Dulce Mahala

Aplauze pentru Vanghelie

February 19, 2011 · Publicat in categoria Bucureşti 

Niciodată nu l-am admirat pe Marian Vanghelie, dar nici nu l-am dispreţuit. Nu ştiu prea multe despre el, însă mi s-a părut mereu că dispreţul suveran de care pare să aibă parte în opinia publică e de aceeaşi natură cu cel faţă de manele: un fel de pseudointelectualism superior (“iote la el, e agramat”), combinat cu cea mai adâncă ignoranţă despre sectorul 5 şi ce se întâmplă acolo. (Majoritatea bucureştenilor nici nu ştiu pe unde vin Ferentarii).

Dar azi de dimineaţă, Vanghelie m-a câştigat, cel puţin temporar admiraţia. După cum ştiţi, i-a dus în vizită pe eurodeputaţii social-democraţi prin Ferentariul profund. Gestul ăsta mi s-a părut foarte potrivit. Cred că era nevoie de mult timp de un asemenea contact direct. Din foarte multe motive. Să vorbeşti despre “problema romilor” de la distanţă, fără să ai o întâlnire directă cu Zăbrăuţi, de exemplu, este pur şi simplu golit de sens. Practic, toate discuţiile despre acest subiect au fost, până acum, lipsite de sens.

Aşa că ce a făcut Vanghelie mi se pare important. Chiar dacă ideea nu a fost a lui. Şi ştiu că e ruşine să spui că saluţi ceva făcut de Vanghelie, dar eu îmi asum treaba asta.

Iar pe domniile voastre vă invit la o plimbare în Ferentari, când aveţi voi chef.

Comentarii

83 Responses to “Aplauze pentru Vanghelie”

 1. stefantalpalaru on February 19th, 2011 16:49

  E mai degrabă un freak show. “Hai să vedeţi grozăviile din fundul curţii. Nu scoateţi mâna pe geamul maşinii că rămâneţi fără ceas.”

  La fel a făcut şi Berlusconi ducându-l pe Obama în vizită la Aquila făcută praf de un cutremur. Poze cu zâmbetul pe buze printre ruine şi fantome.


 2. Vlad on February 19th, 2011 16:52

  Cutremurul e una, ţiganii e alta, că ei sunt vii. Şi da, e un soi de freak show, dar dacă asta e?


 3. Pinocchio on February 19th, 2011 23:25

  Am mai spus asta în Mahala pînă acum? Cred că nu, dar m-am gîndit la asta și am tot vorbit cu unii și cu alții. Cînd italienii au început să se scandalizeze de bidonvilurile țiganilor, de cîtă vreme erau țiganii acolo? Și pînă atunci ce au făcut italienii? Și cine își închipuie că soluția e să pui țiganii în avion și să-i trimiți în România? Atunci au scăpat de ei? Am fost odată într-un avion din ăsta, jumătatea din spate era plină de țigani expulzați de italieni. Și toți erau fericiți că se întorc acasă, ceea ce înseamnă și că nu peste multă vreme aveau să se întoarcă înapoi, acolo unde vor ei să fie pe moment — pe moment, pentru că, asta e, nu se gîndesc neapărat pe termen lung. Soluția e alta, nu știu care, dar trebuie să fie una la nivel european. Și poate că e un pas în direcția asta ca Vanghele să ducă europenii să vadă Ferentarii. Poate că e show, poate că e populism, dar poate că șansa asta există.


 4. grrl on February 20th, 2011 01:22

  Invitatia la ‘plimbare în Ferentari’ este foarte interesanta. O intrebare: am nevoie de body-guard, sau pot sa vin si fara? :)


 5. drcraciun on February 20th, 2011 01:28

  In Norvegia parerile jurnalistice in privinta tiganilor romani sunt impartite: pe de o parte nu le convine, mai ales in anumite parti din Oslo si Kristiansand, ca sunt asediati de cersetori si uneori pungasi, pe de alta parte pe coasta de vest, care e mai ferita, se scrie ca nu ar trebui sa discriminam impotriva lor ca “e si ei oameni”, si se descriu povestioare hazlii despre niste familii de tigani care si-au facut case in Romania din bani cersiti prin Bergen. De curand a inceput si o dezbatere in legatura cu folosirea termenului de “sigoyner” (tigani) vs. “romfolk” (roma). Si s-a discutat cu oarecare curiozitate si amuzament despre initiativa lui Sarkozy de asta vara.

  NB: Zona Kristiansand, in sud, e un fel de Bible-belt norvegian (regiune mai religios-conservatoare).

  Re. Vanghelie personal: eu, sincer sa fiu, nu l-am prea bagat in seama prea mult pe cand eram in Bucuresti, Romania, mi se pare ca arata destul de OK dpdv fizic, ma rog, relativ, e un pic cam overweight, deci imi e poate si mai simpatic daca aud despre el pe undeva sau il vad la TV. Dar habar n-am mai multe despre el.


 6. A. on February 20th, 2011 14:08

  @drcraciun #5:

  “nu l-am prea bagat in seama prea mult pe cand eram in Bucuresti, Romania”

  Ei, păi atunci îl veţi băga şi mai puţin în seamă de acum la Oslo, Norvegia, ori la Paris, Franţa. Presupun că Grrl o să ne confirme că nici la Viena, Austria, omul nu e prea vizibil. Şi nici Tapirul din Berna, Elveţia, nu cred că se frământa prea mult de grija lui Vanghelie. Pe de altă parte, pe toţi ne roade o altă întrebare: în ce altă ţară mai e vreun oraş “Bucureşti”?


 7. grrl on February 20th, 2011 14:29

  @A. #6:

  în ce altă ţară mai e vreun oraş “Bucureşti”

  Grrl o să ne confirme că nici la Viena, Austria, omul nu e prea vizibil

  Domnule A., doresc sa va atrag atentia ca, dupa modelul ‘Little China’, ‘Little Italy’, ect. (din New New York), exista in strainatate pe ici pe colo si cate o ‘Little Romania’ (cate unele au chiar un ‘Little Bucuresti’, sau mai degraba un ‘Little Ferentari’ in ele, mai ales acolo unde sunt concentrati tiganii romani, ‘bidonviluri’, cum spunea cineva mai deunazi).

  Vanghele (numele) suna ‘grec’ sau ‘armean’, deci data viitoare cand dau prin bidonvilul din Wiena am sa ma uit daca Vanghelie este pe acolo si va reportez (raportez?). Puteti sa-mi trimiteti o fotografie a lui Vanghele prin fax, ca sa-l pot recunoaste? (Nr meu de fax 1234 5678 910 11).


 8. Madelin on February 20th, 2011 14:32

  Exista un Lopatari prin Patagonia. O fi si vrun Bucuresti prin Moldova.


 9. diligentreader on February 20th, 2011 14:39

  Vi-l trimitem pe Vanghelie sa invete norvegiana la Cluj.Daca se poate cu toata populatia Ferentariului.O sa aiba nevoie de psihoterapie dupa aia.Norvegiana e total nemuzicala, iar ei sunt o natie cu gust pentru muzica. Asa ca ii trimitem la Drcraciun (in Norvegia virtuala)sa se trateze homeopatic, adica le dam zahar cu norvegiana, plus drcraciun!Ii facem omului rost de pacienti, ca sa nu mai stea sa se trateze pe forumuri si bloguri.Si pe Vanghelie il facem martir.Ceilalti vor fi pierderi colaterale, ca in razboaiele drepte americane.


 10. grrl on February 20th, 2011 15:17

  @diligentreader #9

  Norvegiana e total nemuzicala, iar ei sunt o natie cu gust pentru muzica.

  Prin “ei”, presupun ca va referiti la “populatia Ferentariului” (care sunt muzicali, spre deosebire de norvegieni)?

  Nu gasesc ca limba norvegiana este o limba lipsita cu totul de muzicalitate, eu nu o vorbesc (inteleg cate ceva, am invatat din politete sa spun ‘buna ziua’ si ‘ce mai fac’ can am fost in vizita), dar nu mi-a facut impresia ca ar fi ‘nemuzicala’ (depinde de gustul ‘ascultatorului’ desigur)

  Cat priveste ‘gust pentru muzica’, norvegienii il au pe Edvard Grieg, componist din perioada romantica din a carui muzica se revarsa o ‘muzicalitate’ extraordinara.

