Cum să scăpăm de burtă

Nota lui Vlad:

Dragii miei, am onoarea să-l găzduiesc în paginile blogului pe reputatul doctor Arnold Negrescu. Domnia sa, văzând calitatea foarte slabă a presei româneşti pentru bărbaţi, a avut o încercare de a face un site de “wellness” masculin, pe care a abandonat-o rapid. Cum însă nu aş fi vrut ca tot talentul şi experienţa sa să se irosească, l-am rugat să ţină o rubrică de genul ăsta în Dulcea Mahala. Coup de chance nemaipomenit, a acceptat! Îi las deci cuvântul şi sper că veţi profita cu toţii de pe urma sfaturilor sale.

Să mă prezint. Sunt Dr. Arnold Negrescu. Am treizeci şi ceva de ani, am terminat medicina, pe care o şi practic, în timp ce unul dintre hobbiurile mele, de mai mulţi ani, e body-buildingul. Am fost invitat, cu generozitate, de echipa Dulcii Mahalale, să ţin o rubrică de fitness şi sănătate masculină în general. De-a lungul timpului, am auzit mormane de prejudecăţi şi idei false în această problematică, aşa că simţeam nevoia să ţin pe undeva o asemenea serie de articole. Să sperăm că o să vă intereseze, în ciuda literaturii abudente şi neselective de pe internet despre aceste subiect.

Vom începe cu burta.

Ei bine, da, ştiu că subiectul pare frivol, dar nu e. Aşa că îl vom discuta astăzi.

De ce nu e frivol subiectul? Burta nu este doar un lucru inestetic (majoritatea femeilor, conform unui sondaj, consideră abdomenul cea mai sexi parte a corpului bărbătesc), deşi asta ar fi suficient ca să ne dea o nevroză în plus, în lumea asta şi aşa nevrozată. Burta este un lucru nesănătos. Prima cauză de moarte în zilele noastre este moartea de cauze cardiovasculare. Există un grup de semne, care, în parte şi mai ales la un loc, cresc rău de tot riscul de boli cardiovasculare: cel mai important dintre ele este diametrul burţii (celelalte fiind hipertensiunea, trigliceridele şi colesterolul LDL – ăla rău- crescute şi hiperglicemia). Înainte, era luată obezitatea în calcul, dar dovezile copleşitoare arată că, din obezitate, burta e cea ma rea. La bărbaţi, circumferinţa burdhianului nu trebuie să depăşească o anumită valoare, care se învârte în jurul a 100 cm (diferă în funcţie de organizaţia de sănătate care face criteriile), sau, mai precis, raportul dintre circumferinţa taliei şi cea a şoldurilor să nu fie mai mare de 0,9. (Femeile nu trebuie să aibă o burtă mai mare de 80 cm.)

În România, burta este extrem de răspândită. Nu numai că un bărbat de peste 30 de ani, fără burtă, este mai rar decât timbrul cu cap de bour, dar văd din ce în ce mai mulţi tineri de 25, 20, 15 (!) ani, precedaţi de ditamai burtoiul de bere. În ritmul ăsta, speranţa de viaţă a românilor va scădea vertiginos. Om fi noi ţara cu cele mai frumoase gagici, dar bărbaţii sunt sub orice critică. Nu mai râdeţi de americani că sunt obezi, suntem pe cale să îi depăşim.

Dar nu disperaţi, în cele ce urmează vă voi povesti cum să scăpaţi de burtă. Principiile sunt simple, dar în mare foarte necunoscute. Nu există o educaţie a stilului de viaţă la noi în acest moment, de regulă se fac tot felul de campanii sumare care au ca unic scop încasatul de nişte bani de la organizaţii din afară. Dar divaghez.

Am să spun trei lucruri:

1. Oricine poate scăpa de burtă. Nu vă mai îmbătaţi cu teorii conform cărora aveţi “metabolismul prea slab”, suferiţi de glandă sau aşa sunteţi făcuţi genetic. Aberaţii. Metabolismul poate fi modificat de oricine, iar obezitate de cauze endocrine este extrem de rară şi dacă aţi avea aşa ceva (boală Cushing, de ex.) aţi şti cu siguranţă. Deci mai lăsaţi scuzele.

