Un instrument util pentru postmoderni

În literatura post-modernă, adesea personajele se zbat să devină reale. Mult mai rar, autorul se zbate să fie imaginar. (Tot așa cum toată lumea e preocupată de viața de după moarte, dar nimeni nu dă doi bani despre la fel de interesanta viață de dinainte de naștere.) A nu se confunda aceste demers cu făurirea unui autor imaginar (ce Walt Whitman sau Borges): acesta este doar un alt personaj-din-naștere. A nu se confunda nici cu actul de a trăi, în care suntem tot personaje-din-naștere și doar în mică măsură autori. Nu, mă refer la actul de a trece în propria creație. Acest lucru este foarte rar practicat din cauză că autorii habar nu au ce o să devină, odată intrați în, de exemplu, propriul roman. Acest post le este destinat și le va oferi răspunsul căutat: odată intrat în propriul roman, un autor devine, în mod necesar, nebun.
Sper că le-am fost de folos celor care vor să-și ducă mai departe meșteșugul post-modern.

About The Author

199 thoughts on “Un instrument util pentru postmoderni

  1. Am fost plecat la o cură balneară în Curaçao şi apoi Curitiba. Pe drum am fost urmărit, curtenitor, de Securitate. Am scăpat de ei după atacuri cu cucuruz.

  2. @A. says [66.]:

    s-o lăsăm… la nivelul unei discuţii abstracte

    Deci, comentul ala cu care m-ai speriat matale (ca dupa ce l-am citit credeam ca esti in pericol de boli din alea… de alcov) era de fapt numai un draft la telenovelA. pe care o scrii?

    .
    “jouir de malheur” (“Sunt nefericit, slavă Domnului!”).

    I guess, ‘nefericit’ in sensul redat in “Anleitung zum Unglücklichsein” de Paul Watzlawick?

    [Instructiuni cum sa devii nefericit, este tradusa si in fr si en, n-am timp sa caut pe google daca e tradusa si in romaneste]

  3. am căutat şi eu pe internet cum să devii nefericit dar nu am găsit nimic. poate ne povesteşte A. paşii de urmat

  4. @A [103.]

    Nu mai înţeleg nimic.

    Did you know there was something like ‘The Spirit of Schwarzwurzeln’, otherwise known as ‘The Mighty Salsifis>’? Este un ‘item’ de post. De Paste, nu de blog.

    Si pentru ca tot vorbim de post, atat al blogului cat si alalaltu’, Ken are acum o Barbie care ar putea sa corespunda standardurilor dvs.. Ea n-a vrut deloc sa imbrace outfit-ul ala, dar am fortat-o eu, ca doar ce nu fac eu ca sa va vedeti idealurile dvs. intruchipate!

  5. tapirul a zis:

    “Gott ist tot”-Nietzsche
    (later) “Nietzsche ist tot”-Gott

    Aia de la pompele funebre au confirmat ca Gott a spus adevarul.

  6. @ grrl:

    Da, cunosc colecţia (am asistat la prezentare), dar e din sezonul trecut, deja. Oricum, priveşte liniile: senzualitate provocatoare, accesoriul ideal pentru femeia modernă, liberă! Burqa de mai sus este varianta “business”, dar mai au şi variante pastelate, “casual”, precum şi versiuni în culori mai tari, pentru seară sau momente mai intime între îndrăgostiţi.

    Aştept cu nerăbdare următoarea prezentare a lui Islam al-Kenzo, am auzit că ar fi nişte modele chiar kinky!

  7. hai, A., după ce ne plimbi prin intensul de Dostoievski, ne laşi fără manualul tău propriu de nefericire. vreau să ştiu cum să devii nefericit. te rog…

  8. Eu vroiam doar să-i amintesc lui Diligentreader că şi Emma Bovary o sfârşeşte prost. Dar mai grav este că toţi cei din jurul ei sfârşesc prost (soţul şi fiica).

    Dar îmi dau seama că îmi răcesc gura de pomană, că fetele nu mai dau pe-aici până sâmbătă (cozonaşi, miel, păscuţî, oauî).

  9. @A. 120.

    @ grrl:
    Da, cunosc colecţia […] Aştept cu nerăbdare următoarea prezentare a lui Islam al-Kenzo, am auzit că ar fi nişte modele chiar kinky!

