Dulce Mahala

Tăiaţi.

December 9, 2010 · Publicat in categoria Bucureşti 

Nu-mi plac oamenii care fac filme. Au impresia că întreaga lume e a lor şi că o pot lua când au chef. Şi chiar o fac. Nu că ar face ceva cu lumea pe care o iau în posesiune: o tratează ca pe o butaforie, iar noi, locuitorii ei, suntem figuranţi în cel mai bun caz, figuri periferice menite să umple spaţiile prea goale şi atât, precum câlţii din salteaua unui paşă.
Departe de mine de a critica a şaptea artă în sine. O ştiu pe aia cu ne sutor supra crepidam şi nu mă ridic unde nu am ce căuta. Mă refer la infrastructură, la întreaga echipă de filmare, când se instalează ea direct în drum. De patru ori m-am întâlnit cu ei, şi de patru ori întâlnirile au fost extrem de dezagreabile.

Prima dată, mergeam alene pe o stradă lăturalnică prin Cotroceni. Eu când merg alene pe străzi lăturalnice din Cotroceni, nu mă uit în nicio direcţie şi nu aud nimic, ci sunt abstras de şuvoiul necontenit al propriilor mele gânduri întâmplătoare. Aşa că nu am băgat de seamă că un omuleţ mic şi nervos răcnea la mine disperat, dând din mâini şi din picioare. Am observat doar când nişte poliţişti mi-au zis să mă mişc o dată mai repede sau să mă dau din drum. Am aflat aşadar că eram în raza de filmare a unei camere, şi că omuleţul mic şi nervos era chiar Regizorul. Sigur, strada e domeniu public, adică e a tuturor. Asta doar până ţi-o confiscă Regizorul. Întrucât acesta din urmă nu contenea să ţipe “Mai repede, mai repede, hai odată”, venele de pe frunte îngroşându-i-se nefast, a trebuit pur şi simplu să o iau la goană, lucru foarte nedemn şi care mi-a stricat şi reveria, şi prestanţa.

A doua întâlnire a avut loc pe când eram student la medicină. Mă îndreptam dimineaţa, dinspre facultate spre intrarea studenţilor a Spitalului Universitar, prin părculeţul străjuit de capul fisurat al lui Avicena. Mi-era somn şi moţăiam în halat. Când colo, ce să vezi? Toată pajiştea dinspre spital a părculeţului era ocupată de o echipă de filmare. Vreo dooj de rulote, printre altele. Nu o să pricep niciodată ce naiba fac cu atâtea rulote. Probabil actorii, prinţese delicate şi mofturoase, au nevoie de spaţiul lor personal, dragă. Membrii echipei se plimbau agitaţi, dând peste noi şi ignorându-ne cu desăvârşire – pentru cei ce fac filme, oamenii reali sunt mult mai ireali decât cei ireali din filmele lor.
Însă ceea ce mi s-a părut de-a dreptul dezgustător, a fost pseudocadavrul de mucava întins pe jos în faţa spitalului. Arăta a orice, numai a cadavru nu, asta una. În al doilea, cum aşa, oricine are voie să întindă cadavre de mucava în faţa spitalului universitar, în drumul oamenilor, în timp ce la doi paşi mai încolo se fabrică zilnic, şi în weekend, cadavre autentice?

A treia oară eram la muzeul satului, şi un individ m-a abordat ca să mă întrebe dacă nu vreau să bărbieresc un actor. Să-l pseudobărbieresc, că era o scenă dintr-un film. Că figurantul bărbier nu venise. Bineînţeles, urma să fac această sarcină umilitoare fără să fiu plătit cu altceva decât cu onoarea de a exista câteva clipe în Sălaşul zeilor, înainte de a mă întoarce definitiv în lumea mea, a umbrelor şi a uitării. Şi nu aveam voie să cânt arii de Rossini. Bineînţeles că am refuzat.

A patra oară a fost azi de dimineaţă, în drum spre serviciu. Pedalam fericit pe bulevardul Kisseleff (pentru că am izbândit cu succes la referatul meu de ieri, m-am răsplătit înlocuind-o pe Agripina cu un monstru second-hand marca Giant, iapă cu vastă experienţă, fără viteze, cu frână pe pedale, de la înălţimea căruia Bucureştii par foarte mici). când colo, ce să vezi? Pe la arcul de Triumf, caravană mare, nene. Mormane de rulote, camioane, tot tacâmul. Probabil că e o filmare pe scală mare, poate telenovela Inimă de ţigancă, sau poate chiar o reclamă la detergent. Majoritatea caravanei era parcată direct pe pista de biciclişti. Aşa, ca o baligă în mijlocul salonului. Ca un găinaţ pe o pălărie nouă. În timp ce încercam disperat să mă strecor printre ei, am remarcat că una dintre dubele cinematografice avea şi şofer, şi pasager. Zăceau amândoi nonşalanţi, pe pista de bicilişti, unul se uita la ţâţele din ziarul Libertatea, altul îşi explora propriul vid cranian, cu un degetul arătător, prin nas.
Profitând de ocazie, i-am abordat politicos, dar ferm, prin geamul întredeschis:
“Vedeţi că v-aţi oprit pe pista de biciclişti” – le-am zis.
Ştiţi ce mi-au răspuns?

Mi-au răspuns: “Bueeeeey.”

Nu am comentarii suplimentare. Până şi muncitorii de construcţii, cu târnăcoapele pe umeri, care se strecurau şi ei săracii printre gugumanii de pe trotuar, au fost solidari cu mine. “Foarte urât”, au zis.

Comentarii

335 Responses to “Tăiaţi.”

 1. Pinocchio on December 9th, 2010 11:50

  Eu am primit odată sarcina de onoare să filmez prelegerea unui Mare Profesor. Așa că m-am sculat dis-de-dimineață, mi-am luat camera, stativul și ce mai aveam (scule modeste, deh) și m-am instalat cu ele în sala de curs. După aia au apărut filmatorii adevărați cu camerele lor monstruoase și s-au instalat, nici acum nu-mi vine să cred, fix în fața mea și a camerei mele. Cînd le-am spus că aici m-am instalat eu cu camera mea, și că și eu filmez, și asta nu de florile cucului sau pentru plăcerea personală, i-a durut în pardon de expresie.

  Nesimțiți, domle, asta e.


 2. B.deComp on December 9th, 2010 12:27

  Aaaa! Atentie ! Se fimează ! Frază magică. Lumea filmului si misterele sale. Pe vremea când Nicolaescu oua Dacii, avea nevoie de figuranti. Convoacă pe cale de presă tinerii interesati la Buftea. Urmează selectia. Se plimbă prin fata postulantilor, schimbând amabil câte o interjectie cu fiecare, ca să “socializeze”. Ajunge în fata unui student famelic cu ochelari. Il intreabă : câte dioptrii ? Răspuns: 6. Bun, continuă, continuă…


 3. tapirul on December 9th, 2010 14:24

  io m-am nimerit in San Diego prin 2004 sa fi fost? cand se filma nu’s ce film cu ala de nu-mi place mie, jim carrey. dar nu erau disturbatori (sau nu filmau ei pe trotuarul de mergem io pe el), nu se luau de lume.

  PS vlad, aia cu regizorul urland imi aduce aminte de scena din “Analyze that” (partea a doua, deci, dupa “this”) cand Robert de Niro le-o trage unor parteneri de hotie de se amesteca aia cu jaful lor (plus echipa SWAT venita sa-i prinda) intre niste scene de filmare unde tot un jaf se filma, de urlau regizorul si cu seful de la echipa SWAT unul la altul cu portavocea, ei fiind cam la 40 cm unul de altul (cat le permitea portavocea).
  poate gasesc pe iutube


 4. raluca on December 9th, 2010 15:22

  Ce coincidenta. ma gindesc azi la cineasti, dar din alt motiv: am fost aseara la festivalul international de film studentesc Cinemaiubit (asta seara e marea gala, la Studio). Din filmele vazute, 6 au fost romanesti si 5 straine. Sint siderata. Cele romanesti te lasa masca, perplex, te deprima, te fac sa te simti murdar, degradat, vulgar si psihic deranjat. Toate se petrec in apartamente slinoase de bloc, mamele fac mincarici si au halate dezgustatoare, sint blazate si uzate si isi sterg obsesiv miinile cu cirpe de bucatarie. Tatii sint burtosi, mitocani, dialogurile sint de nivel suburban, scenariile lipsite de cea mai vaga urma de imaginatie. Daca nu e scenariu de bloc cu mama tata si copilu, atunci e cu sex (1 film) si complet lipsit de sens. Filmele straine au fost toate dragute, desi opere de incepatori. Ce se intimpla?


 5. tapirul on December 9th, 2010 16:02

  pai, acelasi trend in filmografia romaneasca generala de dupa rivulutie, incepand cu.. care a fost primul? ala cu dinica batandu-i cuie in cap nevestei.
  d’aia mi s-a cam luat si mie, d’aia nici nu am vrut sa vad pe domnul lazarescu sau patru luni trei saptamani alea


 6. als on December 9th, 2010 16:25

  ‘…se petrec in apartamente slinoase de bloc, mamele fac mincarici si au halate dezgustatoare, sint blazate si uzate si isi sterg obsesiv miinile cu cirpe de bucatarie. Tatii sint burtosi, mitocani, dialogurile sint de nivel suburban…’ – wow, fix k in realitate! :P


 7. we on December 9th, 2010 20:44

  pe aci (in long beach) se filmeaza in draci. o bucata buna din Dexter s-a filmat in long beach. in long beach e o zona rezidentiala istorica, facuta de cei care ulterior s-au mutat la hollywood, back in ’20-30’s.
  la scoala se filmeaza in aceeasi draci, una pt. ca avem o scoala de cinema destul de mare (nu stiu cat de importanta, parca Tarantino la noi a fost…) si pt. ca virgula campusul arata cum trebuie si poate fi folosit pt. filmari.

  nu sunt galagiosi si nici cu aere. par a fi oameni normali. in fine, nici eu n-am stat sa caut rulota divei, pt. simplul motiv ca locul e pazit de politie…asta e rule of thumb. cel putin 2 masini de politie per gasca de filmare. si pt. asta nici nu stau in calea oamenilor, pt. simplul motiv ca aceasta cale este schimbata (blocata) temporar de catre politie. cateodata inchid si cate o strada…


 8. als on December 9th, 2010 21:53

  ‘avem o scoala de cinema destul de mare (nu stiu cat de importanta, parca Tarantino la noi a fost…)’ – yeah right: e de notorietate mondiala faptu k q.t. e autodidact, n-a urmat cursuri de film – cum ar veni, straight from video store to stardom :P
  ps fyi, usc & ucla sint 2 dintre cele mai importante scoli de film din sua – together with columbia & nyu…


 9. doru on December 9th, 2010 22:19

  Tu nu poti fi niciodata egalul(utilitar?)al unui film.Nici macar egalul celui mai prost film(asta din perspectiva plictisului universal).O necesitate legata de pluriindivid,de marea masa,de conventia colectiva nu se discuta.Filmul nu e un moft,el nu tine nici macar de arta,el e doar parte integranta a pirghiilor unui sistem uman ireversibil.E o piesa strict tehnica a masinariei sociale avide sa viseze cu ochii deschisi.A nu alege sa vezi un film arata ca exista momente in care viata reala nu e prioritara.Viata nu poate bate filmul pentru ca,demult,nu-si mai propune asta.Filmul instituie intimitatea colectiva in locul celei individuale.Cumperi un film sau o piine,e tot aia.Regizorul ca si brutarul nu are viata personala.Aluatul unui film nu tine de capriciile regizorului ci de responsabilitate si profesionalism.Nu oamenii au convenit ca au nevoie de film si nici nu au delegat regizorului dreptul de a opri viata si circulatia…acestea se intimpla de la sine(ca un acord tacit intre vegetarianul ipocrit si digestia buna).Da,e necesar si e bine ca lumea sa fie cit mai confiscata oricind si oriunde de vreun regizor..calitatea visului ca existi are de nevoie de prim-plan,de amploare,de participare.Regia subconstienta si protestatara a prizonierului planetar il duce de la singular la singur.Poti face arta din contestarea “infrastucturii”filmului si din radiografierea infatuarii regizorului,insa din dreptul tau absolut de a fi oricind si oriunde asa cum simti nu poti face decit scandal.Apropo,ce parere ai despre confiscarea gindurilor participantilor la traficul internautic,de catre regizorii de blog?


 10. we on December 10th, 2010 00:26

  am zis “parca”. inseamna ca nu sunt sigur. nu lucrez in cinema, nu ii stiu pe toti miticii, de pe unde sunt. “cum ar veni” nu a fost straight from the video store to stardom. btw, video store-ul e o etapa pentru multi dintre studentii de la Film de la noi – video stores adevarate, hai sa te vad daca stii macar un lant adevarat in LA – ca tot e de notorietate mondiala, lantul si nu faptul ca.

  mai revezi legaturile cu USC, s-ar putea sa ai niste surprize. acolo am facut confuzia.

  cea de-a doua vai, dar nu am stiut asta pana acum. a tb. leo sa fie inventat sa imi spuna:) nu toti sunt atat de umflati la ego, mon ami.


 11. Cora_ on December 10th, 2010 07:20

  Doru, poti, te rog, sa explici mai in detaliu, vreau sa fiu sigura ca am priceput intocmai… :))


 12. Vlad on December 10th, 2010 08:23

  doru: Apropo,ce parere ai despre confiscarea gindurilor participantilor la traficul internautic,de catre regizorii de blog?

  Am părerea că aşa ceva nu există.


 13. als on December 10th, 2010 09:46

  ‘nu toti sunt atat de umflati la ego…’ – pai majoritatea nici n-ar avea dc :)))


 14. doru on December 10th, 2010 11:09

  Pai ce sa-ti spun Cora? Ca navigam alene prin hiperspatz(care e public,nu?) doar eu cu gindurile mele neimixtionate de repulsii private,cind deodata sunt admonestat de paradoxul ipocrit al aliantei dintre umoral si entropic…zic,ma,deplasarea spre rosu(care trebuie sa recunoastem,e o culoare expropriata)se face numai in grup,iar militienii stelari au datoria sa marcheze actul real al dedublarii in masa.Pentru ca,pe palierul infinitului,psihologic vorbind,nimic nu poate atinge fulminanta repetabilitatii provocate a realului in ansamblu..confiscarea acesteia de catre particuler,poate insemna tentativa de genialitate dar si precipitarea penibila a superdoctului.


 15. Vlad on December 10th, 2010 11:47

  Da nene, şi pe mine mă seacă paradoxul ipocrat dintre ce-ai zis tu.


 16. raluca on December 10th, 2010 12:36

  als, asta e realitatea? Asa traiesti si tu? Vlad, asta e realitatea ta? Ma indoiesc. Si nu cred ca tinerii regizori si scenaristi bine imbracati, cool si elitisti traiesc asa. De unde le-or veni ideile? Cred ca ori de la profesorii lor, ori fac ce se cere pe piata externa mai ales. Romanii care nu traiesc asa si nu se regasesc in sordidul filmelor ar trebui sa se simta jigniti. Pe de alta parte, sint de acord ca exista asemenea cadre de viata, insa nu este suficient sa le prezinti ca atare pentru a face un film interesant.


 17. B.deComp on December 10th, 2010 13:04

  “…umoral si entropic…” !?! Molière si Boltzmann – le grand écart ? Un nou Cugler, Mateiu lui Urmuz ? Avem deci motive de bucurie. :)))


 18. als on December 10th, 2010 14:04

  pai si italienii au avut neorealismul lor, acu-l avem si noi… ;)
  sigur k nu toata lumea traieste ‘asa’ – doar majoritatea; probl e k, atunci cind tinerii cineasti au aratat si clasa de mijloc (vezi ‘felicia, inainte de toate’ sau ‘marti, dupa craciun’ = primul film romanesc in care apare un iphone, cum a fost supranumit :)), unii le-au reprosat k filmele respective ‘nu reflecta realitatea’ & k ‘nu sint critice cu clasa de mijloc’ (!).
  u can’t please everybody :P


 19. tapirul on December 10th, 2010 14:19

  mdah. pai de cand (si cine zice ca) trebuie ca filmele sa reflecte musai realitatea?

  si chiar si cele ce vor sa “reflecte realitatea”, e ca la reclame, nu te vezi in ele=nu era vorba despre tine (sau, in reclame, nu esti tu populatia targetata), de ce tre’ sa te simti jignit? ce, io m-am simtit jignit la Dallas? – ca nu prea reflecta realitatea mea
  (tocmai i-am raspuns lui Dan Vaideanu ca io am alergie la cuvintele “trebuie”, “ar trebui” et comp.)


 20. Sultana Banulescu on December 10th, 2010 14:55

  Off-topic: Vlad, Agripina e de La Vulturi citire?

  Noua bicicleta are nume?


 21. tapirul on December 10th, 2010 15:23

  cica n-are, da’ io propun “Anastasia”, care trecea duios. Cu Vlad cu tot, carevasazica.


 22. raluca on December 10th, 2010 15:48

  Am zis ca se simt jigniti ca raspuns la comentariul lui als, care zicea ca asta e realitatea (adica cea sordida din filmele romanesti)


 23. tapirul on December 10th, 2010 16:10

  asta doar daca ei cred in realitati absolute


 24. Sultana Banulescu on December 10th, 2010 16:37

  tapirul: cica n-are, da’ io propun “Anastasia”, care trecea duios. Cu Vlad cu tot, carevasazica.

  Eu propun Fefeleaga. Daca e voie. Daca nu, taiati!


 25. Vlad on December 10th, 2010 19:07

  O cheamă deja Marghioala. Nu eu am hotărât, dar aşa a rămas.


 26. grrl on December 10th, 2010 19:31

  doru, dacǎ am incerca sǎ traducem comment-ul acela in engleza, ar rezulta un text care ar fi un exemplu perfect de ceea ce englezii numesc gobbledygook. ;)


 27. grrl on December 10th, 2010 20:02

  unii spun ca ‘the film imdustry’ merita o oarecare toleranta pentru ca este aceea care (de)livreaza cea mai mare poarte din ‘circ’-ul necesar unei societati conform cerintei ‘paine si circ!’. Paine si filme – proaste, sau nu – numai sa fie acolo ceva! Ca paine e destula… se pare…


 28. als on December 10th, 2010 21:50

  deci
  1 toti comentatorii AVIZATI ai cinema-ului romanesc (& autohtoni, si straini) cad de acord in a afirma k NU exista o ‘film industry’ in romania… (poate o ‘imdustry’! :)
  2 ideea k aceasta (inexistenta) ‘film industry’ ‘(de)livreaza’ ‘circ’ este absurda pt k
  2a ea, cum spuneam, nu exista
  2b putinele filme facute in ro DON’T qualify as ‘circus’ (= nefiind pe placul publicului)
  2c ‘circul’ este furnizat de televiziuni
  in consecinta: comentariul lui ‘grrl’, in totalitate, este o mostra de absurditate pt k nu tine cont de realitatile locului :P


 29. tapirul on December 10th, 2010 22:09

  mie cel mai tare mi-a olăcut Racheta Albă


 30. we on December 10th, 2010 22:09

  bun, si toate alea “inima de tiganca” et al. nu sunt film industry?!

  film industry nu este “cinema” mon ami.
  uite ce e film industry:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Film_industry

  nu vrei wiki, uite aici simple text:

  Noun 1.film industry – the entertainment industries involved in producing and distributing movies
  movie industry
  industry – the people or companies engaged in a particular kind of commercial enterprise; “each industry has its own trade publications”
  entertainment industry, show biz, show business – those involved in providing entertainment: radio and television and films and theater
  Bollywood – the film industry of India
  filmdom, screenland, screen – the personnel of the film industry; “a star of stage and screen”
  Hollywood – the film industry of the United States

  asa ca lasa-ne cu “lumea AVIZATA”. li s-au trimis avize?!


 31. Madelin on December 10th, 2010 22:29

  Poti sa-i spui Eufrosina Cucu. Sau Meda Gramescu. Sau Artemiza Pop. I didn’t mean to hurt you :)

  offtopic: Sultana Banulescu, ce nume fabulos!


 32. doru on December 10th, 2010 22:40

  Vorbim despre CALITATE in film? ha ha! Pai realitatea in sine e atit de plafonata incit orice act de extragere a ei din sine insasi e un act de responsabilitate.Numai cei ce ignora cotidianul blazat vorbesc despre CALITATE.Pai daca sunt atit de atenti la incompatibilitatea dintre existenta bruta si expresia expusa a acesteia de ce nu sunt la fel de atenti cu sinele realitatii?De ce din izbelistea cotidiana un film se naste bun si altul prost?Pentru ca membrii juriului fiind majoritar de aceeasi parte a metodei de “rezolvare facila”nu se pot nota decit intre ei.Oscarul e un abuz iar Zmeura o mare nedreptate.Nascatorii de topuri in supra-realism nu fac decit sa amine cinic “rezolvarea sociala”.


 33. als on December 10th, 2010 23:00

  auzi, bai ‘alacaresepricepelatoate’, mai lasa-ma cu wiki(leaks)urile tale & cu definitiile tale dp net, k o dai in bara big time, oricit de smart-ass te dai!
  stiu F BINE ce inseamna ‘film industry’, decit k LA NOI nu exista – period! e pe hirtie dk vrei, k sa ne dam mari, but in reality it’s a sham, a mockery. a spus-o si nae caranfil (‘in romania, ‘industria filmului’ e o contradictie in termeni’), o spun toti cei care STIU dspr ce vbesc… NU poti avea ‘industrie de film’ cu 10-12 filme/an care fac in medie 10.000 spectatori & 30 de cinematografe in toata tara, da?


 34. Vlad on December 10th, 2010 23:07

  Prea târziu. E dincolo de puterile mele. Marghioala a rămas. Azi am mers cu ea pe ninsoare. Nici n-a crâcnit.


 35. we on December 10th, 2010 23:21

  dude, i’m a smartass because i afford it.

  u are mixing the old concept of “movie” with that of “film industry”. of course there is a film industry – and as any industry is profit-oriented.

  pentru “avizati” filmul inseamna numai “cinema”, inseamna de fapt o bucatica infima de indie-artsy-fartsy-conceptual crap.

  ia definitia care trebuie si lucreaza numai cu ea, nu mai topai. pt. asta nu iti trebuie cunostintele lu peshte si 1000 de filme vazute.

  “Film industry” inseamna acum si filmele lansate direct pe web. Este o industrie!

  drept sa spun ma distreaza sa vad unul cu o vedere atat de parohiala cum discuta despre ceva atat de generic precum este termenul de “film industry”. film industry nu este egal cu lista de filme facuta de acea revista din NY. acolo sunt doar 100 de filme, alese pe anumite criterii.
  vrei sa vezi dimensiunea film industry? uita-te pe IMDB – aia e imagine a film industry.

  poate ca niste clase la USC nu ti-ar strica, totusi. hai ca ti le platesc eu, te fac ruda cu mine si le iau la discount, la 2 lei sacul. ce nu fac eu pt. cunoastere, in general:)


 36. als on December 11th, 2010 00:10

  esti smart-ass in capu tau, in capu celorlalti esti doar ass…
  pai tocmai, k ‘film industry is profit-oriented’, iar asa-zisa ‘film-industry’ din romanik NU e profitabila! NICIUNU dintre filmele ro din ultimii 5 ani nu si-a scos, macar, banu investit – darmite sa mai si cistige cva! (nope, nici macar nicolaescu.) filmele alea, ‘artsy-fartsy’ cum le numesti – cu un dispret de neofit prost – reusesc sa-si mai scoata profit din incasarile DE AFARA; deci se poate spune k, da, sint ‘profitabile’… dar nu in tara.
  inainte sa-ti dai cu parerea dspr cva ce nu cunosti, ai face bine sa verifici niste FIGURES – k la asta, ink mai sper, oi fi bun.
  ‘imdb’, wtf?! ce varza e-n capu tau… ala este un site care masoara preferintele publicului! este ‘a database’, cum ii arata si numele – el nu face decit sa REFLECTE produsele unor industrii de film, in principal cea americana… care e leg. cu ‘industria de film’ – sublima, dar lipsind cu desavirsire – din romanik?!
  cit dspr ‘old concept of movie’ – habar n-ai ce zici: ‘movie’ e un termen americanesc pt film-as-entertainment, in NICIUN caz nu se pupa cu conceptu (european) de ‘cinema’. sau ‘art-house film’!
  ps ‘parohial’ mi se pare cinva care vbeste asa, din auzite & dind copy/paste dupa wiki, fara sa aiba a clue k ce scrie acolo NU e valabil in romanik – unde, repet, NU EXISTA FILM INDUSTRY.
  dar, de fapt, la tine e mai grav: faptu k te dai ‘cunoscator’ in atitea domenii (fizik! computere! neurologie! istorie! wow… acum si film, right? :))) imi aminteste de unu care credea, si el, k le stie pe toate & dadea directive in toate ‘domeniili’… :P


 37. doru on December 11th, 2010 00:16

  grrl,singura problema ar fi aceea ca agalimatzii englezi fiind al dracu de concisi nu se mai intind atita la vorba.Eu, insa,prizonier gobbledygookian continui sa cred ca doar tangentialitatea lexicala si stuful combinatiilor matematice ale partilor mai pot duce la ineditul unei propozitii..altfel,despre biciclete,numai de bine.


 38. Sultana Banulescu on December 11th, 2010 00:27

  @ Madelin: “offtopic: Sultana Banulescu, ce nume fabulos!”

  Truth is stranger than fiction.
  Te rog frumos sa imi trimiti si mie o invitatie in sera ta literara recent parolata unde tocmai se discuta despre basmul cu mesteceni al unei autoare dragi mie (daca eram in stare sa comentez o faceam acolo). Ofer la schimb roman cu palmieri de aceeasi autoare. E-mailul e la Marghioala.


 39. tapirul on December 11th, 2010 01:11

  păi depinde de semantici. nu mai vin io cu “maieutica” mea că iar îl enervez pe elf, dar depinde de cum defineşti termenul. dacă bagi notiunea de profit în definiţie da, poate ca alş are dreptate (nu cunosc cifrele); dar: un van gogh care se vinde acum cu milioane a devenit industry? – că profit e grămadă. poate şi filmele româneşti astea neprofitabile acum se vor vinde în cinzeci de ani pe profituri frumoase.
  dacă în schimb prin industrie înţelegi numai procesul de producţie, atunci si elf are dreptate, exista o indutstrie.

