu ştampilare în căsuţa goală). din moment ce au oferit-o ca alternativă, ar trebui numărată, nu?

  16. aaa, da! femee frumoasa. si desteapta. si modesta. cam gonflabila, dar trecem. l-a cheaunit si pe Vadim.
    sincer, Anghel mi-a lungit un pic fata cand am vazut-o in politichie. imi parea mai cool, mai detasata de rahaturile dambovitene
    eu vreau sa o votez pe Patruleasa!! nu, nu am beut nimica.

    ps: unele cuvinte antispam sunt prea lungi, fratilor! la incercarea anterioara era o propozitie intreaga.

  17. Mda, avurati dreptate. Nu s-a existat nici o casuta goala de stampilat “vot in alb” desi buletinele aveau o gramada de pagini goale, inutile, dupa aia prima pe care erau catindatii. Nici nu s-au raportatara la exitpoll alea albele, asa ie. Data viitoare o votez si io pe Simona lui WE, sa mor io! (e misto, ce sa mai!). Sau pe un Schwartzenegger ardelean, musai ardelean. Partide de nisa nu iereau, Stefane, decat alea ale minoritatilor. Independenti nici atata. Vaaaai, dar ce o sa ne facem fara tribunul si fara oierul in parlament, ioooooi Doamneee…

  18. Mda, până la urmă nici votul ăsta nu a contat. De ex, PNL-ul va ajunge în mod sigur la guvernare, deşi la alegeri a ieşit cel mai mic. Ne rămâne doar să chiţibuţăm pe marginea potenţialelor alianţe, dar asta nu mai are nimic de-a face cu democraţia. Doar cu chiţibuşatul.

    Cu cuvintele antispam, eu sunt de vină, dar tapirul mi-a făcut figura şi acum trebuie să le tastez şi io 😀 Got a taste of my own medicine. Ia să vedem, cică: lalilalilula. Nu merge. Lalililulula? Nu.

  19. Cu voturile in alb…i tould u so…

    Madalina, nu o consider frumoasa. Doar paradigmatica pt. Mioritia de azi-maine.

  20. “Ce au făcut voturile albe? Au apropiat PSD de victorie.” pardon? sînt fulga, să-mi facă şi mie cineva o demonstraţie
    pf!

  21. WE, nustiu daca e frumoasa Simona sau nu. Io vorbeam de WE 😛

    Da, da, Vlad, stiu: MADELIN + WE = LOVE

    PS
    Io am avut cuvantu’ ala licentiosu’, noroc ca-i scurt si sacadat. Piece of cake 🙂

    PPS
    Io n-am lasat votu’ alb, na!

    PPPS
    Si aia de n-au votatara pentru cine au votatara, hm???

    PPPPS
    Madelin, respira adaaanc, numara pana la zece. Gataaaa, zenu-i p’aproape…

    PPPPPS
    Cica din diaspora au votatara 24 de mii. Astia ‘e’ aia cu misiunile, sunt precisa…

  22. e mai rau cand votezi raul cel mai mic, pentru ca nu te alegi decat cu ciclicitate pe veci si pururi, ca la americani. clar ca trebuie pe buletinele de vot un patratel nou in care sa scrie: “numai pe astia ii aveti?”.

  23. La multi ani ! E prima oara cand sunt pe acest blog si proasta educatie ma face sa ma confesez voua…La alegeri, am luat un pix BIC cu mine , pentru ca nevasta’mea a zis ca ea nu merge “ca n-are rost”…De atunci ma kinui sa deslusesc misterul vorbelor ei..Dar, intrand in cabina de vot, premeditat, am scos BIC-ul si am scris pe buletinele de vot, ” PROTESTEZ “..Atata…Am mai protejat mediul oleaca, nefolosind stampila cu tus, si cu capul in jos, am iesit din circumcizia electorala, gandindu-ma ca, desi inutil , gestul meu seamana cu o masturbare; m-a usurat..

  24. Catalin, la mulţi ani şi dumitale, şi bine ai venit!
    Ah, mi-ar fi plăcut să număr voturi pe vremea lui Ceauşescu. Cică ce citeai pe buletinele alea era mai tare ca Rabelais.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.