    Sir,

    That word ‘kinky’ (a word that you should avoid saying during Lent) is surely meant as ‘twisted, or curled, or frilled [relating to garments]’, and in no way related to ‘having (or appealing to) unconventional tastes especially in sex’. If the latter is true, please do not answer on here, because some prudish people like Vlad Tapirul might read this too *ahem*.

    Not sure if a girl outfitted in accordance with high moral standards (that is, dressed in traditional Islamic garments) could ever sport frills or other frivolous curly decorations – fiti atent ca daca raspanditi acelea zvonuri pune imamul un jihad pe capul dvs., si dupa aceea avem o persoana educata mai putin – adica… o persoana (mai putin), nu (mai putin) educata, ca imamului nu-i trebuie educatia cuiva care l-a citit pe Dostoievski integral (si aici intrebarea se pune: oare era Dostoievski integral? Ce credeti?)

    Anyway, Sir, deoarece suntem in post (nu blogpost, alalaltu’) vreau sa fac si o spovedanie: eu cred ca dvs. sunteti de genul feminin, si anume: eu nu cunosc nici un baiat, adica nici o persoana masculina (ca sa las deschisa optiunea ‘moşulicǎ’) ce ar fi in stare sa recunoasca o coperta de Marie Claire intr-o fotografie unde titlul revistei este numai partial visibil.

    Daca sunteti intr-adevar de genul masculin (dar masculin de tot, nu partial masculin, nu stiu cum sa spun ca nu ma pricep la biologie, sau sexologie), atunci – prin simplul fapt ca ati auzit de revista Marie Claire si sunteti chiar in stare sa recunoasteti coperta – intrati in categoria pe care fetele o numesc ‘the most sought after gentleman’, mind you, ‘sought after’ pentru companie(that is, pentru verbal enterteinment, and not in… kinky ways).

    ____________

    ps 1: in the picture above [#111. last pic]Barbie’s garment is
    not a Burka, but a Niqab
    .

    ps 2: Ken-ul din fotografia de sus nu este Islam al-Kenzo ci Ibn-Ken – un FUARTE educat baiat :). Nu face el design-ul garmenturilor, si doar imbraca (fortat) ce-i recomanda cadâna Grrl. Garment-ul pe care il poarta acolo l-am design-ed dupa unele modele de imbracaminte traditionala barbateasca din Oceania , asa cum le-a schitat/chromolithografiat Auguste Racinet (originally in 1888- by interest, see more here).

    ps 3: am scris commentul asta doar ca entertaining pentru dvs [ca ailalti tin cu totii post], ca am citi ca va plangeti [122.] ca “fetele nu mai dau pe-aici până sâmbătă (cozonaşi, miel, păscuţî, oauî)”. Unele fete nu se ocupa de munci din alea de ssubalterni, ele se duc acasa de Pasti unde altii au muncit sa provide cozonacii, si mielul, si ouale [de ciocolata]. Eu o sa fac numai salata de papadie.

  10. @Vlad Stroescu

    Domnule Stroescu,

    doresc ca acel comment #124. continand o asa-zisa ‘dedicatie’ – – sa fie sters.

    Daca va duceti la acel site, pe o trepta mai interioara
    cu o lista de fotografii, si acolo click-ati pe acele fotografii, de exemplu pe prima – “1-1-1.jpg” – va dati seama de implicatia asa zisei ‘dedicatii’ pe care am primit-o din senin.

    Nu doresc nici o explicatie (desi as avea dreptul la una), si nu vreau sa intru in amanunte, sau detalii, ci doar va spun ca cineva care nu ma cunoaste personal, si nu are nici un motiv sa-mi faca vre-o dedicatie – sau ‘dedicatie’ – a depasit cu cateva sute de kilomentri o anumita granita – a bunui simt, cat chiar si o granita legala.

    Este blogul dvs. si am increderea ca veti intelege si veti da urmare cererii mele.

    Multumesc anticipat.

    ps: intre timp a aparut inca un coment #125 care sta in relatie cu #124, si pe care, de asemeni cer sa il stergeti. Multumesc inca o data.

  11. Grrl, dedicatia a fost 4-2-5.jpg si nu 1-1-1.jpg sau altceva. Ce nu ti-a placut la poza primita de la mine? Ca nu e nici cu burca nici cu nicab.

