∞ Martie

Pe vremuri, credeam că femeile sunt ca fizica cuantică, imposibil de intuit. (Niciodată, niciodată să nu aveți încredere în cei care fac figuri de stil utilizând “fizica cuantică” sau “principiul lui Heisenberg”.) Sau ca un anotimp, pe care nu poți să îl apuci, nici să-l delimitezi, nici să-l controlezi, dar în care trăiești zi de zi. Sau ca niște fiare mitologice bune de pus în bestiare medievale. Credeam că noi, bărbații (nu că eu aș fi fost unul pe atunci), ne naștem și murim singuri, singuri împotriva lumii, dar că femeile se nasc extrem de bătrâne, nu suferă niciodată de singurătate și, când mor, se întorc în creuzetul în care au fost fabricate doar pentru a se reîntoarce cu alt chip, asemănător. Că femeile au acces la un izvor străvechi de înțelepciune, unul anterior rațiunii (aveam la un moment dat o prietenă despre care mi se părea că spune mereu adevăruri surprinzătoare fără ca măcar să-și dea seama). Că sunt capabile de o rară cruzime, fără să fie pedepsite de societate. Că există adevăr în teoria care susține că femeile au fost contra-atacul zeilor, înspăimântați că oamenii (bărbații) i-ar putea detrona. Etc. Eram căzut în admirația femeilor, fiind totuși, cum bine a dedus la un moment dat Madelin, un misogin.

Credeam că între bărbați și femei e un abis. Nu unul de netrecut, dar nici unul pe care să-l treci prin mijloace convenționale. Devoram lecturi despre teoriile astea, cum e Banchetul lui Kierkegaard, studiam și inventam metode de a mă face ușor, de a pluti peste prăpastie și a ajunge la obiectul iubirii mele de tânăr visător.
Și chiar treceam prăpastia, însă niciodată așa cum plănuisem, ci fără să știu cum și, adesea, fără să fi știut că o trecusem.

Credeam că viitorul bărbatului este femeia (principiu enunțat de un poet homosexual).

Timpul a trecut, și primele fire de păr alb au început să-mi sclipească pe la tâmple. Când mă gândesc la anii tinereții, îmi dau seama cât de prost am fost. Lucru care mă îngrijorează, pentru că deschide posibilitatea distinctă ca, la sfârșitul vieții, să descopăr că am fost toată viața prost. Un prost însă norocos.
Între timp am descoperit și eu America, și anume că femeile sunt și ele oameni.
Însă de un lucru nu am reușit să scap. Pe undeva, mai am încă sentimentul misogin că femeile ne sunt superioare. Că nu te merit, și că într-o zi n-o să mai reușesc să te păcălesc. Mi-e teamă de tot ce zic și fac. Mi-e teamă și de moarte, pentru că nu am nicio garanție că moartea nu e o despărțire. Sunt un om plin de temeri. Precum toți oamenii bogați.

About The Author

53 thoughts on “∞ Martie

  1. Foarte bun text, usor pe partea sensibila, dar daca nici de 8 Martie nu ne straduim, ce sa mai zicem in rest…
    Pe de alta parte (aia rea), mi se pare ca este o victorie fara drept de apel din partea genului respectiv daca au reusit ca macar o parte dintre noi sa traiasca zilnic anxietatea asta cu “nemeritatul”.
    In opiniea mea (vulgara si prozaica),totul se rezuma la un trade-off/schimb pe schimb. “Decat” ca ele stiu foarte bine ce dau si cat valoreaza chestiile respective, pe cand noi, in special astia mai poeti, nu ne apreciem prea bine marfa.

  2. Pisica lui Schrödinger si Sonetul 91 a lui Shakespeare, atunci.( Tare as vrea cateodata ca antispamul sa fie mai romantic! Adica guitz???)

  3. @gigi22 a zis:

    ele stiu foarte bine ce dau si cat valoreaza chestiile respective, pe cand noi, in special astia mai poeti, nu ne apreciem prea bine marfa.

