Catalogul meseriilor – negrişorii de citate

E un lucru cunoscut că utilizatorii de citate nu citesc aproape niciodată contextul acestora. Oricine poate da un citat din Nietzsche, de exemplu ăla cu ce nu te omoară te face mai puternic, dar câtă lume ştie măcar din ce carte e citatul, ce să mai zic de câţi or fi citit toată cartea?
De asemenea, când nu se întâmplă să mai citim noi înşine cărţi, niciodată nu extragem citate de sine stătătoare din ele. Nu ne pricepem. E clar că asta e o treabă de profesionist. Există oameni care extrag citate, ba care le şi compilează în volume de citate (F.Nietzche, 1001 citate). Ei stau mereu în umbră, şi tot meritul îi revine scriitorul/înţeleptul căruia îi este atribuit citatul. Putem spune aşadar că avem de-a face cu veritabili negrişori, care scriu o operă fundamental diferită de cea originală, dar nu îşi revenidică nicio originalitate şi nicio proprietate intelectuală. Munca lor e extrem de importantă: cum spuneam, adesea un scriitor e cunoscut doar datorită unui singur citat.
Nu am cunoscut niciodată un negrişor de citate, dar, dacă ştiţi voi vreunul, să-mi daţi coordonatele lui. Vreau să-l angajez, să mă însoţească peste tot, şi, din amalgamul de chestii pe care le zic zilnic, să extragă o dată pe an câte un citat. Tot ar fi ceva, nu?

About The Author

10 thoughts on “Catalogul meseriilor – negrişorii de citate

  1. Poti inlocui negrisorul cu o sotie iubitoare. Ceva gen Coana Efimita. Ar fi ieftina- aproape gratuita- ar fi acolo in ORICE moment memorabil, ti-ar sorbi cuvintele si ar cita cu drag toata ziua: cum zici dumneata, bobocule!

  2. dt: tot tu ziceai că în sptatele oricărui bărbat adevărat stă o femeie calumea, sau ceva de genul ăsta? 😀

  3. E clar ca nu te califici pentru a consemna vorbele memorabile,pentru ca le distorsionezi, asa ca e musai sa le produci.

  4. E citat,corect si complet,nu ca la altii, din Coana Efimita. Cum sa omit tocmai ” bobocule”!

  5. “Behind every great man is a woman rolling her eyes.” – Jim Carrey sau Margaret Atwood ? 🙂 Incer sa ma bronzez putin, înainte de vacanta

  6. Io vreau să citez ceva din ceea ce tu ai scris în post şi să zic treaba şi colegilor de facultate: “amalgam”! Mulţumesc! 😀 Ce mai contează contextul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.