  şi io tind să cred că conceptul de profit nu intră în definiţia per se a industriei – industrie (precum fabrica de sacoşe din ţăndărei sau siderurgica de la galaţi) poate fi neprofitabilă, dar tot industrie să fie

  şi semantica se mai aplică şi mai departe. putem avea o definiţie de lucru americană, de entertraining, sau aia europeană de artă (arta nu nu are ca scop tot un fel de entertrainig? simţurile, sufletul, ochii, ceva este entertrained, nu? – întreb, nu fac pe deşteptul)


 40. we on December 11th, 2010 01:30

  als, ca sa incepi sa vorbesti despre imdb trebuie intai sa te uiti pe ea mai mult de 5 minute.
  despre romania (keyword): http://www.imdb.com/find?s=kw&q=romania

  Dexter e film?-da. E in industria de filme?-da. Este premiat? Este pe ecran?-nu! Californication. Mad Men, despre care s-a ofait juma de globonie. Spartacus, mai nou. Nurse Jackie. mai vrei filme?
  HBO – care a impins un pic niste lucruri, tocmai pt. ca a avut teren de joaca.
  Toate filmele/serialele produse de canale de filme nu intra in ceea ce zici.
  La fel si cu romania – tot ce este produs de canalele de tv – numite productii proprii intra in categoria de “film industry”. toata armata de distributie intra in film industry.
  film industry exista in romania, este mica, iar partea de filme “artistice” este si mai mica.

  restul, nu te supara, esti usor cu capul-n zid, plictisitor cam pt. toata lumea. imi preiei argumentele pe 1/2, cat convine, arunci insulte cu pumnul, te strambi ca un bufon, ca nu degeaba aia de pe critic atack ti-au zis, aici esti mistoul tuturor cu ifosele tale.
  esti, sincer, prost, exact in sensul lui Patapievici. nu iti trebuie studiile lu peshte si fitzele lui ueber-peshte ca sa vezi ce in jurul tau.


 41. we on December 11th, 2010 01:35

  @tapire, als a bagat profitul ca sa scape cu fata curata. orice industrie merge pe profit, sau e falimentara. caz in care ori e cumparata, dispare, ori e sustinuta de stat.

  definitia de film industry e data mai sus, restul e praf. in ochi, gura, urechi si alte orificii.
  la wiki sunt si exemple, vezi “canadian film industry” care are prea putin de-a face cu filmele canadiene propriu-zise, ci mai mult cu productia de filme si cu actorii canadieni (sunt mai ieftini).

  termenul este FILM + INDUSTRY. nu este art movie, nu este big screen movie, nu este art-house movie or any other one.
  plecam de la termeni, vedem cum sunt definiti etc. etc. asta e procesul normal.


 42. als on December 11th, 2010 10:31

  dk obraznicia ta ar avea ekivalent in inteligenta, ai fi einstein…
  in +, eu stiu k esti din constanta, da se pare k esti turc de-a binelea!
  zi-i tu unui american de-al tau, de-acolo din ‘cetatea filmului’, k exista ‘industria filmului’ cu 10 filme/an si max 10.000 spectatori/film… o sa-ti rida-n nas! ‘industria filmului’, in romanik, e (ink) una dintre multele forme fara fond… a fost, da, da pe vremea lu ceashk! acu, e moarta.
  tu stii cit a facut un film francez in franta anu asta? 2 MILIOANE de spectatori! stii cit a facut ‘eu cind vreau sa fluier, fluier’ (cel mai ‘vazut’ film ro al anului & propunerea romaniei la oscaruri)? 50.000! fa socoteala cit vine asta, in procente…
  e ridicol sa vbesti dspr ‘film industry’ in romanik – k atare, strainii nici nu vbesc. dimpotriva: se refera – constant – la ‘miracolul romanesc': cum se face k o tara care produce atit de putin are atitea filme bune… k de obicei e invers. (vezi ult. art. al celui mai bun critic de la ‘nyt’, a.o.scott – a facut un interviu si cu mine pt ‘nyt’ acu citiva ani, de la cannes/ asta e pt ‘grrl’ :P -, cel dspr a 5-a editie a festivalului de film ro de la ny: incepe spunind fix acest/acelasi lucru!)
  k esti varza se vede si din insiruirea de ‘mad man’-uri, de ‘dexter’-uri: ce treaba au astea cu productia romaneask?! si, 2: cu ce te ajuta imdb-ul la discutia de fata?? eu iti zic care e realitatea DIN TEREN! dk tu vrei sa vbesti asa, ‘in abstract’, k in cartile de teorie – go ahead! da fara mine, k eu, dk ii vbesc lui tony scott (criticu, nu regizoru, k pe ala nu-l stiu…) dspr ‘industria de film’ din romania, imi ride-n nas.
  avem ‘industrie de film’ k industria de pingele…
  mai bine du-te sa vezi un shrink :P


 43. als on December 11th, 2010 10:44

  tapirule, [we] vbeste ‘cum ar tbui sa fie’ (k tot le stie el pe toate :P), eu iti zic cum stau lucrurile la fata locului…
  vrei sa zici ‘industrie’ unei kestii care produce max. 10 filme/an?! poti, da e ridicol. ok, scoatem din calcul profitul, dk zici k e nerelevant (desi eu zic k nu e!): poti numi ‘industrie’ unei kestii in care statul finanteaza 50% din costurile de productie? & din care regizorul nu scoate niciun profit?
  dc o fac, totusi? a zis-o radu muntean: fix de-amoru artei!
  ‘procesul de productie’ de care zici e la limita subzistentei! anu asta, sa zicem k se fac 10 filme; dar la anu se fac 5! am zis k media de spectatori e de max. 10.000; dar au fost filme care-au facut 500 de spectatori (in TOTAL)!! dspr ce vbim aici?!
  ps dspr cit este de varza [we] & cum arunk cu linkuri/praf in oki, a se vedea in linkul (‘lamuritor’, cik) dp imdb… ROFL!!!


 44. Madelin on December 11th, 2010 11:11

  Sultana, cu draga inima ti-as oferi o invitatiune, insa blogul meu nu e parolat, e inchis pentru mentenante. Si meditatii (nu transcedentale, ci prozaice).
  Sper sa il deschid odatashodata si atunci reluam de unde am ramas!

  Marturisesc spashit ca romanul cu palmieri ma tenteaza grozav :))
  (madelin_o@yahoo.com)


 45. tapirul on December 11th, 2010 12:19

  păi nu e mai uşor ca, în loc să ne împiedicăm de semantici, să discutăm miezul problemei? şi e şi mai interesant. de aia tot insist io cu “hai să definim chestia” căci odată ce ştim fiecare despre ce vorbim si la ce ne referim, discuţia e mai uşor de purtat.

  deci, $00(7^%#2 românească de film (vezi? am folosit un termen neutru) nu produce filme în mod profitabil, economic, le face de amorul artei. dar sunt ele şi artă? este filmul românesc demn de atenţie?


 46. als on December 11th, 2010 12:37

  DA! sint arta – ba ink, Arta; probl e k mina aia de filme care sint Arta nu poate sustine o ‘industrie’ care exista doar pe hirtie (& in capu lui [we]).
  in orice tara civilizata un producator isi scoate banii din filmele (comerciale) pe care le produce &, dk e destupat la minte, mai produce si unu-doua filme ‘de arta’ – k da bine la cv…
  la noi e aproape invers: statu (= cnc-u care le produce) se lauda cu mina aia de filme facute de regizorii tineri ai ‘noului val’, care iau premii afara, & in the process strecoara SI mizerii suprafinantate (gen nicolaescu, carmazan, barna… trust me, NU vrei sa vezi asa ceva!) care sint flopuri la box-office.
  astia sint beneficiarii sistemului: fac filme k sa ia bani de la cnc, k de bani din incasari nici nu poate fi vba…
  noi nu avem, de fapt, cinema comercial. or, neavind asa cva – & producind, oricum, extrem de putin (& in pierdere) -, nu se poate vbi dspr ‘film industry’, ci de srl-uri.
  nu e suficient sa produci filme k sa ai industrie de film. e k si cum ai spune k ai ‘industria’ spectacolelor de opera… :)


 47. we on December 11th, 2010 13:43

  tapire, eu cred ca am plecat de la definitii.

  la A.D. 2010 sa se vorbeaca despre Film Industry ca incluzand numai filmele care apar in cinematografe este stupid. asta e mentalitate pre-89.
  Filmele apar acum direct la TV, fiind produse special pt. asa, sau fiind produse chiar de diverse canale. Termenul de industrie este legat de productie. De un produs finit, vandabil etc., care indeplineste criteriile unui film “artistic”, sau cum vrei sa ii zici (sa separam totusi de filmele documentare…, desi si aici distinctia devine din ce in ce mai grea – vezi Hurt Locker & nu numai).

  in Romania se produc filme numai pt. televiziune – astea se pare ca sunt scoase din ecuatie de als. de ce?, nu stim, caci nu ni se spune, nici macar in fine print.
  filme seriale cu sute de episoade poate. in care joaca actori. la care se uita f. multi romani, mult mai multi decat cei care vin la cinematograf.

  tot in Romania au inceput sa fie produse filme “100% romanesti” de catre companii ca HBO – tocmai a fost anuntat unul cu mare pompa.

  Ar mai exista si a 4-a categorie – filme produse in Romania, dar distribuite pe alte piete. Filmele astea folosesc actori, studiouri de filmare, oameni, masinarii romanesti, iar toate acestea sunt cuprinse in termenul de “industria filmului”.

  Toate astea de mai sus sunt incluse in industria filmului, si nu numai acele filme, 10 pe an, care apar in cinematografe.

  Am luat-o babeste nu pt. als pe care il stiu cum e (ma asteptam totusi sa stie de faza cu HBO Romania, sau tace pt. ca nu ar pica la marele dicton. Chestia ca nu exista industrie romaneasca a filmului – este penibila; cat timp exista 1 singur film produs si distribuit in orice mod posibil -mare/mic ecran, direct pe DVD, sau pe web, atunci se poate vorbi despre industrie a filmului.

  Am folosit evident, acea definitie de la wikipedia + definitia data in text mai sus. Daca exista vreuna pt. “industria filmului” care sa spuna ca numai filmele care apar in cinematografe, atunci discutam. pana atunci…cred ca e clar pt. oricine gandeste cat de cat.

  ca daca e arta sau nu, asta-i altceva. nu prea vad eu arta in “inima de tiganca”, da’ o fi, problema e a mea – sunt un consumator mediu.


 48. A. on December 11th, 2010 14:16

  “dk obraznicia ta ar avea ekivalent in inteligenta, ai fi einstein…”

  Maaamă, aşa obraznic era Einstein?!?!


 49. tapirul on December 11th, 2010 14:24

  @alş: aha… pericolul fiind că mizeriile strecurate sunt strecurate cu aceeaşi etichetă, de artă.

  elfule, deci cam cum spuneam, depinde cum definim chestiile. dacă defineşti filmul doar ca film de mari ecrane, şi prin prisma profitului, alş are dreptate, nu prea avem o industrie; dacă includem filmul tv, serial, etc, atunci avem o industrie (am auzit şi io de inimă de ţigancă şi alte producţii d’astea, cu succes mare la public). putem, de pildă, vorbi de o industrie mai de nişă, industria filmului-telenovelă sau industria filmului-sitcom – aici probabil că industria românească există, da. şi ne’ntoarcem iar la definiţii, ce înţelegi tu prin “film” si ce înţelege alş? dacă telenovela nu intră în definiţie (pentru alş), cum se defineşte?


 50. tapirul on December 11th, 2010 14:32

  da, era, scotea limba la lume


 51. grrl on December 11th, 2010 17:56

  @als

  “NU exista o ‘film industry’ in romania”

  Surely, there IS a ‘film industry’ in Romania!

  Problema lui Als s-ar putea sa fie ca el nu conoaste definitia cuvantului ‘industry’ (vad ca, timp, alti comentatori au incercat sa-l lamureasca, deci n-am sa scriu acum un essay despre ce inseamna, sau cum se defineste ‘industry’, ci am sa citez un text, sau texte (de pe web), care spun ‘de la sine’ ca exista o industrie a filmului in Romania.

  Dar sa pornim sistematic, pe indelete, ca sa inteleaga si Als:

  Ne ducem mai intai la pagina web a Oficiului National al Cinematografiei si acolo, in coloana din stanga, apasam pe linkul ‘Concurs’, apoi apare o lista cu diferite concursuri. In lista aceea, apasam pe primul link: Concurs proiecte cinematografice sesiunea I a 2010 si ca urmare apare o lista cu diferite anunturi, comunicate,propuneri, decizii, ordine, etc. … si gata, am ajuns la ţintǎ:

  Titlul paragrafului al 3lea (un link la randul lui) este:

  “Propunerile uniunilor si asociatiilor din domeniul industriei cinematografice privind componenta comisiilor de selectie”

  Aha! deci exista o ‘industrie cinematografica (romaneasca)’, si in domeniul ei actioneaza (adica they act) mai multe uniuni si asociatii.

  Daca apasam pe link, atunci putem deschide un document din care aflam ca – in mod asemanator/analog cu MPAA, compusa de mai multe ‘organizatii’ membre ale MPAA , si care reprezinta, more or less, the American film industry, la fel ca si multe alte ‘film industries’ ale altor tari – cum ziceam, aflam ca… industria cinematografica romana – the romanian film industry – este constituita/reprezentata de urmatoarele uniuni si asociatii:

  Asociatia Cineastilor din Romania
  Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc
  Asociatia Romana de Film si Teatru
  Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale
  Dacin Sara
  Documentor
  ESTE’N’EST
  Societatea Creatorilor de Film
  Societatea Culturala Next
  Uniunea Cineastilor din Romania
  Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film
  Uniunea Realizatorilor si Creatorilor de Film din Audiovizual

  Deci, repetam (caci repetitia este mama invataturii :>) :

  Exista o ‘film industry’ in Romania, chiar romanii respectivi involved with the said industry are using the expression ‘industria cinematografica’ when talking of themselves.
  q.e.d.

  Btw, “scoala de cinema” este cu totul altceva decat “film industry”, iar valoarea (artistica, monetara/adica veniturile din ‘vinderea’ pe piata, etc) filmelor, sau oricaror ‘produse’ ale industriei cinematografice, nu este in nici un fel exprimata prin, sau implicata in cuvantul ‘industry’.

  Cat priveste cuvantul ‘circ’, el trebuie inteles ca in panis et circenses. (Juvenal)


 52. impricinatul de corn on December 11th, 2010 18:22

  super!
  ah, ce-mi place!


 53. als on December 11th, 2010 18:41

  yeah right: avem ‘film industry’ pt k ‘scrie pe hirtie’… ROFL
  diferenta este cea dintre ‘de jure’ & ‘de facto'; cum stiu TOTI cei care sint involved in aceasta asa-zisa ‘industrie’, it doesn’t qualify AS ‘industrie'; ah, k unii se dau mari considerind k fac parte dintr-o ‘industrie’, e treaba lor; pt k, repet: la max. 10 filme/an, e RIDICOL sa numesti treaba asta ‘industrie’ – end of story (& trimitere, ink o data, la butada lui nae caranfil… el, in calitate de regizor, are poate mai multa greutate cind spune k ‘industrie de film romaneask este o contradictie in termeni’ :P)
  ps uau, ‘grrl’ (care probabil e la fel de atoatestiutoare k si [we]: face si soupe a l’oignon k la bunik, doar :)) ne explik si diferenta dintre ‘scoala de cinema’ & ‘industria de film’… probl e k NICI ‘scoala de cinema’ nu avem!
  cit dspr panEM et circenses (asa cum e la juvenal!) – o asiguram cu totii k stim de unde vine & ce inseamna ;)


 54. als on December 11th, 2010 18:45

  iti pot spune doar atit: premiile gopo (care se dau filmelor romanesti din anul precedent iesite pe marile ecrane) NU se acorda productiilor de televiziune


 55. tapirul on December 11th, 2010 19:10

  în final fiecare are dreptate (despre industria de film românească) prin prisma propriei definiţii.

  io’ntreb altceva acum, înainte de ’89 am avut o industrie de film?


 56. als on December 11th, 2010 21:29

  inainte, DA! :)


 57. B.deComp on December 11th, 2010 21:29

  Bine înteles ! Un membru al Congresului american, vizitând Buftea întreaba : Câte filme pe an ? 30. Atât de multe ? Si lucreaza multa lume ? Aproape jumatate…


 58. we on December 11th, 2010 21:38

  tapir eu am vazut numai 1 singura parte cu definitii, cealalta parte fiind preocupata de injurat si de scos limba.

  nu cred ca e corect sa imparti filmele asa, dar in fine, iar se ajunge devine despicatul firului. si nici subiectul nu e atat important.

  cine a vrut sa inteleaga a inteles.


 59. tapirul on December 11th, 2010 22:10

  păi aia zic şi eu, elf, fiecare vedem o singură parte a definiţiei, e uman, numai că părţile astea nu seamănă neapărat de la om la om, si de aici neînţelegeri şi scos limba. Io tocmai asta încerc să disentangle cu întrebările mele “maieutice”, să ajungem la un numitor comun şi să zicem “da, conform definiţiei tale sunt de acord sau nu”, că dacă fiecare operează cu definiţia lui care e diferită de a altuia, se compară mere cu pere (care amândouă sunt fructe). nu există o singură definiţie la nimic, indiferent câte dictionare şi DEX-uri şi enciclopedii britanice aducem ca argument. pur şi simplu nu există.

  cealaltă pare încerca şi ea, în felu-i mai acid caracteristic (pe care si tu îl ai elf, şi eu în anumite circumstanţe), să opereze cu o definiţie, pe care chiar a exprimat-o destul e clar, “industria filmului se referă la filmul de mare ecran care aduce x număr spectaori şi y milioane de bani”.

  eu sunt mai mult interpretivist, dacă nu s-a văzut până acum, decât pozitivist.


 60. tapirul on December 11th, 2010 22:15

  io vin cu întrebările una câte una :)
  înainte, sergiu nicolaescu era parte din industria asta? (răspunsul e da, că numai el avea acces la bani şi surse); făcea filme de calitate? a fost intotdeauna o mizerie, sau numai după revoluţie?


 61. B.deComp on December 11th, 2010 22:24

  Câte filme produse înainte de ’89 ai vazut ? Pro si contra ? Reconstituirea, Diminetile unui baiat cuminte,etc :))


 62. we on December 11th, 2010 22:28

  tapire, crede-ma ca stiam ca asta vei raspunde:) nu, aia e interpretarea ta, partea cealalta nu a emis inca nimic ce sa aduca macar a definitie.
  nu mai pun ca definitia e gresita, sau hai sa zicem incompleta.
  industria face produsul si nu este identica cu produsul. fabrica de cuie nu este identica cu acele cuie. industria farmaceutica nu este identica cu pastilele, ci le are ca produs. c’mon! ce le tot sucim si interpretam ce este atat de common sense?

  dar chiar si asa, daca zici ca aia e industria, atunci pana si acele amarate de cinematografe, intretinerea lor arata ca exista o industrie (distributia filmului). filmele de pe marile ecrane ajung pe DVD-uri, industrie asadar.
  DVD-urile se distribuie – industrie asadar. si pt alea amarate de 10 filme ai industrie. si vorbesc acum numai de partea care tine de post-lansare pe micul ecran.

  ca si cum la mine de ex. industria de crestere a sobolanilor sau altor animale experimentale ar fi egala cu sobolanii.

  ce intelegi prin “pozitivist”? ca are cel putin 2 sensuri diferite.


 63. tapirul on December 11th, 2010 22:44

  pai destule. unul l-am văzut chiar acum două săptămâni, pe TVRi, “Capcana”
  fără pro şi contra


 64. tapirul on December 11th, 2010 22:50

  pozitivism? – eu ştiu numai una, Comte, metoda ştiintifică, etc. aplicată ştiinţelor sociale, bineinţeles, că în astea m-am înârtit

  “partea ailaltă” a dat totuşi o definiţie, chiar dacă nu enunţată per se. şi cred că are dreptate la un punct, industrie implică (înitr-o definiţie) şi profit (fabrica de cuie, medicamentele), nu numai proces. tu prin industrie te referi la procesul care face produsul, corect, din punctul ăsta de vedere există o industrie.

  io nu înţeleg, totuşi, de ce e atât de important cine are dreptate?


 65. grrl on December 12th, 2010 00:19

  @als

  da, in ‘Satire’ se foloseste panis in cazul acuzativ.

  Cand scrieti ” ‘circus’ (= nefiind pe placul publicului)” se vede ca nu ati inteles in ce sens s-a folosit, ori am folosit eu expresia. Este vorba de ‘circus’ ca ‘entertainment’, cu filme bune, sau proaste, artistice, sau otherwise… important e sa fie ceva circus – si daca la ‘public’ nu-i place, atunci se scriu critici defavorabile, lumea vorbeste, are teme despre care sa se intretina, cu putina trancaneala, cu sandvisuri si un paharel… ‘circus’ so to speak. De aceea eram de parere – in primul meu comment – ca ‘industria filmului’ trebuie tolerata (atunci cand blocheaza banda de biciclisti), tocmai pentru ca ea pune la dispozitie ‘material’ de entertainment, adica ‘circus’ (ca paine aveti destula, se pare…)

  On a general note, nu stiu daca ati observat ca in toata discutia(thread-ul) acesta nu este vorba de intrebarea daca exista o industrie de film in Romnaia sau nu (sigur sa exista, chiar daca nu este ea asa ‘mare’ ca in alte tari, si nu lucreaza cu profit prea mare, sau probabil functioneaza in ‘minus’ – este deci o industrie neprofitabila, heavily sponsorized, la granita ‘falimentului’, etc – astea toate sunt presupuneri, btw.), ci despre obsesia dumneavoastra ca ‘aveti dreptate’ – in germana exista cuvantul ‘rechthaberisch’ care desemneaza o asemenea persona – si anume credeti ca aveti dreptate in orice cirsumstante, mai ales insistati ca aveti dreptate atunci cand nu aveti dreptate.

  In afara de ‘rechthaberish’, aveti si trasatura deosebit de negativa de a folosi argumente ‘ad personam’, in loc sa va limitati la ‘ad rem’, cum s-ar astepta intr-un cerc intelectual (prin aceasta vreau sa spun ca Dulce Mahala este un cerc/blog quite intelectual, dupa parerea mea, cu exceptia comentariilor dumneavoastra… facute atunci cand incercati sa ‘demonstrati’ ca aveti dreptate cand nu aveti.)
  Sorry.


 66. B.deComp on December 12th, 2010 00:26

  Destule presupune o referinta. Care ? Cele pe care le vezi dupa ’89 au ceva comun. Ce anume ? Inainte de ’89 nu prea aveai de ales – de unde pro si contra :) Btw, am avut ocazia sa vizitez magazia de recuzite, accesorii si decoruri de la Buftea – enorm. Intre altele vesela (cât mai ramasese) de la palatul Peles. Era întradevar o “industrie”.


 67. B.deComp on December 12th, 2010 00:35

  Nu stiam ca si la rusi se dubleaza filmele. Uite, daca ti-a placut, mai ia o bucatica :)
  http://www.youtube.com/watch?v=U5jYY-BqczQ


 68. we on December 12th, 2010 01:44

  pt mine nu e important cine are dreptate.

  mai ales ca nu e vorba de “cine” ci de “ce”. daca tu esti alergic la “trebuie” – ai rezonurile tale pe care le inteleg (vorbesc serios), eu sunt alergic la “nimic”, “toti”. la judecati universale, din avion.

  ar mai fi si altceva, dar nu e locul aici.
  asadar: nu e important cine are dreptate, ci cum este. balonul cu aer cald s-a inaltat impotriva tuturor apodicticilor si la fel si aparatele mai grele decat aerul.

  pozitivismul si-a mancat demult orezul. i-a sunat demult konetzul. dar si asta e alta discutie…:)


 69. we on December 12th, 2010 02:03

  @grrl, ca incercare de detensionare, eu nu sunt intelectual. sunt un golan.
  :)


 70. impricinatul on December 12th, 2010 10:29

  domne, mahalagiul a venit cu o problema: e frumos ca regizorul (echipa) sa faca fite, cand nici macar nu se intelege cam pentru ce ar avea rost sa faca fitele cu pricina. ca mirajul ecranului (asta s-a cam dus, ca de-aia face youtube furori pentru iNbecili), ca mirajul asocierii cu aristocratia filmica etc.
  si, iata-ne, ajunsi la industrie vs. non-industrie.
  daca localizam problema si tinem cont si de ce se plange mahalagiul, o sa constatam ca in ro s-a “translatat” pana in zilele noastre complexul de superioritate al echipei facatoare de filme, cea care calca totul in picioare inainte de 89. romanul, fiinta impresionata mai mult de simboluri decat de scriere, are atitudinea iobagului in fata facatorului de film, indiferent din ce bransa ar face parte facatorul de film. chestia e vizibila si in media, ca zici ca cand (sic!) apare presa s-a scoborat cine stie ce cezar pe pamant, cu suita cu tot, sa ne impartaseasca din prea-plinul acceselor lor speciale la info clasificate.
  traim intr-o tara marunta in care fiecare joaca roluri (nemeritate) FUARTE mari!


 71. tapirul on December 12th, 2010 10:33

  ei, nu prea i-a sunat koneţul, cel puţin în practică
  şi io sunt alergic la ce spui tu, şi asta cauzează şi alergiei mele la “trebuie”, pentru că “toţi” şi “universal” sunt precursoruii lui “trebuie”.