    Very fine, daca vrei trade-off, draga poetule,… ia spune, ce marfa ai? Si ce vrei in schimb, ca si noi avem chestii foarte pretioase pentru un trade-off. 🙂 Intrebarea e daca vrem sa le dam pe poezii.

  4. n-am zis nimic ptr ca ma luat textul lui vlad ca pe un mic cadou de 8 martie.

    daaaar, treaba cu nemeritatul e valabila ptr toti oamenii, adica si ptr femei (as vrea sa cred ca nu mai mult ptr femei). daca nu ar fi, nu ar exista Desperate Housewives.
    si are mai mult legatura cu cat de mult ti s-a transmis cand erai mic ‘esti copilul meu, te iubesc orice ai face’ versus ‘daca nu esti cuminte nu te mai iubesc’. si in treacat zis, cred ca femeile si-au luat-o de mai multe ori(am vazut inclusiv gravida venita sa nasca care se rusina de fi-sa din burta fata de alta care avea baiat). asa ca povestile astea cu 8 martie& co sunt facute sa contrabalanseze putin.

  5. Mi-am însuşit şi critica cu antispamul romantic! Cel putin în zilele următoare, veţi avea parte de cel mai romantic capcea, o expresie a sincerei mele admiraţii şi iubiri, dragele mele.

  6. Păi, dacă “inima” e, de ce nu şi alte organe? Tu crezi că ai putea trăi fără pancreas?
    În plus am pus şi floare, ghiocel, din astea.

  7. @we, da, ştiu că poţi trăi şi fără unul dintre pancreaşi. Sunt genul conspirativ, am participat la multe conspiraţii.

  8. evident ca stii.
    unul dintre pancreasi. ca sunt mai multi. las-o, ca ai scos-o cu aia cu pancreasul de m-ai umplut de respect. ar mai fi si altele, legate de postul in sine, da’ iar o sa incepi sa plangi, asa ca o las balta (i.e., intuitia cuanticii, repetitia cu “batranetea” – ai si tu un fix). cand ziceam ca nu te iau in serios stiam eu ce ziceam.

    eu sunt empatist si o sa spun ca te-a lovit astenia de primavara.

  9. Vlad a zis:

    Păi, dacă “inima” e, de ce nu şi alte organe? Tu crezi că ai putea trăi fără pancreas?
    În plus am pus şi floare, ghiocel, din astea.

    Aha, deci pentru tine romantic=vital.Ghiocel, etc. sunt din-astea. Pura curiozitate: excretia e romantica? Sa stiu ce sa astept.
    Frageda zambila.( am nimerit,ce bine , “din astea”. Adica , de data asta, am scapat)

  10. @ MBadragan:

    picura incetisor oxitocina, CRH-ul mangaie pituitara-mi, adrenalina dezmiarda in valuri inima, miscarile peristaltice’s ogoite. sunt constipat.

    puneti voi in versuri (exemplele astea de) excretii.

  11. #18: WE: nu e nevoie de nici un vers, eu personal m-am excitat deja numai citind cuvintele alea pe care le-ai scris asa si unul dupa altul. pe bune. Nu stiu ce o sa ma fac acuma. Hai ca ma duc in pat.

  12. @ drcraciun:
    eu zic sa nu te mai exciti asa usor, ca n-ai din ce, si sa te duci la somn.
    tu ai grija de ala din afganistan, asa ca tre sa fii cu somnul la punct maine.

    cuvantul capcha: ficat – suficient ca sa te calmeze. daca nu dormi iti parlesti ficatii si ar fi pacat.

  13. #20: WE, uite ca mie mi-a picat martisor, pe care ti-l ofer pentru grija pe care o ai fata de mine (plus ca ai prieteni simpatici si constiinciosi, este la tine pe blog exact ca la o scoala la care mi-as fi dorit eu sa merg daca as fi avut ocazia mai devreme).