  [Speaking of Grieg, m-am mirat ca Vlad nu a ‘bolduit’ si “Vineri 02.09, la Festivalul Enescu, unde am vazut ca pe program este Concertul pentru pian de Grieg – impreuna cu Simfonia fantastică de Berlioz ar fi un program plin de ‘muzicalitate’).


 11. drcraciun on February 20th, 2011 16:13

  Tot off topic, si chiar imi pare rau pentru asta, ca tocmai incepusem sa citesc cate ceva despre Vanghelie pe net, ca mi-a starnit Vlad curiozitatea, eu, pe Grieg, desi stiu de el, nu l-am ascultat niciodata, deci nu-mi pot da opinia despre el sau despre alti compozitori clasici norvegieni.

  Insa va asigur pe toti ca limba norvegiana este foarte melodioasa si extrem de placuta la ureche cand o auzi vorbita de un nativ. In zona Bergen se foloseste chiar R-ul graseiat frantuzesc, iar frazele au o tonalitate suitoare de parca s-ar termina toate intr-o intrebare. Ele sunt adesea punctate de anumite “ticuri verbale” mai des folosite, ca de exemplu “ikke sant ?” (“ain’t it so?”), care face aceste fraze si mai delicioase de auzit.

  Eu in momentul de fata sunt cam grabit, deoarece ma grabesc sa ma intalnesc cu cineva care imi vorbeste in engleza cu accent italian din Bari (care si ala ma lesina de placere, pe bune, fara nici o exagerare), si as mai fi vrut sa spun ceva si despre muzicalitatea variata a diferitelor dialecte din Norvegia, dar din pacate nu am timp si nu vreau nici sa scriu aici prea mult off-topic. Cred ca pana la urma o sa scriu pe blog despre asta, dar pana acum n-am indraznit, deoarece nu am considerat ca am destul talent ca sa o fac atat de bine precum merita ea (limba norvegiana, evident).


 12. tapirul on February 20th, 2011 18:06

  crăciune, eşti formidabil cum reuşeşti să ne spui, în trei paragrafe lungi, că de fapt eşti grăbit şi nu ai timp să scrii…


 13. lila on February 20th, 2011 18:41

  drcraciun terogterog ţine-ne la curent cu gagica ta italiancă iar aia cu “vanghelie e ok d.p.d.v. fizic” e prea tare, m-am înecat cu migdale pe-aici :)))))
  mie-mi place f mult avatar-u’ tău, drcraciun. semeni cu tipu’ acela? îmi aduce aminte de călătoria mea la Milano, acum ceva vreme. am fost cu o prietenă şi ni s scurgeau ochii după bărbaţii ăia. italienii sunt exemplare reuşite ale naturii… numai dc t uiţi la fotbaliştii lor îţi dai seama c naţie sunt…


 14. Irina on February 20th, 2011 20:14

  @ tapirul 12: drcraciun e un fel de Cicero…eu il inteleg, dar e intr-adevar formidabil.


 15. drcraciun on February 21st, 2011 04:47

  Hai ca iar mi-a pierit somnul si aici e mai interesant ca e vorba de politica (Vanghelie e subiectul principal).

  #13 lila: cum ai putea macar sa-ti inchipui ca as putea semana (sau macar identifica) cu ingerul din avatar ? Eu mi l-am ales pentru ca in primul rand imi place sa ma uit eu la el deoarece este foarte frumos, si in al doilea rand vreau sa-l “tease” un pic pe Vlad ca lui i-a fost propus initial avatarul ca fiind potrivit pentru el de catre un user de pe Imed, Tasha, insa Vlad, cu bun simt de altfel, a refuzat sa si-l adopte, nici macar temporar, de Valentine’s Day, asa cum il rugasem eu, asa ca l-am preluat eu.

  #14: de unde pana unde Cicero ? Da, intr-un fel poate, deoarece si el avea scrieri interminabile si era laudat ca era bun de gura, tot asa cum ma laud eu peste tot ca sunt bun la oral.

  Insa, in momentul de fata, daca cineva chiar simte nevoia sa ma porecleasca sau sa ma identifice mai corect, eu as prefera sa mi se zica Patrocle (si ca in cainele Lizucai si ca in prietenul lui Ahile.)
  ————————
  Deci back on topic, ca mie imi place politica, de aia si vizitez site-ul lui Blegoo foarte des si v-as fi recunoscator daca mi-ati putea sugera si alti blogeri politici interesanti (poate pe blog, nu aici, ca sa nu enervam pe toata lumea), eu am stat sa citesc mai multe despre Vanghelie ca sa-mi conturez o opinie mai clara asupra lui in afara de faptul ca l-am facut frumos dpdv fizic. De fapt nu cred ca “frumos” e chiar cuvantul potrivit, ca nu prea e el chiar asa in sensul clasic al cuvantului, poate carismatic si simpatic sunt cuvinte mai potrivite, desi si alea la granita, nu chiar exact la tinta.

  Imi e si simpatic nu pentru ca as tine cumva cu PSD, desi parintii mei tind sa tina si eu mereu apreciez opiniile lor politice deoarece consider ca ei stiu mult mai multe despre asta (pe pielea lor direct, din experienta) decat mine. Eu nu am votat nici o data in viata mea. Am simpatii regaliste deoarece traiesc in Norvegia si de Anul Nou mi-a facut placere sa ascult atat discursul Regelui Harald V al Norvegiei, imi place de sotia lui, Sonja, pentru ca o cheama ca pe una din matusile mele preferate, de baiatul lui, printul mostenitor Haakon, si mi-a mai facut placere sa citesc si textul Regelui Mihai adresat romanilor tot de Anul Nou.

  Dintre partidele politice din Romania, in momentul de fata cred ca as inclina catre liberalii lui Crin Antonescu, ca altii chiar ca nu imi starnesc nici un fel de interes.

  Dintre partidele norvegiene nu mi-am ales inca unul favorit deoarece sunt aici doar de 3 luni si e mai greu sa-ti alegi favoriti politici intr-un timp atat de scurt.

  Dpdv principial cred ca sunt centru-usor dreapta, deoarece tind sa fiu conservator (conservativ ?/traditionalist adica) in mai multe chestii.

  Desi am declarat public pe Imed ca nu imi plac asiaticele si mi-e cam frica de africani in general, nu cred ca sunt rasist, ba chiar de loc, astea sunt doar preferinte/prejudecati personale. In momentul de fata chiar urasc asiaticii indieni cu si mai multa inversunare deoarece colegul de apartament al lui D. este originar din Madras si D. mereu aduce vorba despre el chiar de la inceputul oricarei conversatii cu mine. Aaaarrrgh !

  Chiar m-am mirat putin (desi nu ar fi trebuit, ca este orisicat vorba despre populism politic in Romania, prezent la toti indiferent de orientare) ca Vanghelie s-a focusat chiar asa de mult pe tigani in ultima vreme, ca totusi este PSD-ist de stanga, dar inteleg ca poate fi vorba de dorinta de crestere in sondaje/popularitate si poate, mai subtil interesant daca ar fi adevarat, de dorinta de a atrage fonduri europeene pentru Romania.

  Despre tigani in general nu prea am sentimente puternice, deoarec eu nu mi-am incrucisat pasii prea des cu reprezentantii acestei etnii intr-un mod care sa ma afecteze pe mine personal foarte tare. Nu ma deranjeaza cand ii vad cersind in tramvaie, poate doar un pic pe copii aia cu catelusi schiopi in brate ca in cazul lor ma gandesc la exploatarea copiilor si eu sunt, bineinteles, total contra la asa ceva.

  Mi-a placut de Vanghelie si pentru ca a vrut sa-l excluda pe Ponta din partid. Nu imi place Ponta de loc, ba chiar cred ca este un individ periculos si potential daunator Romaniei dpdv politic. Mi-a mai placut cand a zis ca il vasustine pe Oprescu ca primar desi nu este indragostit de el. Devine din ce in ce mai interesant pentru mine ! Hahaha.

  Si nu in ultimul rand, imi este extraordinar de simpatic deoarec face greseli gramaticale, ca si mine adesea, a fost fotbalist, si eu admir sportivii foarte mult (alaturi de salvamontisti si unele ramuri/branse de militari- old joke de pe Imed).