 72. als on December 12th, 2010 10:36

  mda; este tipic ‘aluiacarelestiepetoate’ sa sustina enormitati gen ‘si cu 1 film produs pe an, tot industrie se keama’…
  bunul simt zice k nu.
  definitia mea este EVALUATIVA &, da, de bun simt – in sensul in care eu separ ‘ce scrie pe hirtie’ de realitatea din teren (pe care o cunosc bine cei direct implicati; iar cei care n-o cunosc au bunul simt sa nu se bage in discutii…).
  deci (pt o definitie contrastiva): da, inainte exista industrie de film, se faceau zeci de filme pe an, filmele acelea isi scoteau investitia – in general – din incasari etc. era o industrie NORMALA. k si definitia mea ;)
  astazi, e un fel de artizanat… sint filme care se fac in regim de ‘mik antrepriza familiala’ (sau ‘famiGliala’ :P). nicio leg. cu ce era inainte.
  ceea ce nu inseamna k inainte se faceau filme mai bune! TOTI comentatorii straini ai fenomenului filmului ro observa ac. paradox: k se fac filme (mult) mai putine k inainte, dar dintre alea putine mai multe sint mai bune.
  si, da, nicolaescu (normal k) facea parte din industria de atunci! cum face parte si din ‘industria’ de astazi…
  ps in sistemul meu retoric, eu spun si k ‘nu exista oameni in romania’ :P


 73. als on December 12th, 2010 10:51

  hm, k sa vezi: FIX aceeasi impresie am si eu dspr tine!
  ai un mod compulsiv de a incerk sa demonstrezi k ai dreptate (uneori, impotriva evidentei & a bunului simt), desfasurind lungi pomelnice (destul de indigeste) de cazuistik – aproape k la tribunal, cu puncte & subpuncte… vizual vbind (ceea ce inseamna 1/2 din informatie), este contraproductiv pt k f antipatic, dk imi permiti sa-ti dau ac. sfat ;)
  apoi: se observa din ce scrii o pedanterie exagerata (din ac. motiv te-am intrebat, semi-serios, dk esti genul ‘anal’… sper k n-ai luat-o k pe o insulta!), cu sublinieri bolduite/italicizate etc etc. SI ac. lucru este antipatic, punindu-te intr-o postura fitzoasa & ridicola.
  in fine, TOT ce faci tu sau provine din anturajul tau este de la genial in sus… tu (sau bunik ta) faceti cea mai minunata soupe a l’oignon, in casa ta mirosea a ceapa caramelizata cum nu miroase nici la ‘la tour d’argent’ – ce mai, u’re simply the best (AND yr family!) :)))
  as zice k depui prea mult efort pt o buna ‘impresie artistik’… lucrurile fine & cu adevarat de calitate nu au, pe ele, mark efortului, u know? :P
  ps evident, nici in kestiunea ‘industrie de film’, nici in cea cu ‘circus’ NU ai dreptate! spui k ‘n-am inteles’ in ce sens ai folosit ‘circus’? LOL: ‘pe ce te bazezi’, k sa zic asa? din raspunsul meu se vedea k am inteles FIX sensul – care e doar unul & acelasi, de la latini (juvenal) citire. ce n-ai inteles TU este ceea ce ti-am raspuns eu: k, la noi, cinema-ul (nefiind industrie) NU poate produce ‘circ’ (adik entertainment; nici bun, nici prost) & k ac. rol a fost preluat de televiziuni.
  e un adevar elementar, dja mult tratat in sociologia ultimilor ani – ma mir k nu-l stii…
  btw, sa stii k multe dintre ‘uniunile’ alea pe care le-ai cules dp site-ul cnc-ului n-au nicio treaba cu facutul filmelor: unele organizeaza festivaluri (deci nu sint involved in production – cazul next), iar altele nu fac kiar nimic. s-au infiintat k sa fie scutite de taxe :P
  so romanian, isn’t it?


 74. tapirul on December 12th, 2010 11:18

  as zice k depui prea mult efort pt o buna ‘impresie artistik’… lucrurile fine & cu adevarat de calitate nu au, pe ele, mark efortului, u know? :P

  corect, la fel cum machiajul perfect nu se observă (sau dacă se observă, nu se are “marca efortului”, femeia este mai frumoasă şi apetisantă fără să ştii neapărat de ce


 75. tapirul on December 12th, 2010 11:55

  da, făcea (nicolaescu, am zis şi io în paranteză dealtfel), dar mai întrebam dacă filmele lui de atunci erau bune. sau mai bune. să’nţeleg că nu

  e o diferenţă între a face filme bune şi a face filme bine?


 76. als on December 12th, 2010 12:04

  voila!
  cine stie, se pricepe :P


 77. als on December 12th, 2010 12:25

  erau ‘bune’ in contextu de-atunci, cind la tv n-aveai ce sa vezi & lumea nu avea acces la mare parte din filmu comercial international.
  sa ne-ntelegem: NICIUNU dintre filmele lui sn n-a facut gaura-n cer, afara! in conditiile in care statutul lui de semi-nomenklaturist il facea cel mai ‘exportat’ regizor roman, rezultatele acestei supraexpuneri au fost mai degraba mediocre. ah, sigur, dk te uiti in gura lui megalomana, o sa auzi k a fost un geniu comparabil cu orson welles! :)))
  a facut – sa zicem – vreo 2-3 filme OK (inainte de 89), printre care ‘mihai viteazu’ & ‘atunci i-am condamnat pe toti la moarte'; dupa – o catastrofa! comedii precum ‘nea marin miliardar’ au avut succesu pe care l-au avut (& ink il mai au, la anumite categ. de public) pt k mizau pe actori f buni (gen amza pellea), k si seria ‘bd’-urilor (mircea dragan) sau comediile lui geo saizescu, dar comedia lui sn capitaliza masiv pe personaju lui amza pellea vz la teveu, so…
  diferenta intre a face filme bune & a face filme bine e diferenta dintre autori & meseriasi. filmele bune sint alea care ramin (dintre cele ro ~pre89 ar fi ‘reconstituirea’, ‘padurea spinzuratilor’, ‘proba de microfon’, ‘secvente’, ‘nunta de piatra’, ‘morometii’, ‘meandre’, ‘duminik la ora 6′, ‘dc trag clopotele, mitik’, ‘dincolo de nisipuri’ & ink vreo mina…), alea facute bine sint cele care tin de entertainment – cap de lista fiind aici, dupa gustul meu, ‘operatiunea monstrul’.
  intr-un interviu din ‘catavencu’ am lansat ac. intrebare asasina, care a fost preluata k titlu (apropo de filmele ro de dupa 89): ‘nu inteleg dc nu se pot face niste filme proaste bune’ :P
  prin ‘filme proaste’ inteleg filme comerciale – facute ‘sa descreteask fruntile’ cum se zice. noi nu mai avem asa cva pt k nu mai exista meseriasi capabili sa fak niste filme fara pretentii DECENTE (deci nu shushe, nu bombe, nu manele…)


 78. tapirul on December 12th, 2010 13:18

  întreb, pentru că cred că nicolaescu este (a fost) un meseriaş bun (adică făcea filme bine, fără să facă filme bune) – nu un geniu, într-adevăr, dar bun. e adevărat că a fost susţinut masiv de regimul comunist, dar cred că a încercat, totuşi, să creeze o industrie a cinematografiei româneşti aşa cum se putea atunci (de exemplu – un exemplu mic – şcoala de cascadorie românească, care acum cred că lipseşte cu desăvârşire). cred că avea o viziune bună şi un simţ managerial – zic, nu ştiu.

  de dat mare, da, se dă, nu el povestea că după Cannes-ul din 62 parcă, două “tinere speranţe” din europa de est (el şi un polonez) au fost invitaţi afară, el nu a plecat, polonezul a plecat, el a rămas “sergiu nicolaescu”, polonezul a devenit “polanski”?


 79. als on December 12th, 2010 13:36

  exact – un meserias decent. decit k (apropo de povestea – apocrifa sau nu, nu conteaza – cu polanski) asa meserias cum era (k acu s-a ramolit), NU ar fi fost in stare sa fak nici ‘cutitul in apa’, nici ‘repulsie’, nici ‘rosemary’s baby’, nici ‘chinatown’, nici ‘tess’ – & nici macar ‘frantic’ (un film ok, l-am revz recent). ii lipsea nu doar diferenta de talent (care e la polanski), ci si un gust mai rafinat & o doza de nebunie…
  altfel, ‘barbat bine’ cum se spune (a fost perfect in kip de pascalopol in ‘felix si otilia’); pacat k avea vocea aia, care strik tot :P


 80. Madelin on December 12th, 2010 13:58

  Sau, mai degraba, “de ce nu s-ar face niste filme proaste bine?”


 81. als on December 12th, 2010 15:13

  sau asa, da :)


 82. grrl on December 12th, 2010 16:06

  @als
  “pedanterie exagerata”

  exista indivizi care nu accepta numai one sentence to realise that they might be wrong, si atunci e nevoie de mai mult text, de «lungi pomelnice» ca sa sa se vada ca lucrurile stau altfel, asa cum e nevoie de mai multe becuri aprinse ca persoanele cu vederea slaba sa vada mai bine (de exemplu ca bunica sa vada mai bine cand taie ceapa) – cu alte cuvinte mai ‘multe becuri lumineaza mai bine’…

  Spuneati pe undeva “i’m always being made my day (= a field day) when i’m proven right…” ( http://dulce-mahala.tapirul.net/2010/11/08/animal-planet/#comment-11488 ). Evidently, it was you who started a ‘field day action’ telling something like… grrl is talking nonsense, there is no film industry in RO.(just that you know: There IS a film industry in RO, and it’s agents are blocking sometimes the cyclists’ pathways :)…)

  In fact, I have no direct interest for debates about the existence or non-existence of the Romanian film industry (in other words, I couldn’t care less), si nu am nici o ‘bucurie’ sa ‘demonstrez’ ca dumneavoastra, in particular, nu aveti dreptate – este vorba de un ‘principle’ I am studying (“field days” principle, in your jargon.)

  Btw,acel comment al dúmneavoastra: http://dulce-mahala.tapirul.net/2010/11/08/animal-planet/#comment-11488 “eu nu iubesc decit un om(?):pe mine in rest,am doar simpatii strategice & de moment” ar putea servi ca motto pentru o carte “The self-enamoured man and his life full of field days”.

  ps: faceti o impresie mult mai intelectuala cand va etalati cunostintele din domeniul filmului – pe care nu am nici un dubiu ca le aveti – fara acea atitudine de ‘self-enamoured man seeking field days at any price’, atitudine care aminteste de ‘spiritul de mare conducator’ (de care am citit foarte mult, dar nu pe romaneste).


 83. grrl on December 12th, 2010 16:22

  @
  “atitudinea iobagului in fata facatorului de…”

  exact! – in loc de film putem pune ‘presa’, ‘politica’, sau oricine persoana/organizatie care se crede FUARTE mare.

  In lb germana, acea atitudine a ‘supusului’ este numita Untertanenmentalität, si este una din principalele cauze care impiedica dezvoltarea unei societati (mai)liberale.


 84. grrl on December 12th, 2010 16:41

  @we
  “nu sunt intelectual. sunt un golan”

  am nimerit pe acest blog incidental,si am gasit ca este, in general, mai intelectual ca alte bloguri, la care am nimerit tot incidental, mai bine zis cu ‘research interest’. (mai bine scriu ‘intelectual’ – pentru ca nu e vorba de o definitie comprehensiva a notiunii ntelectual, sau intelectualitate)

  Nimerind aici am observat ca toti musafirii virtuali ai Mahalalei (mahalagii, so to speak) se poarta intr-un spirit consensual, solidar, dau cuvantul si altora, accepta alte pareri, ori iau cateodata intentionat – just for fun – pozitii divergente, fara insulte totusi, toti (chiar si ‘blegii’… ;)…) se poarta cu nonsalanta intelectuala, fara sa ‘dea brânci’ la nimeni. Toti – cu exceptia lui Als.

  *Ahem* desi…daca ne uitam mai indeaproape, si dumneavoastra (‘we’) mai dati cate un brânci la altii, but only now and then… :) -ö adica… nu este o obsesie…


 85. als on December 12th, 2010 19:25

  … & nu crezi k este cel putin inutil – k sa nu zic neinteligent – sa incerci sa convingi cu ‘argumente’ (otioase & satioase) pe cinva care este convins k are mereu dreptate – k, de ex, in kestiunea (inexistentei) ‘film industry’ in romania? :P
  ps diferenta (evidenta pt oricine are vederea buna ;) ) intre ce spun eu & ce spui tu si/sau [we] este k voi luati afirmatia mea la modul literal & factual-verificabil, in timp ce la mine este o hiperbola – un adevar retoric: spun ‘nu exista industrie de film in romania’ asa cum as spune ‘nu exista pictura romaneask contemporana': pt k it doesn’t have what it takes k sa fie la standardele respective…


 86. Cora_ on December 12th, 2010 20:04

  als – meseriasii nu fac arta ci artizanat. Iar o industrie “de meseriasi” se cheama manufactura. :)


 87. Madelin on December 12th, 2010 20:39

  Industrie-de-film de nisa (in Ro, that is)
  Sau de mansarda?


 88. grrl on December 12th, 2010 21:05

  @als

  nu crezi k este cel putin inutil…sa incerci sa convingi cu ‘argumente’… pe cinva care este convins k are mereu reptate

  este evident ca nu incerc – cu argumente destul de convingatoare, btw. – sa va conving de ceva (pentru ca stiu ca ‘aveti mereu dreptate'[sic])

  Eu incerc numai sa fac clar de inseamna o mentalitate turnata in ciment, unde orice argument, indiferent cat de convingator, nu are nici un efect.


 89. als on December 12th, 2010 21:16

  in ‘ciment’!? in BRONZ vrei sa spui! :))
  ps se pare totusi k argumentele tale nu sint atit de ‘convingatoare’ pt k – uite – refuzul meu obstinat de a admite existenta unei ‘industrii a filmului’ a dus la mult mai multe nuantari – din partea mai multora – decit argumentele tale :P


 90. als on December 12th, 2010 21:17

 91. doru on December 12th, 2010 21:27

  ca mahalagiu tre’sa caut musai pricini impricinatului: dome’mata nu mai esti demult la singular;filogenetica ta si-a epuizat “pasurile”;tirnacoapele ratiunilor demografice(asta e totul)lovesc spatialitatea;suntem doar fizici,libercitoplasmatici si multi;nu mai e loc de parcare pentru idiosincrazi;doar la 30 de zile primariile elibereaza adev.de geniu;duminicile sunt tot mai rare;popii tot mai homorepetitivi;aspirina mai universala;wertherii mai tratabili;cancerul mai caritabil;badeacirtanii doar afgani resemnati(ai fi crezut?);indivizii firavi-pietonii vigurosi;turistii de dragul turismului;dimensionalitatea avalanselor elvetiene din ce in ce mai neutra;doar militianul bate ca-nainte;ciclicitatea alegerii edilului bate bioritmul;suporterii zvasticati ai gazonului paranoic bat in nestire liberul arbitru;bagi cardul,bagi fisa,bagi..curge orice;firimituri de arta pe peretii metroului;alzheimerii iau toate joburile(nu ma-ntreba ce nu stiu)
  Dar..nu lua ce zic eu ca idee de FRENEZIE..tot ce spusei e tacut,patologic,resemnant,decantabil si ireversibil..dar mai ales tacut.
  Si-atunci cind re-nasterea nu mai tine de o critica a ratiunii pure ci de una a ratiunii istorice,hai sa acceptam dracului fitza tigarii redundante a condamnatului de regizor care amina macar putin dubla marii productii a plafonarii inconstiente.


 92. grrl on December 12th, 2010 21:41

  @als

  refuzul meu obstinat de a admite existenta unei ‘industrii a filmului’ a dus la mult mai multe nuantari – din partea mai multora – decit argumentele tale

  Nu. Nu ‘refuzul’ dv. de a accepta un fapt evident (respectiv de a ramine impotmolit intr-o mentalitate turnata in ciment, pe a carui soclu scrie ‘eu, als, am mereu dreptate’) a dus la o discutie mai amanuntita despre ‘indstria de film in RO’ (in trecut sau in prezent), ci incercarea dumneavoastra de a etala (cu succes) anumite cunostinte pe care le aveti despre filmul romanesc, in trecut, si azi (datorita, presupun, unei profesiuni legate – intr-un fel sau altul – de film).

  Btw, I strongly suspect ca sunteti un prototip al regimului vechi.


 93. grrl on December 12th, 2010 22:12

  @doru

  Spui ca “Militianul bate ca-nainte”? Ah, atunci nu s-a schimbat mai nimic. De exemplu, si ‘Als’ are ‘mereu dreptate’, tot ca-nainte.

  Totusi, ceva s-a schimbat: industria cinematografica romaneasca nu mai e FUARTE mare cum era inainte, acum e putin mai mica, aproape la limita inexistentei… dar totusi exista, you know. :)

  and… you are right, “dimensionalitatea avalanselor elvetiene este din ce in ce mai neutra”. Blame it on the … rising gold price rising global temperature :)


 94. doru on December 12th, 2010 23:12

  grrl,a zis cineva ca nu avem dreptul,totusi,la o licenta sau la o bicicleta?


 95. tapirul on December 12th, 2010 23:26

  grrlll, dacă te rog io frumos să vorbeşti româneşte?…. sau eşti şi tu precum cannesul lui alş, tre’ să aflăm toţi că ştim?


 96. tapirul on December 12th, 2010 23:34

  nu-i apocrifă cu polanski, îmi amintesc că l-am văzut io la un teveu la un interviu spunând asta


 97. grrl on December 13th, 2010 00:05

  cu plăcere vorbesc/scriu româneste, indeosebi dacă mă rugaţi dumneavoastră frumos. Spuneţi ce ‘ne-româneşte’ doriţi in special sa spun pe româneşte, şi apoi scriu din nou. Fac orice ca să evit orice comparatie cu als. Nu ca as avea ceva in comun cu el – doar theoretically ma inspaimanteaza gandul…

  (dar nu am diacritice la tastatura, si trebuie sa pun semnele acelea frumoase unul cate unul in cuvinte, either by ‘copy and paste’, or ‘insert sign’ – imi dati voie sa scriu fara diacritice?)


 98. tapirul on December 13th, 2010 00:18

  fără diacritice da, e voie, ‘s mărinimos :-)
  nu e nevoie de “din nou”, dar citeam neşte comentarii mai sus şi scrâşneam nisipul din dinţi.

  ştiu cum e, “been there, done that”, ha, dar mă chinui să nu mai.


 99. B.deComp on December 13th, 2010 00:35

  Si în ce limba calculati ? Visati în culori sau alb-negru ? Sincer, sânt curios :)


 100. grrl on December 13th, 2010 00:51

  eu personal nu calculez – am calculator, si nu stiu in ce limba calculeaza, imi da numai rezultatele (in cifre arabice). :)

  Cat despre visuri si visat – acelea sunt secrete, si nu le spun! ;)


 101. B.deComp on December 13th, 2010 01:45

  Repde 7 x 8 = ? Nu se omoara un tântar cu un tun… :)


 102. we on December 13th, 2010 01:48

  @grrl, serios, @als face f. urat cand este contrazis. face cu atat mai urat cu cat persoana care e suficient de inconstienta sa il contrazica este “mai jos” decat el. “mai jos” insemnand posibilitatea de a il afecta in viata reala.
  deci, la fel de serios, nu il lua in serios pe als decat pana la un punct. poate sa devina extrem de violent si nu ar fi numai asta, da’ te umple de mascari peste tot unde mai are acces in globonia.

  eu, cu mine si cu branciurile mele:) pai sunt golan!:)

  ei, daca te-ai uita si mai atent, ai observa si alte branciuri asa-zis mai stilate. pe acest glob.

  en fin. succes cu researchul.


 103. we on December 13th, 2010 01:54

  cum ziceam, incepe aruncatul de praf…hiperbole, artistice, bla-bla. who gives a bleep ca 5 mesaje mai sus spunea cu totul altceva…

  fyi: festivalul X sau Y de cinema face parte din film industry. exista cel putin un felstival in romania – TIFF, culmea, unde marele als a fost pus de-a pururi pe piedestal.

  hai sa o dam in fapt: una este “nu exista film (in sensul de film artistic) in Romania” — calitatea filmelor este jenanta si/sau nu e pe placul publicului.

  alta este “nu exista industrie a filmului in Romania”. fara nicio clauza, constrangere…

  in ro. se practica vorbe de astea mari, vorbe de duh, apodictice, spiritul dezlantuit. e chestia pre-89 cu semidoctism arogant si influenta franceza (ah, oh!, secolul XXX va fi religios sau nu va fi! zbang!, mucles!)


 104. Sultana Banulescu on December 13th, 2010 02:01

  @ grrl: fara legatura cu continutul mesajelor tale sau cu diacriticele, adesea la tine o portiune de propozitie e in engleza si alta portiune e in romana. Azi dimineata simteam ca mi se ciocnesc neuronii cu zgomot, am vrut sa iti scriu si am renuntat ca sa nu te ofensez.

  ex. “exista indivizi care nu accepta numai one sentence to realise that they might be wrong…”

  “I strongly suspect ca sunteti un prototip…”

  “doar theoretically ma inspaimanteaza gandul…”

  Cu totii ne facem vinovati de alternanta lingvistica cu engleza sau franceza insa spre deosebire de tine marcam separarile: ori incadram cuvintele si expresiile straine in ghilimele, ori folosim caractere italice, ori scriem toata propozitia in limba straina respectiva. Uneori tragi si tu linie de demarcatie intre engleza si romana in unul sau altul din aceste moduri dar nu destul de consecvent. Asta face argumentele tale dificil de urmarit.


 105. we on December 13th, 2010 02:19

  si eu fac la fel:) sunt un neinteles:))


 106. Blegoo on December 13th, 2010 02:24

  Micțiuni cerebrale precipitate, gogule?


 107. Blegoo on December 13th, 2010 02:26

  Nu vere… n-ai priceput: e un fel de “Pișare de Vânt” cum ar zice Mulliganoglu…


 108. Blegoo on December 13th, 2010 02:31

  grrl… cu părere de regret… zic s-o lași jos, că măcăne.
  alș are dreptate.


 109. Blegoo on December 13th, 2010 02:38

  Ceva stropi finalizați?


 110. Blegoo on December 13th, 2010 02:40

  Da.
  O mișcare dibace… o scuturare inedită… numai de bine.


 111. Blegoo on December 13th, 2010 02:45

  Înainte de ’89… da, a existat o industrie de film românească. La fel cum a existat o industrie chimică… siderurgică și alte bălării d-astea.
  Bune, proaste, falimentare ori profitabile… dar erau.


 112. Blegoo on December 13th, 2010 02:48

  Da, făcea parte.
  Da, făcea filme de calitate comercială.
  Acuma… s-a ramoit și el… ce dreaq’ vrei de la el?
  Deja umblă în daipăr…


 113. grrl on December 13th, 2010 02:54

  @Sultana Banulescu

  Aveti dreptate.
  Este ceva cand scrii (si, negasind repede expresiile adecvate, iei repede unele din alte limbi, in speranta, sau siguranta, ca ceilalti si asa stiu limba respectiva), si cu totul altceva cand citesti.

  Imi pare rau ca v-am cauzat neplaceri la citit, ca atare imi cer scuze in toata forma.

  Nu citesc de mult acest blog, si am comentat nunmai dintr-un anumit interes (“research related”), pe care mi l-am satisfacut deja.

  Daca va spun ca prezenta mea la Mahala a fost numai un scurt intermezzo (care v-a inceta foarte curand) e posibil ca acest fapt sa ofere o oarecare ‘mangaiere’ pentru cele cateva comentarii cu ‘limbi amestecate’ pe care a trebuit sa le suferiti?

  Regret – si presupun ca imi acceptati scuzele(?).


 114. Blegoo on December 13th, 2010 03:02

  Romglezii au năpădit cartieru’!
  Săi, nene Vlade… și tu tapirule… ăștia vrea să ne invadeze!!
  Pă ei… acu’… că n-are gloanțe!!!
  (io vin din spate, lătrând fioros):
  http://www.blegoo.com/wp-content/uploads/2009/11/blegu.mp3

  Noi nu ne vindem mahalaua’… să fie clar!!!!


 115. we on December 13th, 2010 03:09

  @grrl-ule, daca ai chef de discutii “aride” et al. poti veni oricand in fortareata mea.

  @all: c’mon, omul acesta isi da silinta sa judece, sa fie rational si o luam la miticisme? blegul o intreaba de numarul la sutien, @als, ca atata stie, o insulta cu premeditare, @tapirul o acuza de prezumptiozitate si ii face un usor de proces de intentie, iar s.b. are neuronii usor agitati de trecerea fara preaviz dintr-o limba intr-alta. pai, sunt curios, cum se simt neuronii lui s.b. cand citeste mesajele lu als, de ex? sau aburelile cu pretentii ale lui doru?
  c’mon, v-ati gasit ciuca? un pic cam bullying, isn’t it (sultana, imi pare rau de neuronii tai cei agitati)?


 116. grrl on December 13th, 2010 03:09

  @we

  als face f. urat cand este contrazis. face cu atat mai urat cu cat persoana care e suficient de inconstienta sa il contrazica este “mai jos” decat el. “mai jos” insemnand posibilitatea de a il afecta in viata reala.

  “mai jos” imi aminteste de expresia (in lb. germana) “Nach oben buckeln, nach unten treten!”!, sau “Radfahrerprinzip”/ principiul ‘biciclist’-ului – adica… fata de “mai sus” te apleci, faci cocoasa, adica iei atitudine/positie subalterna , iar inspre ‘jos’ calci(pe pedale), sau bati cu picioarele, adica ai o atitudine agressiva fata de ceea ce este “mai jos” (pe scara animala, sau sociala).

  Expresia este un citat din Konrad Lorenz, un zoolog austriac (a studiat comportamentul instinctual la animale, mai ales comportamentul agresiv).


 117. grrl on December 13th, 2010 03:20

  @we

  domule, eu nu sunt asa de sensibila, si – dupa cum sper ca s-a putut observa – ma intereseaza orice fel de opinie. In plus, inteleg si umor (ca, de exemplu chestia cu sutienul, pe care l-am mentionat eu intai… si la care s-a raspuns tot cu umor… :) – asa am ‘inteles’ eu.

  Este foarte interesant sa observ opinii first-hand – lasati lumea sa vorbeasca liber! :)

  All the same, multumesc pentru gestul foarte gentlemanlike (and sorry for mixing languages here)!


 118. grrl on December 13th, 2010 03:48

  @Blegoo

  Aaaa, buna seaaaaara Blegoo! Ceeee mai faceţi?

  Vai, dar ce v-ati pus parerea aia de regret la gât – ca nu se asorteaza de loc cu lanţul… :)


 119. Blegoo on December 13th, 2010 03:51

  Io zic să nu te urzici degeaba…
  Aici suntem la mahala, nu la Dilema Veche.
  Boboru’ zice ce gândește… uneori mai slobod (ca mine)… alteori mai elevat (precum tapirul).
  Nu confunda atacul la comentariu cu atacu’ la persoană.
  Acuma… dacă tu zici că ai venit p-aici doar să studiezi… noi restu’ ce să zicem?
  “Bine-ai venit, turisto?
  :)


 120. Blegoo on December 13th, 2010 03:57

  Te oftici de mori că eu am întrebat primul de sutien… și ți-am tăiat macaroana?
  :))
  Tocmai când te pregăteai tu să întrebi?

  Vezi… uneori ăla care se pripește câștigă!

  Și da… era o glumă.
  :))

  Lasă-l tu pe alș… are stilu’ lui inimitabil – nu-i frumos k ești invidios… :))


 121. Blegoo on December 13th, 2010 04:03

  Bre… io le scriu cum le văz.
  Da… alș le bălmăjește… dar în esență are dreptate… în vreme ce tu treci de la atac la persoană la atac fără legătură cu subiectul.