    Si pentru ca m-ai inspirat cu poezia de mai sus , am facut si o lunga pledoarie pasionala despre de ce si ce iubesc eu mai mult la profesi mea, acolo sub tigani.

    Aici abia acum a trecut de miezul noptii, maine iar sunt de garda, si nu mai sunt cu Vicontele de Bragelona din pacate. Stii ce coincidenta, chiar el, Vicontele, Philippe, a fost cel care l-a internat pe pacientul meu asta din Afganistan si i-a facut o anamneza EXCELENTA desi e doar stagiar si e la primul stagiu imediat dupa terminarea facultatii, asta ca sa vezi ce face Karolinska din oameni (acolo a terminat el facultatea, la Stockholm.)

    Ca sa ii recunosc contributia, in notita mea de azi despre pacient chiar am facut referire la el, am scris chiar de la inceput: “am citit excelenta si completa anamneza efectuata de colegul meu turnuslege Philippe Sebastian Molnar, …etc.” Asta chiar ca n-o fac foarte des, cred ca aproape niciodata.

  14. sensibil şi cald. aşa mi s-a părut mie textul ăsta, imediat sub pojghiţa de ironie şi superficialitate. felicitări!
    mi-a plăcut mult ultima idee, frumos adusă din condei 😉

  15. @ drcraciun:
    @drcraciun, stiu unde e karolinska institutet, chiar in detaliu:) era cat pe aci sa “esuez” acolo. nu a fost sa fie. da, e o institutie f. serioasa. si au vizavi de campus spitalul ala urias.

    citim.

  16. ce nebunie, pisica lui Schrodinger zgariindu-l pe ochi pe Newton, Heisenberg imbratisandu-l pe Hamilton (zici ca e colocviu de mecanica cuantica), dr craciun excitat si oferindu-i martisor lui we, doamne sensibile ca mine lacramand din coltul ochiului… si peste toate, antispamul… SUTIEN. :)))))
    Nu pot sa cred, antispam SUTIEN… tapirul o fi prin zona? 🙂

  17. #22: nu am fost ironic, poate cel mult auto-ironic; sa stii ca ti-am vizitat un pic blogul si am facut 2 comentarii pe el care inca asteapta moderare, 1 despre filmul ala The Kids Are All Right, care mi-a placut si mie, si 2 cu o intrebare sub al doilea text mai lung scris de tine sub ala de sub film. (La intrebare poti sa-mi raspunzi unde vrei cand ai timp, fie acolo, fie aici, fie pe blogul meu sub oricare din posturi care doresti.)

    #27: tapirule sa stii ca mi-ai placut mult de tot ieri cand m-ai ghicit cu Analyze this; mai vreau sa ma ghicesti asa din cand in cand, deci iti dau permisiunea sa ma haituiesti cat vrei.

  18. – drcraciun, catherine NU scrie despre tine, scrie despre textul lui vlad.
    doi: ieri NU te-am ghicit si nici nu am incercat sa te ghicesc pe tine cu “Analyse this”. Mintea mea lucreaza prin ricoseuri, ii raspundeam strict lui Madelin.

    de haituit nu te haituiesc, am alta strategie, te ignor (most of the time), de exemplu sar cu totul comentariile scrise de tine

  19. Ce draguut! 😀 Asa zice antispamu’. Si se si potriveste in context. Deci:

    Ce draguut! Drcraciun devine in mod oficial al 3lea comentator din Mahala (de care stiu eu) caruia ii sint adresate toate comentariile. Chiar si alea scrise de el insusi 😀

  20. @ A.:
    A.m urmat firul lui Jorjette si am aflat un lucru foarte interesant: “Dacă tăiaţi o plantă de floarea-soarelui la apus de soare în timp ce vă puneţi o dorinţă, aceasta se va împlini înainte de un alt apus, dar doar dacă dorinţa nu este prea mare.” Deci totul depinde de preA.zent 🙂

    Anti-spam : omagiu lui Paulescu ?