  12. A. a zis:

    Eu vroiam doar să-i amintesc lui Diligentreader că şi Emma Bovary o sfârşeşte prost. Dar mai grav este că toţi cei din jurul ei sfârşesc prost (soţul şi fiica).Dar îmi dau seama că îmi răcesc gura de pomană, că fetele nu mai dau pe-aici până sâmbătă (cozonaşi, miel, păscuţî, oauî).

    Asta e cam asa: eu te intreb ce ai mancat de dimineata, si tu zici ca ti-ai pus pantofii maro. Ce-are a face madama cu subiectul nostru? ( La mine, barbatul face cozonaci. E bine?)

    off topic :Nu stiu de ce nu mai vad anti- spamul si am dat pe audio _ H for hungry, m for monkey, mi-a dictat dansul. Ha, ha

  13. @ grrl:

    Grrl, o mică corectură, dacă-mi permiteţi: diferenţa dintre burqa şi niqāb este foarte limpede enunţată în al treilea paragraf de aici. Dacă, în plus, vă uitaţi şi la pozele de pe pagina respectivă, precum şi la cele din pagina despre burqa, veţi concede că veşmântul lui Barbie de mai sus este, totuşi, o burqa (sau “chadri”, în Afghanistan, acoperind întregul corp), nu un niqāb (adică un văl). Şi nu este nici un hijab (care acoperă părul şi gâtul), nici un chador (care acoperă corpul, dar nu şi faţa). Vedeţi, deci, că mă pricep nu doar la reviste pentru femei, ci şi la accesorii vestimentare!

    “Daca sunteti intr-adevar de genul masculin […] intrati in categoria pe care fetele o numesc ‘the most sought after gentleman’”.

    Am lăsat numărul meu de mobil şi adresa de domiciliu la Vlad. Curaj!

  14. Curat postmodernism!A., Girl zice ca vine acasa la cozonaci. Asteapt-o la aeroport cu o Marie Claire in mana. Venim si noi sa facem poza 5.6.7 . jpg. de pe margine.

  15. A., tot personaj multiplu imi pari, ca Blegoo. Imi amintesti ciudat de un batran prof de germana. Dar esti prea ingenuu cateodata ca sa fii mos.Uite, nu ai remarcat picioarele lui Barbie. Cu tinuta aia, picioarele sunt foarte senzuale, indecent de goale.Si, invita o miscare in sus, care ma mir ca nu te-a socat imediat.

  16. @ lila:

    pfffu, chiar n-ai priceput că Nietzsche se referea la un Dumnezeu de factură creştină? se referea la pierderea treptată a relaţiei om – sacru, cu alt cuvând la desacralizare.

  17. Buna ziua
    Am gasit intamplator discutia asta depsre postmodernism dar sunt un pic incurcat acum ca vad ca s-a ajuns la burqa – care, va spun, nu are nimic de a face cu postmodernismul sau postmodernitatea, decat poate prin pozitia simetric-opusa cu centrul in modernism.

  18. Fiind mai nou p-aci, nu intelegi. Ni s-a dat o tema. O jucam, o simulam, mai povestim si noi de una de alta.Ne cautam identitatea, ne indoim de adevarurile tuturor,si mai ales de ale noastre, mai zicem o vorba doua si de Dumnezeu. Cine esti tu, A.? Dar tu ce vrei, B.loo?

  19. eu de exemplu vreau sa discut despre postmodernism si postmodernitate. asta e tema nu? de aia nu inteleg, ca nu prea se dicuta pe tema data.

  20. Mă iertaţi că n-am răbdare să citesc toată nebunia postmodernă pe care aţi provocat-o frumos aici…o să spun doar că articolul iniţial e scris tare bine şi, util ori nu postmodernilor, pe mine m-a făcut să mă întreb cine cheamă pe cine acasă la sfârşitul zilei(zilelor): personajul pe autor sau invers.

  21. A. a zis:

    Am lăsat numărul meu de mobil şi adresa de domiciliu la Vlad. Curaj!

    Cand mi-ati semnalat aici – asa de discret! – ca nr dvs de mobile si adresa se poate afla de la Vlad, ati supraestimat interesul meu de a intalni persoane din lumea virtuala (interes care este egal cu zero), fie ele – persoanele – chiar si din categoria gentlemen highly sought-after (by cool grrls that read Marie Claire :)…).

    Deci, nu e vorba de lipsa de curaj, ci de lipsa de interes.
    (Clear text : there is already a most sought-after gentleman in my life. I hate telling personal details on blogs, dar in acest caz am considerat ca trebuia sa intru putin in amanunt.)