  Zic și io… nu băga de seamă dacă nu-ți convine.


 122. grrl on December 13th, 2010 04:08

  @Blegoo

  da… era o glumă

  ba nu era deloc o gluma! am zis si eu ca am inteles-o ‘ca pe o gluma’ ca sa fie liniste in Mahala, si ca sa salvez impresia generala de ‘nonsalanta intelectuala’ (da, sigur, prin aceasta resulatul research-ului meu este acum biased… si numai dv. sunteti vinovat!) :)


 123. grrl on December 13th, 2010 04:12

  “dreptate bălmăjită” si apoi pupat toti Piata Independentii? :) Fara mine, musiu! ;)


 124. Blegoo on December 13th, 2010 04:28

  Ba era o glumă!
  Îmi asum vinovăția… na!
  :))


 125. Blegoo on December 13th, 2010 04:40

  Păi io n-am propus să te pupi cu alș… că aicea comentăm, nu jucăm perinița, nu?

  Am zis “bălmăjit” în sensul în care el n-a dat atenție la definiții ori semantică în ce-a scris.
  Totuși… ca esență, el are dreptate și tu n-ai.

  we o să-i facă proces de intenție indiferent de ce zice… dar pentru we… e aproape o tradiție…

  La tine… e altceva. N-are rost să te cerți, ori să lași aparența de a te certa cu alș… că nu ajungi nicăieri. El o s-o țină p-a lui, precum gaia mațu’… indiferent de argumentele aduse în discuție.

  Zic și eu… bazat pă ce-am amușinat p-aici, de-a lungu’ timpului.
  :-)


 126. Sultana Banulescu on December 13th, 2010 07:52

  @grrl: dupa cum am mai scris sunt constienta de impactul potential ofensator al exprimarilor plastice oricat de bine intentionate (cu alte cuvinte @ Vlad si vorba lui Vlad: taiati) si caut pe cat posibil sa separ continutul de format in seria mesajelor aceluiasi autor.

  Ori puteam sa scriu si asa:

  “@grrl: dupa cum am mai scris I am aware of impactul potentially harmful al exprimarilor plastice no matter how harmless (catre si quote Vlad: taiati) and I try as humanly possible sa separ style from content in cazul fiecarui poster.”

  Da, se intelege si asa. Dar e mai dificil de citit din doi in doi. Si e de un comic involuntar. Pentru cei interesati sa te parcurga la modul serios, adica, fiindca chiar presupunand ca am citi indiscriminatoriu, oricum de comentat toti optam sa comentam selectiv.


 127. Sultana Banulescu on December 13th, 2010 08:06

  @ we: Privind mesajele cu autori diferiti cred ca fiecare trebuie evaluat (si) in functie de standardele la care aspira, in functie de ce fractiune din scopurile pe care si le-a propus reuseste a le realiza, nu numai in functie de acordul sau dezacordul nostru cu scopurile lor. Atunci cand aveam o formatie exclusiv stiintifica ma raportam numai la beneficiul scopului final insa de cand am virat spre disciplinele umaniste (desi nu m-am dus mai departe de istoria stiintei) a trebuit sa mananc relativizare pe paine care cel putin aici in Statele Unite este norma. Sandvisul e si el alta metafora care insa nu supara pe nimeni.

  Presupun ca a trebuit sa dati si dvs. testul GRE la un moment dat. Acum s-a inlocuit grila numita “Analytical Ability” (pe care am apucat-o si eu) cu proba numita “Analytical Writing” constand din doua eseuri (cu care am avut placerea cand m-am reprofilat). La primul (“Analyze an Issue”) trebuie sa iti exprimi acordul total sau partial sau dezacordul cu o concluzie, la al doilea eseu (“Analyze an Argument”) ti se cere sa identifici deficientele argumentului care duce la o concluzie fara sa emiti o judecata de valoare asupra concluziei respective. Ulterior la seminar nu aflam intodeauna cum simpatizeaza/voteaza autorii, analizam numai modul cum analizau ei modul cum gandeau si cum se afiliau altii. Acum face parte din premisele mele tacite. Deformare profesionala, daca doriti.

  Lipsa mea de perspectiva in discutia de fata asa cum o percepeti dvs. se datoreaza faptului ca eu m-am referit la stilul argumentului lui X si nu la continutul argumentului lui X si nu m-am ocupat sa compar soliditatea argumentului lui X cu soliditatea argumentului lui Y, validitatea concluziei lui X cu validitatea concluziei lui Y si a lui Z, sau “neticheta” lui X cu “neticheta” lui Y si a lui Z. Dvs. imi atrageti atentia ca in economia discutiei stilul lui X e o entitate neglijabila fata de celelalte. Eu percep stilul lui X drept presarat cu distractori inutili care modifica raportul de forta la capitolul continut al mesajelor. Mai pe romaneste, daca X se exprima intr-o singura limba oricare ar fi fost aceea, poate ca era mai convingator. Adica amandoi suntem de acord ca exista o diversiune dar nu suntem de acord (sau suntem doar partial) cu cine sau ce distrage atentia de la subiect. Corect?

  @Vlad: daca trebuie, taiati!

  @Tapirul: am retinut alergia ta la “trebuie.”


 128. als on December 13th, 2010 09:54

  loool
  pai conteaza cine a spus-o – serj, sau polanski? k dk a zis-o serj e aprocifa rau! :)))


 129. als on December 13th, 2010 10:06

  ‘imi cer scuze in toata forma.’ – asta traducere din ce limba e!? presupun k din germana, limba pe care am invatat-o & uitat-o ink din copilarie :P
  altfel, sa stii k nu ma deranjeaza citusi de putin k ma ‘acuzi’ de ‘gindire beton’, eu sint kiar mindru k – in anumite kestiuni (in special leg. de persoana mea) – sint inflexibil (slava domnului k in altele sint suficient de flexibil! ;)) DAR mi se pare o naivitate sa consideri k ‘monolitismul’ meu este ‘tipic vekiului regim’… hm, probabil esti prea tinara &, scuze, nu stiu ce carti ai citit, dar este o prostioara (uite, l-am diminutivat k sa nu te superi!): EXISTA oameni care sint asa din nastere, sau devin pe parcurs, cu virsta (= cazul meu), deci NU are nicio. leg. cu vreun sistem politic, LOL
  uite (ex. personal), eu stiu k sint un om cu mult umor (k si mama), imi place mult sa fac glume (practical jokes, k sa intelegi mai bine) &, in general, n-am ‘nimic sfint’ cum se zice – fac misto de orice, popor, stat, biserik, u name it… eh, cind vine vba dspr persoana mea (& bancurile aferente care se pot face dspr ea), umoru imi dispare subit! :P
  nu incerc sa ‘analizez’, ar fi o pierdere de vreme; o iau, pur si simplu, k a cold fact & gata
  (uf, uite k m-am molipsit sa fol. englezisme din 2 in 2 cuvinte, se supara sultana si pe mine…)


 130. Madelin on December 13th, 2010 10:21

  Asadar imi retrag proiectia imaginara a unui personaj virtual pragmatico-psihiatrico-geometric si, mai nou, algebric (dle.BdeComp, hihi cu simpatie).
  Doru NU e Vlad. Vlad nu Iubeste filmele. Doru da. Doru iarta locuitorilor Arte VII, blabla etc.

  Deci o clona simpatizanta cinematografic. Gen.


 131. als on December 13th, 2010 10:26

  bietul [we]… iar l-au apucat nabadaile k nu este bagat in seama pe blogu propriu-i (unde, acu cva timp, kiar scria cu mina proprie cit de genial & de ‘cultural’ este el = pohta ce-a pohtit caci, cu cit neaga mai abitir k e asa, cu-atit e mai asa :P), asa k migreaza – in disperare de cauza – pe unde-apuk…
  probl e k nu prea mai are pe unde sa migreze: la bughi mambo rag s-a certat cu proprietara blogului (insultind, nitam-nisam, pe un obisnuit al blogului acesteia), in alte parti (bola, salulesarpele etc) i s-a inkis de mult usa in nas, asa k i-a ramas ‘decit’ la amicu hulliganoglu (vesnic nefrecventabil!)
  ce-l roade pe [we] e cu atit mai comic cu cit atitudinea lui fata de e nevrotic-ambivalenta: ba vrea sa fie parte a ‘lumii culturale’ (se baga in discutii dspr cumani cu djuvara – ba kiar si dspr teatru & arte plastice!, lol), ba se ‘retrage’ amar & ‘filozofic’, conkizind k ‘el nu e cultural’ blabla
  deci f comic, cum spuneam, pt k omu e ciclotimic
  (o minima psihanaliza a finalului comentariului de mai sus spune volume dspr a) starea sa psihik, b) reductionismul valorizant & frustrarile pe care le are fata de (cultura literara de) ‘influenta franceza’ si c) semidoctismul de wikipedia care-l caracterizeaza…)
  ps deci NU exista industrie de film in romania, cum ziceam :P


 132. tapirul on December 13th, 2010 10:29

  păi serj, că m-aş mira să mai ştie polanski de serj


 133. tapirul on December 13th, 2010 10:41

  we, şi toate astea (suntem băieţi răi/grrl e fată bună) pentru că noi nu dăm cu alş de pământ în timp ce grll dă cu alş de pământ, nu? (ştiu că o să zici “nu”). ei bine mie argumentele lui alş mi se par mai bune (odată ce îi înţeleg definiţiile) decât ale lui grrl, şi nu din cauza englezei valahe (aia îmi gâghilă urechile în mod neplăcut, cum zice şi Sultana, şi atât; înţeleg cauza – been there done that – dar cu un pic de efort poţi găsi, repede (dar de ce musai repede?) cuvântul potrivit.

  io cred că discuţia asta demonstrează (încă o dată) că e foarte uşor să cazi în argumentul ad hominem


 134. tapirul on December 13th, 2010 10:48

  încă o remarcă, “tăiaţi!” în jargonul cinematografic nu îniseamnă “cenzuraţi!” ci înseamnă “s-a terminat scena” şi vine (cred) de la tăiatul efectiv al peliculei de celuloid, pentru ca scena să poată fi etichetată şi clasificată


 135. Arnold Negrescu on December 13th, 2010 10:55

  Aş vrea doar să subliniez că orice research cu oameni necesită consimţământ informat, măcar înainte de publicare dacă nu înainte de cercetare :)


 136. tapirul on December 13th, 2010 11:12

  nu neaparat, Arnold. depinde de research, daca faci de pilda un “content analysis” al articolelor publicate de ziarul ics sau de jurnalistul igrec in decursul ultimilor zet ani, nu ai nevoie de informed content

  (cred ca se poate remarca cand scriu de la birou si cand scri de acasa dupa prezenta/absenta diacriticelor – vezi grrl de ce nu ma pot supara pe tine din pricina diacriticelor?)


 137. B.deComp on December 13th, 2010 12:20

  Sa înteleg ca suntem precum gâstele lui Lorenz ? Este un domeniu în plina dezvoltare – etologia internetului :))


 138. tbfkl on December 13th, 2010 12:55

  inca un citat din marele ganditor Lorenz, K., cu dedicatie pt fani:

  Schließlich darf ich wohl sagen, daß meine ganze wissenschaftliche Lebensarbeit, in der stammesgeschichtliche, rassenkundliche und sozialpsychologische Fragen im Vordergrund stehen, im Dienste Nationalsozialistischen Denkens steht!


 139. Arnold Negrescu on December 13th, 2010 13:50

  Da, dar comentatorii de aici saracii poate nu vor sa faca parte dintr-un research. Nu stiu, io i-as intreba.


 140. tapirul on December 13th, 2010 13:57

  pai credeam ca vorbesti de chestia oficiala, nu de chestia umana :-)
  oficial trebuie sa ceri informed consent daca esti afiliat (oficial) cu o universitate sau un institut de cercetare; si mai sunt is alte complicatenii


 141. grrl on December 13th, 2010 15:27

  @Sultana Banulescu

  caut pe cat posibil sa separ continutul de format

  Părerea mea este că, in unele cazuri, nu reusiţi.

  Bineinteles ca presupun ca acele cazuri in care nu reusiti sunt pur si simplu presarate la imtamplare (engl. ‘randomly distributed’), altfel voi fi nevoita sa cred ca aveti ceva impotriva mea.


 142. grrl on December 13th, 2010 15:52

  @tapirul

  dă cu alş de pământ

  Vreţi sa spuneţi ca “dă cu X de pământ” este echivalent cu ” ‘i atrage atenţia lui X ca ‘raisoneaza’ gresit”?

  (ma intereseaza numai aspectul ‘meaning’ al celor doua expresii – fara nici o legatura cu industria cinematografica din RO)


 143. tapirul on December 13th, 2010 15:55

  in contextul de fata (trebuie sa stii un pic istoria dintre als si we), “da cu als de pamant” inseamna “da cu als de pamant”.


 144. grrl on December 13th, 2010 16:05

  Eu nu stiu de nici o ‘istorie’, si nici pe cei doi personal. De aceea imi pare referinta dv. “grll dă cu alş de pământ” nicidecum echivalenta cu “grrl ii atrage atentia lui als ca rezoneaza gresit”(al doilea caz fiind ceea ce s-a intamplat intr-adevar)


 145. grrl on December 13th, 2010 16:14

  Repde 7 x 8 = ?

  Dar de ce ati ales exact socoteala asta, adica 7 x 8 = ?
  Am anumite suspiciuni ca are de a face cu industria de cinematografie romana… :)


 146. Blegoo on December 13th, 2010 16:34

  @grrl:

  Citat:

  “…cu plăcere vorbesc/scriu româneste, indeosebi dacă mă rugaţi dumneavoastră frumos. Spuneţi ce ‘ne-româneşte’ doriţi in special sa spun pe româneşte, şi apoi scriu din nou. Fac orice ca să evit orice comparatie cu als. Nu ca as avea ceva in comun cu el – doar theoretically ma inspaimanteaza gandul…”

  Don’șoară, duduie, madam… auzi, fată?
  Încearcă “teoretic” și “înspăimântă”… pentru început.

  P-acilea, prin mahala… lumea e îngăduitoare cu cei care au buletin de alte meleaguri de la NAȘTERE… dacă ăsta-i cazul tău, să fie primit, zic.


 147. Madelin on December 13th, 2010 16:35

  O intrebare matematico-cinematica ar fi:
  “Cate nanosecunde sunt in 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile?”


 148. Blegoo on December 13th, 2010 16:43

  Câte nanosecunde?
  Păi… sumedenie, nu?
  :)


 149. tapirul on December 13th, 2010 17:04

  pai da
  dar exista o istorie: als si we sunt cumva unul la gatul altuia, si ce zice unul, indiferent ce, celuilalt i se pare o dobitocie nemasurata; “da cu als de pamant” este, cumva, ceea ce vad eu ca fiind perceptia lui we.
  e complicat


 150. tapirul on December 13th, 2010 17:09

  avem asa:
  4 luni= 121.7474 zile
  (http://www.google.com/search?q=4+months+in+days&hl=en)
  +
  3 saptamani = 21 zile
  +
  2 zile
  ______________
  145.7474 zile
  in nanonsecunde:
  1.25925754 × 10^16 nanosecunde
  http://goo.gl/Y0ecr


 151. tbfkl on December 13th, 2010 17:18

  si daca e si februarie intre alea 4 luni?:)


 152. grrl on December 13th, 2010 17:19

  @Blegoo

  lumea e îngăduitoare cu cei care au buletin de alte meleaguri

  Domnule, mintea romanului cea mai de pe urma am auzit ca este ceva mai valoroasa decat aceea mai dintai.

  Dar, stiti ce ma gandesc in momentul de fata cand stau frumos la caldura, ma uit la zapada de afara, si aud zgomotul discret de tastaturi, si ma uit la privirile concentrate ale unor studenti dintr-o sala a unei universitati cam la o mie de km de dumneavoastra? Ma gandesc: ah ce bine ca fac cunostinta cu mintea romanului (indiferent care, dinainte, sau de pe urma) numai pe cale virtuala. Cel putin virtual pot sa apas pe ‘log out’.

  Sorry. Ma doare can o spun, bineintels – buletin incolo sau incoace.


 153. grrl on December 13th, 2010 17:24

  @tapirul

  va dati seama totusi ca eu nu am nimic de a face cu nici o ‘istorie’, si cu nici un “dat de pamant”?


 154. tapirul on December 13th, 2010 17:24

  atunci avem 1.72800 × 10^14 nanoseconds mai putin


 155. tapirul on December 13th, 2010 17:27

  bre, io vorbesc despre (ce cred eu ca este) perceptia lui we, nu despre realitatea obiectiva a lui ce are grrl de a face cu istoriile si datul de pamant
  am spus deja ca sunt mai interpretivist asa.

  pe scurt da, ne dam seama, dar e irelevant avutul de a face.


 156. tapirul on December 13th, 2010 17:30

  grrl, la cannes ai fost?


 157. B.deComp on December 13th, 2010 17:44

  Nu cred. Se poate sa fie (alegerea) aleatorie dar cum nu exista hazard, ci numai cunoasterea limitata a cauzelor as fi tentat sa m-adresez lui Vlad pentru o consultatie. O fi ceva din clasa întâia, când am învatat tabla înmultirii ? O fi murit nevasta institutorului în ziua când am facut înmultirea cu 7 ? Vreo explozie solara ? Bun. Si toate astea ca sa nu raspundeti la o întrebare simpla… si inofensiva. :))


 158. grrl on December 13th, 2010 17:50

  Nu, nu am fost niciodata la Cannes.
  Iar in Romania am fost numai o data.


 159. Blegoo on December 13th, 2010 17:51

  @grrl:

  Foarte poetic… mioritic chiar.

  Când am făcut referire la cei cu “buletin de alte meleaguri” m-am gândit strict la cei de altă nație, care au învățat limba româna ca subiect la facultate ori la altă școală… ori pur și simplu din interes propriu și personal – ei fiind parte din altă sferă culturală și socială.

  La ăia trecem cu vederea amestecul de cuvinte de limbi diferite.

  Dacă te-ai născut și ai crescut ca fiind Brumhilde Ingolfsson, să zicem… într-un sat din Islanda…și te-ai apucat să studiezi limba româna din curiozitate la frageda vârstă de 24 de ani… atuncea, da, merge s-o freci în ciulama de termeni.

  Altfel… e “pateu”… cum zicea gigel.org.

  Citat:

  “…ce bine ca fac cunostinta cu mintea romanului (indiferent care, dinainte, sau de pe urma) numai pe cale virtuala. Cel putin virtual pot sa apas pe ‘log out’…”

  Asta e o chestie ieftină – ca să nu mai spun de faptul că nu apeși “virtual” pe “log out”.
  Apeși FIZIC… REAL, nu?

  (lătrătura mea, din cotețu’ meu)


 160. grrl on December 13th, 2010 17:56

  Aveti dreptate. Ma cheama Brumhilde Ingolfsson.


 161. Blegoo on December 13th, 2010 18:13

  @grrl: Cum era vorba aia… “ieftin dai, ieftin porți”?


 162. grrl on December 13th, 2010 18:17

  @Blegoo
  Nu cunosc acel proverb.


 163. Blegoo on December 13th, 2010 18:26

  @grrl: păi… să traducem.
  “Talk is cheap but it takes money to buy whiskey”


 164. A. on December 13th, 2010 18:35

  @grrl, lăsând gluma la o parte, ALŞ este unul din cei mai cunoscuţi critici de film din România. Şi în niciun caz “un prototip al regimului vechi”. Pe bune!


 165. grrl on December 13th, 2010 19:39

  @A.

  ALŞ este unul din cei mai cunoscuţi critici de film din România. Şi în niciun caz “un prototip al regimului vechi”.

  Eu sunt o persoana greu de impresionat prin simplul fapt ca cineva-mi spune “Vaaai, da ce nu stii pe cutare si cutare? FUARTE mare critic!!!”

  La auzul unor nume nu ma apuca fiorii respectului ‘by ‘request’/la cerere, pentru ca, in cercurile pe care le frecventez, respectul nu se ‘cere’, el se castiga.

  E foarte bine ca n-am stiut ‘cine’ este ‘als’ de la inceput, asa ca mi-am putut face o parere fara preconceptii. Si stiti ce parere mi-a facut el? Una deosebit de dezavantajoasa. Dezavantajoasa nu numai pentru el, pentru ca – in mod evident – el nu se poate purta mizerabil daca nu are paladini incantati imprejur.

  Purtarea lui ‘despotica’, fara nici un interes de comunicare reala, este cu totul corespunzatoare prototipului de ‘mare macăr’ din regimul vechi.


 166. tapirul on December 13th, 2010 19:47

  muahaha, A. este paladinul lui alş.


 167. tapirul on December 13th, 2010 19:49

  cum, tu trăieşti în străinătate??? uau. am şi eu un unchi mai de departe care e plecat de mulţi ani din ţară. unde eşti?


 168. grrl on December 13th, 2010 19:57

  @tapirul

  muahaha, A. este paladinul lui alş.

  A. nu era aici pe blog cand Als mi-a ‘demonstrat’ cati paladini are.


 169. Blegoo on December 13th, 2010 20:11

  :)))))))))))))))))))…..


 170. B.deComp on December 13th, 2010 21:39

  MA.estre, da pe rele, cum e ?


 171. we on December 13th, 2010 22:32

  @sultana: si eu tot la stil m-am referit. nu la continut. ca am folosit “sunt un neinteles”, a fost mai mult un misto, din seria “veatza mea este o drama”, “nimenea nu ma intelege”, tampenii adica.

  back to the issue: majoritatea mesajelor de aici sunt scrise “la cald”, de aceea multe din cele scrise de diasporeni sunt intesate de englezisme/frantuzisme/germanisme. care cuvant vine primul, ala e scris.
  altii, in schimb, folosesc bonjurismul asta preponderent saxon ca sa isi dea aere. aia sunt de obicei in tara. vrei exemple?
  asa ca ar tb. sa ii taxezi pe toti, nu? o masura pt. toti, asa e corect, nu?

  cu distragerea atentiei, sa fim seriosi – @grrl putea sa scrie si in latina si tot aia era. despre ce argumente vorbim aici?:) chiar nu vezi miticismul in plina actiune?


 172. we on December 13th, 2010 22:38

  da tapire, numai perceptii se exista. nu conteaza ca @als a ajuns la “adevaruri retorice”, nu conteaza ca scris clar “tot ce spun eu este adevarat!” – e in threadul asta.

  hai sa o relativizam, hai sa o con-con-contextualizam, sa o explicitam, deconstruizam, reconstruizam.

  eu nu sunt deloc la gatul lui @als, poate ca ar tb. sa te uiti in primul rand la agresivitatea sa fata de oricine ce indrazneste sa zica altfel decat el. cam cate exemple de pe alte bloguri tre sa aduc? 5? 10? aduc si 20 daca e nevoie. uups! am uitat ca nu conteaza ce este ci cine este si miticismul genetic.

  lasa relativismele pt. alte chestii, parerea mea.


 173. als on December 13th, 2010 22:41

  @grrl: stai linistita, nimeni nu te ‘confunda’ cu mine! :))))
  pe linga multe alte deosebiri (prea multe pt a fi insirate aici…), toata lumea stie k mie-mi place sa fiu antipatic online – & imi iese de minune kestia asta :P -, in timp ce tu tot incerci, saracutza de tine, sa te faci simpatik, da nu reusesti deloc… dimpotriva. sincer acuma: crek ar mai tbui sa umbli la aspectul comunicational (ii zic asa k am observat k iti plac neologismele :P). si, NEAPARAT, la impresia artistik! cu regret iti zic k cam lasa de dorit… ti s-a mai spus, cumva? k dk nu, sa stii: lumea e ipocrita!


 174. Blegoo on December 13th, 2010 22:46

  “…grrl putea sa scrie si in latina si tot aia era…”

  Păi… da!
  Câtă vreme produce atac la persoană… nu contează, nu?
  Mă rog… tu ești scuzat… ai dispensă de la primărie… știm cu toții ce și cum.
  Pă caz dă boală.
  Tu ai boală pă alș… și el pă tine.
  2 pensionari… în mahala, zic.
  (… mi se rupe-n paișpe când mă gândesc că taxele mele se duc pă pensiilii voastre…)
  :)

  Offtopic: muoamăăă… da’ ce încălziți suntem cu toții… în decembrie…
  :)


 175. Madelin on December 13th, 2010 22:47

  Trebe consultat als. Cand se desfasura actiunea din film? Era si februarie pe acolo? :)


 176. als on December 13th, 2010 22:48

  hm, pai sa vdm… sa le numaram, coane fanik (mihaita etc): am fost eu ‘agresiv’ cu vlad? cu blegoo? cu tapirul? (ok, avem o istorie, da am reusit sa ‘netezim asperitatile’ & vad k ne intelegem…) cu madelin? cu cora? cu sultana banulescu? cu BdeComp? cu ‘A’?
  cit dspr ‘grrl’, eu zic k ea, mititik, a fost muuult mai agresiva cu mine decit invers – care m-am multumit sa fac, usor, misto de supele ei a l’oignon :)
  ps k sa nu mai numaram si blogurile pe care EU am acces, iar tu nu, k ar fi way too cruel for u… :P


 177. Blegoo on December 13th, 2010 22:48

  Exagerezi… de dragul punctului care este el.
  .


 178. we on December 13th, 2010 22:49

  @als:

  eh, cind vine vba dspr persoana mea (& bancurile aferente care se pot face dspr ea), umoru imi dispare subit!

  end of the road. end of story. serios, orice comentariu devine inutil dupa o afirmatie atat de tare.


 179. Blegoo on December 13th, 2010 22:51

  dak tăceai… filozof erai.
  Acuma… ești kritik.
  :)


 180. als on December 13th, 2010 22:51

  @madelin: stai putin, k filmu NU se desfasoara in intervalul de 4 luni, 3 sapt etc! sint doar o zi-2, cam asa… si, da, era iarna in film :)


 181. Blegoo on December 13th, 2010 22:53

  Ca de-obicei… iei miștokăria în serios.


 182. als on December 13th, 2010 22:53

  well, u’d definitely need some sense of humour to get it :))


 183. Madelin on December 13th, 2010 22:55

  Când am făcut referire la cei cu “buletin de alte meleaguri” m-am gândit strict la cei de altă nație, care au învățat limba româna ca subiect la facultate ori la altă școală… ori pur și simplu din interes propriu și personal – ei fiind parte din altă sferă culturală și socială

  Cum ar fi, de ex, Sam.


 184. we on December 13th, 2010 23:01

  lasa-l nene sa exagereze, ca intotdeauna EL are dreptate. pe mine ma amuza strambaturile astea.

  lasa-l nene sa fie KritiK. el are intotdeauna dreptate, chiar daca o insulta la 2 vorbe si 3 virgule pe fata aia care e prea serioasa pt. mahala.

