Antena 1 – o televiziune cinică

Tocmai am văzut emisiunea asta. Şi nu mi-a plăcut deloc.
Pe scurt, unii de la Antena 1 (emisiunea “Acces direct”) au găsit şi adus în studiu o femeie care îl hărţuia pe Mircea Badea. Repet, nu a venit ea, din proprie iniţiativă, la TV, ci a fost găsită şi adusă. “Hărţuială”, la noi, e un termen ambiguu, ma precis ar fi “stalking”.
Femeia, profesoară la un liceu din Bucureşti, trăieşte cu convingerea că MB îi trimite mesaje personale la emisiunile de la televizor. Văzurăm cu toţii, în direct, la televizor, o patologie clasică în psihaitrie. Nu e nevoie să fii psihiatru ca să te prinzi: discuţia este imediat şocantă şi este punctată de tăceri uluite în publicul din studio, care uită să se mai hlizească la comanda regizorului. Nu sunt întrerupte, însă, imaginile cu MB la bustul gol sau în diverse alte ipostaze sexi, date pe un ecran în fundal.

Acesta este un caz ce ţine de medicina legală. Poliţia are rolul ei, psihiatria are rolul ei. Cine nu ar trebui să aibă niciun rol? Antena 1. Care au făcut circ expunând un om bolnav, care foarte probabil nu are discernământul de a refuza să participe la asemenea jocuri perverse. Nu, nu-i plâng de milă hărţuitoarei, ce face ea e o agresiune, chiar şi în absenţa discernământului. Şi lucrurile de genul ăsta trebuie întotdeauna expuse, scoase la lumină, dar în contextul potrivit. Nu la televizor. E vorba de un principiu. Şi de o ilegalitate făcută de oameni cu deplin discernământ. Şi, în cele din urmă, de cât de cinici pot fi semenii noştri.

About The Author

92 thoughts on “Antena 1 – o televiziune cinică

  1. Nu-i nevoie sa mi se atraga atentia ca am folosit un adjectiv in locul unui adverb.

  2. @ B.deComp:

    ““On ne prête qu’aux riches”… (asta de unde ar venii ?)”

    Tot din Noul Testament, evident – ca mai toate lucrurile importante!

    Căci celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua. (Matei 13,12)

    Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ce are i se va lua. (Matei 25,29)

    Căci celui ce are i se va da; dar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua. (Marcu 4,25)

    Luaţi seama deci cum auziţi: celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, şi ce i se pare că are se va lua de la el. (Luca 8,18)”

  3. Mare dreptate au avut evreii cand s-au suparat ca invatatura a fost dezvaluita prea devreme. Iata cum sucesc unii invataturile.De la ideea ca nu trebuie sa ingropi darurile, ci sa le sporesti pentru a putea da si altora, pana la ideea ca dai doar bogatilor pentru ca sa fii sigur ca-ti dau inapoi, e distanta dintre fiul cel cuminte ramas acasa din lipsa de imaginatie si tatal care stie sa iubeasca neconditionat,dar si sa recunoasca puterea de a iubi firesc, nu de frica sau din spirit de datorie.

  4. @ A.:
    A. a zis:

    “Căci celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua. (Matei 13,12)
    Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ce are i se va lua. (Matei 25,29)
    Căci celui ce are i se va da; dar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua. (Marcu 4,25)
    Luaţi seama deci cum auziţi: celui ce are i se va da; iar de la cel ce nu are, şi ce i se pare că are se va lua de la el. (Luca 8,18)”

    asta e citată și de chimiști, în general.

  5. @ tapirul:

    “asta e citată și de chimiști, în general.”

    Da, epistolele lui Pavel, de exemplu, deşi cam acide, rămân totuşi de bază!

  6. @ A.:
    Bofff ! Bati în tuse. Citând truncat un text stufos, poti sa-l faci sa spuna orice. Exemplu : legea talionului si întorsul celuilalt obraz. Si sa nu-mi spui ca-mi imaginez ca Noul Testament este ultima editie a celui Vechi 🙂

  7. A. o fi prescurtare de la D.a.n puric, iluminatul neamului. Iertare, A., dar pacatul trufiei de a crede ca doar tu citesti si intelegi, se pedepseste-aici in mahala, cu zambete sau cu hohote de ris;in rest,tu stii care-i pedeapsa.
    Pace acum, ca-i duminica.

  8. @ A.:
    nu, era ceva cu valențele atomilor – chimia de liceu e demult uitată – care ăia care au valențe mici pierd și electronii pe care îi au când fac legături, și vițăvercea.

    cam așa ceva.

