Bicicleta – stânga sau dreapta?

În urma unui post de ieri, sunt întrebat pe email: bicicleta e de stânga sau dreapta?

Intuiția ne spune că bicicleta e de stânga. Ieftină, populară, mijloc de locomoție ideal pentru muncitorul navetist pe drum nu prea lung.
O bicicletă din aia de cărbune pe care dai trei mii de euroi, deși ai burtică și nu faci ciclism de performanță, e însă burghezo-moșierească.

Un alt exemplu: Pegas.
Pegas era o bicicletă de stânga. Pură plăcere socialistă, la origini.
Decând a „renăscut”, noul Pegas e o bicicletă scumpă și de fițe, care nu are lucruri în comun cu avatarul său optzecist decât prin specia nostalgiei corporatistului născut înainte de 89, sau a hipsterelii vintage, fiind altfel o bicicletă chiabură, bună de scuipat semințe în capul amărâților pe MTB DHS arhipeticit.

Să închei optimist, am fost plăcut impresionat de noul model Pegas Clasic, adică ăsta:

pegas clasic

E un single speed hipsteros foarte frumos. Păcat că are roțile mici, de 26 de țoli.  Cică o să coste cam 14 bulioane.
LE: pfuaa, nici măcar nu e single speed, are 3 viteze în butuc, nasol.

Dacă vi se pare familiar cadrul, nu vă înșelați, X-ul din spate era deja demult pe bicicletele de oraș GT (americănești, de dreapta), cum ar fi asta de exemplu.

About The Author

7 thoughts on “Bicicleta – stânga sau dreapta?

  1. Ieri i-am cumparat Andreei (consoarta) un Pegas Practic d-ala vechi, pliabil, roti de 20, incape in lift fara sa-l ridici. Abia l-am adus acasa ca m-am si apucat de surubarit la el (evident, o sa aiba nevoie de multa munca de renovare). Iar pe Andreea o maninca degetele sa se apuce sa-l picteze. Abia astept sa-l vad terminat.

    La obiect, nu prea inteleg eu etichetarile astea pe care le folosesti. De ce n-ar putea un muncitor navetist sa aiba o bicicleta bine intretinuta si aratoasa? Si ce vina are biata bicicleta daca o plac hipsterii? Sau corporatistii? E treaba lor, nu a bicicletei.

    Cit despre aia care dau o caruta de bani pe ceva ce nu folosesc, sa traiasca si sa se inmulteasca! Dupa suficiente vinatai si enervari de la impiedicat de ea prin casa o s-o vinda la un pret rezonabil ca second-hand, bucuria unora care chiar o vor si o folosesc.

  2. MBadragan, sigur că nu bicicleta în sine are vreo orientare ideologică, și nici utilizatorii ei, de fapt, e doar de suprafață.
    În realitate, mi se pare că dragostea noastră de azi pentru biciclete e mai superficială decât cea de demult. Acum toate biclele sunt trofee, ceea ce e totuși în regulă, nefiind neveste.
    Acestea fiind zise, biclele mele sunt uberhipstere, deci cine sunt eu să vorbesc.

  3. Nu stiu cum e la altii, da’ pentru mine bicicleta a fost cum e pentru altii ciinele primit cadou in copilarie, cel mai bun prieten. De cind mi-au luat-o parintii pe prima, am fost nedespartiti. M-am mai lenevit in ultimii ani, de cind cu motocicletele (acum sint 2), scaderea capacitatii de termoreglare (a se citi “transpir mult mai mult”) si mizantropia inerenta inaintarii in virsta, motiv pentru care ma feresc mai mult de contactul direct cu oamenii. Da’ chiar si asa, odata ajuns pe bicicleta e ca regasirea unui prieten care nu s-a schimbat si fata de care nu te-ai schimbat.

    Stiu ca pentru unii e trofeu. Da’ ce nu e trofeu in zilele noastre? Telefonul, masina, casa, job-ul, nevasta, locul de parcare, vacanta, conversii, palaria… Pierdere de vreme si de resurse.

  4. Sora bunicii si alti vecini de generatie din satul ei vrancean merg pe bicicleta din anii ’50. Acum au 80 de ani si tot pe bicicleta se deplaseaza. Pe cind bucurestenii se agatau de troleibuze, mai apoi de Cielo si in sfirsit de Loganuri, si doar copiii aveau Pegasuri, acolo satenii erau cool si mergeau la prasit, la circiuma sau la rude pe bicicleta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.