Unde e iluzele mele

Ce s-o fi întâmplat cu imaginaţia mea?
Am fost un copil cu o imaginaţie ceva de speriat. Aveam o întreagă lume imaginară, întinsă prin toată galaxia, cu o istorie îndelungată, mitologie, personaje măreţe, aventuri extraordinare. În marea lumii mele imaginare se vărsau, prin delte sau estuare, toate cărţile pe care le citeam. De altfel, pe atunci credeam că ăsta e singurul scop al cărţilor. În fiecare seară, înainte să adorm, mă scufundam cu totul în lumea asta. De asta îmi şi plăcea să merg la culcare.
Ceva mai târziu, până în urmă cu 10 ani, să zicem, imaginaţia mea nu mai deborda ca apele lagunei pe străzile Veneţiei, însă tot puteam, de pildă, în timp ce mă plimbam alei plicticoase, să-mi imaginez că sunt pe malul Oceanului, mirosul lui sărat intrându-mi în nări. Încă îmi puteam imagina rondul dintre străzile Visarion, Ctin Daniel şi Povernei ca fiind propriul meu salon decorat eclectic.
Nu demult, chiar în era acestui blog, mai eram în stare să împopoţonez realitatea ca pe un brad kitchos de Crăciun, dar deja cu un mult mai mare efort intelectual. Imaginaţia mea se sprijinea deja serios pe cârjele altor funcţii mintale.

Acuma? Practic nimica. Deschid geamul, şi văd exact ceea ce este. Ce s-o fi întâmplat cu biata mea imaginaţie? Doar eu am păţit-o, sau şi voi aveţi probleme de genul ăsta? Criza mondială a afectat şi imaginaţia, nu doar sistemul capitalist? Şi ce mă fac acu? Fără ea, sunt doar o victimă neajutorată a evenimentelor exterioare. Şi tot ce vroiam să fac şi am amânat de-a lungul anilor necesita imaginaţie. Cum să mă descurc?

About The Author

167 thoughts on “Unde e iluzele mele

  1. fecioara proaspata madalina

    (foloseste ceva absorbant, lasi dare precum melcul)

  2. De notat marunta satisfactia de a-mi mentiona, la infinit, numele da botez, desi n-am fost niciodata formalizati(cu we am facut conostinta real, asa ca dumnealui are deceu). Sacu’cu alte satisfactii s-o gaurit da mult? Sh-alte mizerii CV-gen inca nu s-au gasitara, neh? Heraldica nu ajuta? Mai ramane aia cu razabunatu’ folosind userneimu’.

    Mai bine melc la lumina decat guzgan la ascunzis.

  3. Câtă distinctie. Ce elegantă. De ce m-oi fi întrebând – cine-i cu adevărat bălos ?

  4. tocmai acu’, cand ai bagat si reklame?!

    n-ati invatat nimic de la ionica suciu, referinta lui Madelin (aici muzica mai incet, apoi adanc suspin)

  5. tocmai acu’, cand ai bagat si reklame?!

    n-ati invatat nimic de la ionica suciu, referinta lui Madelin (aici muzica mai incet, apoi adanc suspin)

  6. scuze ca ma bag vlad, dar mulliganoglu nu va mai comenta pe nici un blog de pe tapirul.net
    comentariile lui sunt la spam, pot fi readuse aici cu un click

  7. Ba io zic sa le aduci totusi.
    Tu nu vezi ca-i dai motive de satisfactie in felul asta?

    Mulliganoglu, ca tie ti se adreseaza toate comentariile mele alea tendentioase de mais jos, ori de mai sus, ramase acuma in aer, ia mai du-te-n spumele marilor! Ma doare fix in pix de ce aberezi tu despre mine, cat si despre tine ca huma being in general.
    Dar replici asa, de amoru’ artei, pot sa-tz dau pana la pastele cailor.

