Mult prea multe poze

Pentru că nu prea aţi fost cuminţi, şi pentru că am foarte mult timp, acum că sunt încuiat în casă, m-am gândit să vă trimit nişte poze, toate din micul târg în care am naufragiat. Şi când spune “nişte poze”, înţeleg “o basculantă plină de poze”. Fiecare poză are povestea ei, dacă aveţi întrebări, eu am răspunsuri.

De exemplu, am aflat câte ceva despre turnul ăla pe care l-am descoperit în prima mea zi aici. Pe vremea când aici era teritoriu nemţesc, la sfârşit de secol 19, nemţii construiră un templu protestant. Trebuia să fie imens, ca să încapă în el toate garnizoanele staţionate aici. L-au făcut pe marginea Mosellei. Franţujii l-au urât din prima clipă. După ce nemţii au plecat de tot, în 1918, l-au lăsat în plata Domnului, să se dărăpăneze.  Bombardamentele celui de-al doilea rezbel mondial l-au transformat în şvaiţer. În 46, Consiliul Municipal s-a reunit ca să stabilească dacă îl mai renovează sau îl dau naibii. N-au apucat să ia o decizie, pentru că un incendiu misterios a ras de tot templul. A rămas doar turnul. Extrem de înalt, mai înalt decât catedrala, a devenit locul preferat al disperaţilor, încât a fost şi botezat “Turnul sinucigaşilor”. La un moment dat însă, i-au uşile înalte cât patru staturi de om, răpindu-i şi această ultimă companie. Acum moare încet, cu câte o piatră. Povestea asta mi se pare foarte tipică pentru regiune.
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

About The Author

25 thoughts on “Mult prea multe poze

  1. eu vreau sa stiu, daca nu va e cu suparare, ce-s alea colorate din piata, pe care scrie ceva gen pate d’amande ( cartofi?). nu ma trimiteti la dictionar, ca nu ma duc.
    si unde e elefantul?
    si daca ai baut vin din ala cu cancan.

  2. Antispam:gagaga

    Minunate pozele. Nu prea multe.
    As avea multe intrebari, dar:
    – ce cauta Saint Louis acolo, intre blocuri?
    – ce animal e acela bizar, cu trompa? Si unde este el? Si de ce e el acolo unde este (semnificatzie, adica)?

    Multzumesc.

  3. Dragii miei, vă mulţumesc pt întrebări, să le luăm pe rând.
    diligentreader: alea din peaţă sunt nişte prăjituri din pastă de migdale, aka marţipan. Elefantul (şi cu ocazia asta îi răspunz şi Verei)e la intrarea în catedrala St. Etienne. L-am pozat fiindcă am întâlnit acelaşi elefant şi în Moldova. În bestiarele medievale, el e benefic, şi aduce aminte de castitatea conjugală, simbolizându-l pe Adam. (Ca să se reproducă, elefantul trebuie mai întâi să mănânce mandragoră, precum Adam fructul oprit).

    Vera, alea nu sunt blocuri, sau poate sunt, blocuri medievale. Cam aşa arătau locuinţele de negustori pe vremuri în ţinutul ăsta. Nu dădeau afară de frumuseţe.

    Zaza, ştiu mâncaţi-aş, am ţoale meseriashe.

    Dragoş: asta au eu în loc de câini vagabonzi. Adică, de fapt, pe aici nu e picior de câîne vagabont. Lumea plimbă prin lesă un fel de şobolani sfrijiţi, de unde deduc că ţinutul nu e prielnic rasei canine. În schimb, au lebede. Care fac toate oficiile de căţeş vagabond. Sunt nenumărate, se reped la tine să le dai de mâncare, dau din coadă, te mârâie furioase dacă le calci teritoriul fără permisiune, umplu oraşul de caca de lebădă, etc.

    Aşteptăm şi alte întrebări.

  4. Ai uitat de vin. Il bei in sunet de can can, sau le vezi pe fete dupa ce ai baut vreo 3 pahare? ( Si eu am remarcat tzoala. Si umerasul.Proaste mai sunt asistentele pe acolo, spre deosebire de alea de aici, daca imi permiteti, don doctor.)

  5. Vlad, dar acel panou cu Iadul la ce face reclama?? Crezui ca e o carciuma, dar vad ca scrie atelier/ecole. e cumva scoala pentru aspirantii la “diabolicizare”? daca da, afla daca ai vreun recent graduate pentre colegi si ai explicatia varicelei ;o))))

  6. Ce poze frumoase,.. artistice! 🙂
    Preferata ar fi cea in care apare Ea, la baza scarii melc(?).

  7. DT, ai dreptate. Vinul e Beaujolais, e primul vin nou care apare toamna, şi în ziua în care apare e bairam rău de tot, cu toată lumea sub masă. Tot consumatorii fac şi cancanul.
    Zaza, ai dreptate, scuzaţi.

    Motivul pentru care galeria Iadului se cheamă aşa e foarte benign. Se cheamă aşa pentru că se află pe Rue d’Enfer. Iar Rue d’Enfer se cheamă aşa de pe vremea romanilor, când se chema Via Inferior, pentru că era o stradă care cobora dealul. Pe strada asta a poposit şi Rabelais. Rezultatul e haios.

    Scara în melc e la Curtea de Aur, un loc vechi unde se crede, fără a se şti cu siguranţă, că regii Austrasiei îşi ţineau consiliul. Mai e o poză de acolo printre cele de mai sus.

    Ce umeraş nene? Mi-am uitat umeraşul în haină??

  8. Acum, daca tot am ajuns la umeras, fa-ne hatarul si spune cine e pe scara. Ca cine isi alege astfel de fusta, stie sa-si miste soldurile leganat, leganat. Aceea ti-e frantuzoaica? V-ati cam potrivi. Da’ vrem si poza de aproape.

  9. zi-ne-ne şi cum au făcut nemţii ditai gara să încarce/descarce trupe la adăpost (şi acu’ se mândersc că au cea mai fromoasă gară în ieuropa), şi cum făceau nemţii biserici (ca aia de lângă operă) cu piatră cenuşie adusă de la mama naibii numa’ să nu facă cu piatra galbena folosită de localnici de obicei.

  10. hi,hi.Ce atent a studiat lumea pozele! Vad ca toata lumea pe aici e cititor constiincios.

  11. m-am uitat cu popandaul si ne-au placut pozele si orasul. a treia de la sfarsit, de xemplu, e foarte misto.

  12. Simina, daca nu ma insel aia se numeste Jardin d’amour!
    Io nu mai zic nimicaltceva de poze ca sa nu se interpreteze ca ma autoinvit 🙂

  13. Se cheamă Ile d’Amour, iar biserica aia e un templu protestant, care stă mai tot timpul închis. Aici sunt multe temple protestante foarte frumoase şi mai tot timpul închise, pentru că n-au mai rămas mulţi protestanţi, în timp ce catolicii sunt poate cei mai activi din Franţa.

    Madelin, normal că eşti invitată!

  14. dacă mai staț până la vară, io aș vrea, cu toate că popândăul susține că el ar vrea să meargă la new york (chipurile).

  15. Cine vrea sa vada poze de nuduri misto (nu porno, nici macar soft) duceti-va la narcisvirgiliu.ro (nu va speriati de poza de pe coperta care poate parea un pic ofensiva pentru unii/unele, indrazniti sa mergeti si mai departe).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.