SĂ SE AUDĂ!

Dacă sunteţi medici sau aveţi legătură cu medicii, citiţi ce scrie domnul doctor. Dacă nu aveţi nicio legătură cu medicina românească, alta decât că sunteţi potenţiali pacienţi ai ei, citiţi ce scrie domnul doctor. Apoi recitiţi. Apoi DAŢI MAI DEPARTE.

De atâta vreme de când între noi şi pacienţii noştri (sau între dumneavoastră şi medicii dumneavoastră) a intervenit vrajba asta de la ţâţele căreia se adapă ziarişti şi politicieni, scrisoarea deschisă a domnului doctor Florin Chirculescu (scriitorul Sebastian Corn) către Ministrul Sănătăţii e cel mai coerent şi puternic document , cronică şi manifest din partea medicinii. Numai faptul că a fost scris înseamnă că o parte din onoarea noastrăcolectivă (dacă am avut vreodată aşa ceva, eu mereu m-am îndoit) a fost salvată.

About The Author

19 thoughts on “SĂ SE AUDĂ!

  1. mersi, vlad! iti raspund aici pentru ca am prmois ca nu dau NICI un raspuns pe blogul meu la postul cu scrisoarea deschisa.
    fa ce vrei, strig-o in Piata Mare, ca o trimit si eu pe unde pot…

  2. Recunosc ca textul e mult prea lung pentru timpul si rabdarea mea in momentul de fata.

    Altfel: Sustineam deunazi ca ne putem reprezenta relatia intre sef si subaltern ca pe o relatie pur sexuala. Se aplica si aici 🙂

  3. am vrut sa scriu initial asa: bai, in ce lume traim! apoi: vai, în ce tara traim! dar mai bine zis: printre ce oameni traim!

    (:P- asta e pt comentariul trecut)

  4. Citesc, citesc. Ma tem insa ca domnul Ministru nu va citi. E greu sa citesti atatea pagini pe un iPhone sau Blackberry, mai ales cand esti la volanul unui Ferrari…

    PS. Domnul Impricinat, vedeti ca lipseste un “n” la “Honni soit qui mal y pense”… chiar daca domnul ministru n-o sa ajunga pana acolo (asta presupunand ca intelege expresia).

  5. bine scrisa, felicitari si tot respectul! ar mai fi atat de multe de spus despre problema sist de sanatate, dar nu stiu unde ar putea duce petitiile cadrelor medicale, cand ele se mananca intre ele chiar si dincolo de orgolii si frustrari?!

    pe de alta parte, cand voi vedea pacientul tratat de d-na/d-l doctor cutare, pacient care s-a dus la postul x de televiziune si a cerut conducatorilor nostri atat de open`mind drepturile medicului/asistentei, organizand miting-uri pentru banala atropina in sala de operatie sau pt mai stiu eu ce lipsuri materiale, cand pacientul va realiza ca SI EL face parte din sist medical, probabil ca vom fi…altfel. din banala dorinta de a ramane medic pana la pensie, inca mai sper ca imaginea creata de presa e trecatoare.

  6. Fluture, nu e aşa. Dictonul, aşa cum e el pe blazonul Regatului Unit, şi ca deviză al Ordinului Jartierei, este cu un singur “n”, aşa era ortografia vremii, a francezei vechi, chiar dacă ortografia curentă vrea altfel. Împricinatul nu greşeşte nici aici.

  7. Pe o asemenea petitie chiar si multi potentiali pacienti si-ar pune semnatura. Doar trebuie sa fie vizibila.

  8. Am trimis si eu scrisoarea la peste 100 de persoane (medici specialisti, rezidenti, non-medici). Macar 10-20 daca citesc (desi sunt sigura ca vor citi mai multi) si trimit la randul lor mai departe si tot e bine.

