Un instrument util pentru postmoderni

În literatura post-modernă, adesea personajele se zbat să devină reale. Mult mai rar, autorul se zbate să fie imaginar. (Tot așa cum toată lumea e preocupată de viața de după moarte, dar nimeni nu dă doi bani despre la fel de interesanta viață de dinainte de naștere.) A nu se confunda aceste demers cu făurirea unui autor imaginar (ce Walt Whitman sau Borges): acesta este doar un alt personaj-din-naștere. A nu se confunda nici cu actul de a trăi, în care suntem tot personaje-din-naștere și doar în mică măsură autori. Nu, mă refer la actul de a trece în propria creație. Acest lucru este foarte rar practicat din cauză că autorii habar nu au ce o să devină, odată intrați în, de exemplu, propriul roman. Acest post le este destinat și le va oferi răspunsul căutat: odată intrat în propriul roman, un autor devine, în mod necesar, nebun.
Sper că le-am fost de folos celor care vor să-și ducă mai departe meșteșugul post-modern.

About The Author

199 thoughts on “Un instrument util pentru postmoderni

  1. @ CST-Link:

    Unii (din aia care joaca sah in parc)) spun ca – in chibiţ-speak – “Meh” este o exclamatie prin care un chibiţ regreta ca i s-a rupt facaleţul. Dar eu nu-i cred.

  2. auzi, grrl, tu chiar altă treabă nu mai ai? nu mai crești odată? nu mai schimbi și tu stilul? devii incredibil de obositoare cu bălăriile tale constante, te iei de unul, te iei de altul, vai ce witty sunt și ce plină de spirit.
    io-te de ve mă enervez io duminica de întâi mai muncitoresc.

  3. @ tapirul:

    D-le, rezonati cu totul gresit, nu ‘ma iau’ de nimeni. Imi permit sa va aduc aminte ca o persoana mi-a ‘dedicat’ o poza asa din senin, iar eu i-am raspuns. Foarte simplu. Ce nu intelegeti?

    Dvs. ce doriti de fapt? Doriti sa nu raspund la asa-zise ‘dedicari’?

  4. e vorba de prestația “dumneavoastră” în general și de la început, nu în cazuri particulare.
    iar cu poza, da, atâta armăsar dintr-un biet țânțar

  5. @tapirul Banuiesc ca ai observat ca destul de multi comentatori, altadata destul de prezenti, s’au cam retras. Cu parere de rau ma aflu printre ei. Si am eu o banuiala ca atmosfera nu este motivul indepartarii doar in cazul meu.

    Vlad, stai linistit, citim in continuare ce scrii. Ne uitam chiar si la poze 😀

  6. este ce am spus mai acum vreo doua zile, MBadragan. atmosfera s-a stricat, discutiile s-au imedizat, si o cauza o reprezinta si performanta lui grrl (careia, din pacate, se gasesc unii sa dea apa la moara)

    @grrl: ma doare in cur care era intrebarea dumneavoastra, grrl, nu sunt la scoala sa raspund la obiectul intrebarii tovarasei invatatoare. mi-am exprimat o parere, take it or leave it. ce faci matale cu poza et comp, e treaba dumitale, pe mine ma deranjeaza altele la dvs.

  7. Gata, gata, ne calmăm… Mie, în ciuda respingerii ei atât de dureroase pentru orgoliul meu de cuceritor irezistibil şi nerefuzabil, Grrl mi se pare profund simpatică. Opiniile ei pe teme socio-economice au mereu în spate o bibliografie serioasă şi se vede că studiază în domeniu.

    Grrl, trebuie însă să ştiţi că Vlad nu are obiceiul de a face hatâruri şi a cenzura comentarii după capriciile fiecăruia, şi nimănui de aici nu îi trece prin cap că aţi avea simpatii naziste, probabil nici măcar lui Tbfkl. După cum zicea şi Tapirul, nu faceţi din ţânţar armăsar.

    (Am uitat să precizez: adresa pe care o lăsasem la Vlad e cea din Antibes, sper să nu vă deranjeze.)

  8. tapirul a zis:

    @grrl: ma doare in cur care era intrebarea dumneavoastra

    Domnule, o persoana mi-a dedicat o poza aici pe blog, in acest thread (din senin, adica nu ma aflam in discutie cu acea persoana), si eu am raspuns ‘dedicatiei’. Foarte simplu, nu?

