Timpul zeilor

În “Ragnar le Viking“, benzi desenate din Vaillant, zeul Odin este reprezentat ciclopic, cu un singur ochi situat central, pe frunte. Însă din Edde ştim că Odin nu era ciclopic, ci chior: în vremuri imemoriale, Odin şi-a scos singur un ochi şi l-a aruncat într-un puţ în schimbul unei înghiţituri de apă.

Dar care sunt acele vremuri imemoriale? Odin are un singur ochi: oricât ne-am întoarce în trecut va tot un singur ochi, altfel nu ar fi Odin, ci vreun alt zeu, poate miop, dar nu chior. La fel stau lucrurile şi cu moartea zeilor nordici. Ragnarok va fi mereu în viitor, indiferent cât de mult timp va trece. Religiile Cărţii şi nu numai ar vrea să ne facă să credem că a existat cu adevărat o vreme înainte de Potop: dar cum poate fi acest lucru posibil, atâta timp cât Potopul a fost dintotdeauna în trecutul nostrul?

Există aşadar evenimente care nu au loc niciodată în prezent, ci doar în trecut sau viitor. Şi iată că nu doar viitorul e deschis unui infinit de posibilităţi. Ci şi trecutul.

Însă noi, oamenii, tot ce putem face e să spunem minciunele.

About The Author

49 thoughts on “Timpul zeilor

  1. Cum zice Kung Fu Panda ( ca nu indraznesc sa intru in chestii prea intelectuale. Am carente mari, astept sa invat de la maestri): The past is history, the future, a mystery,but the present is a gift, that’s why it’s called ” the present”. Magarule!

  2. Alice through the lookingglas, pe punctul de a fi angajată de Humpy-Dumpty ca fată în casă:
    El: Te-aș plăti cu doi cenți și marmeladă o dată la două zile.
    Ea: Mulțumesc, mie nu-mi place marmelada.
    El: Ah, asta nu e nici o problemă, o dată la două zile înseamnă întotdeauna marmeladă ieri și marmeladă mîine, niciodată marmeladă azi.

    Porcule! (*ROFL*)

  3. interesant e ca “the rule is, jam tomorrow and jam yesterday – but never jam today” era initial o mnemotehnica folosita de elevii colegiilor teologice britanice pt a retine diferenta intre ‘nunc’ si ‘iam’. amandoo cuvintele inseamna ‘acum’, dar nunc se foloseste la timpul prezent, pe cand iam la trecut si viitor.
    iar acum se foloseste la scara larga ca metafora.
    de fapt, interesant e cum mintea noastra avida de sensuri gaseste in lucruri prozaice tot felul de interpretari subtile si metafizice.

  4. să credem că a existat cu adevărat o vreme înainte de Potop: dar cum poate fi acest lucru posibil, atâta timp cât Potopul a fost dintotdeauna în trecutul nostrul?

    Dar ce tu nu te-ai jucat la gradinita de-a Potop re-enactment? Noi ne-am jucat.

    daca vrei, poti sa re-enact Potopul lui Noe ca sa-l vezi si tu in prezent, si anume, iti cumperi niste piese mici Lego, intai pe God si Noah , ii pui pe o plansa, si God ii spune lui Noah ca o sa faca un over-kill tzunami, apoi Noah ii pune pe unii small lego people sa faca o Arca si restul il vezi aici, in ‘real time’, adica in prezent. Si poti chiar sa repeti procesul. 🙂

    http://www.bricktestament.com/genesis/god_drowns_everyone/02_gn06_08-09.jpg god noah
    http://www.bricktestament.com/genesis/god_drowns_everyone/07_gn06_15-16.jpg

    http://www.bricktestament.com/genesis/god_drowns_everyone/07_gn06_15-16.html

  5. Citind concluzia am zâmbit, fiidca mă prinsesem de schepsis — mă rog, asta se întâmpla la a doua citire. 😀

    Un colţ din zâmbet era dedicat faptului că, deşi viitorul şi trecutul cuprind nenumărate posibilităţi, după mintea mea sunt posibilităţi diferite calitativ: trecutul prezintă nenumărate posibilităţi de interpretare, iar viitorul are nenumărate posibilităţi de realizare. Şi, inversând calităţile, se contrazice experienţa — ok, contrazice cel puţin experienţa mea: realizarea* trecutului e la fel de imposibilă ca interpretarea viitorului.

