Centrul şi periferia modei

Zilele trecute mă plimbam prin “centru”, unde cândva am copilărit. La un moment dat, m-am întâlnit cu un gruo de tineri bagabonţi. Numai că, la a doua privire, nu erau tineri bagabonţi. Erau nişte puşti, poate de familie bună, care ieşeau dintr-un liceu reputat. Hainele lor erau de firmă, cu siguranţă foarte scumpe.  În ansamblu şi doar de la distanţă, şi doar pentru o fracţiune de secundă, păreau nişte boschetari. Pantofi pseudostâlciaţi, bluze pseudoprealargi, blugi pseudofoartemurdarişimototoliţi, laţe pseudojegoase, tăiate cu toporul.

E o privelişte obişnuită în centru. Şi totuşi eforturile lor nu păcălesc pe nimeni.

În Rahova, stau aproape de un liceu de periferie. Puştii din periferie fac tot ce pot să fie eleganţi, cu extrem de puţini bani. Pantofi cu vârf ascuţit, strălucitori, de la “Totul la 10 lei”. Cămăşi călcate şi înflorate, tot de la “Totul la 10 lei”. Părul aranjat la frizeria din colţ de tanti Mariana, fiecare şuviţă pusă la locul ei bine stabilit cu o cantitate triplă de gel.

Şi totuşi, eforturile lor nu păcălesc pe nimeni. Un puşti din centru ar râde dispreţuitor de un puşti din periferie.

Iar puştiul din periferie i-ar da puştiului din centru una peste bot. C’est comme ça.

About The Author

11 thoughts on “Centrul şi periferia modei

  1. Vlad,

    Nu stiu de ce, dar cand vorbesti de zona in care ai copilarit se simte o tristete fara margini in articolul tau.

    Legat de imbracamintea tinerilor, daca te referi la liceul german care e in zona, articolul tau este valabil si daca in locul liceului din Rahova pui zone mai avute din Bucuresti. Liceul german este ceva cu totul aparte, dar asta nu inseamna ca acei tineri sunt mai fericiti decat cei de la periferie.

  2. Cu cat esti mai sleampat si mai neingrijit, cu atat esti mai in trend. Pustii din centru se vor angaja cu siguranta copywriteri la o firma de publicitate 🙂

  3. pentru că, în general, e mai simplu și mai rentabil să ne păcălim doar pe noi înșine atunci când ne propunem să-i păcălim pe alții… Valabil la liceu, dar și pentru absolvenți.

  4. cu ceva exercitiu si mult efort, baietii de la periferie ar putea sa treaca drept baieti din centru (vezi Pygmalion, desi acolo era o fata). But, what’s the point? Lumea nu e nici mai buna, nici mai frumoasa in centru si nici viata mai usoara…

  5. moda e un fel de a disciplina corpurile ,de a le compara ,ajusta ,reduce sau adauga ,egaliza ,uniformiza ,pentru a le livra egale societatii(la o prima vedere ,superficiala ,singura care conteaza , corpurile sint infricosator de diverse).Lucrurile nu se produc instantaneu pentru ca exista factorul timp.
    Moda asta a articolelor pseudouzate poate ca vine sa reduca o presiune uriasa care actioneaza pe individ integrat intr-o anumita pozitie sociala.
    el se joaca (cel putin exterior)de-a relaxatul sau doreste ca si ceilalti sa fie la fel de “relaxati” ca el,sau se minte ,terapeutic .life is tough!.Problema e ca uniformizarea ,moda patrunde si in domeniile intimitatii individului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.