  Un film care imi place despre Vanghelie:

  http://stirileprotv.ro/stiri/politic/vanghelie-am-cautat-pe-gogal-goagal-gagal-google-despre-herodot.html

  Site-ul casei regale din Norvegia:

  http://www.kongehuset.no/?lang=eng


 16. Blegoo on February 21st, 2011 05:42

  Citat:
  “…crăciune, eşti formidabil cum reuşeşti să ne spui, în trei paragrafe lungi, că de fapt eşti grăbit şi nu ai timp să scrii…”
  (tapirul, #12)
  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  @drcraciun: cel mai bun blog politic mioritic este

  http://moshemordechai.wordpress.com/

  Recomand să cauți în sidebar, la “Norul de Cuvinte, tag-ul “nea stere”
  http://moshemordechai.wordpress.com/category/nea-stere/
  Aia e politică serioasă, la nivel mioritic de maximă puritate.


 17. drcraciun on February 21st, 2011 06:18

  # 16: Blegoo, mersi. Cred ca o sa-mi placa mult pe acolo. Vad ca si autorului respectiv (nu stere, autorul blogului) ii place sa scrie texte lungi (mai lungi decat ale mele !)
  Dar nu-mi place doar de asta, desigur.


 18. tapirul on February 21st, 2011 14:30

  craciune, scuzata-mi fie intruziunea, dar nu crezi ca exagerezi un pic cu comentariile tale kilometrice in care ne povestesti ce iti place tie, cu cine tii tu politic, ce asiatici nu-ti plac, etc etc etc? de ce nu elaborezi chestiile astea tare self-center la tine pe blog? da, ai declarat ca esti narcisist, dar din respect pentru altii ai putea sa o faci in alta parte


 19. grrl on February 21st, 2011 14:38

  @Blegoo

  #16

  cel mai bun blog politic mioritic

  Cuţu, cuţu, na aici BlegooGrivei, mǎmǎligǎ mioritica dacǎ vrei…
  Ce, nu vrei mǎmǎaliga noastrǎ? Gizas craist!


 20. grrl on February 21st, 2011 14:55

  @drcraciun
  #15

  Crǎciunicǎ dragǎ, acum… dacǎ tu te-ai indrǎgostit de Vanghelie, ce-o sa zica Anneline dacǎ aflǎ? Sau D.? Ce faci daca ele sunt geloase?

  Spre deosebire de altii (sorry, tapirule! ;)…), mie imi plac naratiunile tale. Pot fi oricat de lungi, dar imparte in capitole/installments mai scurte, ca astazi am pierdut autobuzul din cauza ta – scrii asa de captivant ca nu am putut sa ma opresc din citit.

  Am waiting for the next installment! Here in the Mahala. Nu te lasa! Ai talent. :)


 21. Vlad on February 21st, 2011 15:48

  Pe mine nu mă deranjează că drcrăciun scrie aici, dar e edevărat că o face ca şi când noi nu am exista, sau ca şi cînd am fi un public inert, bun doar ca să-i satisfacă doza de histrionism.


 22. grrl on February 21st, 2011 16:56

  #21

  public inert, bun doar ca să-i satisfacă doza de histrionism

  Vlad, inteleg ca pentru dvs.- care recunoasteti tabloul simptomatic al histrionismului cu rutina profesionala – naratiunile lui Craciunel sunt boring, dar noi de unde sa aflam asa ‘pe viu’ ce este aia ‘histrionism’? Vrem sa mai invatam si noi cate ceva din stiintele psy. :)


 23. tbfkl on February 21st, 2011 17:24
 24. Blegoo on February 21st, 2011 18:16

  @tapirul și Vlad: bre… io vă văz deja ca pe niște oameni încuiați, fixați în propriile șabloane, incapabili de a accepta un nou stil de comentarii.
  Stilul crăciunesc, adică.

  E un stil nou, neobișnuit, nemaiîncercat pân-acuma, inovativ, care în ciuda împotrivirii voastre vehemente, capătă acceptare în golgosfera care este ea. Nu-l amușin ca fiind “narcisistic”; mai degrabă ca pe o boare dă aer proaspăt, când deșchizi fereastra șă iasă mirosu’ dă stătut dân odaie și să intre prafu’ dă pă stradă.

  Ați țipat și v-ați împotrivit și la stilu’ meu de posturi… alea două câte am produs… nu puteți opri progresu’! :)
  (alea trei, vreau să zic – inclusiv ăla la care mi s-a pus botniță și am fost încuiat în magazia dă lemne, iarna, pă frig și ninsoare, fără apă ori mămăligă)

  Vă place, nu vă place… asta e. Lumea merge ‘nainte, comentează narcisistic, altruistic, feministic, gîrlistic, tapiristic și care ce-o mai fi să fie fiecare care cum și ce vrea. Dân această babiloneală, care fierbe, dă-n clocot (dă-te mai în spate blegule, că te stropește) iese la suprafață bule de adevăr primordial!

  Fix ca Vanghelie și vizitele dă lucru în sectorul personal, zic.

  @grrl: Bîlițo… am notat oferta de mămăligă. :)


 25. drcraciun on February 21st, 2011 18:28

  # 23, da, stiam de cazul respectiv, desi eu nu citesc VG, doar Aftenposten si privesc si pe site-ul NRK.

  In presa de scandal si pe forumuri, am remarcat ca norvegienii se simt mai in largul lor sa-si exprime opiniile de baza cam rasiste, Aftenposten si NRK sunt mai politically correct.

  Am mai scris si pe Imed odata, in general sunt antisemiti, mai ales generatia de varsta batrana si mijlocie. Deoarece asta dureaza de ani buni dpdv istoric, si pare un trend national, cred ca o sa filtreze si pe la cei tineri de acum. Dupa cum am mai scris si pe Imed, pana foarte tarziu in istorie, evreii si calugarii iezuiti au avut interdictie constitutionala de a rezida permanent in Norvegia. Daca la iezuiti le-a dat drumul la un moment dat, pana sa ii lase si pe evrei a durat mai mult. In prezent, oricum, nu exista prea multi evrei in Norvegia.

  Eu in orasul meu pana acum nu am vazut decat o cersetoare romanca in centru o data. Era destul de spalata, chiar modesta, neagresiva.

  Re. Vanghelie: din cauza voastra acum citesc mai multe despre el si imi sporeste gradul de simpatie catre el cu tot ce mai citesc. Parca vad ca o sa ma convertesc la PSD din cauza voastra cu Vanghelie asta.


 26. tapirul on February 21st, 2011 18:43

  blegoo-ule, faptul ca un anumit tip de comentariu/tipar de comportament nu imi place (nota bene, nu este deloc nou) nu ma face nici incuiat nici fixat in oaresce, nici nimic (cum nici pe tine neacceptarea unei noi definitii pentru stii-tu-ce nu te face incuiat si alea). pur si simplu nu imi place, la fel cum tie nu iti place natto (ai citit wikipedia, da?). de ce tre’ sa te repezi tu cu evaluarea si pupat totzi?

  stilul lui craciun nu-mi place in context – la el pe blog nu m-ar deranja, as citi cand am chef, as respira aer proaspat cand am chef. chiar m-ar interesa ce a mai scris craciun (fara misto aici) dar repet, nu in contextul asta, de comentarii kilometrice histrionice (vorba lui vlad) impanzite pe toate blogurile. nici macar nu ma refer la comentariile lui craciun en masse, ci doar la unele dintre ele.


 27. omul cu cioco on February 21st, 2011 18:52

  Tot Vanghelie a fost primul primar care a reparat toate scolile .


 28. grrl on February 21st, 2011 18:55

  @Blegoo

  #24

  am notat oferta de mămăligă

  Cu placere, Blegoo, ma bucur ca acceptati oferta mea sincera.

  Spre deosebire de alte mamaligi pe care le recomandati dvs. lui Craciunel, si care sunt pline de cocoloase de fake-mioritism, mǎmǎaliga noastrǎ (a grrlitelor) este autentic mioritica, si se serveste cu o duşcǎ de aghiazmǎ.

  Livrǎm chiar si in Cuba, unde spuneati ca sunteti… ahem… amplasat.


 29. Blegoo on February 21st, 2011 19:06

  @Gîrlița #27: Păi… hai! Trimite, alea…
  Io-s ușor dă găsit, io la iahupunctcom ăla.