2. Cel mai important pas în a scăpa de burtă e modificarea alimentaţiei. În primul rând, abandonaţi ideea unor diete miraculoase. Toate dietele rapide sunt dăunătoare şi nu au efect pe termen lung. E un fapt dovedit: dintre cei care ţin diete din astea, doar 5% reuşesc să nu se mai îngraşe. În plus, orice dietă rapidă va topi nu numai grăsimea, ci şi masa musculară. Nu sunteţi modele anorexice. Ca să nu pierzi şi masă musculară şi să fii un tip mişto, trebuie să slăbeşti cam juma de kil pe săptămână, nu mai mult. Calculaţi-vă necesarul caloric zilnic, şi aveţi grijă să mâncaţi cam cu max 500 de calorii mai puţin pe zi. N-am ce face, trebuie să citiţi etichetele alimentelor. Nu deveniţi obsedaţi, dar măcar o aproximare acolo tot e necesară

– Începeţi prin a renunţa la mâncărurile procesate. Jack LaLanne spune: dacă e făcut de om, nu-l mânca. Mâncărurile procesate (de la macuri la snackuri şi până la sucuri gazoase, vegeta, delicat şi alte cnoruri) sunt ghiftuite cu potenţatori de gust, margarine şi tot felul de porcării, care să le facă gustul mai bun şi să te oblige să iei şi mai multe. Din cauza lor e epidemia asta de burţi. Cumpăraţi-vă ingrediente cât mai pure, de la ţărani, în piaţă, şi gătiţi-vă singuri, fără adaosuri din plic. Dacă n-aveţi timp: mâncaţi-le crude. Şi mai bine. Dacă faceţi asta, deja veţi observa un beneficiu.

– Mâncaţi puţin, şi de multe ori pe zi. Cam o masă scurtă la fiecare 3 ore. Dacă nu mâncaţi, organismu’ crede că e foamete şi scade metabolismul bazal. Nu săriţi NICIODATĂ (dar niciodată!) peste micul dejun! Puteţi renunţa şi la prejudecata aia cu “să nu mănânci mai târziu de 6 seara”). Luaţi o cină uşoară şi bogată în proteine pe la 9. Altfel iar vă scade metabolismul.

– Mâncaţi multe proteine, glucide “lente” (cu index glicemic mic, cât mai puţine dulciuri, făinoase albe), şi grăsimi sănătoase. Să ştiţi că se exagerează cu ideea că TOATE grăsimile sunt nesănătoase. În general, e valabilă regula cu alimentele procesate. Cele mai nocive grăsimi sunt alea artificiale, recte margarina şi tot ce conţine “ulei vegetal hidrogenat”. Daţi chiar acum o raită prin frigider, citiţi etichetele, şi dacă aveţi mâncăruri care conţin aşa ceva (pun pariu că aveţi), daţi-le la gunoi sau la duşmani. Contrar prejudecăţilor, carnea de porc (carnea, nu slănina!) e la fel sănătoasă ca cea de pui sau de vită.