    Mă rog, afirmaţia înseamnă că treb’e o minte** care să-şi pună problema trecutului şi a viitorului. Dar ajungem din nou la “timp”, aşa că eu aş cam piua. 🙂
    __________
    * Nu în sensul de conştientizare, ci de “construire”, instanţiere.
    ** Nu în sensul de inteligenţă superioară, ci de conştiinţă.

  6. Eu am o curiozitate: Girl, tu ce erai la Potop re-enactment ( de ce nu Flood, daca era re-enactment)? Ca Noa nu cred ca erai.Auzi, blestematie, sa joace Potop re-enactment la gradinita!!
    Pe de alta parte, mi se pare cea mai clara dovada ca a mai fost ceva inainte de Potop, Vlad. Nu cred ca Girl ar fi acceptat vreodata sa fie nimicul.

  7. … te astept diseara la portita.

    Imi place ideea unui zeu miop. Care sa-si caute preocupat ochelarii prin vamile ceriului, in zadar, de vreme ce ei se afla in varful augustului sau nas.

    Un zeu ca o bunicuta crosetand botosi cu ciucuri.
    Sau ca un bunicut cetind Faptul Divers, joia, din gazeta de perete.

    pS
    Pinocchio, buna ideea marmeladeasca.
    BdeComp, chiar ca ROFLTZEDUN 🙂
    Mefisto, dumneata de ce vii asa de rar in mahala?

  8. @diligentreader

    Eu am o curiozitate: Girl, tu ce erai la Potop re-enactment

    Persoana care poate sa miste pe God si pe Noah pe planseta Lego este clar ca este ‘Über*-God’. De fapt, ‘este Über-God’ nu e correct exprimat, mai degraba ‘joaca rolul ‘Über-God’. Deci eu jucam ‘Über-God’. (Invatatoarea era ‘Über-Über-God”, pentru ca ea putea sa opreasca jocul, adica sa termine in orice moment starea mea de Über-God… 🙂

    de ce nu Flood, daca era re-enactment?

    Penru ca Vlad a scris in post ‘Potop’ am preluat cuvantul, dar dupa aceea, cand sa traduc re-enactment nu m-am putut hotari daca e mai bine sa-i zic reinstalare, sau rejucare (acum ma gandesc ca ar putea fi si reinscenare), de aceea am lasat mai bine re-enactmenet.
    Btw, dvs. cum ati traduce ‘re-enactment’?

    ______

    *: über = above(engl.)

  9. Repunere in scena.Nici macar la lego nu e bine sa te joci de-a God.Dar inteleg acum de unde ti se trage.( porcule?Toata seara am “injuriat” cu vorbele spamului. Ne supui cumva la fo noua terapie? )

  10. pe de altă parte, treaba cu repetatul cuvântului anti-spam nu mai e über-cool demult, deşi văd că se practică cu frenezie

  11. eu am “măgarule” da’ n-am făcut p nimeni aşa şi nici voci în cap care s sune aşa n-am. voi?

  12. @ B.deComp:
    naşpa

    Madelin da? uite eu sunt 1 prototip, am 60 de ani şi sunt virgină. să mă mai călugăresc, c sfat îmi dai? d la femeie la femeie…

  13. Lila, eu zic sa oficializezi situatia:calugareste-te.Cu Tumbleweeds e o problema( sorry, Madelin). Daca nu l-ai cunoscut verde, e greu sa-l suporti uscat; pe de alta parte, tot ca la manastire e, dar macar la manastire nu ai asteptari…

  14. da, s ştii că semănăm. Madelin-cea-cu-intuiţia-corectă

    diligentreader, mă pui p gânduri. păi o fi bine s ai aşteptări sau mai rău t rod ele? sau pot s mă prefac că nu mă rod, nu? cum o fi mai bine, diligentreader? hm…

  15. ** Anunt umanitar **
    dragi mahalagii si mahalagioaice, mai ales cei care cunosc Bucurestiul; am nevoie mare de referinte despre restaurante bune in Buc, in zone sigure, daca se poate. Niste amici bulgari vor sa stie si eu habar nu am.
    Multam si scuze, Vlad, de inserarea lui aici.

    bucatarule

  16. Sangria e marfă, p Căderea Bastiliei. e cam scumpuţ.
    La Cena, pe str. Toamnei, servire bună, mâncare bună, nu f scump
    restaurant Mythos, str. Costache Negri (prin Cotroceni)

    or mai fi, da’ pe-astea le-am frecventat în ultima vreme şi-s bune, ambianţă ok, tot c vrei
    dacă vrei 1u’ amenajat cu gust aşa, doar că e cam gol, duceţi-vă la restaurantul Silvius, tot în zona Cotroceni, str. Louis Pasteur
    a şi bineînţeles unde merg toţi turiştii străini: în centru, Caru’ cu bere

    sau poate vreţi la fiţe, p şos. nordului? cam c vrei s le arăţi? prima oară m-am gândit că ceva mai intim, mâncare bună, serviciu ok, preţuri aşa şi-aşa.