  @tapirul: Da’ ce-ai nene cu mine? Nu mai poate nimeni să facă o miștocăreală nevinovată că sări tu cu explicații?
  :)


 30. grrl on February 21st, 2011 19:11

  @Blegoo
  #28

  M-am uitat pe harta la ‘iahupunctcom ăla’, si cred ca mamaliga se raceste pe drum daca o trimit, ca e cam departe acolo unde sunteti, dar o sticluta cu aghiazma as putea sa trimit, ca aia time mult.

  Dar vedeti, sa nu o beti pe toata de-odata, mai pe incetul, ca sa va obisnuiti cu gustul, ca se pare ca n-ati mai baut de mult.


 31. tapirul on February 21st, 2011 20:35

  păi, blegooule, ai doo variante, şi’n amândoo am dreptate :-)
  – ori miştocăreala ta e miştocăreală şi deci replica mea e la fel de miştocăreală – în aceeaşi line carevasăzică
  – ori miştocăreala ta nu e miştocăreală, prin urmare replica mea e de auto-apărare


 32. tbfkl on February 21st, 2011 20:46
 33. tbfkl on February 21st, 2011 20:49
 34. Blegoo on February 21st, 2011 21:01

  @tapirul #30: Bre… da’ ce-i discriminarea asta între oameni și animale? Adică… io nu câștig niciodată?!?
  :)


 35. diligentreader on February 21st, 2011 23:20

  @tbfkl Am o problema. La noi la Bucuresti, nu se face norvegiana la facultate. Trebuie sa fii la facultate la Cluj pentru asta.


 36. drcraciun on February 22nd, 2011 00:05

  # 31 si 32:

  Am zis deja ca stiu de cazul criminalului respectiv, nu inteleg ce are de a face cu topicul de fata, doar daca cumva in text scrie cumva despre asocierea lui cu Vanghelie, nu am fost atent la asta pentru ca nu am avut rabdare sa citesc totul pana la capat, deci daca criminalul respectiv are vreo legatura directa cu Vanghelie, ziceti-mi si mie pe scurt care e treaba.

  Daca e in legatura cu criminalitatea tiganilor si a altor romani aflati in strainatate in general, asta e altceva. Eu sunt de obicei foarte direct si concret in gandire, mai ales cand e vorba de politica, deci precizati care e treaba exact de va focusati pe un anumit caz, care oricum nu e generalizabil, si, bineinteles ca am sa raspund daca gasesc ceva interesant de raspuns la.


 37. tapirul on February 22nd, 2011 11:20

  lasand pe craciun la o parte, eu m-as intoarce la o intrebare mai legata de topic.

  Marean Vanghelie a declarat, în timpul vizitei unei delegaţii de eurodeputaţi din Grupul Social-Democrat din Parlamentul European, la Şcoala 136 din cartierul Ferentari, că solicită axe prioritare pentru finanţarea unor proiecte destinate comunităţii rome cu fonduri europene, care să fie acordate şi gestionate de administraţiile locale, întrucât acestea cunosc cel mai bine problemele cu care aceştia se confruntă.

  Primarul Sectorului 5 al Capitalei a afirmat că banii alocaţi în ultimii 20 de ani pentru rezolvarea problemelor romilor au fost cheltuiţi ineficient, pe seminarii şi mese rotunde.

  “Banii din ultimii 20 de ani s-au cheltuit pe prostii, vrăjeli şi traininguri. Banii trebuie să ajungă la copii. Prin administraţia locală încercăm să identificăm ONG-urile şi societatea civilă sănătoasă”, a declarat Vanghelie.

  Intrebarea mea este, cam care ar fi abordarea mai eficienta, cum se pot folosi banii astia mai eficient? ne trebuiesc “axe prioritare”? …etc.


 38. diligentreader on February 22nd, 2011 12:02

  Exact cum zice Vanghelie, banii trebuie sa ajunga la copii: mancare, haine, scoala, activitati extrascolare -cred ca s-ar putea face niste cercuri de muzica si dans cu ei!dar si la limbi straine sunt buni.


 39. tapirul on February 22nd, 2011 12:20

  si ce ar rezolva asta?


 40. diligentreader on February 22nd, 2011 12:36

  O sansa macar pentru cativa.


 41. tapirul on February 22nd, 2011 12:40

  prea general (vag) si prea cliseistic
  sansa pentru ce?
  in plus, e vorba aici de politici sociale, de efecte la nivel de populatie, nu la nivelul lui ics si igrec.


 42. Irina on February 22nd, 2011 12:54

  Există mai multe axe prioritare, în cadrul mai multor programe operaţionale, pentru aşa ceva – ştiu cum sună, mai pe româneşte, există fonduri europene special pentru primării, ca să poată repara şcolile, încuraja copiii să meargă la şcoală şi pentru a organiza activităţi extraşcolare. Vanghelie cred că ştie foarte bine toate astea, dar aruncă petarde către ONG-uri (nu că n-ar avea dreptate) tocmai pentru a acoperi faptul că nu face ce trebuie.

  Acuma văd că sunt 2 întrebări de fapt – dacă e nevoie de axele astea şi dacă sunt într-adevăr un mod eficient de a cheltui banii (şi dacă nu, care ar fi acela) şi la ce folosesc cele menţionate de diligentreader.

  Eu cred că nu axele prioritare sunt problema ci cei care ar vrea să primească bani aşa pur şi simplu, fără să trebuiască să-i justifice, cum zice Vanghelie. De ce trebuie să i se dea lui pur şi simplu, de ce nu poate să-i ia de la programele operaţionale, gândind un program coerent? Şi eficient, că tot cunoaşte problema.

  Ce s-ar putea rezolva şi cum – aici nu spun nimic pentru că simt că mi-a tăiat Vlad macaroana. Eu n-am fost în Ferentari, aşa că aş vorbi din afara problemei.


 43. grrl on February 22nd, 2011 12:56

  @tapirul

  #38. “banii trebuie sa ajunga la copii: […], scoala, ”

  #40. “O sansa macar pentru cativa.”

  Ei, Tapirule, ce mai intrebati [#40.] “sansa pentru ce? E vorba de sansa sa se cumpere linii mai frumoase si mai moderne, mai flexibile, de plesnit peste degete cu mai putin efort din partea pedagoagelor, don’cha know?


 44. tapirul on February 22nd, 2011 13:36

  intrebarea cu axele prioritare e oarecum secundara, intrebam de fapt daca e nevoie de axe prioritare pentru programe pentru tigani in particular. intrebarea e secundara doar deocamdata (eu o consider importanta si pe asta, in contextul realitatilor ultimilor ani din Europa si America)

  intrebarea principala era cum pot fi investiti acesti bani (indiferent de sursa lor, cine ii obtine, cum i-a obtinut) la nivel de politica sociala (nu la nivel de fetita cu chibrituri salvata de la inghet, “o sansa macar pentru cativa”) in mod eficient. evident ca se poate transforma intr-o maieutica, cum definim “integrarea” (scopul urmarit, nu?), cum evaluam rezultatele, care sunt de fapt rezultatele urmarite, etc

  nota: diligentreader, nu sunt absolut deloc ironic aici, e vorba doar de faptul ca eu privesc din alta optica decat a ta; tu esti (prin natura pregatirii profesionale si a meseriei) mult mai aproape de nivelul individual; programele astea, in schimb, se adreseaza altui nivel, populational, si ar fi bine sa nu amestecam chestiile.

  alta nota: nu folosesc termenul “tigan” in sens peiorativ. discutia “tigan” versus “rrom” e alta discutie la care pot aduce argumente separat; s-a mai idscutat, chiar la vlad pe blog


 45. Irina on February 22nd, 2011 17:36

  Păi răspunsul meu cu “există destui bani în alte părţi” cumva spunea că nu e nevoie de o axă prioritară special pentru ei – cred că nu banii/lipsa lor/prioritizarea pe hârtie ar fi problema, ci ce facem cu ei.

  Evident că nu e cazul să pui carul înaintea boilor şi să faci programe, proiecte şi axe fără să te gândeşti ce vrei de fapt. Bănuiesc că rezultatele sunt legate de “incluziunea sociala” şi ele se pot măsura. Problema, revenim, e la cum faci asta. Noi avem începutul şi sfârşitul, dar nu ştim să le legăm. Vorba aia cu “practica ne omoară”…

  Iar la nivel de politici sociale, ca să fii eficient, cred eu, trebuie să fii constant şi coerent. Ceea ce, evident, la noi nu se întâmplă.

