Câteva gânduri despre şpagă şi condiţionare în medicină

Încă un doftor, bătrân şi reputat cică, a fost săltat de procurori după un flagrant în care a cerut 700 RON pentru o cezariană. A zis că sub atâta nu lucrează, deci a condiţionat.
Aş fi vrut să scriu un post mai amplu pe blogul „profesional”, dar m-am săturat de basculantele de înjurături pe care mi le iau după ce scriu orice despre orice subiect cât de cât sensibil. Așa că voi scrie unul mai puțin amplu, chiar aici; mai bine zis, câteva gânduri neasamblate, pe care le-am mai enunțat de-a lungul timpului.

  • – Bravo soțului pacientei, care a sunat la telverde anticorupție. De prea multă vreme, pacienții își acceptă condiția de miei între lupi.
  • – Nu există medicină gratis. Dacă nu îți plătești asigurările, tot nu ești tratat (decât de urgență), deci o formă de condiționare există întotdeauna. 700 RON pt o cezariană e mai nimic, pe lângă munca și responsabilitatea doftorului.
  • – Da, salariul unui medic este mizerabil, nu se poate trăi decent din el. Obiceiul șpăgii ca adaptare la sărăcie e însă unul malign. E imoral și ilogic să scoți cât mai mulți bani de la pacient, în loc să pui pumnul în gură sistemului, așa cum au făcut medicii slovaci, sau să îți miști fundul și să-ți faci propriul destin.
  • – Obiceiul șpăgii este atât de răspândit, încât există întotdeauna o condiționare din oficiu. Chiar dacă tu nu ceri de la obraz, pacientul știe că trebuie să dea, și știi și tu că trebuie să dea, contezi pe asta. Medicul este într-o poziție de putere. Condiționarea e acolo, tăcerea e doar un alibi.
  • – Sunt atâția doftori plini de bani care continuă să primească șpagă, și din aia mare.
  • – Nouă, celor care nu luăm șpagă, și ne chinuim la limita decenței pe un salariu infam și fără nicio perspectivă, ce ne mai rămâne de făcut? Doar 3 posibilități: emigrarea, alte slujbe, colaborarea cu Pharma. Ultima doar dacă suntem niște lideri de opinie sau mari prescriptori, și e tot un mariaj cu dracul. Niciuna dintre posibilități nu e normală. Este așadar aproape imposibil să trăiești conform statutului doar făcându-ți cinstit meseria de medic. Recte, statutul nu are absolut nicio valoare, nu este valid.
  • – O mare cantitate de șpagă medicală e absorbită de nivelul mediu (infirmiere, asistente, brancardieri, secretare, etc), adică de persoane mult mai puțin susceptibile de a avea dileme morale.
  • – Șpaga e la fel de prevalentă în toate serviciile medicale publice; în chirurgie, e doar mai bine organizată.
  • – Zilele trecute, un pacient mi-a oferit șpagă. La refuzul meu, m-a întrebat: de ce, sunt camere de filmat, pe aici?
  • – Chiar și văzută ca „sistem alternativ de sănătate”, șpaga la medic e fără dubii o greșeală etică. Nicio justificare sau combinație de justificări nu se califică la statutul de scuză.
  • – Obiceiurile de genul șpăgii ne-au făcut o breaslă șantajabilă, supusă, pe care oricând se poate arunca vina tragediilor din sistem. Și de fapt, așa se și face. Periodic, câte un val infamant se sparge în capul medicilor.
  • – Faptul că preferăm să primim șpagă în loc să fim solidari, ca slovacii, spune multe despre consistența și calitatea relațiilor dinlăuntrul breslei.
  • Probabil că mai sunt lucruri multe de zis, dacă vreți să adăugați idei principale, nu vă rușinați.

