Prospect Art 2.2

Cum v-aţi imagina că v-aţi simţi la un cenaclu SF aflat la a doua ediţie? Ei bine, ştergeţi din cap imaginea pe care v-aţi făcut-o. Şi imaginaţi-vă ceva mult mai mişto

Deci am fost la Cenaclul Prospect Art, al Societăţii Române de Science Fiction & Fantasy, de ieri, de la Observator. Dacă ar trebui să zic cum a fost în trei cuvinte, aş zice: “a fost peste aşteptări”.

Trei autori au citit trei texte: Corn a citit Scrisoarea, Liviu Radu a citit un fragment din proxima dumisale nuvelă “Lumina trebuie să vină dinspre răsărit”. Iar Balin Feri a citit un text pentru care ne pregătisem cu oo, că aşa ne-a zis la dumnealui pe blog. A trebuit să mă întorc acasă cu oole, pentru că textul lui Feri, deşi scris dintr-o răsuflare, a fost excelent. Şi textul domnului Liviu Radu a avut câteva chestii interesante, deşi acolo lumea s-a grăbit să arunce cu oo. Iar Srisoarea…hm, Scrisoarea. Mai citiţi-o ovdată. Pentru că eu, la prima lectură, nu o văzusem aşa cum am văzut-o la cenaclu. Şi la cenaclu, în ciuda protestelor unei domnişoare blogeriţe, am realizat cât de groaznic de reală e viziunea din ea. Şi nu pentru că ar fi verosimilă, ci pentru că toate, dar absolut toate premisele din ea sunt ancorate în cotidianul românesc. N-o să zic mai mult, pentru că nu sunt critic şi nici nu-mi place hermeneutica: doar atât, mai citiţi o dată, cu atenţie.
Ce-am mai auzit: ditirambul lui Liviu Radu împotriva “mainstreamiştilor” care cam fură din SF. (Eu recunosc că nu am nimic împotriva mainstreamiştilor, şi asta mai ales pentru că nu ştiu ce naiba sunt ăştia. Pentru mine, o carte e o carte, şi nu dau doi lei pe ştampila de gen pe care alţii i-o aplică). Am auzit replica strălucită a lui Dumitru Stătescu, care ne-a ţinut o miniconferinţă despre natura ficţiunii speculative.

Săliţa din Obervator, clădire veche şi atât de fragilă încât aveam impresia că e cutremur de fiecare dată când cineva dădea din picior, a fost arhiplină. A venit chiar şi domnul Mironov, care mi s-a părut cam prea hautain, ca moaştele la procesiune, şi n-am înţeles de ce. Făcui cunoştinţă cu Dragoş Butuzea şi chiar cu Adrian Ciubotaru. Şi a venit însăşi Madelin, citiţi neapărat la ea pe blog. Şi Latvia. Şi mulţi alţii, nişte gagici care nu ştiu cine era, ce mai, tămbălău.

Şi ştiţi care e culmea? Că toată lumea s-a simţit bine. Oricine putea vorbi, chiar dacă unii dintre noi eram destul de neaveniţi, nişte “molfăitori de acadele”, vorba lui Cristian Tamaş, pe lângă nişte grei ai SF-ului şi nu numai. Şi nici vorbă de scărpinat pe burtă, vai ce frumos maestre, ce text meritoriu, etc. Din contră. Puteai să spui exact ce-ţi trecea prin cap şi nimeni nu se supăra. Şi cred că tare ne-am fi lungit în noapte în stilul ăsta (a durat vreo 3 ore), dar era zi din săptămână.

Ce mi-aş dori să aud data viitoare: un text de Dumitru Stătescu. (De data asta doar ne-a ţinut o sclipitoare teorie despre ficţiunea speculativă). Tânărul ăsta e de mare viitor.

Şi mi-aş dori să fie şi mai neîncăpătoare sala. Şi cam atât, că în rest deja cenaclu are tot ce-i trebuie ca să ajungă departe. Şi nu, nu scarpin pe nimeni pe burtă.

About The Author

17 thoughts on “Prospect Art 2.2

  1. Damn, l’am ratat. Asta e. Sincer, nici nu credeam ca se mai scrie SF bagabil in seama in Romania.

    Cit despre domnul Mironov, era fosilic si cerea sa fie atins precum sfintele moaste inca de pe vremea cind eram tinar si mergeam in tabara de SF de la Capidava. A fost o data cind oole erau cit pe ce sa nu mai fie metaforice.

    Plictisitor om. Si obositor.

  2. Si mie to Claus mi-a placut cel mai ce.
    Si Sebastian, cand a zisara de poezie.
    Imi pare rau ca nu l-am auzit pe Feri, tu ai textul lui sa mi-l trimeti si mie scanat?

  3. A Buzdugan, eu nu am găsit testul lui Feri pe siteul SRSFF. Am gasit alt text, dar nu cel citit la cenaclu.
    Sarumâna pt bun venit 🙂

  4. Se mai scrie S.F. de calitate! Va invit sa vizitati site-ul revistei NAUTILUS, la momentul actual, singura revista romaneasca de S.F. cu aparitie lunara! Va asigur ca veti da si peste lucruri bune!

  5. Mulțumim pentru cronică, Medice. Io iar am ratat… pur și simplu nu funcționez; e de domeniul fanteziei tot ce mă joc eu la groapa de nisip a realului, nu ș’ce mă mai mir. Da’ acu’ măcar am prins din zbor câteva pagini de la fața locului când se mătura după sindrofie, d’aia ziceam merci.

  6. Io ramasei tare in urma cu lectura si am vazut anuntul abia vineri, dupa.
    Ms pt linkul la Nautilus, trebe sa-mi fac timp sa dau o raita pe acolo, deocamdata l-am bagat la favorites. Si ce rau imi pare ca iar am ratat devirtualizarea cu impricinatul :(, mai ales ca-mi facu imensa bucurie si-mi implini o veche dorinta punandu-ma la pretiosul dumisale blogroll.

  7. Blogul Madelinei nu e parolat slash protejat ci inchis. Asa arata wordpressul, nu trageti in pianist(a).
    Adica deocamdata nu are nimenea, venit sau venita, acces.
    In sfarsit, nu stiu daca era neaparat necesar sa precizez asta dar am zis sa nu ramaie nimenea cu vro impresie zgreshita.

    Buna seara tuturor.

    PS off-topic
    Am avut de scris ca anti-spam cuvantul “nusitatu”. Si mi-am amintit ca e iunie…

    PS on-topic
    Pe 25 iunie e ziua cuiva drag si voi fi acasa devreme.

  8. textul lui balin e extraordinar,reuseste sa scoata si cea mai mica urma din egoismul,insensibilitatea si duritatea noastra…..e bun si sf-ul la ceva….
    desi a fost criticat ca prea lung,si ca sf-ul a venit cam pe a 7 pagina,totusi e complet asa ,si nu ar mai trebui modificat si scurtat….
    altfel nu si-ar mai atinge scopul ,influentarea omului in bine,chiar daca ai asta e o tema sf …lol….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.