  Dar sunt de acord cu diligentreader – trebuie să pleci de la opţiuni. Ei nu au prea multe şi atunci ce să facă? O să continue ce e şi acum.


 46. diligentreader on February 22nd, 2011 18:21

  Eu, Tapire, m-am saturat de axe prioritare, si am devenit mai realista si mai practica. In Romania, “axele prioritare” sunt pentru umplut buzunarele unora blonzi fara copii.Eu am lucrat si in ong si cu tigani si cu orfani. Si stiu ce extraordinara realizare e sa salvezi UN copil din cei nascuti in aceste medii fara viitor. Parca nu ati fi trait comunismul in Romania, sa stiti ca tot ce e general si impersonal e inuman. Eu am invatat sa o iau incet, unul cate unul, si sa multumesc lui Dumnezeu pentru fiecare castig, chiar mic. Desi un om nu e niciodata un castig mic. Sunt copii care nu pot merge la scoala ca nu au haine sau nu au mancat in ziua aia, dar sunt si copii din familii tiganesti care au grija sa le dea mancare si haine copiilor, dar nu stiu sa-i ajute la lectii, sau sa-i indrume catre implinirea talentelor lor. Singura solutie e sa o iei one at a time.


 47. tapirul on February 22nd, 2011 18:45

  diligentreader, te inteleg perfect, si eu am lucrat cu copii la nivel individual, si cu nevoi si fara, si stiu prea bine ce inseamna sa salvezi UN copil si restul.

  DAR.

  “general si impersonal” nu e legat de comunism si inumanitate, este pur si simplu o alta abordare, la fel de legitima (practic si moral) ca aia individuala. s-a dovedit de nenumarate ori (vezi America Medicaid-ului si Medicare-ului si etc) ca politicile sociale plecate de la (si doar de la) frumoasa idee de “a salva un om, one at a time”, cum zici tu, pot avea consecinte nefaste, pe termen lung, asupra intregii societati. ce simplu ar fi daca “one at a time” s-ar traduce, simplu si direct si aritmetic in “societate mai buna”, dar din pacate NU E ASA. nu o spun eu, o spune realitatea si studiul. cand incerci sa schimbi ceva la nivel de societate trebuie sa fii atent sa gandesti la nivel de societate. asta nu dez-umanifica abordarea, deloc. mai mult, asta nu trebuie neaparat sa inlocuiasca salvarea oamenilor “one at a time” (aici e treaba educatorilor, a medicilor, a functionarilor locali)


 48. diligentreader on February 22nd, 2011 18:45

  In alta ordine de idei,vad ca a disparut Craciun.A crezut ca lumea e mult mai proasta,si ea/el mult mai desteapta/destept.Totusi, era interesanta parerea cuiva care lucreaza in domeniul educatiei, chiar daca nu suporta profesorii. Intr-un fel, are dreptate,sunt multi nechemati in domeniu. Dar si mai multi nechemati ( aproape toti) sunt in domeniul psihologiei in Romania, si, Vlad, foarte serios vorbind, si voi, psihiatrii, ar trebui sa mai vorbiti cu profesionistii din lumea reala, nu cu cartile.


 49. Madelin on February 22nd, 2011 19:06

  Comentarul cu numaru o mie!

  Lasa, Vladule, nu ne mai amagi cu plimbarea aia prin Ferentari, zic.

  PS
  Fac un comentar si pentru comentarul lui A. cu stranuturi in metrou si cantecele tovarasesti, si anume: brrrr!)

  And that’s all, folks!


 50. grrl on February 22nd, 2011 20:32

  @Madelin

  Comentarul cu numaru o mie!

  Noroc, si la mai multe!

  da’ o ţuică nu se serveste cu ocazia asta? :-)


 51. grrl on February 22nd, 2011 21:30

  Da, Tapirul, inteleg punctul dvs de vedere, hai sa-i salvam ‘unul cate unul’/”one at a time” suna a aritmetica simpla care nu rezolva problema, pentru ca problema isi are originea la “nivel populational”, cum ziceti, si la acel nivel trebuie rezolvata (intre noi vorbind, eu nu cred ca e de rezolvat, si anume din cauza anumitor factori pe care nu incerc sa-i expun aici, din mai multe motive).

  Asa cum spuneti, ajutorul individual are si el sens, paralel, dar nu este prioritar daca scopul este sa schimbi ‘problema’ radical. Problema nu este ‘subalimentarea’ – cred – ci ‘asocialitatea’. Si anume ‘comportamentul asocial’ al unei ‘populatii’.

  Populatia respectiva – o grupa care se defineste bine ‘cultural’- are, impreuna cu problema sociala intrinseca, dimensiuni Europene, dar toti in europa incearca sa o bage (problema) la romani pe gât – exclusiv lor. Dvs (care vad ca vorbiti germana, deoarece rezident in a German speaking area) poate stiti de jocul acela de carti ‘Schwarzer Peter’ unde acel jucator pierde care ramane la urma cu cartea ‘Petre ala negru’ in mâna. Asemanator acelui joc, in termeni de ‘problema tiganilor (in europa)’ – jocul s-ar transla cu ‘acel jucator/tara pierde caruia/careia ceilalti jucatori/tari au reusit sa il/o profileze ca fiind acel/acea jucator/tara careia toti tiganii din europa ii apartin. Si anume, de aceea ii apartin pur si simplu pentru ca ei, tiganii, se numesc romanes, dontcha know, si sunt deci români’.

  Iar de aici (romanes = romani)nu e dacat un pas foarte mic pentru concluzia inversa (trasa foarte des de unele natiuni vecine romaniei, you name it, if you wish, I shall not) – ca si romanii nu sunt altceva dacat romanes, adica (romani = romanes)ca tot suna cam asemenator, donchta know?

  Eu cred ca Europa, in afara de bani, ar trebui sa ofere si alte contributii majore la rezolvarea problemei la nivel populational tiganesc. Iar daca tot dau bani, acei bani sa fie adnministrati de economi, sau alti specialisti de dezvoltare (calificati, dar nu romani) nu de tantele pedagoage locale cu castronul ce ciorba in mana stanga si cu linia (cu care plesnesc peste degete) in mana dreapta.
  Sorry (for the last sentence).


 52. drcraciun on February 22nd, 2011 23:45

  Nu am disparut, doar am fost ocupat. Am citit threadul tot. Un singur lucru nu am prea inteles: ce e aia “In Romania, “axele prioritare” sunt pentru umplut buzunarele unora blonzi fara copii.” ? (#46)

  Despre tigani in general, cum am mai zis mai sus, eu personal nu am sentimente puternice de nici un fel, nu ma intereseaza subiectul prea tare, dar il admir pe Vanghelie ca stie sa folosesca ocazia ca sa stoarca bani europeeni. Alte idei noi sau interesante despre topic nu am.


 53. Blegoo on February 23rd, 2011 00:39

  M-ați tâmpit, nene… cu țiganiada asta… că ce să facem, că cum să dregem.
  V-a lovit grija dă soarta lor… ce să zic – mai bine v-ați vedea fiecare de soarta voastră.
  Țiganii (care este ei) se descurcă binișor dă sute dă ani.
  Facere de bine, zic.
  (hai că m-am inervat)


 54. tapirul on February 23rd, 2011 09:08

  blegule, ete fîs. hai mai bine să-l discutăm pe zoso, nu?


 55. Vlad on February 23rd, 2011 10:34

  Ideea că vreun occidental ar putea confunda Romanian cu Romani mi se pare ridiculă. Asta pentru că presupune că occidentalul ar fi în stare de o oareşcare capacitate disciminativă între estici. Pentru occidental, Romanian=Albanian=Turk=Ukrainian=Hungarian=whatever. Şeful departamentului de psihiatrie unde am lucrat, un om cult conform standardelor, m-a întrebat ce mai face scriitorul român Milan Kundera. Altă colegă, tot o doftoriţă cultă, m-a întrebat dacă româna e o limbă slavă sau latină. Am fost chemat de nenumărate ori să văd pacienţi albanezi sau turci, în ideea că aş pricepe limbile lor, şi încercarea mea de a explica că nu poci se lovea de o perplexitate dezarmantă. Nu, nu perplexitate, ci totală nepăsare. Pe Occidentalul mediu îl doare fix în fund că România nu e Turcia, şi e normal să fie aşa. Deci motfturile noastre cum că Rroma ne strică numele sunt penibile. Care nume?