3. A doilea pas în scăpatul de burtă e sportul. Să vă spun nişte mari secrete: NU veţi scăpa de burtă cu abdomene! Nici dacă faceţi 1000 pe zi. Toate dispozitivele de făcut abdomene din comerţ, care-ţi promit marea cu sarea în numai 14 zile, sunt şarlatanii. Abdomenele sunt bune ca să vă fortificaţi muşchii din regiune. Nu scăpaţi de grăsime cu ele. Al doilea mare secret: NU veţi scăpa de burtă făcând cardio. Adică alergând jdemii de km pe zi, sau dându-te 5 ore pe bececleta statică. Şi astea sunt foarte bune, exact pentru ce le indică şi numele: pentru inimă. Scad riscul de aritmii ventriculare maligne. Dar nu slăbiţi doar cu ele.
Pentru slăbit, e nevoie de un sport foarte solicitant, care să vă crească metabolismul bazal şi când nu îl practicaţi. (Alergatul face asta, dar doar pentru vreo 2 ore). Cel mai comod, aţi ghicit, e să mergeţi la sală. Dar nici acolo nu e bine oricum. Uitaţi de aparate. Or părea ele sofisticate, dar nu ajută la mare lucru. Ocupaţi-vă de greutăţi libere: haltere şi gantere, şi de exerciţii cât mai grele. Făceţi-le corect (întrebaţi instructorul) şi nu veţi păţi nimic. Mergeţi la sală de maximum 4 ori pe săptămână, altfel vă veţi supranatrena şi nu va fi deloc bine. Dar când mergeţi, faceţi-o cu simţ de răspundere. Deveniţi nişte războinici ai fiarelor. Antrenaţi-vă tot corpul, nu doar un biceps pe zi. Astfel, nu numai că veţi consuma 500 cal per şedinţă, dar veţi avea un metabolism bazal crescut timp de 2 zile după asta!

Ca să închei, să mai aduc aminte de nişte gogomănii. Sauna NU slăbeşte! Cum ar putea? Credeţi cumva că se evaporă grăsimea de la căldură. Pastilele NU slăbesc. Remediile alea de prin reviste sunt şarlatanii fără scrupule. Să scapi de burtă nu e uşor, dar e posibil pentru toată lumea.

Hai, data viitoare vreau să vă văd cu abdomenul numai pătrăţele!

About The Author

46 thoughts on “Cum să scăpăm de burtă

  1. domne, da’ de istoria burţii ne zici ceva? adicătelea, ideea asta cu bărbatul suplu în pătrăţele, nu ie cumva un social construct mai recent? e burta un fenomen al secolului doozeci strict?

  2. Hm, cred ca Vlad e mai in masura decat mine sa explice asa ceva. Eu stiu doar ca burta e foarte nesanatoasa si ca, in societatea noastra, e relativ dezagreabila 🙂

  3. Vlad, ai ajuns cumva în capitala Burdihanului?

    (No, și acuma, c’am terminat, mă duc acasă să iau la 9 seara, sau mă rog, cînd ajung cu du-m’acasă măi metrou, o cină din aia ușoară și bogată în proteine.)

  4. Deci nu abdomenul este cea mai sexy parte a unui corp barbatesc (ca sa nu zic a unui barbat ca aia e clar care e). In rest totul e adevarat (nu stiu, creca…)

    PS
    Sa vedeti (voi domnilor) cand ai o burta de 9 luni de dat jos cu ie…

  5. da, e f ok, sa mai scrie 😀 am tremurat pana am ajuns la partea cu grasimile; daca spunea ca TOATE tre’ evitate… ma suparam. dar asa, e bine!

  6. Genial! “epidemie de burti” 🙂
    Si mi se facu o pofta de slanina afumata cum numai unchiu mieu stie s-o faca, unchiul ala care a invatat tehnica de la unchiul lui care a trait nouajde ani… mmmm
    Nu stiu altele cum sunt, dar mie nu-mi plac barbatii care merg la sala. Nici cei care au patratele. Dar nici aia cu burta de bere. In schimb, imi plac cei care merg la tenis, la inot…
    Cu toate acestea, sala este si va ramane… o sala. 🙂

    As avea si o intrebare pentru domnu doctor (daca e bal gratis, bal sa fie! consultatii gratuite in ziua de azi, mai rar!) – De ce nu e sanatos “mitul” cu 3 mese pe zi? Mesele dese nu invata oare stomacul sa tot ceara si sa ceara… tot mai des?

  7. Haha, ce coincidenta! Negrescu vs. Schwarzenegger… sau n-o fi?, face parte din pseudonimie?

    Uf! Iar am comentat pe langa subiect…

  8. Madelin, ai perfectă dreptate că nu burta. Încerc să îi explic asta domnului Inginer, și cred că o să-i traduc articolul lui Vlad, sau mai bine îl pun pe el să citească și să traducă pe post de exercițiu de limba română. (Ce idee bună că Vlad scrie cu diacritice!)