    Si da, m-am gandit ca ati intentionat numai sa fiti putin sarcastic in acel coment, dar nu vreau sa ramana nici o urma de echivoc in schimbul noastru de comentarii, de aceea am adaugat cele spuse aici.

  22. “odată intrat în propriul roman, un autor devine, în mod necesar, nebun.” Da-mi voie sa completez( inspirata de mahala?): sau ridicol. Pe principiul: cand te iei prea in serios, incepe lumea sa rida. (Look at me.)

  23. @tbfkl

    a zis:

    Grrl, o dedicatie pentru tine:

    deoarece comentariul dvs. #124 inca mai figureaza mai sus, desi am cerut sa se stearga (in #126. dar inteleg de ce nu s-a sters, o sa redau un comentar al lui Vlad mai dinainte ca sa se inteleaga dintr-o ‘explicatie’ a lui intr-un ‘caz’ asemanator) vreau sa fac clar aici anumite lucruri:

    Incercarile dvs., tbfkl, de a ma baga pe mine cu forta in discutii sensibile – si anume despre nazism – dicutii la care nu pot contribui pentru ca nu am nici o legatura cu ‘temele’ respective, este un obicei pe care il practicati intr-un mod cu totul neonorabil aici pe blog, si anume de cand ati dedus ca eu vorbesc limba germana.

    Va aduc aminte ca a trebuit sa intervina Sultana Banulescu cu atitudinea ei corecta (care ii face toata onoarea), ca sa va spuna «@tbfkl: Stiu ca ai glumit insa aici gasesc ca grrl are perfecta dreptate » – aici http://dulce-mahala.tapirul.net/2006/11/13/descult/comment-page-1/#comment-12640
    ca facuseti un comentar cu totul deplasat la adresa mea,
    cometar pe care Vlad l-a ediat (a indepartat fragmentul prin care incercati sa ma implicati pe mine in problemele dvs. cu nazismul, respectiv cu dorinta dvs. sa bagati cuiva ‘pe gat’ o tema cu care nu are nimic de a face),

    Va amintesc ca dumneavoastra ati cerut atunci scuze, aici :
    http://dulce-mahala.tapirul.net/2006/11/13/descult/comment-page-1/#comment-12671

    cand ati spus (va citez) “ok, am inteles. imi cer scuze, grrl.”

    Imi permit sa va atrag atentia ca – in ciuda faptului ca ati dat o data cu nuca in perete – continuati aici pe blog, fara absolut nici un motiv (daca aveti vreunul care ma priveste va rog sa il spuneti aici) cu strategia de insinuari jignitoare la adresa mea – ca ‘dedicatia’ aceea http://www.degob.hu/english/photos/4-2-5.jpg , si gasesc aceasta comportare cat se poate de lipsita de onoare din partea dvs. Subiectul este atat de sensibil ca este de prost gust uimitor ca incercati sa ma atacati pe mine ‘in gluma’ cu acele ‘poze dedicate mie’. Ce ati spune daca aflati ca – spun acum un nume fictiv, in forma, dar nu in continut – una din strabunicele mele se numea Rachel – scris asa רחל?

    De data asta Vlad nu a mai procedat la sters, din motive pe care le-a exprimat déjà aici
    http://dulce-mahala.tapirul.net/2006/11/13/descult/comment-page-1/#comment-12673

    dar chestiunea ramane deschisa. Si chiar daca v-ati scuza inca o data, nu as accepta scuzele. O singura scuza (infinitezimal de mica) o aveti ca sunteti in varsta. Varsta, totusi, nu este un motiv sa va prezentati ca o persoana fara nici un scrupul in anumite privinte.

  24. da, din păcate scuza asta că suntem în vârstă o avem mulți pe aici. ce ți-e și cu tineretul ăsat, ț,ț,ț, care nu se prinde că și ei vor imbătrâni cândva…

  25. Am editat comentariile cu pricina. Cu riscul de a vă supăra, adevăratul motiv pentru care cererea mi-a scăpat este că, atunci când intuiesc că e rost de ceartă, pur şi simplu nu mai cetesc comentariile implicate în cearta respectivă.