  9. @ Vlad:

    În niciun caz nu trebuie interpretat ca un mişto de homeleşi. Eu, cel puţin, nu aşa l-am intenţionat. Dincolo de caracterul de fugă de idei pe care îl are discursul celor doi, mai important mi se pare de remarcat o anumită patologie socială ce bântuie România începând de imediat după Revoluţie: nevoia de a apărea la TV. Dom’le, e incredibil cât de mulţi oameni sunt ca nişte oale sub presiune pline cu vanitate. Şi ca să nu explodeze, din când în când trebuie să îi descarci controlat, lăsându-i să-şi comunice părerile întregii Românii. (Hehe, Speranţa TV! 😉 )

    Oricum, eu vroiam să zic cu totul altceva, anume să evidenţiez un anumit pattern: data trecută când s-a întâmplat aţi râs toţi şi nu m-aţi luat în serios. Acum, poftim, Vlad a fost din nou “la mare” (sic!) şi din nou, fix în aceeaşi perioadă, another one bit the dust! Coincidenţă şi asta, nu? Ca să vezi! Vlad, data viitoare când mai pleci “la mare” să-mi spui din timp, să le trimit un cadou lu’ Tanti Paywaneh şi Nenea Jahandar!

  10. A. a zis:

    Oricum, eu vroiam să zic cu totul altceva, anume să evidenţiez un anumit pattern: data trecută când s-a întâmplat aţi râs toţi şi nu m-aţi luat în serios. Acum, poftim, Vlad a fost din nou “la mare” (sic!) şi din nou, fix în aceeaşi perioadă, another one bit the dust! Coincidenţă şi asta, nu?

    ” It is not official until the gong is hung.”

    Eu nu am ris…

  11. De remarcat că de joi (9 iunie) Vlad n-a mai intervenit pe aici. Din nou!… Eh, o fi plecat şi el, ca tot omul, la mare. Probabil la întoarcere o să ne spună cum a tras cu pistolul cu biluţe la taraba de pe plajă, ca să câştige ursuleţi de pluş pentru gagică-sa. Bine-aşa, moşule, curăţă-i pe toţi! Pe toţi ursuleţii de pluş, adică!

    (Voi vă simţiţi în siguranţă pe blogul ăsta?)

  12. @ diligentreader:

    Articolul ca articolul, dar ce mi se pare tare e imaginea cu afganul în costum tradiţional lucrând în mijlocul unei străzi desfundate pe un Apple MacBook.

  13. A.-ule, tu ești carecumva rudă cu wandering elf? că ăla mai are un simț al umorului (repetitiv) cam cât o balastieră.

  14. @ tapirul:

    Tapire, văd că după schimbul de replici avut cu tine şi Grrl s-a retras. Nu ştiu cine e repetitiv, dar observ că de fiecare dată când dojeneşti părinteşte diverşii comentatori de aici se cam întâmplă că bieţii oameni se satură şi-şi dau demisia. Înţeleg că faci asta de dragul blogului, pentru a-i păstra nivelul ridicat. Vezi, de prea multă dragoste faţă de blog să nu-l laşi fără membri şi pe Vlad fără amici virtuali: el să scrie, tu să-i răspunzi – şi-n rest linişte şi pace.

  15. asta îi reflectă pe ei, A.-ule, nu pe mine, dacă aleg să plece după o așa-numită “dojană” a mea (aici iar ești rudă cu wandering elf, că si el are aceeași teorie, cum că io aș fi watching-dog-ul lui vlad). respectivii nu au decât să-mi “dea peste bot” cu comentarii adânci și de calitate, în loc sa plece.

    dar se întâmplase cumva invers, de fapt, unii membri s-au retras pentru ca au simțit că a scăzut calitatea comentariilor și a comentatorilor (“imedizare”, în terminologia mea).

    ca o notă, pentru mine (personal și stingher) plecarea lui grrl nu e o pierdere majoră. și nici a ta nu ar fi – repet, pentru mine. de gustibus.

    acestea fiind zise, ce am scris eu în comentariul precedent, e doar o remarcă (am voie). bancu’ cu vlad alcaidaistul a fost fun la început dar, ca orice banc repetat, devine fad și plictisitor.

  16. Iti spun drept, Tapirule, ca si eu,mahalagioica mai de curand,m-am intrebat daca nu cumva sunt dintre ” imedistii care imedizeaza” mahalaua. Pai zic sa lasam comentatorii de calitate sa se intoarca. Pardon de deranj.

  17. adică, mai precis, dacă te categorisesc eu acolo? – nu. și nu trebuie (nici tu nici alții) să act în stilul “pardon de deranj”.

    io cred că mai degrabă e alt fenomen aici. blogul, ca fenomen, și-a pierdut din luciu și atractție, și lumea se mută (iar) spre alte forme. s-a intâmplat și cu fenomenul “forum” care a căzut în defavoare după apariția, în forță, a blogului. și mai cred că e și altceva (și la bloguri și la forumuri): au tendința de a selecta un număr în general mic de participanți constanți; ei bine, după o vreme în care ajung să-și cunoască pe dinăuntru și pe dinafară ideile și stilul, dialogul și polemica nu prea mai sunt motivante.

    oricum, cauza scăderii activității pe un blog va acesta nu e numai una.