    Cît despre burta de nouă luni, am visat odată că aveam. Venise termenul, totul era aranjat, și așteptam. Era o senzație foarte plăcută, să aștept să nasc, mă simțeam foarte împlinit. Între timp îmi făceam ordine prin bibliotecă.

  9. Ileana, 3 mese pe zi e foarte bine. Eu vorbeam de situatia in care vrei sa scapi de burta. Principalul consum energetic al organismului e metabolismul bazal, adica energia necesara mentinerii in functiune a organelor din corp. El se modifica in functie de conditii. Daca mananci mai rar sau mai putin, el se va adapta, scazand, ca sa faca economii. De asta orice regim e eficace la inceput si dupa aia nu: pentru ca metabolismul bazal se adapteaza sa faca fata conditiilor de foamete… In schimb, daca mananci des, si o data pe saptamana mananci o masa ca lumea, nu de regim, metabolismul bazal va ramane crescut si vei scapa de grasime mai repede.

    Pinocchio, articolul imi apartine, Vlad m-a lasat sa scriu la el pe blog.

    Madelin, au fost facute niste sondaje care spun ca, in medie, abdomenul e partea cea mai sexi din barbat. Desigur ca tu poti avea alte gusturi, nu trebuie sa generalizam.

  10. Az dimineata am facut un sondaj de opinie paralel.
    Verdictul a fost clar: de abdomen nu a auzit nimeni. De triceps, trapez, umeri, bicepsi, zambet si ochi, maini etc da…
    E drept ca abdomene-s pana-n 30, dupa aia vorbim de burti, cum a spus o respondenta de-a mea din aripa tanara…

  11. Desigur, desigur. Îmi dați voie să îi traduc domnului Inginer și numele dvs. în germană, respectiv austriacă? Sînt convins că va avea astfel o putere de convingere mai mare.

  12. In afara de frumusetea naturala, care are o extraordinara varietate,sexy e tot ceea ce comunica un apetit pentru sex, si exersarea constanta a muschilor necesari, deci doar partea dorsala, luata separat poate fi sexy la ambele sexe, la care se adauga sanii femeilor. Altfel, nimic luat separat nu e sexy, doar un intreg armonios. Eu stiu barbati sau femei sexy,nu prea ma pasioneaza bucatile.
    Asa cum exista burti si burti. Cele care comunica lene si delasare, sunt dizgratioase. Dar nu stiu daca ati remarcat ca aproape toate dansatoarele din buric au macar un pic de burta. Unele sunt de-a dreptul grase. Exista burti simpatice, altele flexibile si lascive, altele vesele si cu chef de viata, exista burti demne sau nerusinate. Pe cand abdomenele sunt doar lucrate. Ultimele vorbesc despre un stil de viata si adesea de statut social.Abdomenele tind sa fie ambitioase si egoiste.
    E foarte util sa invatam cum sa scapam de burta dizgratioasa, dar sa scapam si de celelalte mici diformitati care strica armonia intregului.Propun in episoadele urmatoare: cum sa mentinem spatele drept, (toti) muschii tari, parul pe cap si dintii in gura. Fara sa ne punem problema daca dintii sunt sexy, ca sa nu mai dam nastere la controverse sau sa aruncam oamenii in depresii. ( nu stiu cum sa aduc aici un smiley care zambeste. sa nu ma ia cineva in serios)

  13. Opt sexy pe-o pagină. Nu e rău… E sexy. Dacă ar putea să-mi explice şi mie ce înseamnă sexy ăsta, că nu-nţeleg, neam!? Vine din românescul “sex” articulat cu un articol hotărât enclitic sau cum?

    În orice caz, dacă vom ajunge să trăim într-o lume în care oamenii sunt alcătuiţi din figuri geometrice (trapeze, triunghiuri, pătrăţele, puncte…) eu mă mut în mulţimea vidă.