  @blegule, lasa-l sa fie EL. noi cum ne-am mai distra?


 185. Blegoo on December 13th, 2010 23:16

  Băh… de ce nu stai tu liniștit… pă lokul tău… kând se vede și din tribune k-are-i treaba?
  În premieră mondială… până și we… a rezonat la tine…
  Ke mai vrei?
  Premiu’ Mahalalei?


 186. Blegoo on December 13th, 2010 23:20

  Akuma… seryos:
  El e kritik… noi este komentatori.
  E o diferență, nu krezi?

  Dreptu’ lui… stilu’ lui.
  Să te dai potrivnyk… la astea… e k și cum m-aș încontra yo cu tine la neurologye, zic.
  Păy… nu?


 187. we on December 13th, 2010 23:25

  pai nu. si pt. faptul ca nu stiu neurologie, nu lucrez in neurologie.
  cred ca am spus-o de 100 de ori. deci incontreaza-te cu mine pe neurologie cat vrei, ca o sa dau din umeri.


 188. grrl on December 13th, 2010 23:28

  @als

  stai linistita, nimeni nu te ‘confunda’ cu mine! pe linga multe alte deosebiri (prea multe pt a fi insirate aici…), toata lumea stie k mie-mi place sa fiu antipatic online – & imi iese de minune kestia asta, in timp ce tu tot incerci, saracutza de tine, sa te faci simpatik, da nu reusesti deloc… dimpotriva. sincer acuma: crek ar mai tbui sa umbli la aspectul comunicational (ii zic asa k am observat k iti plac neologismele. si, NEAPARAT, la impresia artistik! cu regret iti zic k cam lasa de dorit… ti s-a mai spus, cumva? k dk nu, sa stii: lumea e ipocrita!

  Un titlu potrivit pentru textul de mai sus ar fi:
  ‘Blabla-ul lui Măscărici’,
  sau, in germana ‘Das sinnlose Gerede des Hampelmanns’


 189. grrl on December 13th, 2010 23:31

  @Blegoo

  dak als tăcea… filozof era.
  acuma este măscărici.
  :)


 190. Madelin on December 13th, 2010 23:33

  Am cetit (din nou) toate comenturile si vreau a zice ca grrl a incercat sa aibe un point. Si, in opiniunea si privirea mea, a si reusit.

  Ca als a jonglat mai bine cu definitiile si semanticile, well, asta ie talentu’ lui :)

  Cum grrl e noua pe aici, sa-i uram uelcom. Inainte sa o facem sa ne dea cu logautul in cap :)

  Cum grrl a finalizat un research (chiar dak Vlad ii sugera ca ar fi etic sa ceara acordu’catindatilor), well, poate a vinit momentu’ sa o intrebam care-i rezultatul. Mor de-o curiositate!

  By the way, io una folosesc anglicisme doar de snoaba (si, cateodata, penca astea imi vin mai la in-de-gura. Sau, de alta cateodata, penca engleza e mai concisa si cu vorbe mai putine).


 191. als on December 13th, 2010 23:34

  oo, da! te ‘distrezi’ big time – se simte din ton :)))
  ps dc am ‘insultat-o’ pe grrl, k am zis k e ‘anal’?! si eu sint (the)’anal'(type) – probabil de aia nu ne intelegem… in + nu e ‘insulta’, e freud – pe care, nu ma-ndoiesc, ‘ea’ l-a citit in original (stie atitea limbi – bashk soupes a l’oignon – k ne complexeaza pe toti, zau asa!)


 192. Blegoo on December 13th, 2010 23:34

  Haidi, bre… te day modest.
  Știe toată lumea kare-y treaba… de ce să ne kkam pre noi?
  Dak avem o nevoie… la tyne apelăm, nu?
  Dak vrem o reckomandare de filme… știm la cine să apelăm, nu?
  Vrem o lătrătură… știm cine livrează, nu?
  :)

  Offtopik… auzi, nene Vlad:
  Treaba aia cu bi-polar… e pe bune… ori e zmekerie amerikană?
  Vorbesc serios.
  (alș și we… abțineți-vă… că e serios, zic. valabil și pt. tapirul)


 193. als on December 13th, 2010 23:37

  … poor yorick :P
  ps in times of yore, jesters were the only ones to speak the truth ;)


 194. Blegoo on December 13th, 2010 23:38

  Desigur.
  Ce nu observi tu… e k el joak un rol de.
  Kestye kare îl amuză.
  kare kestie… pe tine te enervează.
  Avantaj: alș.


 195. we on December 13th, 2010 23:41

  @blegule, cu ce sa apelezi la mine, pacatele mele? nu sunt neurolog! nu fac pe modestul, dar nu sunt asa ceva. nu am facut medicina. nu sunt medic.
  lucrez in altceva, adevarat, apropiat de neurologie, tot legat de ala mushy-mushy din galeata, dar nu le am cu neurologia. si pt. faptul ca pe mine ma intereseaza mushy-mushy sanatos si nu bolnav – caz in care neurologul se baga. si pe mine ma intereseaza mushy-mushy lu sobo nu lu om, ca ala e prea complicat pt. mine.


 196. als on December 13th, 2010 23:42

  ce BINE k ne dai si traducerea in germana!
  in franceza nu ai?
  cva gen ‘les galimatias/galipettes/pitreries d’un bouffon’…


 197. Blegoo on December 13th, 2010 23:43

  Taky, băh… n-auzi?
  Nu vezi k yo kar apa pt. tyne?

  Estraordinar, tovarăși… trebe k e ceva naționalistik… să nu poți să te abții… kând ești în avantaj…


 198. Madelin on December 13th, 2010 23:47

  Eheeei, cu mine atz fost nitzel agresiv candva…
  Istorie, nostalgii, alea alea.


 199. Blegoo on December 13th, 2010 23:48

  we: @blegule, cu ce sa apelezi la mine, pacatele mele? nu sunt neurolog! nu fac pe modestul, dar nu sunt asa ceva. nu am facut medicina. nu sunt medic.
  lucrez in altceva, adevarat, apropiat de neurologie, tot legat de ala mushy-mushy din galeata, dar nu le am cu neurologia. si pt. faptul ca pe mine ma intereseaza mushy-mushy sanatos si nu bolnav – caz in care neurologul se baga. si pe mine ma intereseaza mushy-mushy lu sobo nu lu om, ca ala e prea complicat pt. mine.

  La’kă vezi tu ke și kum… te ia mama dreak’… zic… k ești șpecialist!
  Vă aranjez yo pă toți… de nu vă vedețy!
  Kă nu degeaba sunt io maidanez!


 200. grrl on December 13th, 2010 23:49

  @als

  am fost eu ‘agresiv’

  cu vlad?
  cu blegoo?
  cu tapirul? (ok, avem o istorie, da am reusit sa ‘netezim asperitatile’ & vad k ne intelegem…)
  cu madelin?
  cu cora?
  cu sultana banulescu?
  cu BdeComp?
  cu ‘A’?

  Lista actuala de “simpatii strategice & de moment”? :)
  ( http://dulce-mahala.tapirul.net/2010/11/08/animal-planet/#comment-11493 )


 201. we on December 13th, 2010 23:50

  LOL ce aici. chiar ca e mahala:)))


 202. Blegoo on December 13th, 2010 23:53

  @toată popolația:
  Bre… treaba degringolează… nici nu mai știu dacă îl înjur pă we… ori pă alș… am pierdut șiru’… zic să fakă tapiru’ ceva un rezumat, alea… că m-am pierdut în garagață, zic, afirm și susțin.
  Ajutor, zic.
  Deci… CARE ERA TOPIKUL?


 203. grrl on December 13th, 2010 23:57

  @als

  ce BINE k ne dai si traducerea in germana!
  in franceza nu ai?

  Nu, nimic in franceza. Aveti alegerea numai intre Măscărici si Hampelmann.

  O denumire in franceza ar fi prea fina pentru grosolania de caracter pe care o etalati.


 204. Blegoo on December 13th, 2010 23:59

  Pă această kale… vă anunț k mi-am făkut kont la http://www.psychiatrictimes.com/
  Adik… m-am înregistrat, alea.
  Konsiderând gâlâgia kurentă din mahala… mi se pare…
  KOREKT.


 205. tapirul on December 14th, 2010 00:07

  “tot ce spun eu e adevărat” e adevărat cam la toţi, ce diferă e modul de exprimare. cum spunea şi Nichita, normal că cred că sunt un poet bun, normal că cred în adevărurile mele, alminteri m-aş minţi pe mine însumi (însămi, însene, însele, însăşi, înşine). we, şi tu crezi cu tărie în adevărurile tale, ba chiat crezi agresiv (mai agresiv ca madelin sau vlad de exemplu – nu mai agresiv ca mine, recunosc :-) ). dar crede-mă, cel puţin de afara aşa se vede, sărit la gât (tradus, orice spune alş trebuie contrazis)


 206. Blegoo on December 14th, 2010 00:09

  Madelin: vreau a zice ca grrl a incercat sa aibe un point

  Hai… sanki?
  Madelin… serios akuma… până unde duki solidaritatea feminină?
  Pân’la țîță-n țâță?

  Nu… grrl n-a izbutit nimika… dinkolo de un atak la persoană.
  Kare kestie… s-a observat și din tribune.
  A văzut și arbitru’…
  (ia zi bre, tapirule… kare-y treaba?)


 207. Blegoo on December 14th, 2010 00:11

  Ete… fleoșk!


 208. Blegoo on December 14th, 2010 00:12

  Secondez ce zici.


 209. als on December 14th, 2010 00:22

  ohlala… deci sa-nteleg k limba lui stefan george & musil e destul de grosolana pt karakteru meu? :P


 210. Blegoo on December 14th, 2010 00:23
 211. grrl on December 14th, 2010 00:23

  @als

  …poor yorick

  am adaugat traducerea germana Hampelmann (pentru ca nu stiu cuvantul respectiv in romana) ca sa se inteleaga ca era vorba de ‘jumping jack'(pe care il jucati), si nu de ‘jester’


 212. tapirul on December 14th, 2010 00:24

  ce rezumat frate blegule, că’s pierdut şi eu, cred că tipăresc mâine la berou şi studiez iară


 213. Blegoo on December 14th, 2010 00:26

  @alș: eșty un grosier grosolan… ke drek’ e greu de înțeles?
  GROSYERULE!

  Pantalonii zos… zețe la funduleț!


 214. we on December 14th, 2010 00:28

  @tapirul:

  sărit la gât (tradus, orice spune alş trebuie contrazis)

  are u really-really sure about this? daca iti arat 1 exemplu de pe un blog f. serios, unde se incearca sa se vorbeasca to the point, esti gata sa reconsideri? daca iti arat posturi sau comentarii in care ii dadeam dreptate lui als, esti gata sa reconsideri?
  ce usor e sa aruncam cu vorbe, ca e blogonia, nu?

  tapire, una e sa crezi in “adevarurile tale”, alta e sa spui “tot ce zic e adevarat” – stii cine zice asa ceva, de fapt? stii cine este intotdeauna f. sigur ca zice numai adevaruri?
  una e sa “stand your ground”, alta e sa incepi sa faci urat cand ti se zice “poate ca e altfel”. un adevar se apara prin rationament, nu prin jonglerii si cu atat mai putin cu “ad hominem”. o critica nu inseamna atac la persoana.

  dar de fapt astea toate le stii precum si @blegu, dar e mai interesant sa “balansezi”, sa “echilibrezi”. numai ca unele lucruri nu sunt de balansat, nu sunt de echilibrat. unele lucruri chiar sunt albe si altele chiar sunt negre. o asemenea afirmatie tare nu mai poate fi balansata si interpretata, mai ales cand este spusa repetat oricand, oriunde. este si gata.

  orice discutie, daca se vrea minimal serioasa, se pleaca de la o definitie, care e data explicit la inceput si care nu se schimba cum bate vantul. care nu se amesteca cu “giumbushlukuri”.

  dar si astea le stii de fapt. vorbim vorbe pe marginea unei vorbe pe care als posibil ca a preluat-o de la Nae Caranfil si care e folosita drept self-marketing/PR. vorba care in cel mai bun caz pacatuieste prin localism.
  un singur cuvant daca punea in vorba aia: “practic”, atat, si totul era ok.

  “industria filmului practic nu exista in Romania” si e ok. dar nu!, niciodata nu e loc de dubito, niciodata nu e loc de crestere, niciodata nu e loc de aproximare. Nu se exista domnule! Dixit! Mucles! asta e un mod de a fi, depaseste vorbirea si “semanticile”.


 215. als on December 14th, 2010 00:29

  hm… halal ‘logik’!
  carevasazik eu sustin k n-am fost agresiv cu cei enumerati, dupa care duduia ‘grrl’ da link la un comentariu de-al meu unde spun k nu ma iubesc decit pe mine…*
  pinch me if i’m hallucinating, dar care e legatura intre cele 2?!? ah, stiu: INSINUAREA k sint ‘simpatic strategic & de moment’ cu cei enumerati! un procedeu ‘demn’ de gestapo…
  * afirmatie care, prin simplul fapt k am facut-o fara sa ma oblige nimeni, te indeamna s-o iei cum grano salis :P


 216. Blegoo on December 14th, 2010 00:30

  Tataye… noi ne bazăm pă tine… kă ka tine nu mai găsym, zic.
  Vlad e căzut dă pă bikikletă… în tine ne e nădejdea.
  Fă ordine, zic.


 217. we on December 14th, 2010 00:31

  @grrl: hopa-mitica.


 218. Blegoo on December 14th, 2010 00:36

  Taci mă, n-auzi?
  Fiți-ar grano salisu’ mă-tii … (Doamne iartă-mă, că nuș’ ce vorbesc… + c-am și băut chestii…)
  Adik… tu krezi k noi restu’ p’aici este proști și tu ești deștept?
  Lasă-ne… lasă-ne…


 219. grrl on December 14th, 2010 00:36

  @Blegoo

  Dom’le, esti un plagiator deplorabil [plagiator de de forma, nu de continut] si am sa te dau in judecata!

  Si chiar daca judecatorul te achita, nu am sa ma pup niciodata cu dumneata in Peata Indepindentii… just that you know…


 220. als on December 14th, 2010 00:38

  a se vedea inflexibilitatea, ‘argumentu’ de tip mucles & bagatu pumnului in gura in polemik (din pacate, care a degenerat rapid…) dintre [we] & un f distins intelectual din canada, alexandru (toata tarashenia, pe blogul lui capricornk13).
  apoi, acelasi [we] s-a burzuluit la & i-a facut cu ou & cu otet pe TOTI cei care i-au luat apararea respectivului alexandru…
  k ‘behavioral pattern’, recunosc k nu ma asteptam la altcva din partea lui [we]: el este, INTOTDEAUNA, cel care are dreptate in ORICE privinta – in cazul de fata, la istorie… desi spune k e specialist in sobolani ;)


 221. tapirul on December 14th, 2010 00:40

  da, bun, da, ochei, dacă îmi arăţi te cred. dar asta nu înseamnă că nu am dreptate, nu înseamnă că cuiul tău pe alş (şi al lui pe tine) nu te (vă) face subiectivi. că\’ntreb, de ce simţi nevoia să îl sancţionezi cu tot dinadinsul? de ce simţi nevoia să repeţi, repetat (ca să zic aşa) că alş asta şi aia (şi alş la fel o repetă, la el însă e şi un calcul, o provocare)?
  poate e un stereotip treaba cu săritul la gât, dar ca orice stereotip, are o bază de adevăr, pleacă de la ceva. şi riscul chiar ăsta e, să fii interpretat prin prisma stereotipului.


 222. tapirul on December 14th, 2010 00:45

  alş e bufonul din “Oraşul şi stelele”, că (nu) vorbirăm de Clark.


 223. we on December 14th, 2010 00:46

  bine als, ia o pauza, vezi ca e tarziu la tine, sa nu faci riduri. “a se vedea”…blabla f. distins intelectual pe care tu l-ai spurcat 1 an si o vara. @alexandru era deranjat de stilul meu “uimitor de transant”. alexandru nu a avut niciun argument, doar voia sa dea la oase.
  really, you’re pathetic. tu chiar crezi ca toti sunt ca suciu si mewsette?! chiar daca scriu la oha, tu chiar crezi ca asa gandesc?! om naiv…

  ti s-au dat si ti se dau 1000 de sanse sa depasesti toate “tacticile” astea de copil mic, pur si simplu nu vrei.

  de cand am vazut cum faci pe critic attack m-am lamurit definitiv. nu e vina ta efectiv. asa esti facut, asta este. si la “asta este” eu dau inapoi dpv subiectiv si ramane, poate, daca e interesant, obiectivul.
  dar cum folosesti aceleasi “strategii” de atatia ani, de pe grupul ala despre filme, cand “turnai” la admin., nu pot sa spun decat ca din partea mea ai doar o oboseala amuzata. si cred ca multi sunt la fel vizavi de tine.


 224. grrl on December 14th, 2010 00:47

  @Blegoo

  Nu… grrl n-a izbutit nimika… dinkolo de un atak la persoană.

  Imi pare bine ca ati observat ca am izbutit un atak la persoana lui Als. Da, i-am tras lui Als doua suturi direct in fluierele picioarelor, si mi-a izbutit actiunea destul de bine.

  Saracul Als, unde nu-i cap, acum vai de picioare. Asta o spun nu pentru als, ce pentru dumneavoastra, pentru ca am observat ca va plac proverbele, adica, in termeni canini, roadeti mereu la proverbe ca la oase.


 225. tapirul on December 14th, 2010 00:50

  doar dacă dau un “unthread”, se aranjează comentariile într-un singur şir (cronologic?) şi atunci să vezi


 226. we on December 14th, 2010 00:52

  de pe critic atack:

  nu sunt fan al lui @als, dar aici ii dau dreptate: articolul lui Ciprian Siulea, desi meritoriu, pare a fi facut din doua bucati lipite cam fortat. O fi Gabriel Liiceanu anticomunist de vodevil, dar nu cred ca trebuie discutat langa Adrian Paunescu.

  la restul, tre sa o luam de la ’48 incoace?
  sincer, nu prea imi pasa cum sunt judecat. restul, poate mai incolo, deja s-a reajuns la vechea discutie de care sunt f. satul.

  dar poate ar fi bine sa te uiti cand am intrat in discutie, dupa ce anume am intrat in discutie. nu i-am dat atentie lui @als de la inceput in discutia asta.

  oricum, eu ma retrag din discutia asta. e deja prea mult.


 227. Blegoo on December 14th, 2010 00:54

  Lasă-mă Mamaie… cu amenințări d-astea… că am trecut și pă la hingheri (zoso)… și am scăpat întreg… na!

  Plagiem… deci egzistăm, zic.
  Ai fo’ problemă?

  Te strânge șoseta?

  Dă-o jos… masează glezna.

  Nu-i de rușine s-o iei în bot… la dezbatere, zic. Am luat-o io… de nenumărate ori… de peste tot.
  Io-te că-s întreg, nevătămat și latru cu voioșie.

  Am luat palme voinicești de la tapiru’… de la we… și din alte direcții… când am lătrat aiurea…

  Nu mi-a căzut coada… ce nu te omoară… te face mai gras(ă), nu?
  Face țițele mai mare…

  Zic așa: ai pierdut dezbaterea… da’ n-ai murit din asta.

  Alș e ușor de luat la mișto… la “komentarii”… dar e greu de distrus la esențe.

  Vorba kântekului:

  “YOU GOT TO KNOW WHEN TO HOLD ‘EM, KNOW WHEN TO FOLD ‘EM,
  KNOW WHEN TO WALK AWAY AND KNOW WHEN TO RUN.”

  Cică e valabil la komentarii.

  Discăimăr: n-am nimik în komun cu alș… dincolo de chestia că apreciem pozitiv aceleași filme.
  Nu toate.
  Dar majoritatea.
  :)


 228. tapirul on December 14th, 2010 00:54

  şi mie mi-ai dat dreptate odată :-)


 229. grrl on December 14th, 2010 00:57

  aaah, exact! mersi!

  Hampelmann = hopa-mitica.
  Hopa-mitica vream sa spun.


 230. tapirul on December 14th, 2010 00:58

  bre, ie aşa o varză cu comentariile astea threaded (în care un comentariu mai recent cronologic apare mai sus spaţial de nu mai inţelegi de ce ce şi cum), că mi s-a făcut pofta de sarmalele de le-am făcut deunăzi. la ele ma duc. sau la pilaful sârbesc de l-am făcut azi


 231. Blegoo on December 14th, 2010 00:59

  Ți s-a făcut frică, eh?
  Bine, nenea… las’kă supliesc io acilea în locu’ dumneavoastră…


 232. Blegoo on December 14th, 2010 01:01

  E vina ta… io ți-am zis demult … și nu numai io.
  E o chestie de css, nu de altceva.


 233. Blegoo on December 14th, 2010 01:04

  Ete fleoșk.

  Mai încearcă.


 234. grrl on December 14th, 2010 01:07

  @Blegoo

  Blegoo: Lasă-mă Mamaie… cu amenințări d-astea… că am trecut și pă la hingheri (zoso)… și am scăpat întreg… na! Plagiem… deci egzistăm, zic. Ai fo’ problemă? Te strânge șoseta? Dă-o jos… masează glezna. Nu-i de rușine s-o iei în bot… la dezbatere, zic. Am luat-o io… de nenumărate ori… de peste tot. Io-te că-s întreg, nevătămat și latru cu voioșie. Am luat palme voinicești de la tapiru’… de la we… și din alte direcții… când am lătrat aiurea… Nu mi-a căzut coada… ce nu te omoară… te face mai gras(ă), nu? Face țițele mai mare… Zic așa: ai pierdut dezbaterea… da’ n-ai murit din asta. Alș e ușor de luat la mișto… la “komentarii”… dar e greu de distrus la esențe. Vorba kântekului: “YOU GOT TO KNOW WHEN TO HOLD ‘EM, KNOW WHEN TO FOLD ‘EM,
  KNOW WHEN TO WALK AWAY AND KNOW WHEN TO RUN.” Cică e valabil la komentarii.Discăimăr: n-am nimik în komun cu alș… dincolo de chestia că apreciem pozitiv aceleași filme.Nu toate.Dar majoritatea.

  Ce vreati sa spuneti, de fapt? :)


 235. grrl on December 14th, 2010 01:11

  @Blegoo

  “Ete fleoșk.”

  Corect ar fi “fleoşc”.


 236. Blegoo on December 14th, 2010 01:14

  păi dacă trebe să esplic… clar că n-ai să înțelegi.


 237. Blegoo on December 14th, 2010 01:17

  Acilea… noi… în contecstu’ curent… observăm ortografia “alșiană”


 238. grrl on December 14th, 2010 01:19

  inteleg totul daca e fara injuraturi


 239. grrl on December 14th, 2010 01:23

  aveti Untertannenmentalität – varietatea ortografica!
  (nu este contagioasa…adica nu s-a luat de la nimeni, v-ati facut-o dv. singur) :)


 240. Blegoo on December 14th, 2010 01:30

  Am să fiu limpede și clar.
  Este evident că nu ai capacitatea de a susține un duel verbal în absența unui scut de atac la persoană.
  Asta una.
  Doi… devine “obvious” că nu ești capabilă să susții argumentele proprii dincolo de “… ba pe-a mă-tii…”.
  Ca urmare… ce să zic… ia și fă un “poll” ceva… vezi ce zice “boboru”.
  Asta în caz că ești interesată. Pân-acuma… tot ce-ai dovedit… e că ți se rupe de ce crede lumea despre ce scrii.
  Sfatu’ meu e să te iei de mână cu alș… și să vă faceți un sait de jemanfișism de mare intimitate intimă.

  Kestia este… nu-i kiar așa de simplu să komentezi.
  Lumea kiar citește… și unii kiar dă atenție… k să zik așa.


 241. B.deComp on December 14th, 2010 01:31

  Paiata, saltimbanc. Critic, critica. Aceiasi familie. Critica reprezinta, pentru mine, un comentariu orientat, aproape destructiv. Critica constructiva suna a oximor.:) Critic, mi se pare ceva mai ambiguu. Un critic de arta, de film, de muzica nu are numai o functie destructiva. Un bun critic poate sa-ti deschida ochii, sa te învete sa privesti, sa auzi, sa simti nu numai ce este detestabil , dar si ce este frumos, relevant, admirabil. Als da impresia de asi fi ales odata pentru totdeauna tabara. Impresia, caci chiar atunci când citeaza un bun film, o referinta remarcabila, o face pentru a înfunda, a baga la apa nefericitul care emite vreo parere personala.
  PS. Mes amitiées à Eugéne :)


 242. Blegoo on December 14th, 2010 01:42

  B.deComp: Un bun critic poate sa-ti deschida ochii, sa te învete sa privesti, sa auzi, sa simti nu numai ce este detestabil , dar si ce este frumos, relevant, admirabil.

  Corect.
  Dar nu-s de acord în principiu… cu critica ta față de criticul alș.
  Uite de ce:
  E un stil.
  E un mod de evaluare.
  E poate ceva care cere mai mult întotdeauna.
  E ceva rău?
  Cred că nu.
  Ca meserie… un critic… de filme, de cărți, de orice… e cineva care compară trecute creații cu prezentul… dar cere mai mult în viitor.
  Nu-i negativ… e doar o solicitare spre ceva mai bine, cred eu.
  Ori… asta-i parte din descrierea muncii… nu crezi?


 243. Blegoo on December 14th, 2010 01:44

  desigur… uatever…


 244. grrl on December 14th, 2010 01:47

  @Blegoo

  ce zice “boboru”

  ce zice “boboru” se poate citi cel mai bine in comenturile facute liber pe blog.

  Va doresc noapte buna!
  Tomorrow is another day! :)


 245. B.deComp on December 14th, 2010 01:48

  Ha, ha. Cel care contribuie la constructia unui nou “om de tip nou”, de trista memorie b


 246. Blegoo on December 14th, 2010 01:49

  Aferim, madam… ce zici tu… aia este.
  :)


 247. Blegoo on December 14th, 2010 01:59

  Chiar nu înțeleg de unde ai scos faza cu “om de tip nou”.
  Crezi tu sincer că alș e ceva de tip nou?
  Întreb… nu dau cu paru’… și nu lartru fioros (încă).

  Alș… un critic de tip nou… hmmm… cred că o să se urzice total la asta.

  E doar un critic de filme… a vizionat mai multe decat tine +mine +tapirul la un loc.

  Mi se pare normal să dau atenție la ce spune el… apropo de filme.