About The Author

21 thoughts on “Câteva gânduri despre şpagă şi condiţionare în medicină

  1. Vlad: Bravo! Sînt convins că nu ți-e ușor, și tot atît de convins sînt că nu ești singur, chiar dacă cei care au principii morale pe care le și aplică în practică nu sînt (încă?) majoritatea. Și da, nu există medicină pe gratis, probleme asemănătoare există și în Germania, chiar dacă la alt nivel. Curaj!

  2. Pinocchio, sărumâna, dar n-am scris astea ca să mă bat cumva cu pumnul-n piept, deși acum realizez că cam așa sună, la un moment dat.

  3. Cat credeti ca ar mai dura moda spagii daca pacientii nu ar mai da si ar denunta pe doctorii care cer cum a facut persoana despre care a scris articolul?
    Cred ca majoritatea oamenilor poate controla mersul lucrurilor. Exista insa inca multa timiditate si in acelasi timp deznadejdea ca este in zadar macar sa incercam.
    Pe de alta parte statul ar putea inerveni, investind mai mult in sistemul sanitar.
    Cineva care vrea sa ramana corect intr-un astfel de sistem este intr-o situatie delicata, dar pe termen lung este o atitudine salutara. Curaj pe mai departe ! Este foarte bine ca faceti public faptul ca sunteti corect, si altii mai putin curajosi au nevoie de exemple.

  4. Dottore, Dottore,

    Bine-ţi fac unii că te iau în tărbacă … Păi la noi grosul intelectualilor are preocupari
    nobile, combate plagiate, n-are treabă cu salariile medicilor, asistentelor, profesorilor
    sau învăţătorilor… Nu te mai satură Dracul de bani… Păi la noi majoritatea intelectualilor se hrăneşte cu măreţe şi nobile idealuri, burghez retrograd şi reacţionar ce eşti!

    Dai lovituri de stat, bugetare, cot la cot cu paraziţii beţivi şi criminali (idem cârciumari):
    http://img822.imageshack.us/img822/6025/20120817120816.jpg

    Te-ai făcut medic… N-ai franceză de europarlamentar… N-ai fost în stare de vânzări anterioare… Pleacă, doctore, în străinătate …

    Ruşine, Vlad Stroescu!

  5. Vlad, nu stiu ce si cum au facut slovacii, o sa citesc nitzel cind am timp si rabdare, dar mi se pare absolut CLAR ca sistemul e pernicios si el trebuie schimbat ADINC, restul sint panacee si/sau rezolvari individuale.

    Dragos B – daca nu esti sarcastic, atunci zic asha: Imi amintesc pertinent ca Vlad A FOST sa lucreze in strainatate, deci imi spun ca, daca ASTA ar fi fost solutzia, ar fi urmat-o. Daca ce ai spus e sarcasm, uita tot, stp.

  6. Ani de zile a tb sa-i dau spaga dr ** la sugestia dnei ** (asa se procedeaza, nu ti se cere direct).Nu imi spuneti ca atunci cand erati rezident nu va faceati ca nu vedeti ca se ia bani de la pacienti. Oricum cea mai mare spagara e ** la cabinetul ei **, nu da niciodata chitante si elibereaza cu 200 de lei un concediu medical. Stiu ca nu veti publuca pt ca ii cunoasteti bine, dar nu aveti curajul sa spuneti ca nu e bine ca ei conditioneaza actul medical.

  7. Clara, commentul e publicat, dar numele şterse. Nu ştiu dacă ce spuneţi e real, însă nu aici e locul să depuneţi plângere.
    Cât despre mine, nu mai lucrez de câţiva ani în sistemul de stat, prin care am fost obligat să trec, ca rezident. Actualmente, nu mai am tangenţe cu el.