  21. ceva cucum sa faci pisica sa fie si vie si muarta in acelasi timp din cauza ca in mecanica cuanntica totul e ciudat si pisica, de fapt, va exsta in doo universe paralele, intr-unul e moarta intr-unul e vie.

  22. @ Madelin:
    Nu stiu ce au înteles altii si nu sunt nici un exeget autorizat. A. a continuat lista amorsata de Vlad : “fizica cuantică” si “principiul lui Heisenberg” cu pisica lui Schrödinger. Folosind termenul de mâta, logic, i se trage coada. Si asfel se ajunge la sfaturile pe care A. i le mai daduse lui Vlad pentru “ameliorarea” statutului sau. Concluzia mea : A. este victima lui Umberto Ecco (Ameteala listei) iar Vlad a lui A.(nu-i urmeaza sfaturile implicite).
    As zice ca functionam pe principiul hanului spaniol 🙂

  23. @B.deComp #34 Cred ca Madelin intreaba cum e cu mita cuantica in general, nu ce era cu ea in cazul particular al comentariului lui A.

    @Madelin: Pe scurt, in mecanica cuantica lucrurile nu sint, in general, albe sau negre sau rosii ci sint un amestec de toate culorile, fiecare cu o anumita probabilitate. Daca descriu bluza pe care o porti tu acum, de exemplu, o sa spun ca e 10% probabil sa fie alba, 10% neagra si asa mai departe pina la 100%. Mai mult, fizica cuantica considera ca aceste culori coexista (bluza e 10%alba, 10%neagra…. ) pina in momentul in care te uiti la ea. In momentul ala faci o “masuratoare”, estimezi starea sistemului privindu’l. In momentul ala toate starile posibile ale bluzei sint distruse (probabilitate 0), mai putin una (bluza este verde).

    Schrödinger s’a gindit el ca e greu de intuit cam cum vine treaba cu starile astea co-existente si a inventat un experiment mental care sa faca mai intuibila ideea. Experimentul spune asa: bag o pisica intr’o cusca etansa. Linga pisica pun un borcanel cu otrava, bine inchis. De borcanel leg un dispozitiv care contine o bucatica de material radioactiv, un detector de radiatii si un ciocanel care sparge borcanul daca detectorul “simte” radiatii.

    Acu’, o parte dintre atomii din materialul radioactiv se pot dezintegra radioactiv in orice moment cu o anumita probabilitate. Nu stii cind. Deci pisica poate sa moara oricind, nu stii cind. Fizica cuantica spune, in cazul asta, ca pisica este si vie si moarta in acelasi timp, fiecare dintre stari cu o anumita probabilitate. Asta pina nu te uiti in cutie sa verifici. Atunci pisica este fie 100% moarta, fie 100% vie.

    De aici si expresia “curiosity killed the cat”.

  24. @ MBadragan:
    Hanul spaniol 😀 Credeam ca Madelin era la fix cu “masura” care perturba sitemul si rezolva ambiguitatea. Autant pour moi. Pe de alta parte, sapaturile continua. Se pare ca totusi OW, aparut în Secolul 20, înainte de ’73. As fi fericit sa ma’nsel, dar sa am raspunsul 🙂

  25. Tapire, aia stiam si io, ca deaia intrebam cucuvintele mele 😀

    MBadragan, multumex! Deci e adevarata aia cu the beauty is in the eye. Sau poate ca fizica-cuantica are intotdeauna dreptate si privirea noastra e aia care (se) inseala.

    B.deComp, as vrea io sa ucid ambiguitati, hihi. De ex habarnam ce e principiul hanului spaniol. 🙂

    In alta ordine de idei, io ferb macinici!!!