  Aaa… că o dă în “komentarii” pe gloabe… aia-i altă treabă.
  Nu confunda expertiza omului cu garagața lui, zic.
  Chestii diferite, zic.


 248. grrl on December 14th, 2010 02:02

  @Blegoo

  Ei bine´, si daca – asa cum spuneti – “compară trecute creații cu prezentul… dar cere mai mult în viitor” etc, de ce gasiti ca e normal sa o faca tragand grosolan cu pumnii in jurul lui, ca un Rambo, indiferent in cine (in mod mai mult sau mai putin metaforic)? [iar ceilalti trebuie sa accepte orice “pentru ca asa este el”…)


 249. Blegoo on December 14th, 2010 02:20

  @grrl: Ce am scris… e doar părerea mea… nu neapărat realitatea.
  Există o realitate (așa cum o percepi tu) în care alș e un Rambo.
  Există o altă realitate… în care el face maxim de bine ce poate să producă, ca fiind critic de filme… ca fiind locuitor de mahala.
  El poate fi sincer în grosolăniile lui (așa cum le percepi tu) dar e adevărat față de el însuși.
  Așa îl percep eu.
  Face mișto?
  Desigur…
  Dar nu asta e important.

  Firește… minte și el… ca noi toți… ici-colo… dar nu POATE să se mintă pe el însuși. Posibil să își dorească… dar la final… e imposibil.

  Ce e important… e ce transpare dincolo de miștocarie… dincolo de aiureli ori provocări verbale.

  Cam ca și în cazul tău, zic.


 250. B.deComp on December 14th, 2010 03:23

  @Blegoo
  Nu critic de tip nou ci critica care cerând ceva gen “înainte, tot mai mult înainte” participa la “constructia” omului de tip nou. Pari cam prea tânar ca sa stii. Als, cu siguranta stie. Nu spun ca este un critic de tip nou, nihilismul a fost si ramâne o valoare sigura :)
  “E un stil”. Da.
  “E un mod de evaluare.” Nu, demolare.
  “E poate ceva care cere mai mult întotdeauna.” Nu. Cere altceva întotdeauna
  “E ceva rău?” Da, cred eu, zic …
  A vizionat mai multe filme ? Cu siguranta. Dar noi am vazut mai multe care ne-au placut – riscurile meseriei.
  Si cum zicea si grrl “Mañana…


 251. Blegoo on December 14th, 2010 05:23

  B.deComp: “…Pari cam prea tânar ca sa stii…”

  Sunt tanar, doamna, vinul ma stie pe de rost
  si ociul sclav imi cara fecioarele prin sange
  cum as putea intoarce copilul care-am fost
  cand carne-mi infloreste si doar uitarea-mi plange!

  Et cetera… :))

  Dar serios:

  Tinerețea e o boală de care suferim cu toții la un moment dat… zicea cineva… cândva.
  Să mă acuzi de așa ceva miroase a ipocrizie, ca să zic delicat.

  Departe de mine gândul, fapta ori acțiunea imediată de a-l apăra pe alș. N-are nevoie, și părerile mele sunt mult prea de nebăgat în seamă ca să conteze oriunde.
  “On the internet, nobody knows you’re a dog”.

  Nihilismul e o metodă recunoscută și folosită în istorie; Voltaire, bunăoară.
  Un nihilist… în relația lui cu sistemul în care a trăit, nu?
  Exemple sunt la îndemână… indiferent de epocă.
  N-am să comit insulta de a lista o droaie de “nihiliști”.
  Sunt convins că îi poți numi singur.

  E posibil ca tu să înțelegi greșit rolul unui critic… în orice domeniu.
  Un critic… așa cum îl înțeleg eu… e cineva care caută punctele slabe ale construcției tale… nu cele bune. Ăsta e rolul lui. Momentul în care un critic spune “…vaaiii… ce frumos ai făcut…” e momentul în care nu-și face meseria.
  Criticul devine aplaudac.

  E ceva care tu vrei să existe? În descrierea slujbei unui critic? Bănuiesc că nu… ori cel puțin așa sper.

  Mersul înainte… în orice societate implică oameni care nu cred în status qvo; creatori ca și critici. Primii creează, ceilați îndeamnă. Ocazional, rolurile se schimbă… se amestecă.

  Orice dizident e un nihilist prin definiție.
  Demolarea e primul act în construcția a ceva nou.
  A cere altceva întotdeauna e echivalent cu a pune întrebarea dacă ce există e bun, suficient și fără nevoie de îmbunătățire.

  “E ceva rău?” Da, crezi tu.
  Eu cred că nu. E o întrebare, e ceva de care oricine are nevoie. O critică.
  “E bine ce-am făcut?” întreabă cineva. Mdeah… zic eu… da’ ce zici de colțu’ ăsta neterminat, colea?

  Nu-i nihilism… e doar capacitatea de a vedea defectele în primul rând.
  Pentru mine… asta e critica.
  Adică… asta ar trebui să fie.

  Cum o faci… alea-s detalii. Unii o fac la modul agasant, enervant – cum ar fi alș, bunăoară… ori we. Alții o dau mai pe după piersic… cum aș fi eu, ocazional. Ori Vlad… întotdeauna.
  E o diferență de metodologie, nu de filozofie.

  Criticăm, deci existăm.

  :)


 252. we on December 14th, 2010 05:41

  blegule iar te intinzi. + ca le cam scoti din burta, iar.


 253. Blegoo on December 14th, 2010 05:53

  …aaa… ‘trăiți șefu!
  Încercam și io… o argumentare mică… de un’ să știu că sunteți pă sector?
  Pardon… scuzați… bonsoar… alea-alea.
  chelaLAUUU!
  Nu dați cu pietre, că vă pârăsc lu’ doamna Bardo… Brigita aia!
  :)


 254. als on December 14th, 2010 09:52

  re: critic, critik – e totusi ciudat k sint vz k un ‘nihilist’ (cf BdeComp) in critik, eu stiam k sint nihilist ‘decit’ in ‘filozofia vietii’ k sa zic asa… in critik, dimpotriva, sint constructiv, afirmativ, pozitiv, pt k eu crek – deep down – critik e o forma de admiratie. si cel putin 2 dintre cartile mele de cinema sint un fel de ‘scrisori de amor’ catre a 7a arta – cea dspr lars von trier (‘filmele, femeile, fantomele’) & cea generic intitulata ‘dc vdm filme’…
  deci kiar nu vad ‘nihilismul’ – e o eroare de perceptie datorata, probabil, unei lecturi superficiale.

  re: venind la ‘cestiune’ (dind rewind, so to say), sa ne-amintim (sa facem o anamneza, exact!) de unde a iesit tot scandalul: din faptul k am spus k, la cannes, 2 frantuzoaice care s-au asezat linga mine miroseau a transpiratie & k transpiratia mirosea a ceapa calita…
  duduia ‘grrl’ s-a simtit, imediat, atinsa in amoarea proprie – din motive abisale, dar pe care le pot (in parte) intui (= ‘status’-ul simbolic, fie el si pe un blog). nestiind k als merge la cannes, o data pe an, k la un loc de munk, a luat informatia cu cannes-ul k un ‘afront’ direct – ceea ce era ridicol, pt k ac. informatie era mai curind banala pt ceilalti; numai k ‘grrl’ e mai putin informata decit ceilalti… a ratat, k sa zic asa, esentialul: am adus in discutie amintirea canneza nu numai pt k e adevarata, ci pt a arata k PINA SI LA CANNES exista fiinte – in plus femei, in plus frantuzoaice! – care nu se spala; ac. paradox a fost evident pt oricine – mai putin pt ‘grrl’, helas…
  secondo tempo: ‘grrl’ a tinut, APROAPE IMEDIAT, sa scoata povestile alea domestice cu ‘bunik ei care facea niste soupe a l’oignon miam-miam’ (& in general ea, k si bunik, facind TOTUL per-fect!) pt a sublinia kestia cu ‘status’-ul – in care se simtea, nu stiu dc, amenintata… ‘soupe a l’oignon’ era un symbolic signifier – destul de comic as such din motive de insistenta si de… ceapa :)) e k si cum eu, in ‘duelul’ cu ‘grrl’, as fi scos la inaintare informatia k am crescut intr-o casa cu tablouri de pallady & maxy pe pereti.
  dk va uitati in urma, la ‘incipit’-urile duelului, o sa observati insistenta lui ‘grrl’ de a scoate in evidenta meritele cosmice ale ‘household’-lui ‘grrl’ &, totodata, incercarile ei comice de a ‘psihanaliza’ asocierile lui als legate de transpiratie/ceapa – comice, zic, cita vreme ACELEASI asociatii sint valabile pt oricine (un anumit iz de transpiratie miroase a ceapa calita), ceea ce inseamna k ‘psihanaliza’ ei (oricum aiuristik & rudimentara) era k o bita-n balta…
  concluzia mea este k ‘grrl’ e ceea ce francezii numesc ‘un bas-bleu’


 255. Madelin on December 14th, 2010 10:17

  Madelin… serios akuma… până unde duki solidaritatea feminină? Pân’la țîță-n țâță?
  Nu… grrl n-a izbutit nimika… dinkolo de un atak la persoană.
  Kare kestie… s-a observat și din tribune.
  A văzut și arbitru’

  Nu are nimic de-a face cu solidaritatea feminina, resping cu fermitate maxima (de tzatze) acest argument rasist :)
  Cu solidaritatea de simpatie, poate ca da. Din comentariul meu se inteleg nuantele.

  Blegoo, te-as ruga sa faci un tabel comparativ, cronologic, cu “atacurile la persoana” grrl-als. L-as face eu, dar sunt un pic prinsa, azi.

  Este evident că nu ai capacitatea de a sustine un duel verbal în absența unui scut de atac la persoană.

  Da, uite in chestia asta ma regasesc (si) io.

  Tineretea e o boală de care suferim cu totii la un moment dat… zicea cineva… cândva.
  Să mă acuzi de asa ceva miroase a ipocrizie, ca să zic delicat

  Nu crez ca B.deComp te acuza de ceva. Spunea doar ca nu pot intra intr-o polemica despre zapada, cu arme egale, un om de la pol si un om de la desert.

  Ce e important… e ce [als] transpare dincolo de miștocarie… dincolo de aiureli ori provocări verbale.

  Complet de accord. Insa nu e mai putin adevarat ca te poate inerva maxim. Si, da, nu tre’ sa pici in capcana lui.


 256. tapirul on December 14th, 2010 10:26

  corect
  alş m-a scutit de rezumat. pă mine m-a enervat faptul că (ciclic si previzibil) ciorbe d’astea ad hominem îneacă discuţiile-care-ar-putea-fi (io’s interesat, na, de părerile lui alş apropos de film chiar dacă, cum zice si el, am avut meciuri şi eu cu el)

  grrl a cam nimerit într-o ciorba veche, fenomenul e interesant în el însuşi, sociologie a virtualului. noi cu antipatiile, patiile (corect nu? neghiob-ghiob), săritul nostru la gât, noi zic avem toate caracteristicile unei comunităţi îin care grrl a aterizat şi ea din afară. dacă nu altceva, o comunitate împărtăşeşte un set de informaţii


 257. Blegoo on December 14th, 2010 10:41

  Io nu cred că tu ataci la persoană. Poate la comentarii. Alș poate fi inervant da’ de data asta n-a început el. Normal, dacă-l întărâți, poate deveni vițios… :-)


 258. Madelin on December 14th, 2010 10:57

  Ah, am inteles io gresit. Io ceam ca nu pot sustine un duel verbal pana in panzele albe penca io sunt prea sensibiloasa la atacurile la persoana.

  Cat despre cine ce a inceput, atat zic:
  De la ceapa caramelizata (cum a zis si als mai jos) s-a ajuns la discutia despre circ si paine. De mentionat ca grrl NU a spus, initial, nimica de industria de film ROMANEASCA.

  Comment 22
  grrl says:
  10/12/2010 at 8:02 pm (citează)
  unii spun ca ‘the film imdustry’ merita o oarecare toleranta pentru ca este aceea care (de)livreaza cea mai mare poarte din ‘circ’-ul necesar unei societati conform cerintei ‘paine si circ!’. Paine si filme – proaste, sau nu – numai sa fie acolo ceva! Ca paine e destula… se pare…

  Comment 22.1
  als says:
  10/12/2010 at 9:50 pm (citează)
  deci
  1 toti comentatorii AVIZATI ai cinema-ului romanesc (& autohtoni, si straini) cad de acord in a afirma k NU exista o ‘film industry’ in romania… (poate o ‘imdustry’! :)
  2 ideea k aceasta (inexistenta) ‘film industry’ ‘(de)livreaza’ ‘circ’ este absurda pt k
  2a ea, cum spuneam, nu exista
  2b putinele filme facute in ro DON’T qualify as ‘circus’ (= nefiind pe placul publicului)
  2c ‘circul’ este furnizat de televiziuni
  in consecinta: comentariul lui ‘grrl’, in totalitate, este o mostra de absurditate pt k nu tine cont de realitatile locului :P

  Acu’ sa vedem care a atacat primu’. Avataru’.


 259. tapirul on December 14th, 2010 11:10

  pai, nu prea este atac la persoana ce face als in citatul tau, e atac tot la idee/comentariu (chiar daca ziceti voi ca a inteles gresit, desi in comentariile de dinainte se vorbea de industria romaneasca de film, nu in general, referirea lui als pare corecta in context). un atac mai agresiv, dar asta e chestie de stilul fiecaruia, si mai ales un atac argumentat (ca are sau nu are dreptate nu conteaza, dar nu a folosit argumentul gen cocosila “esti prost”)

  atac la persoana a fost mai degraba chestia cu “ai spus asta ca sa te dai mare ca ai fost la cannes”, mai ales nuantata cu sugestiile puternice ca ea, grrl (si numai ea, cum reiese din comentariul cu logout), este undeva departe de mocirla romaneasca unde pare-se ne aflam noi.

  na, ca am ajuns sa ii iau apararea lui als


 260. als on December 14th, 2010 11:37

  deci – atacuri la persoana (din partea lui grrl):
  1’Problema lui Als s-ar putea sa fie ca el nu conoaste definitia cuvantului ‘industry’ (prezumtia de ignoranta)
  2 ´sa pornim sistematic, pe indelete, ca sa inteleaga si Als’ (prezumtia de stupiditate)
  3 ‘Deci, repetam (caci repetitia este mama invataturii :>)’ (prezumtia de ‘greu-de-cap’)
  4 ‘q.e.d.’ (prezumtia de irefutabilitate a lui grrl in raport cu als)
  5 ‘Cand scrieti ” ‘circus’ (= nefiind pe placul publicului)” se vede ca nu ati inteles in ce sens s-a folosit, ori am folosit eu expresia.’ (reluarea atacurilor 2 + 3)
  6 ‘In afara de ‘rechthaberish’, aveti si trasatura deosebit de negativa de a folosi argumente ‘ad personam’, in loc sa va limitati la ‘ad rem’, cum s-ar astepta intr-un cerc intelectual (prin aceasta vreau sa spun ca Dulce Mahala este un cerc/blog quite intelectual, dupa parerea mea, cu exceptia comentariilor dumneavoastra…’ (Q.E.D.: prezumtia de ‘rechtaberisch’ + prezumtia de utilizare a argumentelor ‘ad personam’ (cum se vede, este exact invers: GRRL este cea care le foloseste!) + prezumtia de nelegitimitate (als este vz k un ‘intrus’ intr-un cerc de intelectuali, intre care grrl este cea mai cu motz intrucit NICIUNUL (dintre ceilalti intelectuali/comentatori) nu observa ‘impostura’ lui als)
  … & m-am oprit la primele 2 comentarii ale lui ‘grrl’! (22.1.1. + 22.1.1.1.1)


 261. grrl on December 14th, 2010 14:13

  @als

  Domnule, va asigur ca am invatat (temeinic) cum se argumenteaza, in afara de asta nu este in natura mea sa folosesc argumente ad personam, in sensul ca primul impuls cand discut/interactionez social cu cineva nu este ‘atacul personal’.

  Dumneavoastra, in contrast, nu scapati nici cea mai neinsemnata ocazie sa dati cu pumnul, chiar si cand suportul brahial nu este necesar. Un mic exemplu (dintr-un sir de nenumarate exemple): nu aveti nici un dubiu sa luati in derâdere un statement neinsemnat despre ‘gustul de ceapa calita’, adica sa spuneti cu un aer de ‘om care a fost de mai multe ori la cannes’ ceva de genul: ‘cum puteti sa mancati ceva asa de împuţit ca ceapa calita, care miroase a transpiraţie’, ca soupe a l’oignon (sau porc burguinon)

  Bineinteles ca asteptati de la ceilalti – probabil stiind despre indemnul din noul Noul Testament – sa tina mainile in buzunar, si sa va ofere si celalalt obraz, in timp ce dumneavoastra dati cu pumnii nejenat ‘pentru ca asa sunteti dumneavoastra, de! n-avem ce sa facem”.

  Oricat de rafinate ar fi manierele mele, eu nu am totusi mentalitate iobageasca, si m-am gandit ca de ce sa nu fac un experiment de stil ‘Testamentul Vechi’, adica sa folosesc metoda ‘dinte pentru dinte’‘, sau ‘fluier de picior, penru fluier de picior’, sa vedem ce se intampla (un experiment nepericulos, m-am gandit, pentru ca stiam ca sunt departe si pot sa fac ‘log off’ – asta precizare este pentru tapirul: nu pentru ca as califica-o ca ‘mocirla’, ci pentru ca eram departe de patria iubita, si totul aparea nepericulos (uite ca imi dau lacrimile… :)… repede! batista!!! :)…)

  Recunosc ca s-ar putea sa fi aplicat metoda ‘Vechiul Testament’ cam excesiv, adica doua fluiere de picioare ale lui Als pentru un fir de pǎr de grrl – si de aceea ati reusit sa starniti ‘mila’ publicului, ca ‘vaaai bǎǎi, sariti’, uite cum “grrl il dǎ la pǎmant” pe acel FUARTE mare Als al nostru (actiune de ‘victimizarea’ lui als, pentru a starni sentimente de solidaritate, in sensul ‘alianta temporarǎ’).

  Nu ma impresioneaza nimeni numai pentru ca e FUARTE mare, daca are un comportament necivilizat (intentionat sau nu). Btw, acum ca se fac eforturi evidente sa se dea cunoscut aici cum va numiti, am citit cateva texte pe care le-ati scris. Nici ele nu m-au impresionat. Ba chiar, mai ales unele interview-uri pe care le-ati dat (si care se pot citi liber pe web), mi-au spulberat o mare parte din sperantele pe care le aveam ca as putea totusi doescoperi ca sunteti altfel decat va prezentati prin comentariile dv de pe blog-ul acesta.

  ps 1: probabil ca mirosul de transpiratie al cepii calite la dumneavoastra acasa venea de la vernis-ul tablourilor de Pallady – ducetile le un specialist sa le puna un vernis nou, probabil ca cel vechi este deteriorat, s-a imbibat cu miros de transpiratie, sau contine solventi cu miros specific de transpiratie(amestecat cu odeur d’oignon). La noi acasa tablourile nu miroseau a transpiratie, si nici a ceapa calita (pentru ca oalele noastre aveau capac – la propriu si la figurat).

  ps 2: Daca ceva – un X oarecare – este mic (de exemplu pentru ca era o data MAI MARE iar acum a slabit si este MAI MIC, sau din orice alte cauze este ‘mic’ in prezent) nu inseamna ca X nu exista in prezent.
  Inlocuiti X cu ‘industria cinematografica’/’film industry’ (româna).


  ps 3: O intrebare (sau doua) – la coment-ul dv de aici:
  http://dulce-mahala.tapirul.net/2010/12/09/taiati/#comment-12019

  – de unde stiti ca “multe dintre ‘uniunile’ alea” de pe site-ul CNC “n-au nicio treaba cu facutul filmelor”, si “nu fac kiar nimic. s-au infiintat k sa fie scutite de taxe”?

  – daca stiti de asa ceva, de ce nu aduceti acest fapt la cunostiinta celor care se ocupa cu eradicarea/aliminarea unor astfel de practici?


 262. Madelin on December 14th, 2010 14:17

  Pai se vorbea despre industria din Romania, ca si postul lui Vlad tot despre cinematicii din Romania era. Insa am senzatia ca grrl facuse un statement general.

  Io n-am zis ca als a atacat la persoana in acest citat. Io intrebam, ca nu stiu. Si nu e mai putin adevarat ca als poate parea increzut (mai ales daca esti la primele citiri), cu comentariile sale autoflatante. Cand el, de fapt, nu e decat egocentric.


 263. grrl on December 14th, 2010 14:33

  @Madelin
  intr-adevar, dumneavoastra ati observat corect in comment-ul meu initial, pe l-ati citat integral – very kind! – ca nu ma refeream la industria de film romana in special, ci facusem comment-ul intr-un sens general, cu intentia de ‘consolare’ a autorului post-ului, in sensul ca… de! sa-i lasam pe aceia din numita ‘industrie’ sa-si intinda corturile pe unde nu ne asteptam, sa-i toleram… ca si ei contrinuie la… fericirea generala a populatiei.

  Sigur ca – in mod indirect – nu am exclus industria filmului romanesc (de care stiam ca exista de asemeni, caci informatiile despre romania nu ne sunt ‘straine’, chiar daca ne aflam in… Bulgaria, or else :)

  Indata ce am scris comment-ul acela, gata! cineva mi-a sarit la gât. Dupa aceea a urmat ce stiti. :)


 264. tapirul on December 14th, 2010 14:34

  nu ma pot abtine de la carcoteli marunte:

  pentru ca stiam ca sunt departe si pot sa fac ‘log off’ – asta precizare este pentru tapirul: nu pentru ca as califica-o ca ‘mocirla’, ci pentru ca eram departe de patria iubita, si totul aparea nepericulos

  aici se gaseste o eroare de logica. in lumea asta informatizata si virtualizanta, distanta (fizica) de “patrie” nu are nici o semnificatie in putinta de a da (sau nu) logoff. pot sa scriu din acelasi bloc sau de la 10 000 km cu un interlocutor si pot sa dau la fel de usor logoff, si este la fel de (relativ) nepericulos.

  explicatia asta este oarecum convenabila, dar io raman insa la parerea mea ca referirile la IP, lochatzie (tre’ sa aplic trucuri ca aia cu spamurile de V!ag3a, hehe), bilocatie, mii de kilometri, sala de curs cu studenti, et comp reflectau o tendinta (nu neaparat constientizata) de “show off” (de aici si ironia din intrebarea daca ai fost la cannes)

  alta eroare, nu de logica ci de (lipsa de) informatie: cum ziceam intr-un comentariu anterior, orice comunitate in care membrii se freaca unul de altul o vreme impartaseste (fara sa vrea neaparat) niste informatii, niste “inside knowledge” (e, pot si io vorbi anglo-valaha, na), iar dinamica discutiilor trebuie inteleasa si prin prisma acestui fapt. de exemplu, aici nu sare nimeni in apararea lui als (nu e nimeni “paladin”), unu pentru ca multi nu’l prea plac pe als (din aceleasi motive ca dumneata), doi ca multi (ceilalti) considera ca als nu prea are nevoie sa fie aparat, se apara el insusi. pentru cei care stiu asta, “acuza” de “sarit in aparare” e un pic caraghioasa (in contrast, “acuza” mea ca we “sare la gatul lui als” nu este caraghioasa, data fiind istoria celor doi)

  doi, “show off”-ul cu tarile de departe nu prea impresioneaza pe nimeni, avand in vedere ca 80% din participantii la aceasta discutie scriu si ei “de la mii de kilometri de casa”. cei ce’s la curent cu asta nu se mai obosesc sa aduca departarea de casa in discutie, ca argument.


 265. als on December 14th, 2010 14:43

  duduie,
  din cearsaful pe care l-ai intins mai sus nu pot spune decit: u got issues. te contrazici in aceeasi fraza (vezi ‘Oricat de rafinate ar fi manierele mele, eu nu am totusi mentalitate iobageasca’ =!?), continui sa proiectezi lucruri elucubrante pe care le crezi reale (= ‘mirosul de transpiratie al cepii calite la dumneavoastra acasa’) sau sa citesti kestii care nu-mi apartin, dar care-ti tradeaza anumite porniri obsesionale, susceptibilitati & insecuritati (‘nu aveti nici un dubiu sa luati in derâdere un statement neinsemnat despre ‘gustul de ceapa calita’, adica sa spuneti cu un aer de ‘om care a fost de mai multe ori la cannes’ ceva de genul: ‘cum puteti sa mancati ceva asa de împuţit ca ceapa calita, care miroase a transpiraţie’, ca soupe a l’oignon (sau porc burguinon)’)…
  the bottom line e k nu ma intereseaza & nici n-am timp sa mai interactionez (fie si virtual) cu dta.
  ps just that u know: e (preferabil BOEUF) bOUrguiGnon! :)))


 266. tapirul on December 14th, 2010 14:46

  o completare, grrl: nu sunt nici ironic si nu fac judecati de valoare aici, este absolut uman sa te iriti la un anumit stil de discutie sau de argumentatie. mie mi-au trebuit ani de zile sa ma obisnuiesc cu stilul lui we, ceva mai putin sa ma obisnuiesc cu stilul lui als. sunt la o faza in care incerc sa vad argumentele dincolo de stil. nu reusesc intotdeauna (cu we avem rabufniri ciclice de “dat la oase”), dar cred ca totusi fac(em) un progres. nu cred ca se asteapta nimeni ca tu sa sari etapele astea in doua zile.

  cu alte cuvinte, daca ai intrat in comunitatea asta, mai ramai, nu pleca asa dupa primele ciocniri. vor mai urma :-)


 267. grrl on December 14th, 2010 14:47

  @tapirul

  domnule, in timp ce dumneavoastra – am impresia majoritatea de aici de pa blog – stiti exact cine cine este, eu am avantajul ca fac ‘logoff’ si am scapat de toata mahalageala. La dumneavoastra se iveste un fel de ‘ecou’ care va urmareste permanent, ecou pe care il observ forte des exact din comment-urile personale ale dv . in care imi reprosati ceva cu totul incorect numai pentru ce ‘este acolo o istorie’ de care eu n-am habar. In sensul acesta ma bucur ca pot sa fac logoff si nu ma urmareste nici o ‘istorie’.

  Cuvantul ‘mocirla’ – in legatura cu unde se afla compatriotii mei (fie el loc, sau loc-uri virtuale sau reale)nu mi-ar veni niciodata in cap.