    P.S. mulţumesc domnului doctor pentru răbdarea cu care mi-a explicat de ce si cum. Sunt informaţii preţioase.

  14. 🙂
    Adică cum e povestea din cântecelul ăla “Je t’aime, moi non plus”.
    Vlad, mi se pare că te ascunzi după limbă. Io zic să-i mulţumim domnului Joe Cocker că există, dar mai ales celui care a inventat pălăria că avem după ce să ne ascundem.

  15. That is,when stripping.

    Pentru Ileana: “sexy” e “sexos” in limba aborigeana, care nu pun geana pe geana.

  16. Am vazt azi la stiri, jur, un cuplu de doi ei, din care un ‘el’ asteapta un bebe. Alte amanunte nu am dar e treaba recenta, tre sa fie pe la unchiu gugl vro stire.

  17. eu zic ca abdomenul unui barbat e fff sexi. inca n-am vazut la nimeni abdomen perfect si maini schiloade, de exemplu. deci da, e un intreg frumos 😛 [dintre care unele parti sunt si mai frumoase. astea depind de gusturi]

    dupa niste luni de mers sala, nu m-as mai incumeta sa inchin ode burtilor simpatice, totusi 🙂

    Ileana, f inspirata fraza cu punctele si multimea vida, mi-a placut. Dar dincolo de literatura, sa fim seriosi, au oamenii destule defecte pe care sa le iubim. La fizic poa sa fie si perfecti, eu nu m-as supara :))

  18. vai, c frumos. am râs, dom’ doctor d burţi.
    chiar discutam cu o prietenă, că la noi bărbaţii nu s îngrijesc, sunt nişte ţopârlani leneşi.
    ah şi am şi io o întrebare pt mine: io fac jogging şi încerc s elimin dulciurile şi făinoasele. crezi că jogging-ul ajută, sau ar trebui s merg şi io la sală s trag d fiare?

  19. Excelent, aplauze!!!
    Ambițioase și egoiste, chiar așa.
    Aș vrea să îmi păstrez și eu părul pe cap, ofer un regat pentru o rețetă!

  20. Madelin, nu se pune, nu e fair-play, că erau femei la origine. Aș fi totuși curios să aflu dacă bébéul s-a făcut din două ovule sau prin partenogeneză.

  21. Draga Liv-Lila,

    Sportul in general este un lucru extrem de sanatos, iar joggingul este in mo deosebit favorabil pentru sistemul cardiovascular. Cand este vorba de slabit, pana la urma corectarea alimentatiei are un efect mai puternic decat sporturile obisnuite. Sportul ajuta mai mult sa-ti pastrezi silueta decat sa slabesti, mai ales daca e vorba de sporturi aerobe, cum e joggingul.

    Singurele sporturi care au efect mai spectaculos asupra depozitelor de grasime sunt cele care implica mari eforturi anaerobe, cum ar fi trasul de fiare la sala. Asta din doua mtoive: pentru ca efortul anaerob are un randament cu mult mai scazut decat cel aerob, ceea ce inseamna ca organismul e obligat sa cheltuiasca mult mai multe calorii, si pentru ca, dupa efortul anaerob, musculatura se reface in mai multe zile, timp in care consumul de calorii ramane crescut chiar daca nu faci sport. Deci trasul de fiare e si ceva mai economic ca timp, pentru ca e suficient sa te duci de 2-3 ori pe saptamana, in timp ce joggingul trebuie practicat zilnic si pe distante mari ca sa fie cu adevarat eficace pentru slabit.

  22. pourquoi quand toutes les recettes dans les quelles on pouvait voir la verite en face de vous sembler inutile,vous vous concentrez tout a coup sur le fond?

