Mămăligă la microunde

1Materiale

1 parte mălai, 3 părţi apă, sare

2. Preparare

Se amestecă materialele de mai sus într-o fafurie adâncă sau în ce vas bun de băgat la microunde vreţi voi. (Din păcate, ceaunul nu merge, puteţi afla aici de ce.  De asemenea, nu este recomandabil să introduceţi laptopul în cuptorul cu microunde, dar despre asta vom vorbi într-un episod viitor.) Se lasă la putere maximă, circa 15 minunte (variază în funcţie de cuptor; puteţi verifica din când în când, ca să nu iasă prea vârtoasă).

Gata!

3. Critici

Am auzit două critici principale. Persoanele care mi le-au prezentat au fost foarte refractare la ideea mămăligii la microunde:

a) Eeeei, nu poate avea acelaşi gust cu aia de la ceaun…

b) Dar mie îmi place să învârtesc în ea, îmi place tot ritualul mămăligii…

4. Răspunsuri la critici

a) Ba da, are exact acelaşi gust cu cea de la ceaun, doar că nu trebuie să învârteşti deloc în ea şi niciodată nu va face cocoloaşe. Cum ar putea să-i dea ceaunul alt gust? Poate doar dacă o arzi sau nu speli niciodată ceaunul.

b) Viaţa e scurtă. Fiecare rotire a lingurii în ceaun te aduce mai aproape de moarte.

Reţeta e pe bune, merge, şi a fost până recent un secret bine păzit. Puteţi varia, punând în ea de la început brânză şi ou. Din întâmplare, am descoperit că e foarte bună dacă se adaugă o lingură de coriandru mărunţit luat de la magazinele arăbeşti. (Pe plic scrie în mod greşit “Pătrungel fin”)

About The Author

24 thoughts on “Mămăligă la microunde

  1. critica numarul 3: a face mamaliga in cuptorul cu microunde este ca si cum ai face ceremonialul ceaiului la McDonalds.

  2. Tapire, sugerezi că plăcerea de a face mămăligă e comparabilă cu cea de a o mânca? Poate, pentru nişte orăşeni nostalgici după rural, ca noi.

    Liar: CREDE! Dar mai bine cercetează: poţi să încerci chiar dumneata.

  3. Si zici ca e buna? La microunde n-am incercat decat ceva care implica pui , si a iesit suficient de cauciucat incat sa las tehnologia sa se ocupe numai de floricele si incalzit chestii.

  4. … si oricum, nu are acelasi gust 🙂
    am incercat
    e niste chestii, ceaunul, atomii, nu stiu
    de fapt e mai banal, si anume mestecatul in sine, care intinde-destinde-cine-stie-ce-mai-face glutenii, pectinele, alea.

    Mamaliga trebuie mestecata, alminteri nu e mamaliga, e cornbread, polenta, sau alte alea

    Alton Brown, de pe Food Network, ar explica mai bine, dar nu cred ca a auzit de mamaliga

  5. Io aveam o reteta asemanatoare, pe vizuina pe undeva. Mi-o daduse si mie o colega in Cvoda, acolo trebuia sa ne incadram in pauza de masa de 1 ora cu tot cu drumurile dus-intors servici-casa. Io foloseam un vas de Yena cu capac. Pe la o treime din timp deschideam usa, ridicam capacul si mestecam in maclavais, probabil dintr-un imbold suicidal. Miru era fan. Mie mi se parea ca are gust de plastic dar cu sarmalutele la pachet (de la socrella) mergea.

  6. Si ziceai ca-mi citesti blogul?

    “a fost până recent un secret bine păzit”

    Uite ce scriam in 5 iulie 2008

    …o sa scriu reteta primita acum aproape 8 ani de la verisoara sotului meu din Canada (te fac celebra, draga mea) de mamaliga la microunde, gata in 10 minute.
    Am incercat-o de multe ori si a mers de fiecare data.
    Intr-un vas de plastic de 1l, rezistent la microunde (se gasesc la Cora), sau chiar un pic mai incapator, se pune 1/3 malai, 2/3 apa rece. Se introduce vasul in cuptor la puterea maxima, se lasa 5 minute, se scoate, se amesteca bine, se mai lasa 5 minute si mamaliga e gata. Fara cocoloase, fara transpiratie dand din facalet, fara teste de maritat.
    Pofta buna!

  7. Sunteţi nişte retrograzi nostalgici, exact ce ziceam 🙂 Dacă aţi fi trăit acum 40 de ani, aţi fi sărit în sus de bucurie dacă scriam un articol despre pilulele înlocuitoare de mămăligă pentru cosmonauţi.

    @Viorica: mi-or mai scăpa şi mei posturi, acuma na.

  8. chiar si vlad a mai dat reteta asta, acu vreo 2 ani
    tapiru i-a zis acelasi lucru ac acu, ca nu are acelasi gust

  9. E o vorba prin satele romanesti…cand te duci la soacra acasa verifica daca esti buna gospodina punandu-te sa faci mamaliga…Eu am privit fascinata (pana n-am vazut, n-am crezut) cum mama iubitului meu face mamaliga la cuptorul cu microunde si am rasuflat usurata…

  10. Pe mine m-ai salvat fix acum jumatate de ora. Mi s-a terminat butelia, am dat cu nea gugal sa vad de pot face mamaliga la microunde. Prestat. Dar a trebuit sa amestec odata. Pentru ca se cocea neuniform. Are fix acelasi gust. Multumesc! 😀

  11. Mămăliga la microunde e ok. Nu se ştie exact însă cum schimbă microundele ceva în formula apei,(orientarea atomilor, polaritatea, nu ştiu nici eu şi nici alţii exact) dar asta nu influenţează gustul ei, mai degrabă sănătatea, asta dacă obişnuieşti să faci mâncare la microunde (să ajungi să fierbi apa).
    Microundele sunt bune doar la decongelat produse îngheţate. Dar o mămăligă odată la săptămână, merge. Sfat: Mai bine nu mai măncaţi mezeluri decăt să nu faceţi o mămăligă la microunde.
    Trebuie mestecată de 3 ori în 30 min: după 15min prima dată; la minutul
    20 min a IIa oară; la min. 25 min a IIIa oară; în ultimul interval de 5 min. trebuie scăzută puterea cuptorului la 600-450W.

  12. pai in cazu’ asta nu e mia mare daraua decat ocaua? pune malaiul cu apa, pazeste pe ceas, deschide usa la cuptor, scoate chestia de acolo (greu sa amesteci in cuptor), pune la loc, ochii pe ceas, deschide usa la cuptor, etc.

  13. @ tapirul:
    La 1000W dureaza numai 7 minute, si nu trebuie deloc amestecata. Daca nostalgia invartitului este de neoprit, profiti de moment si adaugi si un colt de unt la invarteala. Iese asa de buna ca iti vine sa o mananci goala … (si e minunata si rece).

  14. Mda, a iesit genial, nu-mi vine sa cred. Am facut la microunde pentru ca nu aveam o oala la indemana si sunt extrem de multumit de rezultat. Am bbagat-o 15 minute, la programul Ready Meals de la un microunde Samsung. Am amestecat dupa primele 7 minute jumate, desi nu cred ca era nevoie. Mersi de reteta! ^^

  15. sa traiesti o mie de ani ferciti!
    am incercat reteta foarte neincrezatoare si a iesit mamamaliga adevarata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.