Meseriașii

De ce om avea cultul ăsta pentru titlul de “profesie”, și derivatele “profesionist” sau “profesional”? Eu prefer “meserie” și “meseriaș”. Meseriașul e omul care știe și face în același timp, ceea ce e extrem de rar în lumea vizibilă. De regulă, majoritatea dintre noi ori știm, ori facem, niciodată amândouă. Cunoașterea nu atrage după sine acțiunea în fiecare zi. Că are 4 clase sau 23, meseriașul e cel mai rațional lucru din existență, e rațiunea palpabilă. Restul, indiferent cât de intelectuali sunt, se căznesc cu imaterialitatea propriei minți.

Aș fi onorat să fiu considerat un meseriaș, și faptul că mă recomand ca fiind “de meserie medic” e o aroganță din partea mea, nu o smerenie. “De profesie medic” nu înseamnă decât niște diplome care nu mai au demult nicio valoare simbolică. Puteți să vă luați și voi niște diplome de medic, dar ar fi un lucru inutil, mai bine mergeți la film cu persoana iubită, țineți-vă de mâini în întuneric.

Dacă aș fi Eugenia Vodă, aș face emisiunea Meseriașii.

About The Author

13 thoughts on “Meseriașii

  1. Putem largii câmpul semantic – ocupatie, vocatie, functie, har, dar, slujba, munca, etc. Am cunoscut profesor de istorie portar de liceu, inginer silvic adunator de vreascuri, pianist clopotar, doctor tobosar …
    As pune mai degraba în balanta imaginea de sine cu modul de a-ti câstiga existenta.

    P.S. Credeti ca a latra este o vocatie ? 🙂

  2. interesant că termenul a intrat în argoul mai de cartier, “ce biclă meseriașă ți-ai luat”
    ..sau era pe vremea mea, acum nu mai știu

  3. Toată lumea știe, tapiru-i meserie.

    A lătra sigur este o vocație, adică o chemare. Cățelul este chemat să latre și nu are încotro decât să răspundă. În locul lui, un om ar putea să ignore chemarea, dar atunci ar fi un ratat.

  4. Da’… serios acuma… iar reluăm subectu’?
    Că parcă s-a mai dicsutat® despre…

    Meseria e aia pe care poți s-o furi – gen spălat vase, făcut sarmale, mutat mobile dîntr-o bloc în altă mansardă… cu pianină cu tot, condus dacia papuc ori bececletă fără frîne da’ cu peneon fics.

    Profesia e aia la care trebe să studiezi; nu poți fi matematician, fizician cuantic ori doctor dă mortăciuni – aca – doftor patolog – ceva gen.
    Acolo ți-o furi peste ceafă dă la mai marii tăi… dacă nu studiezi.
    Examene, diplome, doctorate, alea.
    Aia-i PROFESIE!

  5. Propun să-l numim pă Dragoș B responsabil cu lincele în mahala.
    Cine dă hacord, să comenteze +1.

  6. Mie prea putin imi pasa daca Serban Bradisteanu (o fi in lista aia de o suta si ceva?) e profesionist, meserias ori mestesugar. Important e e sa opereze. Dar stai, ca nu mai poate, ca-l haituiesc basistii cu procurorii (care se pricep si la medicina; niste profesionisti)!
    Dar, cum a spus Blegoo de la bun inceput, in Romania doctoratul lui Ponta e necazul major. Restu-i parfum.

    Imbecilitatea cuplului Boc-Cseke lasă urme pe termen lung. Iar ICCJ zice că e bine aşa.

    Inimile recoltate în ultimele zile de la cinci donatori decedaţi nu au putut fi transplantate din cauza problemelor sistemului sanitar, printre care situaţia clinicii de profil din Târgu Mureş şi numărul mic de specialişti din Capitală.

    http://www.gandul.info/news/inimi-recoltate-de-la-donatori-decedati-neutilizate-din-cauza-problemelor-sistemului-sanitar-10618502

  7. “Dar, cum a spus Blegoo de la bun inceput, in Romania doctoratul lui Ponta e necazul major. Restu-i parfum.”

    Blegoo!! Esti de acord cu mine!! Åk, ce usurare! Am avut intotdeauna hintul ca esti un suflet optim dar neunderstood tinut captivus intr-un burduf de diamond!

    US ruleaza, mafrend..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.