 56. tapirul on February 23rd, 2011 10:42

  daca e asa, atunci de ce nu “tigan”? dece mofturi cu “rroma”?


 57. tapirul on February 23rd, 2011 11:26

  in plus, daca dai exemple personale, accepta si celelalte exemple personale in care romani au fost categorisiti drept tigani de catre occidentali.
  in Elvetia, stii povestea cu afisele cu harta mancata de ciori cand a fost vorba sa accepte Bulgaria si Romania in zona de libera circulatie, iar asta nu e “seful meu, vecinul meu”, e un partid politic care poate lua decizii legislative.


 58. Vlad on February 23rd, 2011 12:10

  Numai românii îi categorisesc pe țigani drept “ciori”, tapire. Dar să zicem că așa ar fi cu afișele (că ar fi vorba despre țigani): crezi că are vreo legătură cu CONFUZIA DE NUME??? Nu cumva cu faptul că majoritatea țiganilor sunt cetățeni ale unor state est-europene, și din ei majoritatea sunt români? Ce înseamnă țigan? Se face vreun test genetic de țigănie? Nu cetățenia e aia care contează?

  De ce să le zicem Roma? How about, fiindcă așa vor ei? Sunt atâtea precedente: laponi/sami, eskimo/inuiți etc. Făcând abstracție de toate teoriile etimologice, vrei să spui că “țigan” nu are conotație peiorativă în limba noastră?


 59. tapirul on February 23rd, 2011 12:31

  pai ei nu prea vor asta, cica, e greu de stabilit.

  de fapt cine sunt “ei”, chiar, daca numai cetatenia conteaza, de ce nu se intituleaza “romani”? de ce axe prioritare, de ce denumire speciala, de ce? pai ori sunt un grup aparte (chiar daca nu ai “test genetic” care de fapt exista, s-a localizat si zona de provenienta cu teste genetice) si ii tratam in discutii, denumiri, caracterizari ca pe un grup aparte, ori nu sunt si am incheiat TOATE discutiile, nu exista rroma, nu exista tigani, exista doar romani.

  aia care au facut hartile in elvetia (si aiurea) nu erau romani, erau localnici si da, CRED ca are de a face SI cu confuzia de nume, mai ales la cetateanul de rand care, vorba ta, nu stie ce si cum dar citeste in presa ca “un grup de rroma au facut si dres” si apoi ca “romanii vor viza si alea” si se uita pe hharta si vad o tara Romania

  ce inseamna tigan – pai inseamna un grup rasial/etnic/cultural care se deosebeste de caucazieni, negri, mongoli, etc. si genetic, si fizionomic, si cultural (incluzand tipare de comportament si alte stereotipii). putem discuta stereotipiile si caracteristicile de grup aici sau separat, dar ele exista, indiferent cat de mult am vrea sa inchidem noi ochii sau sa le aruncam pe seama defavorizarii sociale sau a altor teorii similare.

  “tigan” are conotatie peiorativa in limba romana, la fel cum “roma” si (prin extensie) “roman” a ajuns sa aiba conotatie peiorativa in alte limbi. schimband o denumire cu alta nu rezolva DELOC aceste conotatii negative, le baga doar, o vreme, sub pres.

  politica sociala care are cat de cat sanse sa rezolve ceva ar trebui sa se bazeze pe un realism neafectat de considerentele emotionale ale political corectness-ului prost inteles si prost aplicat. femeile se deosebesc de barbati in aia aia si aia, tiganii de ne-tigani in aia si aia, etc – de aici trebuie pornit, de la intelegerea nepartizana a acestor diferente.

  Nu cumva cu faptul că majoritatea țiganilor sunt cetățeni ale unor state est-europene, și din ei majoritatea sunt români?

  in afise era vorba de romani en-masse (ca era vorba de aderarea romaniei), nu de tigani per se – dar se punea semnul de egalitate (romani=tigani). si are legatura nu numai cu faptul ca majoritatea tiganilor sunt cetateni romani, ci cu faptul ca majoritatea infractiunilor comise de cetatenii romani sunt comise de catre tigani


 60. drcraciun on February 23rd, 2011 13:03

  Vlad (# 55), la mine pe sectie eu sunt considerat “specialistul” in multiculturalism ! Pe toti bolnavii straini mi-i dau mie ! Azi am aflat ca o sa-mi dea o chinezoaica. Eu, la raportul de garda, i-am prevenit ca pe chinezeste nu stiu decat sa spun “Te iubesc” si “Multumesc”, sa nu se astepte la mai multe minuni de la mine !

  Teodora, rezidenta grecoaica, mi-a zis ca asta cu “Te iubesc” trebuie sa o invat precis si pe ea. Eu i-am zis ca “desigur oricand”, dar ma uitam cu coada ochiului sa vad daca nu cumva ma auzise Mads (asistentul medical sef care e indragostit de Teodora) facand astfel de promisiuni, ca nu vreau sa-mi stric relatia mea buna cu el pe care tocmai am inceput sa mi-o cladesc.


 61. Vlad on February 23rd, 2011 15:25

  ““tigan” are conotatie peiorativa in limba romana, la fel cum “roma” si (prin extensie) “roman” a ajuns sa aiba conotatie peiorativa in alte limbi. schimband o denumire cu alta nu rezolva DELOC aceste conotatii negative, le baga doar, o vreme, sub pres. ”
  Păi e valabil pentru toți termenii care capătă conotații negative. Ar trebui să nu-i mai schimbăm? Nu avem ce face, nu putem aștepta să-și inverseze încărcătura afectivă/simbolică, așa ceva, din câte știu eu, nu s-a întâmplat.
  Ideea e, nu că am rezolva ceva zicându-le rromi, ci că dacă le-am zice țigani, am bruia mesjaul cu o conotație negativă.

  Faptul că ei sunt un grup aparte (fenotipic, cultural, etc) nu-i exclude din grupurile aparte de cetățeni ai unei țări, sau din grupul mai mare al oamenilor. De la Revoluția Franceză încoace, idealul civilizației occidentale a fost o libertate mai presus de constrângerile sociale. Nu ne mai putem întoarce la o gândire de genul “ei sunt țigani, noi altceva”, paradigma asta a trecut. Cultura occidentală ideală tratează cu indivizi, nu cu nații. Există drepturi și obligații ale indivizilor, nu ale națiilor. Aa, da, sigur, mai există și ale națiilor, dar ele tind să fie eliminate, nu sunt considerate avantaje, lururi bune.

  Problema se pune dacă această paradigmă, ca să tot abuzăm de Kuhn peste tot, mai face față. Eu zic că face, trebuie să facă, pentru că altceva mai bun nu avem, tapire. Nu ne putem întoarce la formularea unei “probleme țigănești”. Ar fi un regres enorm și cred că nu e nici posibil dpdv practic, nu numai moral.


 62. tapirul on February 23rd, 2011 15:42

  Nu ne mai putem întoarce la o gândire de genul “ei sunt țigani, noi altceva”,

  Nu ne putem întoarce la formularea unei “probleme țigănești”.,

  dar nici nu putem ignora faptul ca diferente exista, ca unele probleme sunt specifice, etc. este total contraproductiv, cum istoria ne-a aratat-o deja de la revolutia lui civil rights incoace. a fost un pas inainte, dar nu suficient, s-a trecut in partea ailalta, a fost aruncarea copilului cu tot cu apa de scaldat.

  da, evident, promovam egalitate in drepturi, dar asta nu face sa dispara, brusc, diferentele reale care exista.

  eu cred ca exista si o cale de mijloc, una in care individul si drepturile lui au suprematie, dar in care luam in considerare si diferentele; si mai cred ca intotdeauna calea de mijloc e preferabila extremelor. a trata diferit un grup pe baza caracteristicilor specifice nu inseamna, neaparat, discriminare sau tratament “prost” (doar daca folosim un argument de genul “slippery slope”). corolar, faptul ca sustin luarea in considerare a diferentelor specifice dintre grupuri nu ma face, automat, un adversar al ideii de drepturi universale.

  schimbarea unui nume cu altul datorita incarcaturii negative este si el un fenomen recent, (mai ales) de dupa revolutia drepturilor omului

  nu mi-ai raspuns la intrebare, totusi, de ce sa ii denumim “rroma” daca sunt cetateni romani?; daca imi raspunzi la intrebare, pe de alta parte, te rog nu mai arguumenta cu “ce e aia tigan? nu exista, genetic si etc”, ca te contrazici singur.


