Nu există spațiu public – sau cum BNR se teme de bicicliști

Astăzi m-am întâlnit cu un prieten în „centrul vechi”. Pe strada Carada, mai precis. Mi-am lăsat bicicleta lângă gardul BNR. Să fiu precis: nu în curtea BNR, ci pe stradă, domeniu public, la al cărui întreținere contribui și eu, și dvs, prin impozite. De fapt, nici nu am realizat, distrat cum sunt, că ăla e gardul BNR, că era pe o laterală. Am și pozat-o, că de abia luasem prima levănțică a anului.

Image and video hosting by TinyPic

La foarte scurt timp, un jandarm apare și mă somează, polticos, să-mi iau bicicleta de acolo. Că e BNR și e obiectiv monitorizat, și n-am voie.

Pentru că nu locuiesc într-o țară liberă, m-am conformat. La urma urmelor, mi se întâmplă frecvent să fiu ușuit de badigarzi, atunci când îndrăznesc să-mi reazăm bicicleta de una dintre clădirile „de birouri” răsărite peste noapte în cartierul meu.
Sigur, aici situația e foarte diferită. Pentru că jandarmul nu e un badigard, el este Statul. Și BNR tot Statul e. Trăim în iluzia democrației și a spațiului public, acela unde toți cei din cetate pot să stea, liberi. În realitate, Statul te poate ușui de oriunde, oricând, și n-are nevoie de niciun regulament pentru asta. Pentru că pe gardul BNR nu scria nicăieri „Interzis rezematul bicicletelor, conform legii etc.”, cum scrie în lumea civilizată. Pur și simplu apare un jandarm și te ușuiește – e mai simplu.

Mai mult, Statul a rămas paranoiac ca pe vremea lui Ceaușescu. Cam ce își imaginează BNR că poate face o bicicletă rezemată de gardul ei? Explodează? Ajută la fuga unor tâlhari care au jefuit-o? Strică imaginea impecabilă a gardului BNR? Strică priveliștea lipsită de biciclete a biroului guvernatorului BNR? Nu, pe bune, cu ce naiba deranja bicicleta mea acolo? Pe stradă, pe o latură a BNR?
Spre lauda jandarmeriei române și chiar a BNR, trebuie să spun că jandarmul, spre deosebire de badigarzii orașului, a fost ferm, dar foarte politicos, și că m-a invitat să-mi deplasez bicicleta în parcarea de bicicliști a BNR, situată pe strada învecinată. Foarte, foarte frumos, cinste BNR că are parcare de biciclete, DAR NENE, eu NU AVEAM TREABĂ NICI LA BNR, NICI PE STRADA ÎNVECINATĂ! Eram doar un om, pe o stradă, cu o bicicletă mică, mică. Nu deranjam pe nimenea, serios!

Concluzii:
1. Pe domeniul public, suntem permanent niște musafiri, nu avem voie așaaa, când vrem!
2. Statul VEGHEAZĂ. Banca Națională a României nu va putea fi atacată de biciclete!

About The Author

55 thoughts on “Nu există spațiu public – sau cum BNR se teme de bicicliști

  1. Pai ce ai tu pe port-bagaj seamana cu sacii in care se transporta banii… Pai ce faci, te-ai dus acolo sa bagi inflatie? In plus, uite-te si tu cum arata albul ala un’ de termina aripa… Pai faci de ras BNR-ul proaspat spoit… … …

  2. Prea frumoasa bicicleta !

    Arata vie si luminoasa … pe linga niste ziduri moarte.
    Maro de pamint productiv … pe linga niste pietre gri moarte.

    Bucurie!

  3. Sărumâna, tapire. Știi de ce ezit eu să trimit mailuri? Pentru că, atunci când există o reacție, primii care au de suferit sunt cei, de fapt nevinovați, “de jos”. De exemplul, jandarmul de azi.

    Când niște badigarzi au izgonit o ziaristă de lângă mall-ul din Berceni, nu de capul lor, normal, ci pentru că așa fuseseră instruiți, iar ziarista a reacționat asertiv, normal că managerul mallului a început prin a-i concedia pe badigarzi. Care or avea și ei familie, chiar nu merită, pentru o bicicletă.

  4. in piata Obor am fost rugata politicos dar ferm de un nene care pazea piata sa parasesc piata(eram printre tarabe cu bicicleta).