 268. tapirul on December 14th, 2010 14:51

  nu stim foarte exact, stim cine suntem tot de aici din virtual. da, istoriile ne urmaresc, e normal sa fie asa, la fel de normal sa avem, fiecare, teorii si ipoteze (si dumneata te faci vinovata de asta, nu? reprosuri incorecte etc.)


 269. tapirul on December 14th, 2010 14:53

  PS: mocirla nu trece prin cap dar mahalageala da (sa nu-mi spui ca nu folosesti termenul in sensul sau mai peiorativ). hm….


 270. als on December 14th, 2010 14:57

  da, da, SA RAMINA – o data pt k pe mine ma plictiseste & a 2-a oara pt k eu, uite, just like keyser soze: i’m gone! :P
  ps dar asta nu mi-a placut, sa stii: ‘mie mi-au trebuit ani de zile sa ma obisnuiesc cu stilul lui we, ceva mai putin sa ma obisnuiesc cu stilul lui als.’ – adik ce, stilu meu e mai ‘usor’?!


 271. tapirul on December 14th, 2010 15:13

  nu, domnule, numai ca we ma mai imunizase oleaca


 272. grrl on December 14th, 2010 15:13

  @als

  (preferabil BOEUF) bOUrguiGnon

  am observat inca mai dinainte ca aveti tendinte puerile de a folositi orice nimicuri ‘de forma’ ca argument atunci cand nu aveti argumente ‘de fond’. Astfel de nimicuri sunt unele cazuri de ‘mistyping’ (fie ca apasam pe alte taste – ca de exemplu ‘imdustry’ in loc de ‘industry’ (vezi aici http://dulce-mahala.tapirul.net/2010/12/09/taiati/#comment-11967 ), sau omitem unele litere, cand scriem prea repde – ca de exemplu in in commentl de mai sus.


 273. Madelin on December 14th, 2010 15:49

  adik ce, stilu meu e mai ‘usor’?!

  Nu, ca doar e (doar ca e), indeed, ‘stil’ :P


 274. Madelin on December 14th, 2010 15:52

  cu alte cuvinte, daca ai intrat in comunitatea asta, mai ramai, nu pleca asa dupa primele ciocniri. vor mai urma :-)

  Asta vreau si io sa zic.


 275. Blegoo on December 14th, 2010 17:46

  Nici nu mă mir c-ai înțeles greșit – exprimarea mea scrisă fiind ambiguă.

  Despre cine a flegmat primu':
  1) Vezi ce zice tapirul.
  2) Vezi ce zice alș.
  3) Vezi ce plusează grrl.

  Oricum, nu cred că-i relevant… că nu suntem la tribunal, nu cerem daune, alea-alea.

  Alș e vicios, răutăcios și enervant ca de-obicei.
  (unde e Mulliganoglu, să toarne gaz…)

  Cre’ că fac un post despre cum să te insertezi într-o comunitate – gen:
  • Așa da.
  • Așa nu.

  :)

  Valabil dacă te muți din cartier, din țară ori din sistemu’ solar.


 276. Blegoo on December 14th, 2010 17:48

  tapirul: na, ca am ajuns sa ii iau apararea lui als

  RU-ȘI-NE !!!

  :)))


 277. grrl on December 14th, 2010 18:28

  @Blegoo

  dom’le, dupa cum intleg, dumnevoastra vreti sa faceti un ‘catalog de reguli de purtare’ ?

  Parerea mea e ca e mult mai interesant sa lasati lumea sa ‘act’ and ‘speak’ in mod liber.

  —–

  Cat despre acel

  ai înțeles greșit – exprimarea mea scrisă fiind ambiguă

  va dati seama ca asta este una din strategiile care permite oricui sa spuna orice, reclamand dupa aceea un fel de ‘absolutie’ generala, ca ‘da nu vezi ca eu scriu ambiguu? (si ca ce nu stii ca avem ‘istorie’, etc).
  Un relativism total, so to speak. Credeti ca este ok?

  —–

  Si inca un punct/aspect:
  Privind discutia (care a fost inceputa de nu stiu cine, dar raspund la ea aici, ca si asa cunt cu condeiul in mana) ca ‘daca sa raman eu[grrl] in continuare aici (pe blog) sau nu’: nu credeti ca aceasta ‘decizie’ – presupunand, in primul rand, sa si eu as ‘dori’ intr-adevar sa raman – nu poate fi luata decat de proprietarul Mahalalei?


 278. tbfkl on December 14th, 2010 18:54

  stimata grrl, off topic, in ce consta research-ul acela de care faceati vorbire acum ceva vreme? are cumva de-a face cu industria filmului?


 279. grrl on December 14th, 2010 19:01

  @tbfkl

  Nu.
  Era numai (parte dintr-)o statistica (fara nici o referinta concreta).


 280. Madelin on December 14th, 2010 19:59

  Egocentric si fragil. Vulnerabil? Un personaj foarte foarte interesant de cunoscut irl, apropo de guest-post-ul lui Blegoo.


 281. grrl on December 14th, 2010 20:30

  @tapirul

  mocirla nu trece prin cap dar mahalageala da

  ‘mahalaua’ si ‘mocirla’ sunt notiuni cu totul diferite, adica apartin unor categorii intre care eu nu pot face nici o analogie.

  Mahalaua este locul unde intalnesti specia exotica de mahalagisti (=locuitorii mahalalei) foarte interesanti, unii chiar foarte tantosi, iar pe cate unii e o mandrie sa-i vezi cu sapca de tractorist pe o bicileta solida, pedaland cu energie ca sa nu-i muste cainii in fund… si multe alte scene extraordinar de exotice si cu mult flair literar.

  La Mahala este cateodata (dar nu este necesar sa fie dusa la apogeu) mahalageala – un fel de discutie fara structura (logica).

  Mocirla, pe ce alta parte, este un loc unde inalnesti – in majoritate – animale. La mocirla se face tavalire in noroi.


 282. als on December 14th, 2010 21:31

  am impresia k ai sarit peste ac. fraza:
  ‘the bottom line e k nu ma intereseaza & nici n-am timp sa mai interactionez (fie si virtual) cu dta.’
  asta inseamna k NU ma intereseaza parerea ta dspr moi, ce faci, ce scrii, ce ‘mistyping’-uri folosesti, background-ul tau cu ‘soupes a l’oignon’ & bunici caramelizate – NADA!

  limpede, acum? i DO hope so…


 283. Blegoo on December 14th, 2010 21:39

  @grrl: Am s-o iau de-andoaselea, în ordine:

  1) Decizia de “rămas” ori de “dat afară” e o contradicție în termeni. Nimeni nu e dat “afară” din mahala… cu excepția vânzătorilor de vyagra și alți negustori de produse fără legătură cu geografia, societatea și cultura locală.

  Lumea vine și pleacă la liber. Unii vin pentru o zi ori o săptămână; alții își cumpără loc de casă, construiesc și devin autohtoni. În fine… mai sunt cei care vin… devin localnici, după care dispar în ceața internețului, care este el… pentru o bucată de timp… de luni ori ani de zile.

  Primaru’ cartierului (să ne trăiești nene Vlad!) nu ține socoteala, nu extrage taxe și nu pune condiții.

  Serjentu’ major Tapiru’, ca polițai de ordine, mai mult se ocupă cu număratu’ steagurilor și eventuala comercializare a lor decât dă atenție la gălăgiile inevitabile în orice comunitate mioritică de rit balcanic est-european.

  Scandalagiii (alș, we, mulliganoglu și alții de statură mai plăpândă) oferă necesara culoare locală, obligatoriu pitorească – fără să fie bătăuși în sensul propriu al cuvântului.

  Cucoane, domni, fete și băieți populează străzile ori umplu parcul din Piața Dependenții, cunoscut și sub numele de maidanu’ Stroescu.

  În fine, blegu’… un maidanez pripășit recent.. nu se poate mahala fără câini, nu?

  Turiștii… cum ai fi tu, bunăoară, sunt bineveniți întotdeauna – ei aduc vești din ținuturi îndepărtate, neștiute și nemaivăzute – chestie apreciată veșnic la nivel de idei, concepte și capacitate de făcut mișto.

  Ca turist, n-ai decât să faci poze și cercetări antropologice pân’ ce aduni suficient de un masterat ori 2. Nu se supără nimeni… câtă vreme nu încerci să-i înveți pe localnici cum să trăiască… gen… “sunteți proști, băh, ascultați la mine, că io știu”.

  2) Exprimare mea ambiguă se referă strict la formularea:

  Blegoo: Este evident că nu ai capacitatea de a susține un duel verbal în absența unui scut de atac la persoană.

  care formulare e într-adevăr ambiguă, deși nu din e provenită din vreo strategie malefică; ce am vrut să spun cu adevărat e că ești incapabilă de a discuta în contradictoriu fără să recurgi la ad hominem (chestie dragă tapirului – deși personal nu-i dau atenție). Am încercat să fiu delicat pe subiect… s-o dau pe după piersic fără să comit eu însumi un ad hominem atac.
  Evident, nu mi-a reușit, io nefiind intelectual și nici scriitor – ci doar un maidanez oarecare.
  Așadar… nu… nu-i cum crezi tu. :-)
  E mult mai nevinovat.
  Faptul că te evaluezi cuvintele mele ca fiind o “strategie” spune mai multe despre tine decât despre mine… asta ca s-o pun sincer.

  3) Tapirul ți-a sugerat că lucrurile nu sunt ce par a fi… aici în mahala… și chiar a menționat cuvântul “istorie”. Alegerea ta a fost să nu dai atenție… precum un turist care ajunge într-un sat oarecare numără doar casele și locuitorii și crede că e suficient ca să înțeleagă ce și cum.

  Da, există ics număr de case… e o realitate. Dar de ce unele sunt la margine… și altele în centru? De ce unii locuitori circulă ocazional pe două cărări, îngânând manele? Fincă au băut?
  Evident… dar de ce?

  Mă rog, încerc să dau exemple simpliste… că la mai mult nu mă duce capu’.

  Dar vreau să spun ceva care poate te va ajuta.
  Ori poate nu… depinde de gradul de orgoliu personal.

  Am dat târcoale la mahala vreme de vreo 2 luni… am citit cam tot… inclusiv pe alte cartiere… forumuri și mansarde… înainte de a oferi o mârâială timidă.

  Am procedat așa nu din cauză că aș fi crezut că mă aflu în prezența superiorilor mei intelectuali ori culturali… sincer vorbind, am motive să cred că sunt în 0.001% din vârf… unde afar’ de mine nu mai e nimeni (hauiz zet, for a ceingi?) ci mai degrabă fiindcă am știut că în orice societate, virtuală ori reală… aparențele nu sunt edificatoare.

  Am studiat istoria mahalalei ca să înțeleg modul de funcționare.
  (iar o să zică we că scot din burtă…)
  E singurul mod pe care l-am găsit eficient.
  În proces, m-am distrat copios și am râs cu poftă la diferite episoade, unele vesele, altele mai puțin.
  Recomand, deci.
  :-)

  4) Catalog de reguli de bună purtare… iarăși, concluzia ta se datorează exprimării mele deficitare. În realitate, tocmai am produs “catalogul” la punctul 1).

  :-))

  Concluzie: te urzici degeaba… și în loc să te distrezi și să ai o vacanță turistică de neuitat… de care să-ți aminteși cu plăcere și să povestești studenților… te frăsui fără rost, izbutind doar să te enervezi.
  Ori poate nu… dar în mod cert, asta transmiți.

  :-)


 284. Madelin on December 14th, 2010 21:41

  grrl catre blegoo: va dati seama ca asta este una din strategiile care permite oricui sa spuna orice, reclamand dupa aceea un fel de ‘absolutie’ generala, ca ‘da nu vezi ca eu scriu ambiguu?

  grrl, cred ca de data asta gresiti. Blegoo nu a folosit acest argument ca scuza ci si-a cerut, intr-un fel delicat, scuze, pentru o exprimare ambigua.

  nu credeti ca aceasta ‘decizie’ – presupunand, in primul rand, sa si eu as ‘dori’ intr-adevar sa raman – nu poate fi luata decat de proprietarul Mahalalei?

  Vlad nu se baga in deastea. A chiar luat-o pe cocoasa de cateva ori pt aceast atitudine neutra.


 285. Blegoo on December 14th, 2010 21:45

  Ce faci Madelin… ghidonezi turiștii pe ulițe?
  :))


 286. grrl on December 14th, 2010 22:07

  @als

  nu ma intereseaza…. sa mai interactionez (fie si virtual) cu dta

  Domnule, dezinteresul este reciproc.

  Vreau sa precizez ca ‘interactiune’ aici pe blog (ca in alta parte nu ne intalnim, slava domnului!) inseamna ‘a comenta la comentul altui comentator’.

  In a acest sens, va atrag atentia ca dumeavoastra ati fost cel care A INCEPUT interactiunea (virtuala) in acest post prin comment-ul numarul 22.1 care este, in mod logic, un coment la comentul meu cu numarul 22. (in care ati evaluat comentul meu ca “o mostra de absurditate” – o expresie care este, in afara de agresiva, cu totul neintemeiata).

  Daca nu doreati interactiune cu mine (stiind deja ca v-ati fript putin cu ‘ceapa calita’ previously) de ce ati comentat la cometul nr. 22.? [Daca doriti raspunsul, acesta este: pentru ca sunteti agresiv, si multe alte ‘trasaturi’ pe care nu le enumerez pentru ca vreau sa va menajez, ca acum jucati de-a ‘vulnerabilul’]

  Sigur ca ar fi fost mai ‘klug’ din partea dumneavoastra sa nu fi facut comentul nr 22.1 care a declansat toata discutia in care v-ati aratat arama.

  And, on a general note:
  All my arguments in previous comments are still standing as valid as before.


 287. tbfkl on December 14th, 2010 22:28

  poate ca n-ar trebui s-o bruscam prea tare pe grrl. trupa noastra de hirsiti in rele si scandaluri freamata toata de placerea unui neofit gata sa ne dea lectii pe gratis, si sa ne arate cum sta treaba cu adevarurile supreme.. sau cu statisticile fara referinte concrete.. noi n-am mai vazut chestii de-astea pina acum..

  grrl! sa nu cumva sa pleci din mahala.. eu cel putin iti tin partea..


 288. grrl on December 14th, 2010 22:37

  @Blegoo

  te urzici degeaba

  domnule, as fi o proasta daca m-as ‘urzica’, doar nu credeti ca acest scurt ‘insight’ intr-un blog poate sa afecteze cu vre-un micromentru starea mea de ‘voiosie’ mai ales acum in apropierea Craciunului (cand chiar fac eforturi sa evit petrecerile… care se numesc Adventfeier pe nemteste :) si care au loc mai in fiecare zi, la univ. sau la particulari…)

  M-a interesat – numai pe dealungul unui post & comments – mecanismul de ‘gasca’, cum se ‘build up’ agresiuni, si ce interesant e sa nu stii ‘cine e cine’ si sa observi ‘caractere’ asa cum sunt ele, si sa te miri cum lumea nu vede – adica ‘nu vrea’ sa vada – ca o persoana agresiva si grosolana se poarta inacceptabil, numai pentru ca de! este FUARTE mare critic. Etc.

  Acest mecanism a functionat si mai inainte, in diferite domenii[de aceea am spus ca persoana respectiva apartine, more than likely, sistemului vechi] si obviously functioneaza si in prezent. Bineintels ca ‘interpolez’ putin, dar concluzia merita urmarita mai in amanunt.


 289. Blegoo on December 14th, 2010 22:47

  Ei, ne-am lămurit.
  Succesuri, alea…


 290. grrl on December 14th, 2010 22:52

  @tbfkl

  grrl! sa nu cumva sa pleci din mahala

  Am invatat ca nu exista adevaruri supreme.

  Dar persoane grosolane si agresive exista.

  Cu ‘statul in mahala’ e o problema: nu am suficient timp (si deci, cei pentru care ramanerea mea aici ar fi fost un motiv de ‘grija’ au acum un motiv de ‘relaxare’).

  ps: daca sunteti cumva din ‘industria filmului’ ma intereseaza totusi raspunsul la intrebarea la care domnul als nu mi-a raspuns, privind societatile acelea din lista CNC-ului, despre care als spunea ca nu fac nimic (si s-au infiintat numai ca sa faca evaziune de taxe). Asa e cum zice als?


 291. tbfkl on December 14th, 2010 23:13

  nu fac parte din nicio industrie, vai de capul meu.

  sint insa destul de vechi in diverse alte branse si meserii ca sa-ti pot recomanda ca sa ai mai multa grija la cum te adresezi, la ce si cui spui.

  pentru cineva care tine sa sublinieze ca Adventfeier e cuvint nemtesc, sau care da fara probleme citate din giscarul nazist lorenz k., pari sa ai prea multa incredere in tine.

  putina retinere, grrl, putina retinere nu strica nimanui..


 292. als on December 14th, 2010 23:14

  deci da, pt mine este clar k buna ziua k duduia ‘grrl’ este tipul anal… ba kiar compulsiv… &, evident, pasiv-agresiv ;)
  simptomele sint in insesi comentariile pe care, caught unawares k eu ii studiam comportamentul k un entomolog, le-a diseminat (destul de previzibil & monocord, altminteri; stilul masina de cusut) in ceea ce a scris.
  remarcam 2 constante:
  1 insistenta (orice s-ar spune, suspecta…) cu care subliniaza k ‘argumentele’ ei sint irefutabile
  2 insistenta cu care, in pofida inexistentului ecou printre ‘mahalagii’, vrea sa convinga stimat auditoriul k als a ‘agresat-o’…
  als nu poate spune decit: grrl nici nu stie ce fericita se poate considera k als NU a ‘agresat-o’! micile ironii au fost floare la ureke – dupa cum pot confirma majoritatea ‘mahalagiilor’ – pe linga fluviul de urzici care curge din tastele mele atunci cind ma dezlantui :P


 293. Blegoo on December 14th, 2010 23:23

  Da, alș… iu dă men, you dă men…
  Ăl mai tare din parcare…
  I-ai pus ciorapi albaștri… acu’ îi bagi deștu’n fund…
  Profiți că nu-i nenea we pă sector, zic.

  Lasă amenințările… că sperii turiștii.
  :)


 294. grrl on December 14th, 2010 23:37

  @blegoo

  Blegoo, catre als:

  Lasă amenințările… că sperii turiștii.

  da, Blegoo, dar vedeti ca als acum a schimbat tactica, si nu mai ameninta turistii direct(prin comment-uri la comment-urile lor), ci da cu pumnii in aer, adica prin commenturi cu numar separat. :)


 295. als on December 14th, 2010 23:38

  @blegoo: adik tu crezi k mie mi-e frik de [we]?! LOLs
  nu, dar sper k mi se ingaduie sa fiu atit de autoconstient & de lucid incit sa recunosc k sint o cutra… :P


 296. Blegoo on December 14th, 2010 23:46

  alșule… noi pă tine te iubim…
  k k tine nu găsim!
  (a se remarka ortografia korektă, zik)

  Serios, de ce te strofoci fără țintă?
  Chiar crezi că trebe să ne detailezi ce vedem singuri?

  Nu zic, până și tu ai dreptul să te “inervezi” (cum ar zice Madelin) da’ ce-i prea mult strikă.

  Părerea mea… a nu se lua drept ordine dă bună purtare… ca să nu konfuzionăm turiștii amatori dă statistiki.

  :)


 297. grrl on December 14th, 2010 23:59

  _____________________________

  70.1.1.1.1.3.1.1.1.1
  tbfkl says:
  14/12/2010 at 11:13 pm tbfkl(citează)

  nu fac parte din nicio industrie, vai de capul meu.

  sint insa destul de vechi in diverse alte branse si meserii ca sa-ti pot recomanda ca sa ai mai multa grija la cum te adresezi, la ce si cui spui.

  pentru cineva care tine sa sublinieze ca Adventfeier e cuvint nemtesc, sau care da fara probleme citate din giscarul nazist lorenz k., pari sa ai prea multa incredere in tine.

  putina retinere, grrl, putina retinere nu strica nimanui..

  _____________________________

  inteleg comment-ul de mai sus ca o incercare de intimidare.

  Imi permit sa dau orice citate care cred ca se potrivesc la o anumita situatie, si imi permit sa le citez din orice ‘manual’ pe care il am la indemana, manual care nu este interzis oficial . Aici de unde scriu in prezent, limba oficiala este alta decat romana, si in mod evident ca o vorbesc si eu.

  Advent este perioada de o luna inainte de sarbatoarea Craciunului. Cuvantul Adventfeier nu este traductibil in romana, de aceea il folosesc in limba originala.

  cum ma adresez, ce si cui spun’ sunt, de asemenea, lucruri care stau numai la dispozitia mea de a le decide – mai ales ca nu spun niciodata lucruri interzise de lege, de asemeni nu sunt agresiva si grosolana.

  tbfkl, dumneavoastra sunteti in mod evident un exponent al regimului vechi – operati cu amenintari discrete, mascate ca ‘sfaturi’.

  Ce doriti sa spuneti in fond?


 298. tbfkl on December 15th, 2010 00:08

  haha, sint un exponent al vechiului regim:)

  ok, te las in pace:)


 299. Blegoo on December 15th, 2010 00:17

  Ești un securist dă modă veche.


 300. Sultana Banulescu on December 15th, 2010 00:43

  grrl: Advent este perioada de o luna inainte de sarbatoarea Craciunului. Cuvantul Adventfeier nu este traductibil in romana, de aceea il folosesc in limba originala.

  E traductibil pe romaneste. Se cheama Postul Craciunului, doar ca dureaza 40 zile in loc de 4 saptamani.


 301. grrl on December 15th, 2010 01:56

  @Sultana Banulescu

  E traductibil pe romaneste.

  Cuvantul Adventfeier nu este traductibil in romana, nu printr-un singur cuvant, sau doua.

  La Catolicii de limba germana (sau unii din ei, ca nu pot sa vorbesc general) nu se tine post inainte de Craciun (ca Postul Craciunului la noi ortodocsi). Cred ca s-a tinut mai pe timpuri(nu stiu,ca nu sunt religion scientist, si nici nu am timp acum de inca un ‘research’ :-), dar acum/in prezent nu se tine (asta o stiu din observatia cotidiana).

  Perioada de 4 saptamani inainte de Craciun este Advent-ul, iar pe acea perioada se fac aici unde ma aflu in prezent (unde populatia este in majoritate compusa din Catolici de limba germana) tot felul de petreceri.

  Adventfeier este un cuvant compus: Advent + Feier. ‘Die Feier’ este in germana ‘petrecer’, sau party, daca imi permiteti sa amestec un cuvant englez in amestecul deja existent de romana-germana.

  Adventfeier este o petrecere specifica tinuta in advent la catolicii de limba germana. Adventfeier este un event social (cu mancare, bautura, muzica) care nu este traductibil printr-un cuvant, sau doua, in romaneste. Nici chiar prin trei, sau patru cuvinte. Ca sa traducem ‘Adventfeier’, ar trebui sa folosim urmatorul text: o petrecerea specifica pe care o fac catolicii germani pe o perioada de 4 saptamani inainte de Craciun’ (si la care se mananca (printre altele, si unele) mancaruri si dulciuri specifice, se bau (si unele) bauturi specifice, si se canta cantece specifice – dar acestea sunt explicatii suplimentare, care nu mai fac parte din traducerea propriu zisa).


 302. Sultana Banulescu on December 15th, 2010 04:46

  @ we: la asta duc randurile in viteza, sau “la cald”, vorba dvs. La paragrafe la rece.

  @grrl: cand aveam 9 ani m-am nimerit la Berlin (evident ca n-a fost meritul meu) si am invatat germana cu o emigranta poloneza ca sa pot de bine de rau sa merg la scoala ulterior. Ne intelegeam in engleza (ea stia si franceza dar nu stiam eu la vremea aceea).

  Stiu ce inseamna Feier de cand am gresit la o compunere. Era o reclama cu litere mari pe un magazin Keine Feier Ohne Meyer, iar eu am tradus No Fire Without Meyer (confundam cu Feuer). In mintea mea Meyer era firma de stins incendii nu de comercializat mezeluri, sau de organizat petreceri. In schimb am inteles singura si nesilita de nimeni ca Zutaten inseamna ingrediente, fiindca le adaugi zur Tat, adica la fapta, ca sa iasa alta fapta.

  In afara de faptul ca eu am scris mai sus un rand si acela cu subiect subinteles generand o confuzie a carei responsabilitate imi apartine — evident, perioada de post al Craciunului din biserica rasariteana echivaleaza, chiar daca nu se tine neaparat post in toate religiile, cu perioada de Advent sau Nativity Feast din bisericile apusene; petrecerea din sezonul sarbatorilor de iarna (holiday party sau pre-Christmas party sau tree lighting party in cultura corporatista, academica, religioasa etc. americana, iar daca petrecerile institutionale sunt destul de uniforme, de la o religie la alta poate destul ce beau, ce mananca, ce canta si ei acolo insa una-doua petreceri pre-Craciun exista peste tot) nu e totuna cu sezonul sarbatorilor de iarna dupa cum Adventfeier nu e totuna cu Advent in cultura germana desi Adventfeier e echivalent cu pre-Christmas party —- e ca si cum as explica acum:

  A. Tapire, ca sa ajungi la libraria medicala Lehmanns iei metroul pana la gara Zoo, o iei la stanga pe sub pod, esti pe Hardenbergstrasse, treci de centrul cultural american, mai mergi putin si vizavi e libraria la nr. 5, vezi ca daca ai ajuns la monumentul victimelor stalinismului adica bustul cu lalele in fata (daca e sezon) ai mers prea departe si trebuie sa te intorci; sau

  B. Tapire, Lehmanns este o Fachbuchhandlung ceea ce este intraductibil in romaneste ca librarie de specialitate fiindca handeln inseamna a manui, Buch inseamna carte, Fach inseamna departament sau bransa, Stalin a fost un dictator sangeros iar gara Zoo este o mare gara din Berlin denumita astfel dupa gradina zoologica din preajma (stii ce este o gradina zoologica, Tapire?) la care Tapirul zice: Himmelherrgott, pe aia o gasesc si singur legat la ochi intr-o noapte fara luna la botul calului aci la Berna.

  sau

  C. Tapire, zicala “sa moara si capra vecinului” e intraductibila in germana, la care Tapirul zice: fii serioasa, ii zice Schadenfreude pana si-n America; iar eu ii raspund; Tapire, Schadenfreude este un substantiv compus format din Schade, care inseamna pacat, si Freude, care inseamna bucurie, in care insa nu apar nici capra, nici moartea, nici vecinul, iar Tapirul vine cu solutia salvatoare: las’ ca-i zicem noi Nachbarziegentod.