  8. Categoric aveti dreptate. Nici nu depuneam plangere:). E adevarat ca ii fac antireclama lui A.T.in orice moment am ocazia,mai ales daca mi se permite:)Nu porniti de la premisa ca nu suferinta emotionala te determina sa exagerezi sau sa minti.
    E frumos articolul dv. Pareti un bun sfatuitor. Poate scrieti ceva si despre faptul ca atunci cand tb sa faci o alegere intr-o morala (ce tine de moravuri)si o morala (ce tine de etica) este bine sa ai incredere in lege, si sa respecti metodologia. Pana la urma si evreii au fost exterminati pt ca nu erau o specie buna,in viziunea unora. Imi place ca ati subliniat ca anumite categorii sunt mai putin susceptibile de a avea dileme morale.(nu mi-e clar ce s-a intamplat cu D.M.R.,deaceea v-am deranjat)

    Toate cele bune!

  9. excelent asa, chiar in forma asta, nesistematizata. Ba poate mult mai umana si mai realista decat forma sistematizat pentru ca si dilemele morale inseamna un balans permanent.

    Am dedus ca tu ai rezolvat-o pe a ta ceea ce nu inseamna nici pe departe ca nu exista multe persoane aflate in zona gri a spagii luate fara placere dar cu marcata de incapacitatea de a refuza.

    Si scriu cu relaxare doar pentru ca scriu de la distanta…

  10. Totul incepe din facultate, de la studentii care ar trebui sa ne reprezinte, sefi de serie, membri ssmb. Sunt anul 4 la UMF Carol Davila si pana acum ni s-au cerut de nenumarate ori bani pentru ‘cadouri’ dubios de scumpe pt profesori sau protocol de examen. Si toti dadeau pt ca se strang in cadrul seriei si e mai bine sa nu fii dizident.

    De aici incepe si ura si dezbinarea din cadrul breslei despre care vorbeati si dumneavoastra. Seriile se urasc si se suspecteaza neincetat de mituire a asistentilor sau a secretarei pentru a obtine cele mai bune spitale, e oribil.

    Cel mai mult ma ingrijoreaza faptul ca ideea spagii nu porneste de la profesori ci de la studenti, initiativa o iau tineri de 20 de ani care ‘stiu’ deja cum se rezolva totul in tara asta. Si vor continua pe drumul acesta intreaga cariera fara sa vada nimic gresit in asta.

  11. Corina, te contrazic. Exista profesori la care nici elevi, nici studenti, nici parinti nu indraznesc sa mearga cu spaga. Sunt stiuti de toata lumea. Intreaba o secretara. O sa vezi ca-ti va spune: la cutare nici sa nu incerci, ca e de rau. E foarte simplu pentru un profesor sa refuze si are chiar datoria sa o faca. Altfel, nu e profesor, e vanzator de examene. Se descalifica total daca a ajuns sa primeasca senin cadouri la examene. Sa stii ca intotdeauna vinovatul e cel in pozitie de forta, nu e studentul vinovat ca profesorul vinde note, nu e bolnavul vinovat ca doctorul asteapta spaga. E drept ca daca s-ar uni toti impotriva spagarilor, lucrurile s-ar schimba. Dar moralitatea intra in definitia meseriei de profesor sau doctor. Ca si a celei de judecator sau politist. Si primul care trebuie sa-si respecte statutul este cel aflat in respectiva pozitie. Eu nu cunosc niciun profesor adevarat care sa fi acceptat cadouri la examen. Care sa accepte un dar la despartirea de o grupa la care sa fi tinut, da. Dar la examen, niciodata.
    ( Ceva nou: your comment is awaiting moderation.)

  12. Scuze pentru moderare, e, sa speram, doar temporar.

    Corina, am trecut si eu in facultate prin treaba asta. Si adevarat ca erau destui profesori care acceptau daruri, si destui care nu acceptau. In fine, mi-e greu sa cred ca influenta asupra notei finale era semnificativa. Insa initiativa studenteasca nu era tocmai „de novo”, există o „tradiție” transmisă din generație în generație, o cutumă, care e probabil strâns legată de cea ulterioară, a ciubucului.