    Dvs. ce exact doriti sa spuneti privind acea ‘dedicatie urmata de raspuns’ (in afara ca aveti dureri in partea anatomica mentionata)?

  9. Imi cer scuze Tapirului si celorlalti mahalagii pentru ca anticipasem reactia lui grrl atunci cand i-am dedicat acea fotografie, si astfel ma fac vinovat de trolaj. Gestul meu a fost pueril, stiam c-o s-o enerveze, recunosc. Promit ca de acum inainte sa interactionez cu grrl doar pe subiecte nelegate de anii ’40:)

  10. grrl, privind acea dedicatie si discutia ulterioara, in afara de durerile mentionate in partile anatomice, NIMIC IN PLUS fata de ce am zis deja.

    io faceam o constatare GENERALA despre prestatia dumitale aici pe blog, DINCOLO de (dar incluzand si) imbulfoierea puerila cu poza. Da? TOATA prestatia, de la inceputurile frustrate de senzatia ca esti “outsider” si noi te bully-im (pe vremea aia te dadeai rotunda ca tu esti “departe” de romania si romanii care put, dupa aia ai schimbat macazul si ai devenit brusc romanca indarjiuta, cand cu discutia cu tiganii), pana acum cand te dai in barci (PUERIL, iarasi) cu unul si cu altul.

    stii care e problema mea majora cu tine? nu faptul ca faci misto, nu faptul ca ironizezi, nu faptul ca nu prea contribui la discutiile serioase, nu, ci ce am spus mai sus, faptul ca mistourile si iroiniile sunt asa de puerile (ia lectii de la B.deComp!!), glume de pustan de clasa a cincea. si mai am o chestie personala (call me biased or bi-assed, however you want), imi amintesti prea tare de tinerimea americana, aia despre care Jean Twenge spunea ca sunt “..more confident, assertive, entitled – and more miserable than ever before”

    este doar o parere personala, nimic altceva, o iei cum vrei, intentia ei nu este sa jigneasca ci sa explice o enervare

    tbfkl, nu e cazul pentru scuze, nu pentru mine cel putin, nu tu esti vinovat aici.

  11. tapire, cred ca a venit momentul sa scrii o constitutie si un cod penal pt. mahala.

    ce ti-a facut nene tinerimea americana (e mortala sintagma)? ai fost bullyied? te-au jicnit? awww… ii vad zilnic in campus si nu ma deranjeaza deloc.

    mana forte, tapirule, nu te lasa! tineretul asta decrepit ne distruge valorile milenare, cusma, fluierul! jos tinerimea americana! sus…cine vrei tu.

  12. mă deranjează, elfule, mă deranjează. pe tine de ce te deranjează manelele și maneliștii? ți-au făcut ceva? te-au bully-it? te-au jignit, personal, toți? – nu, pur si simplu nu îi înghiți pe motivele tale, că cultura, că mentalitățile, că alea. așa și eu. ai citit cartea lui Jean Twenge, apropo?

    constituție, ce constituție? iar incepi cu tapirul dictatorul? îmi spun o părere, nu-mi place stilul lui grrl, și ce, e obligatoriu să-mi placă numai pentru ca e fată, tânără și neliniștită? e obligatoriu să scriu numai politically correct cu “great, how are you?? WONderful idea!!!” – apropo, stilul ăsta al americanilor e printre multele care îmi displac și pe care le disprețuiesc (îmi produc scârbă de fapt). este EXTREM de refreshing aici unde oamenii sunt rezervați și nu zâmbesc fals.

  13. tapirul a zis:

    […] constatare GENERALA […] DINCOLO de (dar incluzand si) […] TOATA prestatia […]

    Aoleu, domnule, vad ca într-adevăr aveti dureri foarte mari in regiunea anatomica mentionata. Regret ca suferiti, dar n-am cum sa va ajut. Incercati cu painkiller tablets.

    call me […] bi-assed

    Asta nu pot, intai trebuie sa observ situatia direct, dupa aceea ma pot pronunta cum stau lucrurile cu anatomia dvs. – research is research, you understand. Nu putem face assertiuni (to assert) din auzite.