  5. @cristiana: și eu, în Piața Matache, deși nu eram, evident, călare pe bicicletă, ci pe lângă ea, că n-aveam curaj să o leg afară având în vedere niște chestii.
    Pe asta pot să o înțeleg, spațiile dintre tarabe nu sunt largi, și riști să calci lumea pe picior.

  6. știu ce zici – știi povestea mea cu antena unu și carnetele de alegător.
    dar mă gândesc că e BN|R (mai decenți, sper), iar ăla de e jandarm nu o să fie dat afară din armată
    io’s curios dacă și cum răspund. am trimis de pe adresa institutului să pară mai oficial si măcar să deschidă emailul

  7. Marti 12.06.2012 am fost la Credit Europe Bank de la Gara de Nord. In fata sediului pe trotuarul proaspat asfaltat plin de masini, dar niciun suport de parcat biciclete. As fi putut sa pun lantul si sa o rezem pur si simplu de geamul filialei, dar totusi eram la gara intre interlopi. Asa ca mi-am luat inima in dinti si am intrat in filiala cu bibicleta, gandindu-ma la un client care ar veni cu un mare troler direct din gara si care nu ar fi putut sa-l lase afara. Brusc m-a intampinat paznicul, care nu e bodyguard ci numai paznic, ca nu am voie cu bicicleta in sediu. Sunt convins ca sefii lui nu i-au spus niciodata ce sa fac in aceasta situatie. Dar el a luat o decizie. Era tatal deciilor in sediu. Dupa ce l-am facut prost ca nu ma puteam abtine pentru ca luase o decizie asa dupa capul lui fara sa gandeasca, am cerut sa vina seful filialei sa cer voie. A venit si mi-a permis sa las bicicleta intr-un colt si sa-mi vad de treaba. Concluzia mea este exista o ura ipotriva bicicletei. Dar vom fi din ce in ce mai multi si sper ca intro zi ne vom putea impune sa avem in primul rand piste civilizate si in aceeasi masura suporti de parcare la toate institutiile publice si private. La fel ca si jandarmul de mai sus. Nu cred ca la vreun instructaj i s-a spus ceva despre sprijinitul bicicletei de gard.

  8. Vlad, hmmm. Unu, mi se pare lăudabil că BNR are parcare de biciclete și că jandarmu te-a invitat — și încă politicos! — să parchezi acolo. Doi, din perspectiva mea japoneză, mă enervează haosul bicicliștilor atît de tare (cînd sînt eu însumi pe bicicletă!!) încît le dau perfectă dreptate și jandarmului tău, și paznicului Cristianei. Call me oldfashioned if you like, possums… 😉

  9. Citez pollitician roman trecut prin PNL, PDL acum USL. Citatul mi-a fost servit in 2003 cand stimabilul era usor luat de la cateva pahare de vin. Citat: “romania, beahh, suntem noi (la masa era el si inca un politician, un colonel de politie, si un tip de la administratia strazilor), toti ailalti sunt chiriasi in tara asta. Daca nu va mai dam voie sa stati aici va carati sau va impuscam.” Eu eram doar un IT’st care ofeream o solutie tehnica si nu am fost inclus in “noi”.

  10. Seara, pe la 11, coborât dintr-o pădure, după ploaie, cu câinele în lesă, pe acostament, am fost agresat de un jmeker, îmbrăcat în pooliţist:
    – Dacă nu-mi prezinţi imediat buletinul, te încătuşez şi te duc la secţie!
    În acea clipă, eu căutam în rucsac buletinul, deşi îi spusesem că nu am nici o problemă, fiind doar în întârziere.
    I-am arătat buletinul şi i-am precizat că i-l arăt pentru că nu ştiu cum i-ar pune cătuşele câinelui: la labele din faţă ori la cele din spate?!
    Ca să fie mitocănia completă (era ditamai pooliţistul, ce plm?!), când l-am întrebat despre motivul legitimării, mi-a spus că sunt o posibilă … victimă (deşi, a recunoscut că eram în afara carosabilului, şi eu, şi câinele!).