  13. Nu stiu cum este la U.M.F. Carol Davila, dar eu am absolvit 2 facultati, una la Universitatea Bucuresti si una la Universitatea Titu Maiorescu si niciodata nu am dat nimic, si nici prieteni apropiati mie nu au dat.De asemenea nici nu iau (e adevarat si ca nimeni nu mi-a oferit). Eu nu pot sa nu corelez spaga cu un nivel mediu de pregatire (nu profesional, ci cu lipsa unei obisnuinte a mintii de a conceptualiza, de a urmari dobandirea unui grad ridicat de cultura).O studenta anul intai la medicina mi-a spus ca profesorii le spun sa accepte bani de la pacienti pt confortul psihic al pacientilor. Nu ma deranjeaza ce se intampla in spitale, pana la urma au salarii foarte mici, si au absolvit o facultate fff grea.

  14. @diligentreader,
    Ai dreptate, sunt profesori care nu acceptă cadouri, nu am susţinut niciun moment că toţi sunt spagari sau măcar majoritatea.
    Eu am făcut anatomie cu dr. Filipoiu – cele mai mari mizerii se întâmplau la anatomie, semio la Sf. Ioan, genetică la Sahia cu Bohaltea si peste tot s-au dat bani. ( ma tem că numele vor fi moderate)

    @Vlad,
    Fix cu genul ăsta de tradiţie nu mă împac eu şi nu ştiu cum să fac să-I rup şirul. Când am propus să nu dea nimeni nimic mi s-a spus sa vb si eu cu studenţi din anii mai mari că nu ştiu pe ce lume trăiesc. So yeah…

  15. Corina, stai cuminte. Nu vezi ca ni se vinde tara pe bune si nu reactioneaza nimeni? Tu vrei sa reactioneze la vanzarea unui prapadit de examen? La noi se exprima dezaprobarea pe blog sau facebook, poate pe la vreun colt sau la o bere, dupa care fiecare isi vede de viata lui mai mult sau mai putin chinuita, din cand in cand si fericita ca mai e si dragoste pe lume, si gata.

  16. fenomenul spagii e mana cereasca pentru sistem/stat. si cred ca statul are tot interesul sa sustina existenta spagii. Motivele sunt atat economice (medicii primesc bani care nu vin direct de la stat, astfel marirea salariilor mai poate astepta) cat si motive legate de compromiterea care are loc la nivelul intregii bresle. Ce autoritate mai are o breasla de spagari?

    si nu numai autoritatea breslei e afectata. Coeziunea breslei sufera masiv. Spaga dezbina. Atat pe cei “care iau” de cei “care nu iau”, cat si pe cei care iau intre ei (oara aluia ii da mai mult decat mie?) si chiar si pe cei care nu iau intre ei (eu nu iau, dar cred ca asta de langa mine ia).

  17. Statul nu beneficiaza din sistemul spagii pentru ca nu ia impozit pe ea. Acest sistem este gresit si daunator societatii. Nici macar pentru doctori nu e benefic pentru ca le strica caracterul. Trebuie sa ne trezim si sa intelegem ca trebuie oprit. Statul ar putea multe daca s-ar gasi oameni inteligenti care sa- l conduca.

  18. @ diligentreader:
    Mulțumesc pentru povestea cu profesorii, nu mai trebuie să o aduc eu în discuție. În ceea ce privește exprimarea pe bloguri și facebook, atâta timp cât nu este doar o formă între alte forme de expresie, rămâne un morometism patologic; eu tot sper să meargă mai departe.

    @ Vlad:
    E bine că scrii despre subiectul ăsta și, mai ales, că ai o poziție activă, chiar dacă nu deslușești întru totul sensul, obiectivele și variantele viabile.

  19. Câteodata ma intreb,mai copii,iertati-mi indrazneala de a ma exprima asa, destepti sânteti,frumosi sânteti,chiar aveti vreo sansa aici in ROMÂNIA ? Sau vreti sa ajungeti sa cersiti precum batrânul medic pomana publica ?!!… Stiu e imoral,dar e necesar !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.