  14. ce pacatele mele au manelistii cu @grrl? manelistii nu ma deranjeaza per se, nu imi place mie sa fiu aproape de ei. ia-o ca o mizantropie funciara de-a mea.

    cartea lui Twenge nu am citit-o, in schimb am citit Baudrillard din scoarta in fila. fata nu spune ceva nou – “tinerimea americana” are chestii de astea din ’50-’60’s. o iei ca atare si vezi daca tu poti sa deal with them. tu esti pe teritoriul lor si nu invers.

    da, ti se spune in fata. ce? oops, desole?:) oameni mai ipocriti, inchistati, rosi de invidia aia mica, de tunel, si cu mai multe fete ca aia, mai rar.

    nu, nu esti dictator, am zis eu asta?:) dar locului asta ii trebuie o constitutie & un cod penal. 2 articole, atat. short and sweet. poate o sa imi fac timp zilele astea si o sa propun un draft. & il voi supune dezbaterii publice.

  15. we/167. a zis:

    ce pacatele mele au manelistii cu @grrl?

    Ah, we, stiti, cand cineva are dureri mari in regiunea anala – cum zice tapirul ca are el in prezent – acel cineva nu mai face distinctie mare intre diferite fenomene de la exterior. Pentru o asemenea persoana lumea de la exterior se prezinta ca o ‘masa amorfa’ care sta in contrast cu ‘durerile personale'(din regiunea anala, or else…).

    Btw., sunt impresionata ca aveti un a point of view asa de elegant privind ceea ce am putea numi diferenta dintre generatii, sau… the generational conflict. Indeed, “tu esti pe teritoriul lor si nu invers”. 🙂

  16. ce au manelele cu tinerimea americană vrei să spui.
    elfule, era doar o comparație. ție nu îti plac manelele si maneliștii fix cum mie nu îmi plac americanii și americanismul (oriunde este el instalat, nu se rezumă doar la america, geografic), dân motive care nu țin neapărat de vreo logică aristoteliană sau din vreo luptă de clasă marxistă. pur și simplu nu rezonez, cum nici tu nu rezonezi cu manelele si maneliștii.

    nu pricep treaba cu “ți se spune în față”, e de bine sau de rău să ți se spuna în față? oops de ce, că mi s-a spus sau că nu? și cine sunt “ăia” de zici tu, ipocriți și roși de invidii? elvețienii? nu-i cunoști tu așa de bine.

    nu mi s-a spus în față nici în america (mai ales acolo nu, cu falsitatea lor rânjită) și nici aici, direct și din prima, pentru că elvețienii sunt mai rezervați ca nemții de exemplu. dar dacă am intrebat o întrebare mi s-a răspuns sincer aici, “în față”, și prefer asta de mii de ori falsității rânjite ameircane, “wow, WONdeful, this is so great!!” (while they don’t give a shit).

    PS: apropo, eu NU sunt pe teritoriul lor (și, sper, nu voi mai fi niciodată), așa că nu am de ce să “deal with them”. si dacă aș fi te teritoriul lor, n-au decât să “deal” ei cu mine.

  17. @we,
    (spre deosebire de altii, ) eu am inteles ca va referiti la ‘teritoriul generational (al generatiilor)’, nu la ala cum il vedem in ‘Google Earth’ (right?).

  18. tapirul/169. a zis:

    sincer …, “în față”, … prefer asta de mii de ori falsității rânjite…, “wow, WONdeful, this is so great!!”

    Pai, exact asa am reactionat eu cand mi s-a ‘dedicat’ o poza. Nu am spus: ‘ wow, WONdeful, this is so great ca mi-ati dedicat o poza!!’, ci am raspuns “sincer” si “in fata”.

    Deci, unde e problema?