  11. Cu o saua asta ,ai gresit banca…incearca si tu la Banca Angliei,numai sa nu te sperii decaciuloaiele jandarmilor de acolo…:)))
    Acu pe bune eu am vazut una si mai si:era o bicicleta legata de un indicator,culmea,cu atentie biciclisti,in fata Templului Gugernului Lupesteprajit.Un jandarm ,cam suupra ponderal,adik sub 130 kile,a iesit din curticica cu o foarfeca si a TAIAT lantul biclei jur!!!
    Acuma cum o face oare se alearga singur??!!!

  12. Ce de frați de suferință!
    Cu toate astea, Pinocchio, suntem mult prea puțini ca să producem haos, să știi.

  13. @ Florin:
    Nu cred ca am văzut in vreo tara civilizata intrând cineva cu bicicleta in vreo banca. Vezi tu, atunci cand cadrul legal este confuz chiar si cei de buna credință așa cum cred a ești si tu sunt impinsi de circumstante spre răspunsuri inadecvate dpdv al unui mediu sanatos. A intra cu bicla in banca sau a te adresa unui amarat de paznic cu 8-12 clase (amarat ca deschidere, nu neaparat ca intelect sau financiar) cu apelative jignitoare reprezintă in opinia mea un răspuns inadecvat, de razvratire contra sistemului care nu îți permite sa-ți lași bicicleta in mod civilizat in fata băncii- si preferabil sa o si gasesti la întoarcere. You just can’t make a right from 2 wrongs.

  14. penibil daca critici, pentru ca nu te-a lasat sa pui bicicleta pe un stilp ,avind in vedere ca exista suport pentru biciclete in zona,dar trebuia sa fie o parcare de biciclete pe fiecare strada unde ai tu treaba!!!!!!!!la fel se intimpla si cu masinile parcate>intr-o tara civilizata iti luai amenda pentru ca strici mobilierul urban!

  15. ptr baiatul cu bicicleta. te intreb daca ai inteles ce inseamna democratia? democratia nu inseamna sa facem ce vrem noi! inseamna sa respectam institutiile,sa respectam legea,sa respectam pe cel din jurul nostru ,sa nu deranjam pe ceilalti cetateni,etc.daca ai fost invitat politicos,sa duci bicicleta in locul special amenaj ptr biciclete,care e problema,e chiar f bine ca exista asemenea loc. ca un exemplu,de ce nu ai legat bicicleta de masa unde serveai cafeau? probabil ca te deranja la servitul cafelei.asa si bicicleta ta legata fara noima.cum ar fi aratat acel gard cu 100 de biciclete pe el?ti s-ar fi parut in regula? daca vin si eu la tine acasa si leg bicicleta de gardul tau si mai aduc 100 de prieteni sa lege bicicleta ca avem voie ,ca e democratie,te-ar deranja? spui ca esti civilizat si respecti democratia ? vad ca nu a fost nimic anormal acolo.chiar nu te inteleg,ti s-a vb politicos, ai fost invitat sa duci bicicleta in locul special amenaj,unde e problema?crezi ca pe afara tot asa se procedeaza,lasa fiecare ce vrea pe undea vrea? cred ca te inseli amarnic. invata sa respecti pe cei din jur si nu mai face ceva ce ar deranja pe cei din jurul tau.. totusi BNR este un monument istoric si trebuie protejat!tu legi o bicicleta ,altul leaga o motocicleta,altul un bener ,altul cainele etc,frumoasa imagine, nu? intelege si tu ca de la bicicleta ta se poate creea un precedent,sincer nu cred ca ai dreptate. daca ai avut alte probleme in trecut,nu trebuie sa fi rautacios si sa te razbuni,fara un motiv serios! MEDITEAZA!

  16. Din nou: nu eram în curtea BNR, ci pe o stradă laterală. Nu mi s-a întâmplat până acum să-mi fie interzis accesul cu bicicleta pe lângă un monument istoric. Săracele monumente istorice, nu au ele parte de atâta grijă. Cât despre alte țări: da, ai voie cu bicicleta pe străzile cu monumente istorice.
    Motivul pentru care am fost gonit nu are nicio legătură cu monumentele istorice. Ideea e că BNR beneficiază de un perimetru „strategic” în plin domeniu public și cartier turistic. O vreme scurtă am locuit la Metz, un oraș care are garnizoană în el din vremea romanilor. Ce să vezi, nu se supăra nimeni dacă sprijineam bicicleta de gardul unei unități militare. Ba chiar puteam să fac și poze prin jur, atâta timp cât eram pe stradă, și nu în curtea lor.

