Genitivul medicinii – răspuns al Institutului de Lingvistică

Dacă nu ştiaţi de mai devreme, avuserăm cu diacritica o mică dispută pe tema genitivului/dativului substantivului “medicină”. Ea susţinea varianta “medicinei”, având ca argument referinţa la DOOM 2.

Pentru justificări suplimentare şi la îndemnul diacriticii, am apelat la serviciul de consultanţă al Institutului de Lingvistică.
Răspunsul a fost prompt:

Forma de genitiv-dativ singular „medicinei” a fost propusă după paradigma substantivelor feminine care nu au plural. Dacă admitem că este folosită forma de plural „medicini”, atunci, într-adevăr, forma de genitiv-dativ singular este „medicinii”. La ediția viitoare a DOOM-ului se va analiza problema ridicată de Dvs., pentru care vă mulțumim. Lingvist: […] Vă mulţumim că aţi apelat la serviciul nostru de consultanţă.

Explicaţia explicată e următoarea. Conform DOOM2, există 2 substantive omonime: medicină(1) în sens de profesie a vindecării, şi medicină(2) în sensul de “medicament” (învechit). Medicină(1) ar fi defectiv de plural, aplicându-i-se “paradigma substantivelor feminine care nu au plural”. Paradigmă de care eu nu ştiam, şi probabil nici diacritica, altfel ne-ar fi spus aşa de la început. În plus, nici “miere” nu are plural, şi totuşi nu spunem “mierei”, ci “mierii”. O fi o paradigmă care se aplică doar substantivului “medicină”?
În plus, nu am DOOM 2 în faţă, dar în DEX98 “medicină” are plural, indiferent de sens. La Larousse a apărut o carte care la noi a fost tradusă “Medicini alternative“, de exemplu.
Nu ştiu ce deduceţi voi din cele de mai sus, dar mie îmi iese că varianta corectă e totuşi “medicinii”.

Apreciez răspunsul Institutului şi deschiderea pentru întrebări şi critici. Mulţumiri diacriticii că ne-a spus de deschiderea asta, altfel n-avem de unde să ştim. Şi, dacă problema va fi într-adevăr discutată la actualizarea DOOM, înseamnă că nu am discutat degeaba.

About The Author

14 thoughts on “Genitivul medicinii – răspuns al Institutului de Lingvistică

  1. DOOM2:

    medicinã (stiintã) s.f., g.-d. art. medicinei

    medicinã (medicament) (înv., reg.) s.f., g.-d. art. medicinii / medicinei; pl. medicini / medicine [Marcat cu modificare de normã fatza de DOOM]

    Vlad, esti un provincial învechit!

  2. ba nu, medicinii! 🙂
    cat despre medicina egal stiinta – ohoo, mai e drum lung, ffffffffffff lung! opereaza cu blocuri de stiinta, insa, asta da! dar contine prea multe gapuri si zone lipsite de cel mai banal control.
    are mult imprevizibil si inexplicabil. in practica, cel putin.

  3. Promit că nu mai latru… VREODATĂ!
    Dintr-o partidă de scuipături nevinovate… pă un forum defunct… s-a ajuns la Academia Română.
    …………….
    Io tot cred că ambele forme sunt corecte, în funcție de unde le folosești.
    Într-o lucrare de diplomă… pîrtențioasă, d-aia cu papion la gâtlegău… și pantofi dă lac, cu cioc negru… scrii “medicinei”.
    În rest… practicăm arta “medicinii”.
    Care este.

  4. Blegule, n-ai nicio treaba nici cu medicina care este, nici cu discutia (pornita de alt forumist, nu de tine).

  5. A-propos de lingvistica. De doua zile, gugalul meu a devenit foarte serviabil si-mi da traducerile fara sa i le cer. Pana acum, l-am ignorat, dar azi mi-a atras atentia urmatorul articol din Daily News:

    Mai puţin decât MODEL dezmembrarea trage pe
    De George RUSH ŞI Molloy JOANNA

    Tuesday, January 2th 1996, 1:95AM Marţi 1996-01-doi, 1:95 PM

    There’s some unfinished business in actor Chris Noth’s relationship with model Beverly Johnson, and unlike the former lovers, it ain’t pretty. Există unele treburi neterminate în actorul Chris Noth relaţie cu modelul Beverly Johnson, şi spre deosebire de iubitorii de fostul, aceasta nu este destul. Word is Johnson has reportedly been spreading a story that Noth, who broke up with her a year ago, used to beat her. Word este Johnson a raportat fost răspândire o poveste care de Nord, care s-au rupt cu ea un an în urmă, obişnuia să o bată.

    The story even surfaced in a supermarket tabloid, and some of Noth’s friends believe Johnson knows how it got there. Povestea chiar şi apărut într-un tabloid supermarket, si unii din prietenii Noth cred Johnson ştie cum a ajuns acolo. . .

    It’s cash that’s at the root of the current rift, sources say. Este de numerar care este la originea rupturii curent, spun sursele. Johnson reportedly owes Noth money “well into the five digits,” a friend of the actor’s claims, and has been unable to pay it back since their breakup one year ago. Johnson datoreaza relatărilor Preţ de Nord “şi în cinci cifre,” un prieten al creanţelor actor, şi a fost în măsură să-l plătească înapoi de la despartirea lor, un an în urmă. The abuse story is a diversionary tactic, Noth’s friends say. Povestea abuz este o tactica de diversiune, prietenii lui spun Noth.

    “The most abusive thing Chris ever did in that relationship is stay with her,” insisted one friend of Noth. “Cel mai abuziv Chris făcut-o vreodată în această relaţie este mai rămână cu ea”, a insistat un prieten de Nord. “He cared a ot about her, and he’s been devastated by this rumor. To suddenly get these allegations a year after they broke up is bizarre. He doesn’t care about the money, he’s just suffering from the loss of trust with somebody he really cared about.” “El a îngrijit un ot despre ea, şi el a fost devastata de acest zvon Pentru a obţine brusc aceste afirmaţii de un an după ce s-au despartit este bizar.. El nu-i pasa de bani, el doar sufera de pierderea de încredere cu cineva el pasa cu adevarat. ”

    The darkly handsome Noth, who just starred in the CBS miniseries “Nothing Lasts Forever,” has not seriously dated anyone since the couple’s hostile breakup. Nord misterios chipes, care tocmai a jucat in miniseria CBS “Nimic nu dureaza o vesnicie,” nu şi-a datat în serios, deoarece nimeni destrămarea cuplului ostil.

    Johnson’s modelling agent, Bryan Bantry, was unable to reach her, and her publicist Jimmy Hester did not return calls over the holiday. Agentul Johnson de modelare, Bryan Bantry, nu a putut să ajungă la ei, şi ei publicist Jimmy Hester nu a returnat peste solicită de vacanţă.

    “Chris Noth never abused anybody, but he’s not going to drag himself nor her through the mud,” said the actor’s spokesman, Jason Weinberg. “Chris North abuzat niciodată pe nimeni, dar el nu va trage el însuşi, nici ei prin noroi”, a declarat purtătorul de cuvânt al actorului, Jason Weinberg. “His attorneys are dealing with this accordingly” “Avocaţii lui de-a face cu această consecinţă”

  6. Medicina este o ştinţă, o filozofie şi în acelaşi timp o artă, a cărui scop este (ar trebui să fie) restabilirea şi păstrarea sănătăţii, indiferent de modalitatea terapeutică (procedeul ales). De aceea cred că, întradevăr, medicina este una singură. Neavând plural ar trebui folosit la genitiv-dativ forma “medicinei”. …părerea mea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.