  8. motive de satisfactie are cand poa’ sa scrie, de aia se tot chinuie sa bage balarii.
    cel mai bine era daca faceati ce va tot spun io demult, ignorati cretinii si cretinelile, tu ii dai apa la moara de fapt si TU ii oferi satisfactie idiotului

    o sa tot scrie de pe proxy-uri folosind usernames random, dar sa vedem cine oboseste primul

  9. Nu neaparat, in sensul ca io nu m-am enervat ca m-a facut Mulliganoglu vaca in trifoi, melc care lasa dare, fefeleaga cu paj (multumesc Blegoo, BdeComp, Vlad pt intentia de a-mi lua apararea), etc. Tu te enervai pana acuma.
    Trebuia sa ma opresc penca nu eram pe blogul meu. Insa nici el.

    Trollilor tre sa le dai replici la nesfarsit (ca ale lor), ca pana la urma seaca. Mulliganoglu are o singura obsesie (monotona si marginita, intr-adevar), si aceasta obsesie se numeste ALS. In spatele acestei obsesii pt ALS stau, de fapt, altele (LII, PATA, Mos Teaca – cum le zice el – adica Liiceanu, Patapievici, Plesu). Sincer nu-mi dau seama cu ce i-au gresit lui Mulli toti acesti domni de e asa inversunat pana si cu oamenii pasnici, de pe strada.

  10. nici nu am zis ca te-ai enervat, dar ma enervez io pentru ca discutia este absolut poluata. iar enervarea este o chestie pozitiva pana la urma, nu stiu de unde sloganul asta cu “nu te enerva” – iote ca ma enervez si-mi place si e foarte bine ca cineva se enerveaza.

    pe troli trebuie sa ii stergi la nesfrasit, nu sa le dai replici la nesfarsit, pentru ca ala e jocul lor. Jocul meu este sa ii iau maul cat de mult pot. si asta o sa fac

  11. Plecaram de la iluzii si imaginatie si ajunseram in bozii.

    S-a vorbit despre curbele Gauss, s-a vorbit despre votul din America apopo de ierburi si s-a aberat fara gratie (adik io si Mulliganoglu – sa se consemneze ca replicile mele rele de mai sus nu sunt adresate lui Blegoo si viceversa ci absentului Mulliganoglu, zis si proxy666)

  12. Da, la isuciu pe blog am cetit, absolut din intamplare, pentru ca postul cu pricina nu era despre dumneata in mod special, cum te numesti si ca esti om cu carte si pretentii intelectuale, nu un fitecine. Asa ca sunt in continuare uimita de comportamentul dumitale… minor, ca sa folosesc eufemisme. Realitatea virtuala nu are cum sa fie atat de departe de cea reala, aia in care ne putem intalni ochi in ochi, din intamplare.

    Si acum ce, ne ameninti ca ne stergi blogurile?

  13. Tapire, foarte bine ai facut. Si asa maine totul o sa paleasca in realitate (inclusiv aia pe care ne-o arata Blegoo in linc).

    @all
    Scuzati offtopicele mele grosiere.

    The end.

  14. q.e.d.
    mai are cinva vreo umbra de indoiala k muyaginoglu e sarit dp fix/sonat/dus cu pluta?
    ma rog, astea nici nu conteaza, ci faptul k e un inkipuit fara margini. e ‘cult’ doar in capu lui (= are ‘cultura’ haotik & superficiala a semidoctilor produsi de fabrik ceausescu); in rest, pt tot restu lumii, are creieru varza.
    hallelujah

  15. Învâțăturile Blegului cătră fii săi – Vlad, als, we, tapirul și mulliganoglu”

    Iubiții mei fii, mai nainte de toate, se cuvine să vă laud pentru strădania pre care o depuneți pentru acea parte neatârnată care este ea mahalaua noastră; așișderea precum voi vă străduiți, iată că și io mă screm să spui așa cum le văz, cu ochii mei, pă monitoru’ pă care îl am… (când merge curentu’, prin voia Celui de Sus).