    Nu cred că bicileta mea se poate compara cu bannere și motociclete. Pentru conformitate, catierul istoric e plin de bannere și chiar și de motociclete.

    Chiar și așa. Să zicem că ai dreptate și distrugeam peisajul cu bicicleta și levănțica mea. Ce îi costa să pună un amărât de semn pe care să scrie „INTERZIS ACCESUL BICICLETELOR”? Serios acum. Repet, jandarmul a fost politicos, dar nu e niciodată o plăcere să fii abordat de jandarm/badigard – e o agresiune oricum ai lua-o. Care poate fi evitată.

    Urarea mea către managementul BNR e următoarea: să vă văz mergând pe bicicletă la serviciu. Nu în gipan, hummer, merțan, etc.

  17. Asta suna a blestem violent, aruncat sub imperiul trairii pline de frustrare legata de incertitudinea viitorului stalpilor, strazii, badigardului si chiar si a mamei lui, asa sa-i ajute legea!

  18. Aceeasi patanie am avut-o si eu cu paznicii de la BNR, exact in acelasi loc. Am insistat sa-mi arate o hartie care sa ateste ce spuneau ei ca “nu e voie”, dar tot incercau sa schimbe subiectul. Dupa 10 minute de discutii in contradictoriu, inutile de altfel, au inceput cu amenintari – semn ca epuizasera orice tentativa de argument pe care o incercasera pana atunci. Mi-am dat seama ca nu am ce sa fac, am fi dus-o asa la nesfarsit, asa ca am mutat bicicleta peste drum.
    Asta e tara in care traim din pacate, “nu e voie” e la latitudinea Doreilor care stau de paza si nu e nevoie de lege pentru asta.

  19. pai Fane , deasemenea pe peretele ala nu e scris ca nu ai voie sa faci pipi… sau ca nu ai voie sa iei un baros sa incepi sa spargi acel zid …si totusi , nu ai voie sa faci astea…ce te asteptai , sa fie puse o lista cu ce ai voie si ce nu ai voie sa faci langa gardul unei institutii asa de importnante precum BNR-ul ???
    sau poate nu faci o conexiune cu faptul ca acea institutie nu este o piatza de pepeni , sau o gara ..e BNR frate …BNR=bani multi … este un obiectiv unde securitatea trebuie sa aiba un grad ridicat , unde atentatele trebuie prevenite ,din poza am obs ca bicicleta ta avea si un portbagaj dubios, ce e asa greu de dedus. si plus de-asta , jandarmul ala cred ca ti-a zis sa nu lasi bicicleta acolo , nu ca nu i-a placut fatza ta , ci probabil ca exista un regulament care trebuie respectat. Asa de rau ti-a ranit orgoliul ?? puteai sa parchezi vis a vis , si sa nu mai faci atata caz , oricum e de 2 lei constatarea ta ,care nu are chiar nici o legatura cu democratia ..hahahaha … chiar m-ai facut sa rad , si mi-am dat seama ca ai unele probleme si frustrari

  20. Zeu97:
    – nu mă cheamă Fane. Pt dumneata, sunt domnul doctor Stroescu.
    – faptul că merg pe bicicletă în Bucureşti, la treburile mele zilnice, este un gest de civilizaţie, respect pentru cei din jur şi da, eleganţă. Nu are nicio legătură cu făcutul de pipi pe garduri sau cu vandalizarea lor.
    – sigur, portbagajul meu e dubios rău. Dacă parchez o maşină, cu portbagaj, în Piaţa Matache, unde e plin de lume, e absolut safe. Cu desagii de bicicletă trebuie să fim mult mai vigilenţi.
    – e blogul meu şi voi face caz aici dacă aşa doresc. Dumneata eşti liber să-ţi dai cu presupusul, de asemenea, aici, cu un minim de civilizaţie. Deocamdată, te afli cam la limita acelui minim, “frate”. 🙂

  21. Pinocchio a zis:

    Vlad, hmmm. Unu, mi se pare lăudabil că BNR are parcare de biciclete și că jandarmu te-a invitat — și încă politicos! — să parchezi acolo. Doi, din perspectiva mea japoneză, mă enervează haosul bicicliștilor atît de tare (cînd sînt eu însumi pe bicicletă!!) încît le dau perfectă dreptate și jandarmului tău, și paznicului Cristianei. Call me oldfashioned if you like, possums… 😉

    +1

  22. Piersonal, io aș propune o lege pîn care doctorii să fie obligați să conducă gipane și nimic altceva.
    Dă preferință… cu opt cilindri.