  19. @ tapirul:
    asa e. elvetienii sunt mai rezervati ca nemtii. atat de rezervati de au tb. sa vina ’70 ca sa dea drept de vot femeilor. lasa-ma, da?
    in momentul in care cineva incearca sa schimbe un contract scris atunci ala e un om/popor de nimic.
    in momentul cand Elvetia e singura tara care face bulgaria, romania si turcia ciori care musca din tarisoara lor de 2 lei in mod oficial prin afise de campanie, atunci nu au decat o imensa scarba de la mine. ai vazut ce reclama au la CFR-ul lor? mercenari/condotieri cu cruciulita lor fluturand.
    slabeste-ma cu elvetia, ca am petrecut suficiente luni acolo ca sa realizez ca e un pishwasser umflat cu pompa si cu banii furati de la alte tari.
    sunt de o rautate si o jigodie inimaginabila. se plictisesc in laboratorul ala Nestle si nu stiu ce sa mai faca. tinuti in frau de protestantism sau catolicism, sunt in stare de orice sa mai fure un ban de la orice fraier. un stat politienesc plin de dobitoci. la toate birourile pe unde m-am plimbat am gasit cel putin un cretin sau o oligofrena. nu erau in stare sa completeze 1 formular de 2 randuri.

    si tu compari o tara de 8 milioane, sau cati sunt cu una de 300+ mil?:)) tu chiar ti-ai pierdut simtul realitatii?:) tu compari un rahat de 300 X 300 km cu juma de continent?:))

    & poate ar tb. sa iti pov. de elvetieni la granita americana, cum se comporta, parca sunt scapati din cusca in jungla:)

    “PS: apropo, eu NU sunt pe teritoriul lor (și, sper, nu voi mai fi niciodată), așa că nu am de ce să “deal with them”. si dacă aș fi te teritoriul lor, n-au decât să “deal” ei cu mine.” — i wish u luck in your life, you’ll need it.

    @grrl, stiu ce am zis.

  20. @ grrl:
    @grrl, nu e nicio diferenta de generatii. ca prof la cursuri, la seminarii, or related, esti “prestator de servicii”. serviciul este educatie. copiii vad ca iti dai interesul si vrei sa invete ceva, nu or sa iti faca probleme. am avut studenti premezi si preppies, de la business, de la law, de la scoala de film. si undergrads si grads. de toate natiile si etniile posibile. imi veneau unii varza – dormeau cu capul pe masa si imi ziceau sincer: am avut chef la fraternitate. inchideam ochii si ma bufnea rasul.
    daca am avut pb. cu atitudinea? da, de la primul seminar am avut cel putin 1 pe grup care tb. sa imi dea arogante. il lasam in legea lui si culmea ca ceilalti il calmau, pt. ca tb. sa isi faca treaba. nu o data i-am vazut certandu-se in fata mea – tb. sa isi faca treaba si unul avea tot timpul ceva de cartit, de comentat. ei insisi il puneau la punct.
    nu am avut niciodata nicio plangere de niciun fel desi la unele seminarii tipam la ei efectiv ca nu isi faceau treaba. daca ei credeau in mintea lor ca sunt de partea lor, era totul ok. erau acolo sa ia o nota care sa fie peste o stacheta. eu tb. sa ii invat sa ia examenele cum trebuie – de multe ori tot eu le corectam.
    cat timp vedeau ca tu, ala din fata lor, nu esti gheorghe dracul, lasau si fitzele si talentele si tot. voiau sa fie ajutati sa ia note cat mai decente iar eu exact pt. asta eram platit.

  21. elfule, da’ tare sensibilos mai ești când cârtește vrunu împotriva americii :-)… de nici în stare să înțelegi cum trebuie o comparație nu mai ești.

    grrl, problema e in altă parte, deși nu foarte departe. “WONDerful”-ul americanilor e dublat de o aroganță nemăsurată, de un entitlement nejustificat, si de un egocentrism ridicat la rang de virtute. de aceea “WONderful” la ei nu intră în opoziție cu cerutul de socoteală verde’n față pe care îl practică și pe ăla, pentru că în ambele situații o fac pentru a-și gâdila orgolii interioare, nu pentru că le pasă de ceilalți. la asta adaugi o lipsă de simț al umorului care ar fi înduioșătoare dacă nu ar fi enervantă, ceea ce văd – după cum am spus – și la tine. ironiile și miștourile tale nu au nimic subtil, sunt de sitcom (știi de la ce vine termenul, apropo?), umorul situațiilor clare, ăla cade în cap sau ălalalt zice “ce prost ești”, cu cue-urile din off-stage, să știe când să râdă.