  26. Wow. Am si uitat ca azi e 9 martie. Si mie imi faceau si bunica (cat a trait) si mama mucenici in fiecare an. Uite, azi, fiind de garda, nici nu am avut timp sa o sun pe mama, si chiar si uitasem de mucenici total. Este primul an in care eu nu voi manca mucenici (ca eu nu am nume de sfant, asa ca nu am avut nici o data o zi onomastica, asta de mucenici era ziua mea onomastica). Na, m-am intristat acum. Ma duca sa-i povestesc lui Lascaris ceva misto despre uniforme ca are el un topic misto pe blog despre asta si daca ii spun lui o poveste (asa cum ma indeamna mereu blogul lui sa o fac) o sa uit si ca am fost anul asta singur de ziua mea onomastica. Hai, ca nu mai sunt trist acum. Am plecat. Multumesc ca mi-ati adus aminte de 9 martie. La multi ani si tuturor celor care nu au nume de sfinti, adica majoritatii norvegienilor si cativa romani !

  27. @ Madelin:
    Hanul spaniol subîntelege ca fiecare profita de ce aduce cu el în desaga. Gogu (si familia) zice ca ar avea la origine conditiile de gazduire pe drumul spre Santiago de Compostela (sec XVIII). Cred ca expresia, si pelerinajul, sunt mult mai vechi. 🙂
    Filmul lui Klapish reia ideea cu un exemplu interesant si amuzant de integrare europeana. Pentru o opinie avizata… hihihi.
    Exista si o tendinta de generalizare – desemnând un loc, un bazar, unde “avem di tati”.

  28. “ficat” la anti-spam…hmm….uneori, nu prea des, e OK pentru mine

    @madelin+B.deComp: mie personal, dintre L’auberge Espagnole si Nueve reinas a lui Fabian Bielinski (si chiar ca nu stiu de ce m-am gandit la el in legatura cu “hanul spaniol” si as fi curios sa aflu pentru mine de ce, dar nu stiu pe cine sa intreb, poate pe Criticul Claude ?) imi place mai mult Nueve reinas.

    @B.deComp: mai tii minte unde discutam despre Cimitirul din Praga, ca nu mai stiu unde e threadul si eram curios daca a raspuns cineva la intrebarea mea pe acolo intre timp ?

    Fabian Bielinsky (argentinian) http://www.imdb.com/name/nm0081433/

    Criticul Claude http://claude101.wordpress.com/

  29. @B.deComp 😀 Sapa, sapa!

    Pai nu prea stiam daca Madelin e la punct sau nu, asa ca m’am riscat intr’o explicatie stiind ca nu se incadreaza in categoria celor care ar interpreta asta ca fiind condescendenta din parte’mi.

    @Madelin Eh… n’as merge atit de departe cu interpretarea quanticii. In teorie nu scrie nicaieri cine trebuie sa faca “masuratoarea”, nu e neaparat nevoie de o prezenta umana. De fapt prezenta umana este complet absenta 😀 din masuratorile reale. Ea nu face decit sa interpreteze rezultatele masuratorii facute de niste masini (sa’l vad eu p’ala care se baga in LHC sa vaza daca din ciocnirea a doi protoni cu energie de 7 TeV iese “particula lu’ Dumnezeu”)

  30. @MBadragan

    Imi permit sa va pass the info ca stiu de un anumit titlu/work [Das] Perpetuum mobile de Oscar Wilde care exista in traducere germana, o editie bibliofila, tiparita in 1918, pe hârtie produsa manual [Bütten Papier], in putine exemplare.

    Probabil ca este o traducere dintr-un ‘opus’ in English continand materiale din Wilde’s unpublished works (din care exista o multime, cum probabil ca stiti, daca va ocupati de/cu OW – am sa ma uit data viitoare cand ma duc acasa – adica la casa aia ailalata, care nici ea nu este in RO – daca il avem si noi in lb originala)

    Pentru un price de EUR 118.00 (plus p&p) puteti sa cumparati un examplar dintr-un anticariat [ca eu nu imprumut carti 😉 ]. Imi imaginez ca 118 Euro sunt o bagatela pt dvs, dar probabil ca nu veti cumpara pentru ca s-ar putea sa nu intelegeti limba Hansi, sau… do you?