 303. Blegoo on December 15th, 2010 05:03

  Să nu mai tăiem.
  Să mai și vizionăm:
  http://www.trilulilu.ro/Blegoo/0df40a38250467
  alș o să critice, desigur… că d-aia e kritik, nu?
  :)


 304. als on December 15th, 2010 07:25

  sper k s-a remarcat agresivitatea lui ‘grrl’ care, de cite ori cineva ii atrage atentia k o ia pe aratura, il/o face ‘in mod evident (!) un exponent al vekiului regim’…
  so many words, so few ideas :)


 305. we on December 15th, 2010 08:29

  @sultana, wow, quite an explanation! impressive.

  in alta ordine, ai cumva vreun blog pe care putem sa il citim/criticam/etc.?

  e cumva la “parolat?:) imi dai si mie acces, pls? promit sa fiu cuminte.


 306. tapirul on December 15th, 2010 11:45

  asa, da’ oare de ce plecasem la librarie?

  anyway, germana nu e asa grea:

  As most of you know, German is pretty easy. The person who knows a bit of Latin and tenses is used to conjugation, and memorizes it without any problems. This is, at least, what most of the teachers claim after the very first lesson. Then all the der, des, den, dem, die, start coming and we hear that everything is logical so… it’s easy.

  At the beginning we buy a beautiful textbook, like those printed in Dortmund, which tells us about customs of Hottentotten tribe. The book says that kangaroos (Beutelratten) are chased and kept in cages (Koffer) made of plait (Lattengitter) to keep an eye on them. The cages are called “plait cages” (Lattengitterkoffer) and because they are designed for kangaroos they are called Beutelrattenlattengitterkoffer.

  Once upon a time, the Hottentots (Hottentotten) tried to catch a killer (Attentater), who was thought to be the killer of a Hottentot mother (Hottentottenmutter) of a not-so-intelligent child who stutters (Stottertrottel). This mother is called in German: HottentottenStottertrottelMutter and her killer is called HottentottenStottertrottelMutterAttentater.

  After a while the tribesmen catch the killer and put him in a kangaroo cage (Beutelrattenlattengitterkoffer), but he escapes. So the searching starts. A man from the tribe runs up to the leader and says:
  – I caught the killer! (Attentatter)
  – Yes? Which one? – the leader asks.
  -BeutelrattenlattengitterkofferAttentatter – replies the knight.
  -What?! The killer who is in a cage for kangaroos made of plait?
  -Yes sir, the HottentottenStottertrottelMutterAttentater (killer of a hottentoten mother of a foolish son).
  -Ahhh yes, of course! You should have said at the beginning that you caught the HottentottenStottertrottelMutterBeutelrattenlattengitterkofferAttentatter!


 307. grrl on December 15th, 2010 11:59

  Sultana Banulescu: @grrl:[… …]Stiu ce inseamna Feier [… …]

  […] “sa moara si capra vecinului”

  Daca stiati asa de amanuntit ce inseamna Feier, si, implicat, Adventfeier, plus deductia ca nu este traductibil in romaneste(printr-un singur cuvant, nici char prin doua, si nici trei nu ajung) atunci de ce ati commentat « Adventfeier “E traductibil pe romaneste.”? Possibly(?), ca sa vi se dea ocazia sa explicati ulterior: sigur ca stiam (ca nu este traductibil), dar am zis numai asa, ca dupa aceea… [insert some of the text in your comment above].

  Imi poermiteti sa soun ceva ad ‘capra vecinului’ and ‘the issue it stands for’?
  As vrea sa va spun ceva, in mod metaforic, si anume: si eu am ‘o capra’, care este foarte ‘schön und gediegen’ ( adica ‘frumoasa’, iar pentru ‘gediegen’ nu gasesc cuvantul romanesc, totusi – via ‘German->English->Romanian – as putea reda the meaning/înţelesul? cu «solidly constructed, high quality, tasteful, sound – ”gediegen’ vine de la ‘gedeihen’ = to flourish, to thrive), rezumand am putea spune ‘o capra frumoasa si bine reusita’.

  Cum spuneam, am (si eu, ca probabil toti de aici din Mahala) o capra(metaforically speaking), frumoasa si bine reusita, a mea este intr-o gradina unde se vorbeste – incidentally – germana, ma ocup de ea cu grija, si ea imi aduce multe satisfactii si bucurii, materiale si intelectuale. Capra mea se intelege foarte bine cu alte capre din gradini adiacente, ale vecinilor pe care ii cunosc, unii sunt colegi, altii prieteni, foarte muti sunt colegi&prieteni, cei mai multi sunt necunoscuti politicosi si corecti, cooperativi, ne-agresivi, si lipsiti de grosolanie (verbala, sau brahiala).

  Unde vreau sa ajung cu aceasta exxpunere este : deoarece am aflat de expresia capra vecinului’, am urmat, de la bun inceput (adica de cand am o capra care e a mea), sfatul lui tata, sa nu arat capra niciodata la nici un roman. Iar conversatia cu dumneavoastra – adica schimbul de comment-uri aici pe blog – m-a intarit, inca o data, sa urmez consecvent aceasta decizie. Sorry!

  Ps : cuvantul ‘Advetfeier’ nu este traductibil in romaneste, unless we disturb the normal text flow, by adding an unnecessary explanation – in this case the better option is to use the original word (this is the way how neologisms were introduced in languages). (Asa am invatat – dar invatatura nu este ceva ‘cimentat’ – sunt intotdeauna ‘open’ sa invat metode mai effective… arunci can sunt convinsa sa sunt mai efective)

  ps1: sorry for mixing languages
  ps2: please be patient with my more than likely imperfect romanian, it is not ma working language. Thank you.
  ps3: sometimes, mistyping happens.


 308. tapirul on December 15th, 2010 12:18

  yap, while women happen all the time :-)

  io nu’nseleg de ce nu amesteci jermana cu valaha, totusi.


 309. grrl on December 15th, 2010 12:18

  @tbfkl

  giscarul nazist lorenz k.

  Domnule, fiind dat ca eu nu am nici o ‘istorie’ neplacuta in geanta, de asemeni nu doresc ca ‘ranchiuni’ din alte istorii sa fie purtate ‘pe spinarea mea’, sau sa imi fie bagate pe furis in geanta…

  De aceea va spun, cat priveste ‘giscarul nazi’ Konrad Loreenz, de care nu stiam dacat din manuale, m-am interesat mai mult despre el – adica am vorbit cu my peers (colegi) ieri, si ei mi-au spus ca intr-adevar, Konrad Lorenz (care, cum am aflat intre timp, este si laureat al Premiul Nobel – traiasca guglea, cum zice blegoo) si ei mi-au spus ca da, din pacate si Konrad Lorenz a facut gestul ‘oportunist’ de a intra in partidul acela nefast – de! a folosit si el tactica cunoscuta ca ‘alianta strategica si de moment’.

  “simpatii strategice & de moment” este o tactica despre care aud ca se mai foloseste chiar actual si de altii, vezi aici un exemplu:
  http://dulce-mahala.tapirul.net/2010/11/08/animal-planet/#comment-11493


 310. tapirul on December 15th, 2010 12:27

  problema cu tradusu’ este incercarea de a traduce mots-au-mots in loc de a traduce sensul.
  schön und gediegen=frumoasa si zdravana?


 311. grrl on December 15th, 2010 12:37

  @Madelin

  care-i rezultatul

  Pierdusem lista cu ‘la care intrebari voiam sa mai raspund’, dar am gasit-o. Si raspund mai degraba la intrebarea altcuiva, dar o fac ca si cum v-as raspunde dv., din cauza ‘avoid direct confrontation’, alea… :)

  Deoarece s-a ivit o oarecare ‘panica’, la un domn – tfblk http://dulce-mahala.tapirul.net/2010/12/09/taiati/#comment-12269
  – care nu crede ca exista statistici “fara referinte concrete” si are un fel de ‘frica’(din ce cauza nu pot sa-mi explic, iar daca pot sa-mi explic, nu vreau sa spun aici, pentru ca ar fi dezavantajos pentru tfbk) – care nu crede, ziceam, ca research-ul la care am ‘dat’ peste mahala era de natura statistica, vreau sa va spun ce anume implica acea statistica. Research-ul nu era al meu, eu am contribuit numai la gasirea (daca sunt, si cate se pot gasi) bloguri care se tin in mai multe limbi, dar nu din acelea cu traducere automata, ci de persoane care sunt bilinguale(sau trilinguale) si tin blogurile in mai multe limbi. Este vorba de statistica pura, adica numarul de blog-uri respective – prin gulglea searchuri cu cuvinte date – iar cei care ‘search’ trebuie sa cunoasca limbile respective la nivel (cat se poate de) nativ. Well, I DO speak some languages la nivel (‘cat se poate de’ nativ) si am oferit ‘help’ la acel research (nu sunt the ‘main researcher’). Despre continutul blogurilor, sau referinte concrete nu este NICI o mentiune, dar o data ce am ‘nimerit’ pe Dulce Mahala, m-a interesat sa arunc o privire sau doua pe strazile ei (dar asta nu mai are nici un fel de conectie cu statistica – este numai interesul meu personal… mahalagist… :)…). Bineinteles ca a fost foarte interesant sa fac cunostinta (din fericire numai virtuala) cu caini care te musca in fund fara nici un motiv, sau cu critici care (supposedly) ‘la Cannes invata’ cum sa-ti traga un pumn in nas, tot fara nici un motiv. Plus, alte daraveli (dar dv. le stiti pe toate, ca sunteti direct in Mahala). Dv, bineinteles, sunteti doamna accea draguta din Mahala, una din cele doua sau trei persoane la care le-as arata capra mea frumoasa… (va aud spunand cu ironie/sarcasm “vaai, ce favoare!”), dar v-as arata-o numai daca nu as sti zicatoarea aceea cu ‘capra cea de pe urma’… err hold on, parca era ‘capra vecinului’, alea… :)


 312. tbfkl on December 15th, 2010 12:48

  grrl, n-am nimic cu dumneavoastra, asa cum n-am nimic cu nimeni. Sint un biet mahalagiu diasporean care a descoperit la un moment al vietii ca nu e bine sa judeci oamenii dupa avatar, comportament pe net, ortografie sau dupa cite limbi vorbesc.

  Apropo de citate si de lorenz k, mai dau o data citatul lui celebru, asta doar asa ca sa arat lumii ca vorbesc si germana pe linga inca alte patru limbi :)

  Schließlich darf ich wohl sagen, daß meine ganze wissenschaftliche Lebensarbeit, in der stammesgeschichtliche, rassenkundliche und sozialpsychologische Fragen im Vordergrund stehen, im Dienste Nationalsozialistischen Denkens steht!

  Acuma sa stam strimb si sa judecam drept: pare declaratia asta doar strategie de moment?


 313. tapirul on December 15th, 2010 12:54

  pai pe ce te bazezi cand zici “nu vrea sa vada ca persoana grosolana etc”? – cum spuneam, exista o istorie care explica asta, de vazut vedem dar, unii dintre noi, au ales sa nu mai faca un mare caz din asta


 314. Madelin on December 15th, 2010 14:01

  Ma feresc ca dracu’ de tamaie de sarcasm. Ironie, hai, mai treaca de la mine.

  Acuma sunteti iritata si in defensiva, stiu cum e, been there, done that.
  Probabil ca de aceea vedeti numa’ dujmani de clasa in jur (de ex. tbkfl v-a sugerat sa fiti mai retinuta ca un sfat de bine; sultana banulescu a dat o explicatie detaliata, cu urme de ironie fina, ca sa ilustreze “o alta parere” (un fel de agree to disagree).

  Si uite cum ma incaltzai io di tat cu sabotii “ghidului turistic pe ulitele Mahalalei” (copirait Blegoo).

  Dar cam gata, la treaba, vorba nordicului :)


 315. grrl on December 15th, 2010 15:33

  @Madelin

  tbkfl v-a sugerat sa fiti mai retinuta ca un sfat de bine

  Tbkfl delivreaza ‘intimidari camuflate ca sfaturi’, deoarece are –obviously – si el ‘o istorie’ pe care incearca sa mi-o bage mie in geanta.

  Am impresia ca Tbkfl este very keen sa inceapa o anumita discutie de orice data cand ceva suna german, chiar cu cineva care vorbeste limba incidentally – dar faptul ca eu vorbesc limba germana NU ARE NICI O LEGATURA cu vre-o ‘istorie’ – de aceea voi ignora orice incercare de a se ‘carmui’ discutia in acea directie (adica sa mi se bage mie pe furis in geanta o issue care nu imi apartine – am impresia ca ma repet :)…)

  Acel “sunteti iritata si in defensiva” nu corespunde realitatii. Cum nu am fost niciodata in ofensiva(nu in ‘Ofensiva de dragul Ofensivei’, in sens asemanator cu ‘Arta pentru Arta’), nu sunt deci ‘acum in defensiva’ – iar daca fac mai putine commenturi este din lipsa de timp [am si eu ceva de facut – profesional, alea…]. Avand foarte mult work in moment, ar fi foarte nechibzuit din partea mea sa ma intind prea mult aici pe blog in discutii in care sa demonstrez la unii ‘exponenti de sistem vechi’ ca nu ma intereseaza ‘istoriile’ lor (pe care altii vor sa le discute pe spinarea mea).

  All in all, am facut si eu un pic de socializare cu o grupa pe care am intalnit-o randomly si din care am sa ies la fel de randomly (cu cat mai repede, cu atat mai… bine time saving).

  Ps1: mistyping happens
  ps2: Romanian is not my working language
  ps3: sabotii dumneavostra sunt foarte chic :)
  ps4: Ana are 2 mere. ;)


 316. Blegoo on December 15th, 2010 19:39

  @alș: da, nene… s-a văzut, s-a remarcat și din tribune… ce mai vrei? Să ne constituim într-o organizație? S-o dăm în vârfu’ peniții din cauză de stil de comentat?
  Alooo… meliția!
  Săriți!
  grrl e agresivă cu alș!!

  Na c-am reclamat…


 317. Madelin on December 16th, 2010 10:14

  pct.1.
  Io continui sa crez altceva despre sensul sfatului dat de tbkfl. Insa sunt un pic curioasa de ce v-a numit troll, dreptu-i.

  pct.2
  Un om poa’ sa fie-n defensiva pur si simplu. Not necessarily as opposed to a fi in ofensiva.

  pct.3
  Toti avem work to do dar ne atrage mahalaua ca un magnet :)

  pct.4
  Ne tot amenintati cu plecatul insa nu e atat de usor, neh? ;-)


 318. als on December 16th, 2010 10:47

  concluzia ar fi k ‘grrl’ este perfecta (mai putin romana ei, care e k curu), dar din pacate e nevoita sa interactioneze cu oameni imperfecti (k noi) care o ‘agreseaza’ & care traiesc intr-o lume la fel de imperfecta…
  pe care ea o ‘pune la punct’ (& virgula), insa, convinsa fiind k are dreptate. mereu, naturlich :)


 319. als on December 16th, 2010 10:48

  acolo unde sint ****, a se citi ‘kuru’


 320. Blegoo on December 16th, 2010 12:25

  Madelin: “…sunt un pic curioasa de ce v-a numit troll…”

  Poate că s-o fi gândit la asta:

  “…Emigrating and once inside the foreign land, harassing the natives….”

  (http://encyclopediadramatica.com/Romania)


 321. Sultana Banulescu on December 17th, 2010 00:42

  we: @sultana, wow, quite an explanation! impressive.in alta ordine, ai cumva vreun blog pe care putem sa il citim/criticam/etc.?e cumva la “parolat?:) imi dai si mie acces, pls? promit sa fiu cuminte.

  Am un blog care e in constructie, il vad numai eu, si desi s-ar putea sa fie prea literar pentru gustul tau am sa ma afisez cu el cu patriotism, nepotism etc. cand inchei odiseea doctoranda. Pana atunci nici o sansa, luni abia am sustinut propunerea de teza, teza in sine sper intr-un an.


 322. Blegoo on December 17th, 2010 01:03

  O gloabă adevărată nu-i ceva cu care să te afișezi.
  Ce se vede… aia e!
  Cine știe… cunoaște!
  Cu Ăl dă Sus… Înainte!
  (un pas înainte, unu’ la sânga, unu’ la dreapta și unu’ înapoi! Ca la periniță, zic)

  Ce-l tot bibilești atâta?
  Îl pui la vânzare?

  E doar un blog…

  Offtopic: bre… nuș’ care-i treaba cu mahalagioaicele… una își parolează bloaga… alta se uită singură la a ei… ce-i nene cu atitudinea asta?!?

  “Vrem să Știm!”


 323. we on December 17th, 2010 01:31

  @sultana, bafta, atunci!
  ziceam, penca am observat inquiries dinspre est spre vest si ma gandeam ca la reciproc ar fi sa fie si dinspre vest spre est. just curios.


 324. Sultana Banulescu on December 17th, 2010 01:47

  Blegoo: O gloabă adevărată nu-i ceva cu care să te afișezi.
  Ce se vede… aia e!
  Cine știe… cunoaște!
  Cu Ăl dă Sus… Înainte!
  (un pas înainte, unu’ la sânga, unu’ la dreapta și unu’ înapoi! Ca la periniță, zic)Ce-l tot bibilești atâta?
  Îl pui la vânzare?E doar un blog…
  Offtopic: bre… nuș’ care-i treaba cu mahalagioaicele… una își parolează bloaga… alta se uită singură la a ei… ce-i nene cu atitudinea asta?!?“Vrem să Știm!”

  Blegoo, vorba lui Vlad: sunt comod din fire. Sau poate: sunt cam lenes. Mi-e lene sa caut acum.

  In rest, orice blog fie el si parolat are avantajul tehnic al functiei de blogroll si odata lista facuta poti sa intri ori pe blogurile altora fara sa dai cautare de fiecare data, plus ca daca e derivat din Blogspot nu si din WordPress poti sa iti setezi blogrollul in asa fel incat se actualizeaza automat la fiecare postare noua din mahala, din vizuina etc. Cine isi monitorizeaza traficul observa la un moment dat ca nu iti contempli doar buricul propriu, il compari si cu altele si, adaug eu, te intrebi periodic in sinea ta daca, in definitiv, functia de comentarii are vreun rost. De asemenea un jurnal electronic spre deosebire de unul manuscris are avantajul ca se poate edita, se pot incarca poze etc., anual sau trimestrial se poate tipari si coperta, iar eu fiind comoda si un antitalent tehnic prefer sa faca asta altcineva; acelei functii ii zice Blog2Print si are rostul ei.

  In rest eu as propune sa nu agitam spiritele in stadiul de proiect. WE mi-a pus o intrebare de 2.5 randuri si i-am raspuns in 3 randuri la 88. Daca am scris in plus ii promit sa fiu mai concisa.


 325. we on December 17th, 2010 02:11

  In rest eu as propune sa nu agitam spiritele in stadiul de proiect. WE mi-a pus o intrebare de 2.5 randuri si i-am raspuns in 3 randuri la 88. Daca am scris in plus ii promit sa fiu mai concisa.

  –:) that’s what i call smart:))

  “contempla buricul propriu”-ROFL!-cam asa e mare parte din blogonie.

  @sb-vezi ca e un typo la recipients list:)


 326. Blegoo on December 17th, 2010 02:11

  Păi… Sultano… (Sultănico)… zise blegu’, scărpinându-se repede și ritmic la urechea stângă cu picioru’ spate/dreapta… ce vrei tu aia este.
  Care este vrerea ta.

  Da’ zic și io: dacă funcția de comentarii n-ar avea rost… noi ce facem aici?
  (lasă ce spune we… nu te lua după el, că ajungi ca mine – bagi posturi musafirice – da’ apropo: dacă tot nu vrei să ieși pă uliță… ce te oprește să POSTUIEȘTI La alții? Io-te… io zic că dacă e să stăm drepți și să judecăm strâmb… e un subiect bun de discuție… în tot ce mi-ai zis tu mai sus. Lenevia virtuală, folosirea globrolului pă post de rîsîsî… contemplarea buricului… chestii d-astea.. zic și io, nu dau cu paru’… e ceva cu care ne confruntăm cu toții, deci, interesant de discutat)

  offtopic: cre’ că-l omor pă tapiru’… iar îmi dă “miau” la antispam.


 327. Sultana Banulescu on December 17th, 2010 02:24

  we:
  –:) that’s what i call smart:))“contempla buricul propriu”-ROFL!-cam asa e mare parte din blogonie.@sb-vezi ca e un typo la recipients list:)

  Nu e nici o greseala de tipar in lista destinatarilor (vorba lui George Sion, “vorbiti, scrieti romaneste, pentru Dumnezeu!” vers care in manualul meu de Citire fusese inlocuit cu “vorbiti, scrieti romaneste si-o cantati mereu”). Lui WE ii promit ca am sa fiu mai concisa pe viitor, fiindca deocamdata WE scrie mai concis ca mine si consuma 0.5 randuri in minus, nu Blegoo.


 328. Blegoo on December 17th, 2010 02:28

  Vezi Sultana… deja ai atins un topic gâdilicios:

  Sultana Banulescu: “…nu iti contempli doar buricul propriu, il compari si cu altele…”

  we a percutat imediat…
  :))
  (ceva scame găsite, șefu’?
  în cursu’ contemplării?)

  :)


 329. we on December 17th, 2010 02:56

  @sb: am zis “la” nu “in”. […]filed in loc de […]field.


 330. Sultana Banulescu on December 17th, 2010 04:30

  we: @sb: am zis “la” nu “in”. […]filed in loc de […]field.

  Ceea ce am contemplat si eu cu jale, insa fiind responsabila cu scrierea nu cu transcrierea ezit sa ma plang la autoritatile in drept: nemultumitului i se ia darul (glumesc). Scuze Vlad, off-topic.


 331. we on December 17th, 2010 04:39

  @sb: unforgettable…vorba cantecului. eu m-am amuzat. anyway, bafta multa si poate imi povestesti candva, sub forma de coment (nu aici) ce si cum ist. stiintei. sunt maimuta, i’m hopeless:)

  @blegu, nu mi-a sarit nimic. just a reminder. apropo de acea dezbatere de la economist, eu tin cu lera. needless to say why, i think.


 332. Sultana Banulescu on December 17th, 2010 06:41

  Blegoo:
  folosirea globrolului pă post de rîsîsî…

  Si RSS ce inseamna? Ma abonez (adica subscriu prin e-mail la x bloguri pe care ori le trec in lista mea ori ma inscriu eu pe lista lor, tot un timp egal consum sau altfel nu ma duce pe mine mintea) si ma anunta pe e-mail de fiecare data cand a postat cineva ceva pe x bloguri in y limbi ca dupa aceea sa trebuiasca sa sterg mesaje in plus fata de cele globale care ma anunta ex. ca vineri se opreste apa intre 4 si 5 PM la departamentul de matematica desi eu sunt la istorie? Intreb, chiar nu stiu. Lista din Blogspot imi convine fiindca dupa investitia de timp initiala se actualizeaza singura, daca nu ma intereseaza fragmentele noi nu apas deloc sau citesc din urma. RSS ce alta e?


 333. grrl on December 19th, 2010 15:35

  @als

  cu oameni [… ] (k noi)

  Folosirea expresiei ‘k noi’ este o incercare de a transporta un conflict de la nivelul individual la nivelul grupei, adica de la eu la noi.

  original text:
  Als: “concluzia ar fi k ‘grrl’ este perfecta (mai putin romana ei, care e k ****), dar din pacate e nevoita sa interactioneze cu oameni imperfecti (k noi) care o ‘agreseaza’ & care traiesc intr-o lume la fel de imperfecta…
  pe care ea o ‘pune la punct’ (& virgula), insa, convinsa fiind k are dreptate. mereu, naturlich :)”

  corected (a more ‘corect’ version) :
  concluzia ar fi k ‘grrl’ este perfecta (mai putin romana ei, care e k curu), dar din pacate e nevoita e interesata sa interactioneze cu oameni de tot felul, chiar si cu unuii imperfecti (k noi mine) care o ‘agreseaza’ & care traiesc intr-o lume la fel de imperfecta… pe care ea o ‘pune la punct’ (& virgula), insa, convinsa fiind k are dreptate. mereu poate invata ceva nou, naturlich :)


 334. als on December 19th, 2010 15:47

  ar putea cinva sa-i explice duduii de mai sus k e f boring, ba kiar k e EXACT genu de piss-aloaga care nu va avea parte NICIODATA de good relationships? thx – eu, cum am mai spus, NU mai interactionez (virtual) cu ea (mai ales k nu scrie corect (engl.: coRRect(ed) nici macar limba engleza :P)
  mistyping, i know… & mis-everything :)))


 335. drcraciun on February 26th, 2011 16:49

  Cateva idei/amintiri despre facut filme cu rezonanta in sufletul meu:

  1. am un amic in Romania pe care il cunosc de cand aveam cam 19 ani care mi-a marturisit ca visul lui din liceu era sa se faca regizor de filme, apoi si-a schimbat visul in acela de a deveni stomatolog, iar in real life a facut Tehnologia Materialelor de Constructii, sau Utilaj Tehnologic de Constructii, nu mai tin minte exact, iar apoi si-a deschis firma de contracter de constructii si chiar recent m-a anuntat ca tocmai a fost in Grecia ca sa reia o afacere cu import de marmura (care il intereseaz intermitent de mai mult timp.)

  2. I.(NZ), care este prietena mea cea mai buna din lume (echivalent cu o sora potentiala mai mica pentru mine) mi-a povestit ca in New York City, in Manhattan, aproape in fiecare zi te impiedici de cate o echipa de filmare, nu e ceva neobisnuit. Este de obicei ingradit perimetrul astfel incat masinile sau pietonii sa nu deranjeze lucrul de filmare.

  3. Regizorul meu preferat din lume din toate timpurile este Eric Rohmer si eu am scris o data 2 fraze despre el pe Imed si am rugat sincer userii de acolo sa comenteze daca ce am scris eu li se parea cat de cat corect sau o dadusem in bara tangential cu aprecierea mea din motive de bias subiectiv, dar nu mi-a raspuns nimeni, si asta m-a durut chiar foarte tare pe atunci, mai mult decat orice alt comentariu sau intamplare de pe Imed despre care sa am ceva amintiri mai neplacute. Uite asa, am sa scriu inca o data aici acele 2 fraze. Regizorul meu preferat este Eric Rohmer pentru ca reuseste, cu geniu, sa trimita starea afectiva a personajelor descrise de el de pe ecran direct catre inima spectatorului. Si este intotdeauna atat de empatic fata de personajele lui incat nu te poti opri sa te indragostesti de ele toate, ceea ce sporeste tumultul interior si conflictele pe care le poti avea in tine insuti despre acest lucru.


Comenteaza

four + 8 =