Timpul este o iluzie – demonstrație

De foarte multă vreme se bănuiește că timpul este o iluzie, așa cum și manualele de filosofie de clasa a XII-a o atestă, citându-l pe Sf. Augustin.

În cele ce urmează, vom demonstra acest lucru.

Timpul este definit prin ireversibilitatea lui. Într-adevăr, dacă timpul ar fi reversibil, noțiunile de prezent, trecut, viitor ș-ar pierde sensul, și nu am mai avea de-a face cu un timpul nostru familiar, ci cu cu totul altceva.

Timpul este ireversibil din cauza principiului al 2-lea al termodinamicii, conform căruia dezordinea dintr-un sistem tinde către un maximum. Dacă puneți cerneală într-un pahar cu apă, ea se va distrbui uniform, deci dezordonat, și nu va alcătui forme ciudate, complexe, decât pentru scurt timp.

Însă ordinea și dezordinea sunt convenții omenești. În absența unui om care să vadă frumusețea și complexitatea unui castel, de exemplu (o structură înalt ordonată), acel castel e doar o colecție de cărămizi într-o configurație oarecare. Entropia este așadar o ficțiune a creierului omenesc, care produce permanent asemenea ficțiuni, fiind singura lui treabă în Univers.

Dacă entropia este o ficțiune, atunci și timpul este. Qed.

About The Author

8 thoughts on “Timpul este o iluzie – demonstrație

  1. Ce articol frumos! Evident, ma depaseste intrutotul. Va cred. In liceu, am crezut si ca Ahile nu va prinde niciodata broasca.Eu stiam ca timpul este o dimensiune a spatiului. Dar atatea lucruri depind de observator:)
    Asa frumos suna quad erat demonstranudum, bun ajutor in demonstratiile stiintifice.
    Oricum, multumesc. M-ati pus pe treaba. Tb sa citesc un curs de logica. Cica al lui Bertrand Russel e cel mai tare.
    p.s. suna bine si curgerea timpului, o iluzie?
    .

  2. Deci venisem decis dupa ce am citit articolul in Reader sa explic ca entropia nu e chiar asa o vrajeala ieftina si subiectiva. Si deja primul comentator, F, lamurise treaba. Asta-i cu blogurile quality, putini comentatori, da’ capabili.
    Domnu’ Vlad prefera abordarea literar-romantica a problemei. Blogul lui, dreptul lui. Din pacate pentru noi toti, astea-s doar artificii de logica si limbaj. Unele absolut incantatoare si inteligente, dar care nu schimba vreun pic mersul implacabil al lucrurilor. Eu mi-am pierdut speranta definitiv cand a murit Borges. Dom’le, daca si el a murit, cu toata vrajeala aia a lui, e naspa, nu exista solutie teoretica la care sa ajungem prin procese cognitive, oricat de complexe.
    Imi dau seama ca poate e usor confuz ce zic, dar un psihiatru are ceva antrenament in a cauta un fir logic in discursul mai putin sistematizat 😉

  3. Poate o recitire a basmului ” Tinerete fara batranete si viata fara de moarte” ar ajuta.

  4. Nu va place ideea de a calatori in timp:) Nu vreti sa beti un ceai cu Freud? Naspa daca nu om putea sa parcurgem si in sens invers timpul.
    Nu stiu ce inseamna artificiu de logica. Logica este gresita sau nu, este gresita daca porneste de la premise gresite. Hypotheses non fingo:)

  5. Entropia e in primul rind o caracteristica a starilor de echilibru, potentialul fundamental prin cunoasterea caruia putem descrie complet comportarea macroscopica a oricarui sistem. Cit timp sistemul e izolat entropia sa e constanta si poate ramine asa un timp nelimitat. Doar cind doua sisteme interactioneaza, sistemul compus atinge o stare de echilbru cu o entropie mai mare decit suma entropiilor individuale. Asta e principiul doi.

    Timpul intra doar indirect, prin indexarea si ordonarea interactiilor. Poate ca propozitia ta finala ar trebui reformulata in felul urmator: daca interactia e o fictiune, atunci si timpul este.

  6. Daca interactia e o fictiune, atunci mahalaua e o iluzie pe moarte.Timpul aici de-abia isi mai trage sufletul.Oare de ce?

  7. Eleganta demonstratie, chiar daca are la baza definitia dezordinii in sensul pur ochioscopic-estetic (vezi certuri cu mama vizavi de facut ordine in camera) si nu al celui termodinamic, ceva mai obiectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.