  18. @ tapirul:

    Eu nu cred că blogurile și-au pierdut din atracție – depinde de blog și de cititori.

    Pentru că sunt relevantă și reprezentativă (hi,hi, vorba lui Madelin) mă dau pe mine de exemplu – citesc multe bloguri în fiecare zi, ca să aflu lucruri sau pentru scris și/sau perso(a)na. E o plăcere egoistă, pentru că arareori comentez. Când o fac – în afară de dorința de a nu mai chibița pe după monitor – este și pentru că puținii oameni care mă vizitază regulat nu zic nimic și mă gândesc că poate și alții or fi ca mine și or vrea să le zică cineva ceva (nu c-ar fi cazul aici).

    Așa că…poate nu-i acțiune la vedere, dar interes e.

    (Aici am 2 rețineri în plus – una, că am senzația uneori că vorbesc singură și m-am băgat în conversația altora fără să invite careva și alta că într-adevăr, în ultima vreme, a fost o amestecătură).

  19. tapirul a zis:

    acestea fiind zise, ce am scris eu în comentariul precedent, e doar o remarcă (am voie). bancu’ cu vlad alcaidaistul a fost fun la început dar, ca orice banc repetat, devine fad și plictisitor.

    Respectfuly disagree, ca sa cetez din coioti clasici, o gluma proasta, repetata suficient de des, devine o gluma buna.

    teoretizez ca o gluma buna repetata devine proasta, dar daca tot repeti are sanse mari sa devina buna din nou, si tot asa.

  20. Psihiatricul a cam lăsat-o mai moale, si cu imedul. Mi s-a stricat displayul la laptop si de-al naibii nu l-am inlocuit, ca sa stau mai putin pe net. Nuş dacă aţi observat, dar kooksee şi-a făcut propriul lui imed, mai dau şi pe acolo, unde mă întâlnesc cu dustweaver.

    Pt mahala insa ma simt vinovat. Va trebui sa fac ceva in privinta asta.
    Si, intrucat mi+am loat ciololar din ala la care apesi direct pe ecran, mi-am reactivat contul de Twitter, o sa incerc sa-folosex mai des.

  21. am si io ciololar pe care poti sa apesi pe ecran (pentru ca are ecran), da’ apas si nu se intampla nimic… sa apas mai tare?

    PS ce parere aveti de rezultatele la bac? merita discutie separata? (de meritat merita, de fapt… alta e intrebarea)

  22. ar fi interesant de discutat examenul de bac de anul asta. Eu sint fan funeriu de anul trecut, de cind a acreditat masterul la scoala normala. Insa nu sint de acord cu el cind spune ca procentul de promovare de 40 la suta ar fi o catastrofa; eu il vad ca pe ceva normal tinind cont de conditiile de examen. Sint chiar placut impresionat ca patru dn zece au trecut. In conditii similare de testare, multe alte tari asa zis avansate ar fi avut rezultate mult mai proaste.

    Solutia de viitor ar fi o recalibrare a dificultatii. Detalii la discutie:)

  23. unde e domle foruml lui kooksee?

    pe mine trebile touch screen ma nierveaza de nu mai pot. asa, e fromos sa te joci, da’ cand e de facut chestii rapid, e mai mult aggravation.

    @ Vlad:

  24. pai, acercibe, ipad tz’a trebuit. faza cea mai faina e cum piata iti ofera, voioasa si cu un aer inovator, accesorii din care sa faci ipadul calculator (keyboard, maus, suport sa faci ipadul ecran si etc)

    lektor, e razboi mare, cum stii, intre aia doi.

  25. Cred ca un examen gen bac care-ti da dreptul la continuarea studiilor trebuie sa fie o masura fidela a exact acelor calitati de care ai nevoie ca sa termini (nu doar sa incepi) o facultate. Un examen in care trebuie sa tii minte o tona de prostii inutile e bun doar daca vrem sa pice anual jumatate din elevi.

    Candidatii ar trebui lasati sa vina cu notite si carti, macar la examenul de matematica. La oral ar trebui sa li se dea voie sa aiba o foaie de hirtie cu ideile principale. Ar descuraja dramatic copiatul si oricum cei care luau zece inainte tot ar iesi in evidenta. Iar analfabetii ar pica si ei oricum. Singurul lucru foarte important e sa nu se permita furtul.

    Un bac fara copiat si cu 70% promovati ar fi un succes extraordinar. Si aste e perfect posibil in citiva ani.

  26. problema este definirea “acelor calitati”; nu poti sa fii ultra-specializat. cineva in presa spunea, de exemplu, ca e inutil sa soliciti absolventului de liceu sa stie analiza matematica si integrale, treaba cu care sunt de acord

    care este scopul studiilor din liceu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.