  22. Excelent portretul, asa e. Rosul merge de minune, daca punea galben sofran mergea poate si mai bine. Il dedic tuturor mahalagiilor pensionari fosti absolventi de la drumuri si poduri si nu numai, dar neaparat cu suflet de artist. Caci tineretul din ziua de azi, ah tineretul…

  23. tapirul/175. a zis:

    grrl, “WONDerful”-ul americanilor e dublat […] “WONderful” la ei nu intră în opoziție cu cerutul de socoteală
    […]

    D-le, matale ai pus CD-ul (on repeat) cu piesa Universal Sermon on the subject ‘What Causes Anal Pain to Reverend Tapirul’, sermon care e scris in gobbledygook language, si eu nu mai inteleg nimic. Sorry, imi permiteti sa ma retrag? Ma duc sa ma plimb putin cu bicicleta. 🙂

  24. La tema ‘tineret & batrani’ vreau sa spun o mica istorioara autentica:

    Bunicul meu se ducea in fiecare zi sa-si ia tigari de la un chiosc de dupa strada, o strada cu multa circulatie, iar trecere de pietoni cu semafor era la un km distanta, si bunicul nu voia sa ocoleasca, ci trecea simplu direct peste strada. Dupa ce lua tigari si iesea din nou in strada (uitandu-se in stanga si dreapta minute intregi ca sa gaseasca momentul potrivit de traversare ‘neregulamentara’), vanzatorul, un baiat dragut, iesea din chiosc sa-i ajute sa treaca strada inapoi, prin aceea ca oprea masinile facand semn cu mana, etc.

    O data, cand eram in vacanta la bunici, m-a trimis bunicul pe mine sa-i iau tigari [cu instructia sa trec strada pe la semafor!], si cand m-am intors i-am spus ca vanzatorul de la chiosc i-a trimis salutari.
    Zice bunicul: “Aaa, prostanacul ala de vanzator?”
    Bunica se mira: ” Vai, dar de ce-l faci prostanac? E un baiat asa dragut, ma saluta frumos, iar pe tine mereu te ajuta sa treci strada, ca esti lenes si nu te duci pe la semafor, etc. etc. “
    “Da, bine”, zice bunicul, “o fi el dragut, dar este totusi prostanac. Ma ajuta sa trec strada pe acolo pe unde nu e voie, in loc sa-mi spuna sa trec pe la semafor. “

    Asta o spun ca sa stiti ce cred catoedata unii batrani despre tineret(ul care le ‘da ajutor’ in chestii ‘neregulamentare’).

  25. Grrl, fata mosului, ma bucur ca-ti ceri scuze. Ti le accept. Poate ma treci si pe mine strada intr-o buna zi si-o sa-ti dau o acadea.

  26. tbfkl a zis:

    Grrl, fata mosului, ma bucur ca-ti ceri scuze.

    D-le, nu mi-am cerut nici un fel de scuze.
    Nu am de ce sa-mi cer scuze, si dvs. stiti asta prea bine.

    Si, pentru ca tot vorbim de scuze, sa stiti ca nu am acceptat scuzele dvs., nici pe acelea pe care le-ati exprimat deja (intr-un ‘caz’ anterior), nici pe acelea pe care nu ati avut ***ajul sa le exprimati direct in thread-ul de fata.

    Nu vad nici un rost in purtatea, sau continuarea, vreunei discutii cu dvs. – indiferent pe ce tema.

  27. Vorba ceea, de ce trebuie neaparat sa desenezi tu insuti un poster, cand poti sa adaptezi o fotografie deja existenta care e oricum mult mai buna decat orice-ai incerca tu sa faci?:)

    Postmodernism eficace si exact, cu tendinte clare de neoclasicism teutonic si colorit francofil de Lausanne:)

  28. tapirul a zis:

    hm, grrl, da’ cine e bunicul tau?

    D-le, ca sa-l fi cunoscut pe bunicul meu, in sensul istorioarei pe care am povestit-o mai sus(,) d-ta ai fi putut sa fi fost vanzatorul la chioscul acela de tigari de peste drum.