  23. lila, du-te cu incredere! nu se pun muschii asa cum iti imaginezi tu [de repede si de mari]. eu VREAU sa arat ‘dizgratios’, cum zici, si tot nu-mi iese. asa ca stai linistita, zau.
    in fatza mea, niciodata o femeie slaba-simplu nu va arata mai bine ca una medie-lucrata. dar eu nu-s barbat, asa ca nu contez 😀

  24. In rarele mele peregrinari prin fata televizorului, am avut ocazia sa vad de cateva ori teleshopping. Iar cu ocazia aia am aflat de Jack LaLanne, care facea reclama la nu stiu ce produs. In momentul in care am citit de el in articolul asta, toata credibilitatea s-a dus.

  25. ar mai fi de adăugat că slăbitul nu se petrece în timpul exerciţiului (aşa că dacă te cântăreşti înainte şi după nu faci decât să măsori câtă apă ai consumat), ci după. în timpul exerciţiului consumi în primul rând glucoză, în diferite forme, de exemplu consumi formele de depozitare (glicogenul), aerob sau anaerob (metabolizarea lipidelor pentru energie e un proces mai lent şi nu se petrece, de regulă, în timpul exerciţiului). după exerciţiu organismul începe să reconstruiască rezervele de glicogen, extrăgând energie (procesul ăsta e energofag) şi din metabolizarea grăsimilor. ceea ce implică alt lucru, deasemeni, după un exerciţiu intens (sau chiar în timpul, dacă exerciţiul e de durată) e recomandat să oferi organismului sursă de glucoză pentru refacerea rezervelor de glicogen, recte să mănânci ceva după exerciţiu, de exemplu fructe (cică si cafeina e bună). cineva poate contrazice spunând că dacă mănânci după exerciţiu nu faci decât să depozitezi grăsimi – nu, organismul va folosi glucidele astea ca să refacă rezervele de glicogen (organismul are priorităţi), şi va fi nevoit să folosească lipide pentru a susţine energetic procesul ăsta.

    dacă înţeleg eu bine, exerciţiile anaerobe nu cresc metabolismul bazal per se (mă refer la creşterea stabilă de MB), ci prin faptul că ele cresc masa musculară, care asta creşte MB. creşterea temporară a MB după exerciţiile intense (care, pentru că sunt intense, sunt anaerobe) se datorează a ce spuneam mai sus (şi spune si dr. negrescu de fapt), după exerciţiile intense în care ai golit rezervele de glicogen organismul lucrează la intensitate crescută ca să refaca aceste rezerve.

    ie un cerc vicios aici, pe măsură ce dezvolţi muşchi dezvoltaţi – ca să zic aşa – e din ce în ce mai uşor ca excesul de calorii (în termeni absoluţi, nu relativi) să fie folosit pentru mentinerea metabolismului ăsta bazal crescut, şi să nu se depună în rezerve adipoase. ecuaţia e simplă, muşchii consumă energie şi când stai, mai mulţi muşchi (mai dezvoltaţi, carevasăzică), mai multă energie consumată. în alte cuvinte, în condiţii de repaos un kilogram de muşchi consumă mai multă energie decât un kilogram de grăsime. în condiţii de activitate fizică diferenţa e şi mai mare.

    acum cineva ar putea întreba de ce atleţii de anduranţă (ciclişti, maratonişti, cross-country skiers) nu sunt musculoşi (s-a discutat chestia asta? – nu-mi amintesc acum). cred că unul din răspunsuri este faptul că aceşti atleţi au nevoie de un consum-energetic-per-unitate-de-timp foarte echilibrat, şi mai redus decât la restul lumii; atleţii ăstia trebuie să menţină un efort susţinut de ordinul orelor, şi dacă consumul lor energetic pe unitatea de timp este mare (cum ar fi în cazul in care ar avea masă musculară mare), ar epuiza rezervele energetice mult mai repede (o fac când intră în glycogen debt. atleţii ăstia se antrenează in a folosi metabolismul în modul cel mai eficient. (NB, asta e teoria mea, cineva mia informat poate să o infirme)

    e foarte delicat bilanţul ăsta energetic, deşi ecuaţia e simplă, calorii consumate versus calorii introduse.

