Cum arată o teorbă?

Repede, repede, ştiţi cum arată o teorbă? E un instrument muzical monstruos şi magnific. O lăută imensă. Pe măsură ce muzica occidentală veche devenea tot mai complicată în polifonia ei, lăutele, de sorginte arabă, au prins a creşte şi a-şi înmulţi corzile din ce în ce mai tare.  Teorba a fost cea mai mare dintre toate. Teorbele au cam dispărut, subminate de clavecin, care în cele din urmă este tot un soi de lăută uriaşă, dar care prezintă avantajul că poţi cânta piesele polifonice chiar dacă nu ai fost binecuvântat decât cu 10 degete.

Dacă vreţi să vedeţi o teorbă de-adevăratelea, veniţi duminică, 18 iulie, la ora 6 seara, la Biserica Luterană.  Cândva, la biserica Luterană erau concerte în fiecare duminică, apoi a venit un mileniu mai negru, însă mă bucur să văd că lucrurile poate se îndreaptă. Aşadar, duminică vine formaţia “Les Trois Mains” (botezată aşa după o piesă celebră de Rameau).  Fondat în 2005 la Frankfurt, este polinaţional şi foarte tânăr.

Componenţă:

Jung-Hyun Yu – Blockflöte (numit şi flaut dulce, sau cu cioc)
Katerina Stursova – Vioară barocă
Toshinori Ozaki – Teorbă
Roxana Neacsu – Clavecin

Despre program nu se ştie decât că va conţine lucrări de Isabella Leonarda (1620-1704, o stareţă ursulină şi muzicantă, din Novara), Girolamo Frescobaldi (1583-1643, copil minune din puternicul clan Frescobaldi din Toscana, mare maestru al contrapunctului),  Biagio Marini (1694-1663, unul dintre primii zei ai viorii), Alessandro Piccinini (1566-1638, maestru al lăutei şi inventator al arhilăutei, un soi de teorbă mai mică), Georg Philipp Telemann, Antonio Vivaldi (de ăştia doi nu vă mai zic nimica).

Deci ne vedem pe acolo.

About The Author

22 thoughts on “Cum arată o teorbă?

  1. ma intreb daca fiica mea adolescenta m-ar insoti de buna voie la astfel de concert…? macar in compensatie la faptul ca duminica trecuta eu m-am lasat tarata la ceva film cu vampiri populari in randul tinerilor…

  2. A, si tu ai fost la vampiri cu copila adolescenta in weekend? Dar la Shrek nu?Al doilea cel putin mi-a placut!De concert, nici nu poate fi vorba,mai ales la o biserica!

  3. Sunt convins că vampirii adolescenţi au asistat ei înşişi la concerte de teorbă.
    Să nu uităm că Edward Bampirul se dădea în vând după muzica \”clasică\”, şi că muzica pe care se pupa cu Bella era de Debussy. (Muzica pe care vor face amor o vom afla în episodul următor.)

    Diligentreader: hâ? Nu vrei concert? 🙁

  4. iar mi-aduc aminte, “Love sucks”, zice mottoo-ul unui film cu vampiri.

    şi tot la onstromente, vă mai amintiţi ce va povesteam despre hang?

  5. vlad, hang sau vampir? ce-ai vazut in bucuresti? 🙂

    in alta ordine de idei, m-ai surprins placut cu detaliile despre filmul nenumit… adica, da domnule, poti sa-ti dai cu parerea atunci cand stii despre ce-i vorba si nu numai despre lucruri dintr-o anumita zona a “culturii”. sau poate ai si tu copii adolescenti?

    cat despre hang eu vazui la viana. vampiri pe nicaieri.

  6. Hang. Şi vampir, dacă stau bine să mă gândesc. Ehei, catherine, dacă vrei, pot să-ţi spun exact ce se va petrece în episodul viitor.
    Aici pe blog se află şi un spoiler!

  7. oh, nu-mi strica surpriza. lasa-ma sa ma sperii si sa ma induiosez in sala, in miros suav de nachos, printre sorbituri zgomotoase de cola… asa-i prinzi tot farmecul…;)

  8. Buey, coane Tapire, eram sa ma-nec cucafiaua!

    Ufff, Vladule, ti-am zis io ca d’astea tre sa scrii, povesti cu SaftaNebuna si cu Bella…

  9. Eh, uneori poate fi amuzant. Dacă repeţi procedeul, iese \\\\\\\\\\\”clasică\\\\\\\\\\\\”
    Dar trebuie să fii foarte plictisit în prealabil.

  10. Băi, ce ma-ţi săturat cu muzica voastră pentru Lii, Pata şi alte “cozi de topor”, vorba lui Dilly! Ia mai băgaţ, mă, şi dalea dale noastre, dăn popor! Ia luaţ doo dă la băeatu, prima e dăn vecini şi e mai dă viaţă-aşea, a dooa e mai dă suflet, mai apstractă. Una albă, una neagră.

  11. Așa e că ați ratat teorba de duminica trecută? HA! E și duminica asta! La ora 6, de data asta la Biserica Anglicană, lângă Grădina Icoanei.

  12. Nah, uite-te şi tu: comentarii scurte, nelogoreice, cu punctuaţie şi spaţiere impecabile, ba chiar cu liniuţe de la capăt de rând, după cum observa cineva. Păi, poate fi asta manie?

    Zi mai bine că am de lucru ceva suficient de greu încât tot amân, şi-o tot frec pe internet în schimb. (Poate-ai citit în “Romanul adolescentului miop” cum liceanul Eliade căuta tot felul de pretexte să nu se-apuce de problemele de trigonometrie: ba creionul necesita ascuţire, ba îi era sete, orice numai nu sinus şi cosinus! Cam aşa şi eu, acum…)

  13. Domle, îmi face mare plăcere că mai poposeşti din nou pe la mine. De faza maniacală ziceam a propos de asocierile gen teorbă – ceorbă. Klang association îi zic unii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.