  9. Oh, cata dreptate are dl doctor! Am intrat in medicina si chiar si in rezidentiat cu optimism. Ca va fi bine, ca se vor schimba, ca, daca nu, eu voi schimba. A inceput sa paleasca optimismul meu, din pacate si mai mult citind scrisoarea deschisa. Se stiu toate de mult timp si tot nu se iau masuri. Ma bucur, insa, cunoscand sistemul medical si ierarhia in spitale, ca aceasta scrisoare vine de la un sef de sectie. Nu cred ca se vor schimba multe in bine (pt noi medicii, zic), dar vorbeste pesimismul din mine. Am dat-o totusi mai departe, diversilor medici si pacienti.
    Poate din razvratirea impotriva mediei care speculeaza din orice fara a face prea multe sapaturi, fara a da intreaga poveste. Sau poate mai am o speranta.
    Aaaa, stiu o faza de gazeta: o doamna pacienta, foarte multumita de seviciile unei doamne doctor merge la o televiziune pentru a-si spune povestea si a-i multumi, pe acea cale, dnei doctor (o salvase de la moarte). I s-a raspuns ca nu se poate, deoarece astfel de povesti nu prind la public. Daca are ceva negativ bine, daca nu, asta e!
    Vlad, cred ca vin si eu cu tine in PiataMare.

  10. Domnule doctor Chirculescu, doar cateva comentarii, pe care prefer sa le scriu aici, “in Mahala”:

    Cred ca scrisoarea dumneavoastra este prea lunga pentru a fi trimisa “deschisa” catre ministrul Sanatatii. Dupa al treilea, max al patrulea paragraf, un om atat de ocupat ca dansul ar arunca-o la cos. Daca intr-adevar vreti sa ii trimiteti o scrisoare deschisa, poate ca nu ar fi rau sa o condensati cat de mult se poate. Apoi, exista un amestec de stiluri, respectiv de audiente posibile. E clar ca ati scris aceasta scrisoare la moment greu, dar as vedea o scrisoare deschisa care are potentialul sa devina un fel de “j’accuse” un pic altfel dpv stilistic: mai omogena.
    Apoi (nu are sens sa ma intind, toate problemele sunt arhicunoscute), ma gandesc la cinismul si hahaiala damboviteana. Primarul Capitalei. Care si-a facut loc prin minciuna. De ce il acceptati? De ce nu il dati jos? Macar simbolic si ar fi un pas urias.
    Si ma mai gandesc la unii doctori, nu conteaza numele, varsta, sau pe unde sunt acum, la cat de cinici sunt. Pt. ei conteaza “chifla” pe care o scot din cabinetul care l-au injghebat si/sau orele de la Spital. Pojghita de cultura, aroganta supradimensionata, unitatile de masura sunt masina care o conduc, amanta care o intretin si vacantele care le fac: anul asta Canare, anul viitor Thailanda. Pozele aferente, ochi dati peste cap. Pentru ei o asemenea scrisoare e un non-sens. Este de fapt o amenintare.

    Oricum, eu ma bucur tare ca asemenea scrisoare a a aparut, mai ales ca vine din interiorul castei medicale.

  11. multam, elfule. pana una-alta, vad ca am avut gura “aurita” – de cand am postat textul, au mai avut loc doua asemenea decese.
    sistemul e putred. invatamantul e putred. iar solutiile se dau la un pahar cu martini, seara, cand te dai jos din Ferrari.

  12. da, sistemul e putred si nu vad de unde ar putea veni vreo schimbare. guvernele parca sunt din ce in ce mai la misto facute, anul asta oricum nu se va face nimic pentru ca avem alegeri, din nou!, nu? de fapt Romania e tot timpul intr-o perioada pre-electorala.
    nu stiu mare lucru de ministrul Sanatatii – dar vad ca a avut probleme cu PNA-ul. suficient ca sa incepi sa iti pui intrebari. iar Ecaterina Andronescu la Invatamant nu inseamna lucru bun. in niciun caz nu se va face curatenie. de fapt, ce e aia?

    si sincer, nu stiu pana cand, sau unde se va merge. adica, nu vad decat o singura cale pentru Romania. cum stim toti, istoria se repeta in linii mari. si la noi e pe cale de a se repeta.

  13. …se propaga.
    Pe email , pe mess , ajunge linkul, fara sa se stie de unde a plecat.
    “E scrisoarea oficiala catre ministru…” se sopteste pe holuri, inmanandu-se 9 pagini scoase la imprimanta.
    Lume profund straina de blogosfera , receptioneaza mesajul , il studiaza, il comenteaza…si aproape nu mai conteaza de unde si cum s-a propagat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.