    Ci noao să cade să păşim şi să călcăm dreptu spre céle cereşti şi cu trupul, şi cu capul, ca nu cumva să ne lunecăm în lucrurile céle trupeşti şi lumeşti şi putrede şi trecătoare, ci să umblăm pre căile céle nevinovate, cum zice fericitul David: „Fericiţi cei nevinovaţi, carei umblă în légea Domnului!“ Şi să păşim şi să stăm spre priveghiarea cea de toată noaptea şi mai ales la zilile céle mari şi la praznicile céle dumnezeeşti şi în toate zilile vieţii noastre. Să păziţi precum iaste légea şi obicéiul şi să vă feriţi de toate răotăţile şi scârnăviile şi spurcăciunile.

    Feriți-vă zic cătră voi… să vi se pună pecetea cea dă taină… când mâinoiși veți fi… și prostii veți glăsui… căci Ăl dă Sus vă va găsi prostiile zise la beție precum și alea spuse la mânie; ăl dă sus … numele lui e guglea… și profeții săi sunt cași.

    Păziți-vă mințile precum vă curățați trupurile. care este ele necurate (spălați-vă pre dinții voștri, zic)

    Şi această să nu le gândeşti că le grăescu eu din capul mieu, ci toate le-am aflat în sfintele scripturi, şi ţi le grăescu ca să-ţi fie de certare şi de învăţătură şi de toată trezviia şi chibzuiala şi bucuriia ce va să fie, cum ţi le voi arăta mai nainte pre amăruntul şi le vei vedea chiar.

    Deci să nu pae cuiva rău, sau să aibă vreo împutăciune spre noi pentru acéste cuvinte, că pentru folosul sufletelor voastre ne-am nevoit, din adâncul inimii, şi v-am adus aminte.

    Amin, taică.

  16. Eu am pierdut sirul. Am prins doar societatea secreta. Care? Ma intereseaza.

  17. Deci… io propun așa:
    1) Ulița Elfului… (variază ca plasament pă hartă)
    2) Parcul lui Vlad. (ce zicea el în post)
    3) Fundătura Mulliganoglului. (nepavată… neconectată la apă curentă)
    4) Strada Tapirului. (n-are trotuar)
    5) Bulevardul Alex Leo Serban. (ocazional… trece tramvaiu’ 21 p-acolo)
    6) Intrarea Madelin. (fără comentarii jigodioase, vă rugăm)
    7) Șoseaua Blegului. (mulți maidanezi)
    8) Parcul Vizitatorilor.(care cum apucă)

    Astea e chestii pe care le propun io… ca fiind subdomenii secretoase, cu tot cu pasuordurduri și restu’ de chestii.
    Ie momentu’ să producem harta mahalalei, zic.
    Vlad… nene, iubite primare… e momentu’ să faci un ban cinstit… din vânzarea de imobiliare, zic.

    Adică… dacă e secret… s-o dăm în vileag, nu?

  18. astea tot din burta sunt scoase blegule?

    hai ca mai ai un pic si ma depasesti la nr. de comentarii. nu mai zic la frecventa, acolo m-ai depasit de mult. yes, you can:)

  19. Te referi la Ulița Elfului?
    E doar un prinos dă recunoaștere, zic.
    Fără mișto.
    Nu crezi?
    Intreabă-l pe tapirul.

    Nu, nu încerc să bat recordurile nimănui… sunt prea proaspăt chiriaș în mahala ca să-mi permit obrăznicia… încerc doar să-mi mătur trotuarul din fața cotețului… asta-i tot.

    Continui să cred, totuși… că a venit vremea să avem o hartă a mahalalei; Vlad poată să vândă parcele la un preț nominal.

    Desigur, nume de străzi și ulicioare sunt la alegerea primarului, nu?
    Pe mine personal…. m-ar distra enorm să știu că pot să mă duc pe Fundătura Mulliglanoglu… unde putem să înjurăm cu voioșie… fără să ne temem de mânia vardistului tapir.

    Deci… care vă băgați să faceți harta?