 63. grrl on February 23rd, 2011 15:48

  @Vlad

  #58

  vrei să spui că “ţigan” nu are conotaţie peiorativă în limba noastră?

  “Ţigan” nu este un termen pejorativ, uite chiar avem o opereta frumoasa numita Voievodul Ţiganilor’, Der Zigeunerbaron, sau A cigánybáró(intr-o limba mult mai intima tiganilor), si aici intreb de ce nu se schimba numele operetei in ‘Voievodul Rromilor’ daca numele de “tigan” nu mai este ‘salonfähig’ (socially acceptable)?

  ‘Tigan’ este un nume de onoare, al unei nationalitati ca oricare alta, si ma intreb de ce nu le place la tigani sa-l poarte in continuare? Cine a inventat “Rromani” – puteti sa explicati dvs. etymologia cuvantului?


 64. Irina on February 23rd, 2011 15:54

  @Vlad 61 “Există drepturi și obligații ale indivizilor, nu ale națiilor. Aa, da, sigur, mai există și ale națiilor, dar ele tind să fie eliminate, nu sunt considerate avantaje, lururi bune.”

  Păi “Uniunea Europeană” nu merge tocmai în direcţia opusă?


 65. grrl on February 23rd, 2011 16:04

  @Vlad

  motfturile noastre cum că Rroma ne strică numele sunt penibile. Care nume?

  Nu este vorba de ‘nume’, este vorba de acea ‘expectation’ (attitude)

  Si anume, ‘expectation’ (attitude) inteles ca atitudinea altora care se asteapta (se prepara) sa auda/vada/simta(pe propria piele) de la cineva cand se stie ca acel ‘cineva’ este de o anumita ethnie. (sigur ca atitudinea o puteti numi ‘prejudecata/preconceptie’, dar, uite, asa e viata, ne comportam conform unor ‘modele’, asa suntem noi toti fiintele sociale/socializate)

  Conform acelei ‘expectation’ (attitude, a celor care te intanlesc, socializeaza cu tine), daca esti eschimos toata lumea asteapta sa te dai cu sania si ca iti placa grasimea de foca, daca esti evreu, toata lumea asteapta sa primesti premiul Nobel, daca esti rus bei vodka, iar daca esti român… toata lumea isi pune trei lacate la bicicleta, si aseapta sa vii cu trei sugaci mici infasurati in zdrente plus doi handicapati fara cel putin un picior (sau cu el asa infasurat incat sa crezi ca este rupt), si sa cersesti pe corso unde toata lumea vrea sa se distreze fain nu sa fie confruntati cu… românii.

  La urma urmei, rromani si romani tot aia e, cetateni ai romaniei, ca mine si ca dumneata? Sigur, probabil dumneata (ca si mine) nu te simti cu musca pe caciula, dar vesticii mereu iti vad o musca virtuala pe caciula daca vii aici? Ca eh, ce vrei sa astepti de la un rroman, rroman, rro… ro… saú cum naiba ii mai zice (caa cine are timp de filozofie). The ‘expectation’ (attitde) you know.

  I guess, de accea se uitau aia la dvs. acolo in clinica in Franta ca si cum ‘miroseati urat’, chiar daca va spalati exagerat, dupa cum am citit intr-un blogpost al dvs. scris mai demult – aici in mahala – despre experienta ca medic in Franta.


 66. tapirul on February 23rd, 2011 16:32

  grrl, pentru etimologia cuvantului rrom: batrana wikipedia
  http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people


 67. diligentreader on February 23rd, 2011 17:02

  Sunt atat de multe aici, incat nu poti niciodata generaliza. Categoric, tigan, e peiorativ in romana: parca ai fi un tigan,vorbesti/te porti/arati ca un tigan,tiganule! nu e de bine.Legatura intre romani si tigani a fost facuta de ungurii din America de mult. Acum 100 de ani, cand eram eu intr-un liceu bilingv englez, colegii americani veniti in vizita stiau deja ca noi suntem un popor de tigani( gypsies).Tot acum 100 de ani, ca interpret la un congres international de istorie, din materialele unguresti, bulgaresti si americane-de-inspiratie-ungureasca, am auzit acelasi lucru,romani=rromi=tigani=nomazi=nicio pretentie teritoriala,please, ca voi doar in corturi. E poveste veche, dar comunistii au tinut macar asta in frau, si tiganii nu s-au numit romi, ca sa creeze confuzia cu romanii.Iar respectiva confuzie e voita la nivel international si suntem prea infirmi ca popor ca sa luptam cu ea. Raman la ideea ca in Romania de azi doar solutiile individuale mai sunt posibile. Ca dovada, noi, astia de pe aici, nu ne vom intalni niciodata sa punem de o schimbare majora. Asa ca vorbim vorbe.


 68. drcraciun on February 23rd, 2011 18:26

  # 65 Re. “daca esti evreu, toata lumea asteapta sa primesti premiul Nobel”

  Un site misto: http://www.jinfo.org/Nobel_Prizes.html

  Asta ma face sa ma simt increzator si optimist. (Eu citesc mult despre judaism zilele astea de cand I.(NZ) mi-a zis ca vrea sa se converteasca.)

  Insa observati va rog ca la Pace, norvegienii sunt mai zgarciti fata de persoanele de origine evreiasca. V-am zis eu ca sunt cam anti-semiti.


 69. grrl on February 23rd, 2011 18:33

  @diligentreader
  67.

  Categoric, tigan, e peiorativ in romana: parca ai fi un tigan,vorbesti/te porti/arati ca un tigan,tiganule! nu e de bine.

  Faptul ca anumite expresii in limba romana au un sens pejorativ nu inseamna ca romanii sunt rǎi si creeaza expresii pejorative special ca sa-i supere pe altii, respectiv pe tigani, cumva pentru ca romanii ar fi rasisti, si asa si pe dincolo, care ‘nu e de bine’.

  Ia studiati dvs. mai bine paragrafele urmatoare, si vedeti care alternativa pare mai logica:

  1) ROMANII sunt RAI si RASISTI, si au creat constructii lingvistice CU INTENTIA sa ii spurce verbal pe tigani -> deci romanii sunt rai, hai ssa le tragem o bataie!

  2) Tiganii s-au purtat probabil pe o perioada destul de lunga(in orice caz nu incidental, ca expresiile nu intra asa repede in lexic, intrebati pe ‘bosorogii’ care scriu DEXul :-) in asa fel incat PURTAREA TIGANILOR A CAUZAT folorirea/introducerea in vocabular a unor EXPRESII ‘descriptive a unor anumite comportari’ -> deci tiganii stau la inceputul ‘lantului cauzal’ care a dus la formarea de expresii pejorative, hai sa le dam ceva un bacsis si o gaina de fript ca ne-au imbogatit vocabularul!

  Toare limbile (pe care le stiu – si stiu cateva) contin expresii pejorative [nu dau exemple ca sa nu-i supar pe altii, de alte ethnii].

  Raspundeti-mi, va rog, daca sunteti de acord cu 1) sau cu 2) [ca sa stiu daca il bat pe… Blegoo, sau daca dau bacsis si o gaina fripta lui… na, este careva aici de nobila ethnie rrrrrrrrrroamǎ?

  In alta ordine de idei, asta nu e singura situatie in care se confunda ‘efectul’ cu ‘cauza’ in asa zisa ‘problema a tiganilor in romania’.


 70. drcraciun on February 23rd, 2011 18:38

  1. nu numai romanii sunt rai si rasisti
  2. nu stiu ce sa zic, n-am prea inteles argumentul; eu stiu doar ca odata tiganii erau sclavi in Romania si le-am si povestit despre asta la profesoarele poloneze la lectia de norvegiana si s-au mirat


 71. grrl on February 23rd, 2011 18:46

  @drcraciun #70

  la 1) e vorba exact daca “romanii sunt rai si rasisti PENTRU CA au creat expresii pejorative care descriu comportamentul tiganilor”

  “PENTRU CA” este esential in argumantatia de mai sus. Este vorba de logica. LOgica aplicata la o problema concreta.