  26. @grrl:

    Probabil c-ar trebui să ceri eliminarea link-ului ofensator din comentariul cu nr. 141 de asemenea. (Vorbesc de pe poziţia analogă cu cea a unui chibiţ la o partidă de şah în parc—hope it helps. Deşi tocmai am încălcat una dintre legile chibiţului…)

  27. @ CST-Link:

    Domnule, aici nu se joacă nici un şah. Dacă dvs. aveti hobby-ul să chibiţati la şah în parc, vă recomand să vă duceti in parcurile respective – hope it helps.

    Privind link-ul pe care il numiti, in mod corect, “ofensator”, adica ofensator la adresa mea, am o intrebare:

    Când exact v-ati dat seama ca link-ul acela este “ofensator”? (ca mic suport pentru memoria dvs. va spun ca linkul respectiv a fost pus aici pe blog pe data de 21/04/2011 at 5:36 pm).

  28. @grrl/146:

    Domnule, aici nu se joacă nici un şah. Dacă dvs. aveti hobby-ul să chibiţati la şah în parc, vă recomand să vă duceti in parcurile respective – hope it helps.

    Heh… ai ceva împotriva chibiţării aici pe site? Dacă da, probabil că discuţia kinjiru n-ar trebui dusă în public.

    Când exact v-ati dat seama ca link-ul acela este “ofensator”? (ca mic suport pentru memoria dvs. va spun ca linkul respectiv a fost pus aici pe blog pe data de 21/04/2011 at 5:36 pm)

    Sincer?, nu-mi aduc aminte momentul exact. Dar momentul respectiv a fost sigur după ce ai atras d-ta atenţia asupra fotografiei–până atunci nu băgasem de seamă. Am observat că link-ul acela te-a indispus grozav, şi că a rămas încă prezent într-unul din comentarii — chiar în cel al dumitale. De dragul consistenţei demersului dumitale cenzorial m-am gândit să-ţi atrag atenţia asupra faptului.

  29. vlad are dreptate, în dicuțiile care miros a ceartă mai bine nici nu te bagi – nici măcar cu lectura. si, din păcate, de la o vreme discuțiile de aici cam așa arată, și din păcate comentariile pe acest blog au început să se imed-ize. m-aș bucura, de exemplu, dacă grrl ar contribui cu adevărat la discuțiile de aici, în afară de smart pants remarks adolescentine și îmbufnări așișderea (asta ca să dau doar un exemplu de comentator)

    …où sont les neiges d’antan?

  30. @ CST-Link:

    demersului dumitale cenzorial

    Domnule, faceti aici o confuzie(deloc mica!): Corectarea, sau indepartarea – la cererea ofensatilor – a unor necuviinte de pe blog NU este “cenzura”.

    ai ceva împotriva chibiţării

    Nu am nimic impotriva chibitatului la sah in parc, cum nu am nimic nici impotriva altor activitati ca scamatorii de balci, geambașie la targuri, etc. , adica nu am nimic mpotriva unor altfel de activitati in general, dar nu le practic personal, si nici nu doresc sa fiu trasa cu forta in jucuri de sah pe teme naziste. Nu am nici o tangenta cu astfel de teme, iar dvs. trebuie sa va fie clar – ca si celor care urmaresc aceasta discutie – ca nu aveti mana libera, nici din punct de vedere moral, nici legal, sa bagati cu forta orice trecator care nu are nici o tangenta cu nazismul in “jocurile de sah” ale dvs. pe acea tema.

    link-ul acela te-a indispus grozav

    Link-ul, ca atare, este de alta categorie decat una care ar ‘indispune’ (numai). Foarte trist ca nu realizati acest fapt si il bagati, link-ul, si tema legata de el – aici random in discutie, adica il instrumentalizati. Ba chiar faceti ceva si mai neonorabil, dedicati poze din acel link unor persoane care nu au nici o tangenta cu pozele respective, sau cu ce reprezinta ele, adica dvs. comiteti fapte de acelasi fel ca acelea ‘depicted’ in pozele din acel link.

    Dar, probabil, aveti dvs. vre-o idee de ce se incearca sa fiu bagata cu forta intr-un ‘joc de sah’, de aceea, privind “dedicarea unei poze”, am o intrebare:

    De ce exact – in privirea dvs., CST-link – a fost aleasa poza aceea sa-mi fie ‘dedicata’ mie personal?

  31. @grrl/149:

    De ce exact – in privirea dvs., CST-link – a fost aleasa poza aceea sa-mi fie ‘dedicata’ mie personal?

    Meh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.