    Io… ca să citez… “…I’m too old, I’m too tired, I’m too fucking blind…” ca să mă apuc de treaba asta.
    http://www.youtube.com/watch?v=R5N61l7GxqI
    🙂

  20. dintre enormitatile lui mucilaginoglu :
    1 ‘nu exista culori’(= deci pictorii picteaza cu nada 🙂
    2 cel mai celebru tablou cu titlul ‘le dejeuner sur l’herbe’ NU este cel al lui mAnet, ci… al lui mOnet! (tablou taiat in bucati, risipit in mai multe muzee, care nu mai exista – deci – in forma originara)
    3 ‘a rebours’ (‘biblia’ literaturii decadente c/o jk huysmans) este ‘kitsch’
    4 fanii lui mateiu caragiale (printre care se considera si el) sint numiti ‘mateISTI’, nu mateINI
    5 forma gramaticala ‘corecta’ este ‘carnetul de keltuieli ALE’, nu ‘AL’, pt k (tineti-va bine!) ‘nu doar carnetul, ci si keltuielile’ sint ale aceluiasi personaj :)) ([m] a tinut-o langa cu ac. timpenie, ajungind sa se contrazik si cu o eminenta lingvista ; cind a vazut k aceasta nu accepta ‘versiunea [m], a-nceput s-o injure… so typical)
    etc

  21. da, da’ ce se intampla daca io sunt contabilul lui vlad, adicatelea tin carnetul meu cu cheltuielile lui?
    [probabil ca zicem prudent: “carnetul tapirului de cheltuieli ale lui vlad”]

  22. @Blegoo si Învâțăturile Blegului

    Bine le-ai zis Taicǎ, cǎcare – I mean, cǎ care – are urechi sǎ audǎ!

  23. Așadar… unii vor continua să fumeze ilegal, zic.
    “…Prop 19 Defeated In California
    Those hoping that California would set the legal pot precedent got a buzz kill early this morning.
    Proposition 19, the initiative that would have made the golden state the first to legalize weed was rejected by California voters.
    If the mandate had passed, the proposition would have legalized possession of an ounce of marijuana for all adults over the age of 21…”
    (hiphopwired.com/2010/11/03/marijuana-remains-illegal-prop-19-defeated-by-california-voters/)

    Hai… nu dați cu pietre… n-am putut să rezist, na!

  24. cum vine asta ca nu se trage asupra unei ambulante? ambulanta ca in masina care te duce la spital?

  25. Șefule… io nu-s deștept… sunt doar bleg.
    Da’ zic s-o lăsăm așa cum a căzut (de la tine) ca să nu devenim externi la subiect.
    🙂

  26. Din cauza sportului national – bicicleta – capacitatea pulmonara este peste medie. Asta le da un avantaj pentru al doilea – narghileaua 🙂

  27. re: venind la imaginatie/iluzie, crek mai tbuie adaugat aici si visul, in cele 2 sensuri ale sale: imaginatia are leg. cu VISELE, iluziile – cu VISURILE. oricum, atunci cind o constientizezi, iluzia dispare (pe cita vreme imaginatia poate fi autoreflexiva)…
    in romana nu exista ekivalent pt ‘delusion’, care nu e ac. lucru cu ‘deziluzia’: deziluzia vine post factum (vba mea: cind n-ai iluzii, n-ai nici deziluzii :P), in timp ce ‘delusion’-ul se-ntimpla in prezent, e o amagire negativa – vezi si adj. ‘delusional’, care ar tbui sa existe in psihiatrie?
    intrebare: oare faimoasa propozitie (incl. in sens filozofic) a lui calderon – ‘la vida es sueno’ – la care dintre sensurile lui ‘vis’ se refera? viata = vis, adik imaginatie, sau viata = vis, adik iluzie? viata e vise, sau viata e visuri?
    altfel spus: exista (doar) viata interioara, paralela cu aia care se petrece exterior/diurn, sau viata pe care o vedem/simtim este ‘maya’/iluzie/amagire?
    in care dintre vise/visuri ne aflam?