  23. Blegoole, dacă îmi dai un gipan, de condus nu-l conduc, că n-am carnet, dar mă mut în el, că e probabil mai mare decât locuința mea.

  24. Ar fi multe de spus pornind de la ce ai scris aici și de la comentariile ample. În loc de asta, aș pune-o altă jalbă-n gardul pe care-ai scris tu: nici să desenezi în spațiul public nu ai voie. Cu ceva vreme în urmă, în același loc în care ți-ai legat tu bicicleta m-am așezat eu cu câțiva prieteni să desenez și jandarmii ne-au spus să ne mutăm mai departe de gard… Lezam desenând. În metrou, numai că nu m-a arestat unul cu ceafa groasă, tot pentru că desenam. Am vrut să povestesc despre toate astea, dar să spunem că stau prost cu exprimarea.

  25. Desenatul este și mai barbar decât ciclismul. Ce-ar fi dacă ne-am apuca toți să desenăm? Cine s-ar mai uita la televizor?

  26. Blegoo a zis:

    Piersonal, io aș propune o lege pîn care doctorii să fie obligați să conducă gipane și nimic altceva.
    Dă preferință… cu opt cilindri.

    Gipanu’ face fatza la gropile din Bucuresti, insa nu si la aglomeratie! As propune cate un avion pt doctorii bucuresteni, mai ales ca s-a eliberat Baneasa.

  27. Vlad a zis:

    Urarea mea către managementul BNR e următoarea: să vă văz mergând pe bicicletă la serviciu. Nu în gipan, hummer, merțan, etc.

    ” Banca Nationala a Romaniei a decis sa isi cumpere 12 masini de teren de lux, la un pret de 83.000 de euro fara TVA pe bucata, aceasta decizie putand fi considerata cel putin bizara intr-o perioada in care Romania traverseaza inca o criza economica tot mai dura. ” Duminica, 21 Februarie 2010,

    http://www.ziare.com/bnr/banci/bnr-isi-cumpara-masini-de-teren-de-83-000-de-euro-bucata-996956

    Ce face BNR cu profitul obţinut anul trecut? Mai cumpără 13 autoturisme de teren” Duminică, 24 Iunie 2012

    http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/ce-face-bnr-cu-profitul-obtinut-anul-trecut-mai-cumpara-13-autoturisme-de-teren-168215.html

  28. mda, nimic nou sub soare!
    daca erai in Bulgaria, te lasa si sa sprijiniti bicla de gard, insa n-ar fi fost nevoie, cel putin nu la Silistra, unde e plin orasul de parcari pentru biciclisti si daca ai uitat lantul acasa nici nu ti-o fura nimeni.
    Bulgarii aia de care radem ca-s zarzavagii, ca au capu tare si ceafa groasa, ca is la coada UE, adica dupa noi etc.

  29. Da, corect… Ca-n bancul cu Bula si cu tat-su de-i zicea sa fure piese de la fabrica de biciclete unde lucra… 🙂

  30. au raspuns pana la urma cei de la banca nationala, spunand ca e vorba de protectie anti-terorista.
    la sfarsitul mesajului au un text care spune ca “. Any unauthorised disclosure, use or dissemination, either in whole or in part, is prohibited.”. nu stiu cat de legala este treaba asta, dar ma voi conforma si nu voi publica mesajul lor.

    le-am raspuns, si asta pot publica 🙂
    Stimati domni,

    Va multumesc pentru raspunsul detaliat. Intr-adevar, prietenul meu a fost intrigat de motivele solicitarii jandarmului, si nu de tonul pe care a fost adresata – domnul Vlad Stroescu a precizat inca de la inceput ca solicitarea a fost politicoasa.