  29. nu, unu că io nu m-am băgat în politică și doi, chiar dacă mă băgam, io nu sunt prostănac.

    da’ al’ceva voiam să’ntreb, aluziile de dreapta văz că te deranjează, da’ alea de stânga nu… de ce, nu le pricepi sau nu te deranjează?
    (*curios*, ca să îl citez pe pinicchio)

  30. @ tapirul:

    ah, daca tot insistati, vreau sa va spun ca scrisesem initial un raspuns mai lung la intrebarea dvs. “grrl, da’ cine e bunicul tau?”

    Il redau aici, pentru ca sunteti curios:

    D-le, ca sa-l fi cunoscut pe bunicul meu, in sensul istorioarei pe care am povestit-o mai sus(,) d-ta ai fi putut sa fi fost vanzatorul la chioscul acela de tigari de peste drum. Si cand ar fi venit bunicu sa ia tigari, si… eventual… si vre-un alt batran care, sa zicem, ar fi dat poze naziste la trecatorii neavizati, atunci… hm…atunci… dta puteai sa-i cunosti pe amondoi. Hold on, pe tbfkl il cunosti déjà, chiar l-ai vazut dand poze la trecatori neavizati. Considerand cum v-ati purtat in cazul cu ‘pozele’, ma bucur ca nu-l cunoasteti pe bunicul meu.

    —————

    Privind politica: nu, nimeni din familia mea nu s-a ocupat niciodata cu politica, in nici un fel. Nici macar ca alegatori de rand nu se duc sa voteze (lenesi cu totii, prefera sa se duca la plimbare).

  31. @tapirul/192.

    tapirul a zis:

    da’ tot nu mi-ai răspuns la întrebare

    D-le, daca aveti impresia ca nu ati primit un raspuns, probabil ca nu ati pus o intrebare concreta, ci ati formulat o insinuare.

    Daca doriti un raspuns la o intrebare oarecare, incercati sa puneti o intrebare concreta.

    Luati in consideratie, totusi, ca s-ar putea ca eu sa fi invatat de la dvs. intre timp, si sa raspund la o eventuala intrebare a dvs. cu un “ma doare in c*r care era intrebarea dumneavoastra” asa cum ati replicat dvs. in #157 la o intrebare a mea.

    Noi astia tineri invatam foarte repede de la aia batrani ca dvs. cum sa ne purtam.

  32. Bey, nu poti dumneavoastra sa-ti duceti hemoroizii in alta parte? Deja m-am inervat, cum zice o mahalagioaica de vaza. ( si, te rog, NU-MI RASPUNDE!!!!!).

  33. @tapirul/157. a zis:

    @grrl: ma doare in cur

    Domnule, acum stim de ce aveti acele dureri: diligentreader (#194) zice ca aveti hemoroizi.

  34. Las ca nici posterele d-nului Nelu nu sunt rele(in plus e de-al nostru)… dar nu facem dedicatii, sa nu se misinterpreteze. :)))))

    cirip

  35. Pricepe greu. Da’i pica ei fisa pina la urma. Sper.

    Cora, simpatic si nea Nelu. Da’ vorba ta, mai bine il lasi nededicat.

  36. MBadragan, ma bucur ca-ti place, l-am postat fara legatura cu toata discutiunea, ci doar cu partea de postere, ca m-am gandit ca e roman si sa ne falim si noi, ca avem cu ce. :)))

    macmac

  37. @ Vlad:

    “[…] gagicile […] sunt şi ele oameni.”

    Nu-ş’ ce să zic. Raţiunea îmi spune să merg pe mâna ta, că-ţi ştiu experienţa vastă în domeniu. Pe de altă parte, tot raţiunea e cea care mă trage de mânecă şi întreabă rânjind: “Dacă gagicile sunt şi ele oameni, de ce columbofilul de Vlad e topit după porumbiţa lui sud-americană şi-i dedică public poezii?”.

    Eu m-am mai gândit şi zic că femeile sunt totuşi neoameni. Vorba lu’ nea Pandele: “Nici băeţii buni n-are noroc, da’ nici femeile nu-i oameni, dom’ne! N-are omenie-n ele, de!”. Dacă însă e cum spui tu, e rău. Ştii că în bibliografia operelor lui Aristotel cărţile tratând despre metafizică sunt aşezate după cele de fizică. Ei, aşa şi eu: nu mă interesează donna, ci ceea ce vine după ea, adică meta-donna! Das Weib-an-Sich!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.