  26. Tapire:
    – exerciţiul fizic de mare intensitate şi scurtă durată, cum e cel din culturism, creşte în sine şi imediat consumul caloric de repaus pentru până la 72 de ore. Nu ştiu dacă ăsta se poate numi “metabolism bazal”, poate e impropriu. Creşterea MB de care vorbeşti tu, care apare din cauză că ai mai mulţi muşchi, e un efect diferit, care apare în timp şi e durabil. Sunt 2 chestii diferite.

    – motivele pentru care atleţii de anduranţă nu sunt masivi sunt complexe. Pe lângă faptul că aceştia folosesc predominant un alt tip de fibre musculare (cele lente), care sunt mult mai puţine şi mai eficace, sunt şi motive endocrine. Culturismul creşte secreţia de testosteron la bărbaţi, şi o creşte masiv, şi din primele 30 de minute de efort. Exerciţiul “cardiovascular” scade secreţia de testosteron. Testosteronul e principalul stimulator al creşterii musculare, de asta iau culturiştii steroizi, care de fapt sunt testosteroni sintetici.

  27. Pilates + inot ajuta? Mentionez ca alergat/ sala nu prea merge, am astm si cam astea sunt singurele doua sporturi pe care as putea sa le fac.

    F instructiv articolu.

  28. Pana la punctul 3 la : “3. A doilea pas în scăpatul de burtă e sportul. Să vă spun nişte mari secrete: NU veţi scăpa de burtă cu abdomene! Nici dacă faceţi 1000 pe zi. Toate dispozitivele de făcut abdomene din comerţ, care-ţi promit marea cu sarea în numai 14 zile, sunt şarlatanii. Abdomenele sunt bune ca să vă fortificaţi muşchii din regiune. Nu scăpaţi de grăsime cu ele” sunt de acord dupaia nu mai sunt de acord…. fara cardio si o alimentatie adecvata nu dai jos burta , nu tre sa alergi mii de kilometri, dupaia chiar daca faci mai mult de 4 antrenamente pe saptaman nu te supraantrenezi de ex eu fac 5 de luni pana vineri nu stiu de unde ati ajuns la ideea asta, si la partea cu antrenativa tot corpul nu doar un biceps pe zi iara este eronat, nu este indicat sa te duci sa faci intr-o zi pentru tot corpu, este indicats a faci 2 grupe sau o grupa de muschi pe zi, si sa nu uitam ca dupa 60 de minute de exercitii corpul nu va mai da randamentul dorit.

  29. Salutare tuturor,

    Vlad are dreptate, nu ai cum sa scapi de burta cu abdomene…probat pe propria persoana 😀
    Trebuie sa scapi de grasime mai intai.
    La mine a mers urmatoarea schema:
    – cura de detoxifiere…. si am baut cel putin 2 l de apa in fiecare zi.
    – nimic prajit, mic-dejun copios,dar sanatos.
    -multe salate si ultima masa cu 4 ore inainte de a ma culca.
    -dupa doua saptamani am inceput sa iau si Chilliburner-tablete, pe baza de ardei iuti.
    Acum am scapat de burtica, ma dau cu Chilliburner-gel pentru celulita si merg la sala de 3 ori pe saptamana.
    De-abia acum incep sa se vada abdomenele 🙂 Puteti sa va informati despre metoda cu ardei iute de pe: http://www.mujer.ro/ardeiul-iute-nu-o-sa-fie-niciodata-gras

    Aveti grija ce mancati si cum mancati!
    Spor la abdomene!

  30. Cel mai simplu scapi de burta cu un stil de viata adecvat, adica si o dieta corespunzatoare, si ceva sport, si multa multa miscare!

  31. pai afirmatiile se cam lovesc una de alta, aici se zice ca alergatul pe banda nu slabeste, ci e bun doar pt inima iar intr-un alt post scrie ca alergatul pe banda dupa forta slabeste deoarece organismul consuma glicogenul si pt efort incepe sa ia din rezervele de grasime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.