  17. Ai fost? Ai incercat? Pe mine ma tenteaza mielul a la sf. Gheorghe, ca anul asta sfantul e chiar in sambata Pastelui.

  18. “El Bacha”, restaurant libanez prezent în 3 locuri în Bucureşti, eu l-am încercat pe cel de la Piaţa Alba-Iulia. Foarte gustos, dar mediu spre scump. Băutura *foarte* scumpă! Dacă mergi o dată la nu ştiu cât timp, merită. Să nu vă uitaţi Colebilul şi Trifermentul!

  19. Va multumesc mult tuturor, o sa le notez si o sa intocmesc lista. Din pacate, eu nu voi fi cu ei. Desi mi-as dori tareeeeee. Su eu sunt curioasa cum o sa le placa. Mai ales ca sunt bulgarii care detin restaurantul unde mananc eu la pranz… sunt in joc salatele mele…

    magaru… nu, nu e frumos… dragutzule! 🙂

  20. A consolation prize, but nevertheless, I shall collect and give thanks. It shall’n’t be said that I’m a sore loser. Just a sore English speaker.

  21. Nu ştiu exact unde să scriu asta, că nu se potriveşte niciunde. Alex Leo Şerban, care pentru o foarte scurtă perioadă a polemizat în Mahala sub pseudonimul (consacrat deja) “als”, a murit la Spitalul Fundeni de cancer limfatic, la 52 de ani.

  22. Inca o lectie grea. Cateodata cei mai demni si mai discreti oameni isi ascund durerea sfasietoare sub cele mai iscusite masti. L-am recunoscut de-abia acum: prefera sa para imposibil si nesuferit decat sa inspire mila. Dumnezeu sa-l odihneasca. A cata oara zic unui om care nu mai e: iarta-ma, Leo, ca nu am simtit si nu am inteles.Ar trebui sa fi invatat pana acum ca oamenii nu se schimba, ci invata sa se ascunda sub mastile care ii apara mai bine.

  23. Am citit si eu, uluita, acum cateva minute, pe Suplimentul de Cultura.
    Sper ca s-a intalnit cu Marilyn. Si cu Nemescu (“In ultimul sa interviu acordat pe 21 martie, unei reviste, Alex spunea ca cinematografia romana are nevoie disperata de un nou Nemescu”).

    Ce chestie, chiar l-am pomenit joi…

    Acum inteleg care era “obsesia” lui apropo de varsta de 50 de ani…

  24. Cu şi despre.

    Ştiam de doi ani. Şi ştia şi el. Îşi desfăcea biblioteca şi am primit şi eu ceva, fără să înţeleg exact de ce. Am crezut că sunt teribilisme, era unul din cei mai vii interlocutori cu putinţă. Asta a fost tot, nu ne-am mai văzut, dar a fost important. Am urmărit de pe margine tot felul de lături, n-am comentat – nu prea mai comentez, uneori chiar nu ai cu cine.

    E doar o sâmbătă aiurea, în fond. Să nu se obosească nimeni să răspundă, mulţumesc. Mi-e de-ajuns reacţia lui Mulliganoglu.

  25. auziţi, da’ puteţi s nu mai fiţi ipocriţi? 1 pic aşa…
    a murit. acum moare altcineva. mâine poate oricare dintre voi. plângeţi şi pt ei, s vdm. în cor, dc s poate. p voci.

  26. @A. a zis:

    Nu ştiu exact unde să scriu asta, că nu se potriveşte niciunde. Alex Leo Şerban, care pentru o foarte scurtă perioadă a polemizat în Mahala sub pseudonimul (consacrat deja) “als”, a murit la Spitalul Fundeni de cancer limfatic, la 52 de ani.

    unii se bucura, altii se intistreaza, altii se simt vinovati, altii vad ironii, altii nu stiu ce sa zica, altii stiu ce sa zica (si zic), viata merge mai departe. limfom e un cuvant pe care nu il intelegem cu adevarat pana cand nu devine o eticheta intima a noastra.
    ocazii ratate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.