    http://www.abebooks.de/servlet/BookDetailsPL?bi=801577473

  31. MBadragan, nustiu, dar si masuratoarea are tot componenta umana. Ca si privirea.
    Az vorbeam la servici cu colegele despre diete (subect inepuizabil intre gagici). Si io ma vaicaream ca de ce nu inventeaza careva (fizicienii!!! matematicienii!!! chimistii!!! doctorii!!!) o cura de slabire in care sa nu tre sa faci nimica. Ca io p’asta o astept. Asta si teleportarea. Daca s-ar cere voluntari pt testare, m-as oferi! Creca m-as hazarda si in LHC-ul ala, stiu sigur ca am un belet de sea-bottle-message pacolosha.

    B.deComp, aha. Cum faceau canadienii in Cernavoda pot luck.

    Domne, ce ma oftic ca io nu vaz filme! Am The King’s Speech de 3 saptamani pe biro. Sh-un linc. Si recenzii de la oameni in care am mare incredere. Nu le am deloc p’astea cu filmele deloc deloc, nusdece. Si-mi pare rau.

  32. @Madelin Hahahahahaha… la capitolul asta semeni perfect cu Andreea (sotia de MBadragan). Si ea vrea aceleasi 2 lucruri, teleportarea si cura de slabire perfecta. Din vreme in vreme isi aduce aminte ca’s fizician si mai bate cite un apropos 😀

    Cit despre aia cu masuratoarea…. s’a speculat mult pe tema asta. S’a ajuns inclusiv la ideea ca intentia masuratorii deja altereaza starea sistemului observat si alte nebunii de gen. E faina disputa dintre Einstein si Heissenberg arbitrata de Bohr pe tema asta (mai greu de urmarit de nefizicieni da’ merita efortul). Da’ in final ramine doar faptul rece: nu conteaza cine e acolo sa observe. Cum nu conteaza daca este o masuratoare dorita sau una accidentala.

    Aia cu beauty in the eye are mai degraba legatura cu stiintele creierului si sufletului decit cu fizica 😀

  33. MBadragan, deci suntem deja doo! Asta e ceva. Chiar, da’ pa ingineri nu-i putem stresa sa inventeze ceva? Ca sa am si io cui sa-i bat un apropos 🙂

  34. Madelin, aici putem cere si parerea lui Pinocchio 🙂 Treaba ar fi ca un fizician sa vina macar cu o vaga idee imposibil de pus in practica. De aici incolo o dai pe mina inginerului si se descurca el 😀 Avind dubla specializare, crede’ma, stiu ce spun 😀 (sa nu ma crezi, doar ma dau mare, habar n’am)

  35. Acum muuulti ani, pe cand eram tanara si nelinistita si lucram intr-o uzina de industrie grea, seful meu a plecat la alta firma. Am fost propusa sefa de colectiv, cu 1 omuletz in subordine. O situatie destul de ingrata penca ca omuletzul era de varsta tatalui meu shi shi lucra in uzina, in domeniu, de peste dooj de ani. Ne-am descurcat amandoi, pentru ca eram oameni onest si deschisi la cap pentru compromisuri pozitive. A fost o sefie neuzuala.

    La o vreme, a venit timpul sa plec si io. La sfarsitul interviului cu canadianul, acesta a zis ca totul e OK dpdv calificare, experienta si IQ, insa nu voi obtine postul pt ca exista o pb. Am fost sefa iar noua pozitie e de omuletz pe plantatie. Ca sunt, asadar, supracalificata. Era prima oara cand cineva ma facea asa, hihi.
    (pentru hepiend, pana la urma am obtinut jobul, si am ajuns si acolo, cu timpul, sefa de 1 omuletz, da’ acush nu mai ieream tanara, heh)

    Asa si cu misoginismul lui Vlad (aparte si delicat).

    De curiozitate, Vlad, la unele intrebari directe nu raspunzi din cauza “sentimentului misogin că femeile ne sunt superioare”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.