 72. tapirul on February 23rd, 2011 19:13

  spre ororarea lui Vlad, eu sunt de acord cu punctul 2, grrl. stereotipurile si peiorativele nu apar din senin – de ce nu sunt discriminati aia cu ochi verzi sau aia cu frezura pe stanga? se leaga de ce spuneam mai devreme, caracteristicile de grup, care pot fi explicate numai partial printeoria defavorizarii sociale (in timpul comunismului tiganii nu erau defavorizati social, erau adusi cu arcanul la scoala, de lucru ar fi gasit ca oricare biet roman, cand intreprinderile erau obligate sa angajeze repartizatii de la licee, nu mai zic de CAP-uri, etc, etc, etc.)

  grrl, punctul 1 l-as enunta cam asa: “romanii sunt rai si rasisti si pentru ca sunt rai si rasisti (si numai de aia) au creeat, neprovocati, expresii peiorative etc”


 73. drcraciun on February 23rd, 2011 19:20

  # 71, scuze, eram cam distrat (vezi Nume)


 74. Blegoo on February 23rd, 2011 19:21

  Gîrrlițo… (#69) … ce să mai zic…
  +100?
  Ai zis-o în câteva paragrafe… cam ce aș fi realizat eu în ‘oișpe posturi.
  @tapirul: vezi băh, că fimeile e mai istețe?
  Madelin… mai dă-i peste ceafă, ocazional, că filozofia dăunează la masculi, zic.


 75. tapirul on February 23rd, 2011 21:09

  păi ce blege, am zis io altfel? şi tu ‘ceai că ce discutăm despre ţigani… iote că filozofia nu dăunează


 76. Vlad on February 23rd, 2011 21:16

  Ete na. Nici 1., nici 2. nu sunt corecte. Nu tocmai corecte. “Nebun” e un termen intens peiorativ, dar asta nu înseamnă că oamenii cu tulburări psihice ar fi făcut ceva să merite agresivitatea inclusă în etichetă. (Ca idee, violenţa în rândul populaţiei psihiatrice e mai mică decât în populaţia generală). Principiala “vină” e alteritatea, diferenţa. Simplul fapt de a fi în afara grupului îţi atrage antipatia grupului, e aşa de când lumea.


 77. tapirul on February 23rd, 2011 21:36

  da, vladule, dar depinde şi de la caz la caz. nebunul nu a făcut nimic (dar e cam spăimos, nu? – ceva a făcut, deci, chiar dacă nu voit, fizic sau direct), dar ţiganul da. teoria cu alteritatea e baza de pornire, nu explicaţia supremă şi unică

  ţiganii, tocmai, că au făcut şi fac (îm medie, repet, în medie, să nu cădem în ecological fallacy) mai mult decât ne-ţiganii. există şi (posibile) explicaţii că de ce ţiganii sunt aşa (în medie, repet, in medie…), explicaţii istorice mai ales, în principal faptul că ţiganii sunt (încă) o cultură nomadă, cu mentalitatea aferentă (respect mai mic pentru proprietate, oleacă mai multă mentalitate de prădător, etc)

  îmi imaginez pe vlad ducându-se la Ştefan cel Mare şi spunându-i că dom’ne, tătarii, nu’s ei răi şi prădători, e alteritate, e frica de “altul”, alea.


 78. grrl on February 23rd, 2011 22:15

  @Vlad 76.

  Nici 1., nici 2. nu sunt corecte. Nu tocmai corecte.

  Cu Nu sunt corecte. Nu tocmai corecte.’ [Nu tocmai, de fapt, inseamna ca sunt totusi ‘putin’ corecte?] la care ‘corectitudine’ va referiti ??

  Cele doua paragrafe sunt doua explicatii alternative privind ‘pejorativ’-itatea termenului ‘tigan’ pe care dvs. ati invocat-o, respectiv la are diligentreader a dat ‘ilustratii’ lingvistice concrete.

  De fapt, nu eu, ci dvs. ati afirmat ca termenul tigan se foloseste pejorativ. Eu am incercat sa gasesc explicatia logica, in care am introdus ‘factorul’ ‘romanii sunt de vina’ [de vina ca o anumita etnie este socially unacceptable, sau ‘nicht salonfähig’ , si generereaza expresii pejorative intr-o limba, anume aia romana], ergo hai sa casunam pe romani si sa-i batem ca sunt rasisti etc.

  On a side note, aici nu vorbim de populatia ‘malade’ (clientii la psyhiatrie) ci de problemele oamenilor de rand.

  Sigur, dpdv lexical, anumite expresii pejorative – nebun, de exemplu – s-au ‘generat’ prin comportamentul ‘out of common’ ale unor persoane bolnave, asta nu inseamna ca cei care folosesc expresiile sunt ‘agresivi’ fata de nebuni, ci folosesc numai un termen descriptiv. Adica “te porti ca un nebun” este folosit fara nici o nota (intrinsec) agresiva. Termenul este folost ilustrativ, cel care il foloseste nu trebuie neaparat considerat ca ‘agresiv fata de nebuni’.

  In (nenumaratele) societati in care se foloseste texpresia ‘ce esti nebun?’ este foarte posibil ca oamenii sa acorde o grija foarte mare persoaneleor cu maladie psychica, in vest sunt chiar clinici, si camine, si tot felul de ‘organizatii’ care se ocupa de persoanele ‘nebune’. Vreau sa spun ca folosrea termenului nebun, nu inseamna ca lumea este agresiva fata de nabuni.

  Muatis mutandis, explicatia pentru expresia ‘nebun’ este valabila si pentru expresiile (care au fost categorisite ca pejorative) privind tiganii. Adica : DACA ii numim tigani, nu inseamna ca suntem agresivi fata de ei.

  Privind: a fi “in afara grupului” – asta este o situatie generala, exista grupuri de diferite marimi, cu diferite caracteristici. O grupa este MEREU in afara altei grupe, in cazul pe care in debatem este CUM reuseste o grupa sa se socializeze, adica sa traiasca ‘in termeni civili’ (nu civilizati, pentru ca fiecare grupa are ‘civilizatia’/’religia’/’cultura’ ei) cu alta grupa, cu care este nevoita sa imparta un teritoriu.

  [tema ‘ a imparti cu alte grupe un teritoriu este o tema separata]

  Inca o data: intrebarea mea era:
  la care ‘correctitudine’ exact va referiti?? (in “Nici 1., nici 2. nu sunt corecte.”)


 79. drcraciun on February 23rd, 2011 23:43

  Re. # 76: despre violenta la nebuni: intr-adevar paranteza ta a fost o prejudecata larg sustinuta multi ani la rand, insa este posibil (inca se mai dezbate/cerceteaza) dezmintita de unele cercetari mai recente provenite mai ales din randul forensic psychiatry.

  Pentru lingvistii potential interesati: in norvegiana, termenul popular nebun= gal


 80. Madelin on February 24th, 2011 09:18

  @74

  Blegoo, nu crez ca ie cazul sa o dam pe deastea.


 81. Blegoo on February 26th, 2011 16:59

  @Madelin #80: Păi, nu trebe să iei în serios… era ceva gen metafluoric, alea.
  Un fel de “câinii trece, caravana latră”.


 82. grrl on February 26th, 2011 17:10

  @Blegoo [#74.]

  Gîrrlițo… (#69) … ce să mai zic… +100?

  Blegoo, mersi pentru evaluarea foarte gereroasa…

  fimeile e mai isteţe?

  ….dar sa stiti ca isteţimea nu vine de acolo de unde credeţi dvs., ea vine din cap. :)


 83. drcraciun on February 28th, 2011 06:50

  Un danez despre tiganii din Ungaria:

  http://translate.google.ro/translate?js=n&prev=_t&hl=ro&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=no&tl=en&u=http%3A%2F%2Fsprogmuseet.dk%2Fenkeltsprog%2Froma-%25e2%2580%2593-europas-statsl%25c3%25b8se-folk%2F

  In josul paginii exista si un link catre alt articol poate interesant pentru unii “este Romania o tara balcanica ?”.


Comenteaza

− two = 6