    Inteleg – partial – motivele exprimate de dumneavoastra aici, referitoare la asigurarea protectiei antiteroriste. Dar:
    – bicicleta era parcata intr-un spatiu public, si nu in cadrul perimetrului institutiei dumneavoastra. Din fotografie se vede ca bicicleta era parcata pe strada.
    – interdictia de a parca o bicicleta (sau alt obiect) suspicioasa nu este clar afisata in zona perimetrului institutiei dumneavoastra. O astfel de afisare s-ar putea face, de exemplu, prin plasarea unor placi pe gardul sau zidul institutiei, dupa obtinerea aprobarilor necesare, cu mentionarea distantei maxime la care se refera interdictia

    In plus, as dori sa fiu informat in legatura cu temeiul legal, si autorizatiile necesare, care va indreptatesc la astfel de interdictii.

    Cu multumiri,
    Cristian Dogaru

    *************************************************************************
    Cristian Dogaru, MD, PhD
    Research Fellow
    Division of International & Environmental Health
    Institute of Social and Preventive Medicine
    University of Bern
    Finkenhubelweg 11 – 3012 Bern – Switzerland
    Tel +41 (0)31 631 35 25
    Fax +41 (0)31 631 35 20
    http://www.ispm.ch
    Pediatric Respiratory Epidemiology
    *************************************************************************

  31. mie imi aduce aminte atmosfera asta secretoasa de un coleg, acum ceva ani aplica CV la SRI. Dupa un timp, il suna un nene: “alo, sunt de la.. stiti de unde, ca ati pus cv la noi. Veniti la interviu? etc etc “

  32. BNR-ul au pus mesajul ala tipic la sfarsitul emailului
    “Any e-mail message from the National Bank of Romania (NBR) is sent in good faith but shall neither be binding nor construed as constituting a commitment by the NBR except where provided for in a written agreement.
    This e-mail is intended only for the use of the recipient(s) named above. Any unauthorised disclosure, use or dissemination, either in whole or in part, is prohibited.
    If you have received this e-mail in error, please notify the sender immediately via e-mail and delete this e-mail from your system.”

  33. No, Tapire, hai să facem puțină maieutică, că n-am mai făcutără de mult.

    În primul rînd, ne trebuie aici două definiții, a bicicletei și a trotuarului. A bicicletei o știu: e un vehicul pe două roți, care participă la circulația publică, se bucură confom legii de aceleași drepturi, și trebuie să respecte aceleași regulamente ca și vehiculele pe patru roți.

    Dar care este, mă rog dumneavoastră, definiția trotuarului?

  34. @ tapirul:
    da unde tiau interzis aia sa le publici textu? ca artu 13, constitutia romanicii, zice alceva…

  35. @ Pinocchio:
    trouarul este ăla din poză pe care e parcata bicicleta din definiție
    @ noname:
    păi nu văzuși? în disclaimerul din email. d’aia i-am întrebat, pe ce se bazează, vorba lu’ moromete

  36. Şi domnia ta de ce în loc să îşi lase bicicleta priponită în acea zonă câtuşi de puţin a unei distanţe critice,pentru că înţeleg că oricum era rezemată de un mai îndepărtat, a acceptat cu resemnare să se “lase uşuit”? Ce aţi izbutit să evitaţi? Ce vi s-ar fi putut întâmpla? La urma urmei…asta presupunând că s-ar fi ajuns până într-acolo, la urmă.
    Dar am înţeles că intra în sfera obiectelor “suspicioase”, asta pentru a vă stinge “obiecţiile”.
    Întrebare: v-aţi mai încumeta să o mai faceţi încă o dată?

  37. Pai omule…ce nu inteleg eu , daca jandarmul ala ti-a zis ca nu ai voie sa pui bicicleta acolo , tu de ce esti gigi contra si nu intelegi ??
    sau crezi ca jandarmului nu i-au placut ochii tai :)))

    hai ca esti penibil cu blogul tau … se vede ca ai muult timp liber , si nu prea stii sa il gestionezi.
    si apropos , cum ramane cu respectul fatza de institutii ?? ai inteles democratia foarte gresit ! (DEFAPT , NU ARE NICI O LEGATURA ce ti s-a intamplat tie cu democratia)

  38. Aveţi, ca şi mine dealtfel, pretenţii prea mari de la ţărişoara care a rămas cu câţiva ani în urma noastră. Nu că am fi noi mai breji, doar ca ne pasă mai mult şi cerem mai mult.
    Vom trăi şi ziua semnalizărilor de bun simţ, da-i departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.