Lacul Adânc

La târgul de carte am dat peste cartea alăturată, încă una din seria despre Bucureşti a lui Majuru, unul dintre puţinii istorici “oneşti” ai oraşului meu, care nu cade în tentaţia romanţării în culori sepia.

Cartea e plină de detalii precise – cei care vor căuta poezia profundă a acestui cartier măreţ, nu o vor găsi în cartea lui Majuru – mai bine să meargă la faţa locului.

Printre detaliile care mi-au atras atenţia: cândva, în Rahova, pe atunci oficial mahala a Calicilor, se afla un lac. Şi lacul se numea Lacul Adânc. După ce am citit, am avut impresia ciudată că ştiam lucrul ăsta dintotdeauna, deşi sigur de abia îl aflasem. Un déjà connu depuis toujours. Sigur că trebuie să fi fost un lac, şi sigur că el nu putea să fi fost decât adânc, şi – cum să se fi numit?

Nu ştiu unde e acum Lacul Adânc. Presupun că lumea s-a înclinat şi el s-a prelins pur şi simplu de pe marginea ei, în hău.

 

About The Author

6 thoughts on “Lacul Adânc

  1. “Nu ştiu unde e acum Lacul Adânc.”

    Ce mai probabil s-a retras în subteran, izgonit dă răutatea la oamenii dă la suprafaţă. El e cel care se prelinge insidios şopotind pe pereţii staţiilor de metrou. Ne face semne. (Cu ideea asta se încheia şi “19 trandafiri”: ni se arată semne, dar nu le vedem.) Şi din subteran îşi coace răzbunarea, asemeni lacului de sub Ciudad de Mexico. Bucureştiul se va scufunda, dar noi nu vom mai fi aici s-o trăim. Vom fi deja în subteran.

  2. de cand am descoperit blogul , intru cu mare placere sa-ti citesc scrierile si sa hranesc “hamsterul lui vlad” 🙂

  3. Ehei, măi A. măi, eu te iubex, ştiai?
    Roxana, mulţumim de complimente! Hamsterul ăla va deveni în curând obez.

  4. @ Vlad:

    Te rog să remarci că te-am pastişat: comentariul meu de mai sus e scris în stilul tău… Cât de celebru ai devenitără, de-a ajuns lumea să te imiteze!

  5. @ A.:

    “Ehei, măi A. măi, eu te iubex, ştiai?”

    Vlad, o lună încheiată m-am gândit cum să ţi-o spun ca să nu te rănesc: cred că aş prefera să rămânem doar prieteni, ca până acum. De ce să grăbim lucrurile şi să le stricăm?

  6. nu-mi place Majuru, l-am văzut vorbind fermecătoricesc și i-am citit niște worduri agramate. probabil conținutul e bun (ce știe), n-am avut răbdare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.