  28. În româneşte, delusion este echivalat cu ideea delirantă. Nu e vorba de o traducere, ci de o întâlnire. Noi am luat delirul de la franţuji. Englezii au preferat, în loc de delir, delusion.

  29. als, “delusion” si “ilusion” (sau “iluzie” pe romaneste) sint echivalente ca sens. Ambele provin de la latinescul “ludere”, de+ludere (care pacaleste, care inseala) si in+ludere (in pacaleala, pacalit, inselat). Asa ca nu vad de ce ne’ar parea rau ca nu exista delusion in romaneste. Daca tinem sa fim corecti pina la capat putem sa traducem cu “in iluzie”

    Pe de alta parte, este nostima etimologia cuvintului “delir” care vine de la de+lira, textual, “a o lua pe aratura”.

    Cit despre deziluzie, imi place mai mult definitia britanica, “disenchanted” (dez-fermecat), decit “dezamagirea” romaneasca. Mi se pare ca acopera mai bine notiunea. Nici la francezi nu’mi place. Desi dau ca echivalent si “désenchantement”, sensul primar este mai degraba de “déception” care, la origini, inseamna mai degraba amagit decit dez-amagit. Pfffff… limba de poeti lirici. Prea mult vin, prea multe iluzii 😀

  30. @als : Problema semantica clasica. Solutia o gasesti la francezi, care au tradus – La vie est un songe. Songe ? Rêve ? Ne dam pe tobogan sau asteptam provincia ? Pensée, ilusion, delire, image mentale, etc. Ai dreptate, prea multe cuvinte 🙂

  31. MBadragan, “delusion” si “illusion” nu sunt echivalente, nici in engleza nici in romana. Iluzia nu este considerata patologica (vezi iluziile optice), este o distorsionare a realitatii datorita modului in care creierul interpreteaza semnalele senzoriale; iluziile sunt in general impartasite de mai multi (sau majoritatea) oamenilor. “Dellusion” este considerat patologic (“delir”), si este mai complex decat iluzia, implica idei, nu numai perceptii, si nu este imartasita de alti oameni.

    Dar e vorba de semantica, da, iluzie din “iluzie optica” nu e acelasi lucru cu iluzie din “mi-am facut iluzii ca..”. In al doilea sens “iluzie” e mai apropiat de imaginatie.

    Pe de alta parte, insa, vlad vorbeste in postul sau de altceva. Nu e vorba de disparitia capacitatii de a imagina, ci de faptul ca nu o mai folosesti aasa de mult acum. Imaginatia debordanta din copilarie are acelasi rol ca si jocul – de antrenare a unor abilitati/aptitudini crae mia tarziu vor fi folosite in scopuri mai..serioase, sa zicem.

  32. Tapire, cuvintele, evident, au capatat incarcaturi semantice diferite, sint constructii culturale. De aici si semnificatia diferita in limbi diferite chiar daca ele au aceeasi radacina etimologica. Din punctul asta sint complet de acord cu tine (la fel si cu als, de altfel). Eu ma jucam strict cu etimologia mai devreme. (si totusi, nimeni nu observa superbetea etimologiei delirului????)

    Cit despre ceea ce spune Vlad, tind sa nu fiu de acord. Parerea mea este ca imaginatia, asa cum o descrie el, nu se diminueaza ci isi schimba domeniul de aplicabilitate (cam ce spuneai si tu). Mai mult, ea incepe sa ia forme mai subtile, mai putin evidente, lucru care lasa senzatia ca nu mai exista.

    E, totusi, adevarat faptul ca majoritatea copiilor se joaca si isi imagineaza, lucru ce nu se mai poate afirma (considerind transformarile propuse mai sus) despre majoritatea adultilor. Nu cred, totusi, ca Vlad este printre cei care si’au pierdut imaginatia. Si nici nu cred ca si’ar dori’o, daca analizeaza lucrurile in profunzime, manifestata in acelasi fel ca in copilarie. E ca si cum si’ar dori sa renunte la retentia anala de dragul placerii de a face cadouri. 😀 (scuze de comparatie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.