Lenea şi prostia

Am fost întrebat, nu de prea multe ori, ce-i drept, dacă nu cumva mă irosesc, pe forumuri şi blog. Adicătelea, de ce nu scriu cărţi. Sigur, asemenea întrebări exagerate mă flatează teribil, şi îmi dau ocazia să răspund: de lene. În felul acestea, dacă la un moment dat o să dea o dambla în mine şi o să mă apuc să fac un bilanţ, când voi constata că nu am făcut, practic, nimic, voi avea la îndemână această scuză minunată: “Sunt un ratat, din cauza lenii.” Am observat că e adesea folosită de părinţi: “Copilul meu e teribil de deştept, doar că e leneş.” Când adevărul banal e că pe bietul copil, precum şi pe autorul acestui blog, doar atât îi duce capul. Ce e ciudat e că o explicaţie foarte simplă şi logică, prostia, e mult mai greu de acceptat decât una foarte complicată şi la limita absurdului, cum e lenea. Refuzăm să aplicăm briciul lui Ockham. E mica noastră porţie de paranoia.

About The Author

19 thoughts on “Lenea şi prostia

  1. O fi orgoliul de vina? Ca nimeni nu se supara de-i spui “branza buna in burduf de caine” pe cand daca-l faci “prost”…

  2. draga Vlad,
    iata ca de data asta n-ai dreptate. iar cei care te-ntraba daca nu te irosesti sunt intr-o cumplita eroare.
    blogurile si forumurile sunt discreditate indeobste de activisti culturali (am ras cu totii de diatribele amicului Iaru). atitudinea lor agresiva e cauzata de constientizarea pierderii unui privilegiu. pana acum erau singurii detinatori ai accesului catre public. dar iata ca accesul s-a democratizat. si s-a vazut ca exista macar doua duzini de oameni care scriu cu mult mai bine decat Iaru. sau decat alti autori cu acte-n regula. si de-aici teama, agresivitatea si desconsiderarea unui atare mediu.
    bag abele maini in foc ca la fel s-a-ntamplat si cand s-a inventat tiparul,calugarii-alergau bezmetici prin scriptoria si se plangeau ca o ceata de laici barbari se dau in stamba-n parohia lor.
    cat despre carti, cred c-i dragut sa le scrii. sunt un bun prilejde autocritica si un binevenit exercitiu de rigoare. dar nu cred ca decizia de a le publica mai e (va mai fi) o declaratie, ci mai degraba un gest nostalgic.
    scriitorii sunt ca psihiatrii tai, au inventat tot felu de chestii pentru a se distinge de restul muritorilor. gandeste-te numai la toate prostiile care se spun despre “mistica scriiturii”, cartea care te poseda, care se scrie singura, care tasneste incontrolabil din creierele lor infierbantate de malaria creativa. toate ideile-astea au aparut abia dupa ce li s-a dat nas, cand noile state-natiune le-au cautat in coarne si i-au impopotonat cu titluri pentru c-aveau nevoie de penele lor pentru gadilarea embrionilor de sentimente nationale. pan-atunci, nu fusesera decat suspecti ai inchizitiei.
    istoria literara trebuie rescrisa.
    suntconvins c-o sa scrii si carti, da cred ca acuma esti prea incantat de noile suporturi de scris.
    ps dac-om ajunge la batranete, poate scrim o carte impreuna. da pan-atunci sa-ncercam sa punem pe roate revista aia.

  3. Cu ultima frază m-ai lăsat paf 🙂

    In rest, desigur că ai perfectă dreptate, oferindu-mi motive suplimentare pentru raţionalizare. (Raţionalizarea e când [nu] vrei să faci un lucru, din motive adesea iraţionale, şi găseşti motive perfect valabile şi raţionale de a [nu]-l face, niciunul dintre ele nefiind de fapt motivul originar)

  4. scrisesem ceva si am pierdut totul!:(

    as vrea si eu un link la ce zicea Iaru.

    cand va fi, va fi (cam cum ziceau atat gavagai, cat si dna. Verona), Vlade, dar asta nu inseamna sa stai pe spate cu un fir de iarba in gura si sa te uiti la cer…

  5. Inca una legata de copii, ati observat ca atunci cand un copilas nu asculta de parinte se zice k are o personalitate puternica? Nu am auzit un parinte care sa recunoasca, k undeva in cresterea si educarea lui, a cedat si s-a lasat manipulat de mutrisoara draguta si micuta!
    In ceea ce priveste scrisul pe blog, eu il consider un exercitiu pentru scris, de asta mi-am si facut blog, pentru a ma indatora si responsabiliza in ale scrisului.
    Dumneata cred k ai suficient exercitiu 🙂

  6. De fapt, ăsta era un post despre prostie şi lene, despre cum a doua e foarte la îndemână pentru a o scuza pe prima, mai curând decât unul despre blog şi carte.
    Sau poate prostia scuză lenea? Nu ştiu.

  7. Eu nu prea cred in mitul omului destept dar lenes. Asta probabil fiindca “destept” e un termen suficient de ambiguu incat sa acopere si inteligenta nativa si deprinderile bune de gandire si o anumita doza de “intelepciune practica”. Altfel spus, daca esti “destept” stii ca lenea e nashpa si stii si cum sa o depasesti.

  8. ei, hai, Vlade, că m-ai dat gata! Și ultima oară când un prost nu numai că știa de briciul lui Ockham, dar știa și să-l folosească, cine pe cine a ras? Of, of.

  9. Ce ma mira pe mine e preferinta subictiva pentru lene in fata prostiei. E mai bine sa fii lenes decat prost, sau mai degraba, iti aduce mai putina atingerii imaginii pe care-o ai despre imaginea pe care ar avea-o altii despre tine, daca esti lenes decat daca esti prost. Pe motiv ca din lene ti-ai putea reveni, iar din prostie ba.

    Cand in fapt, eu am intalnit mai multi prosti luminati pana la urma, decat lenesi care sa devina harnici.

    Bizar.

  10. Cred ca nu ai cum sa te irosesti, ba dimpotriva e un fel de incalzire zilnica pe blog.
    Iar lenea cred ca e numai in constiinta noastra. Daca nu faci nimic o zi intreaga se poate cheama ca te-ai relaxat sau eliberat de ganduri. Altii pot spune si lene. Dar orele alea au trecut cu un folos totusi.
    Si sa ne aducem aminte de geniile “lenese”.

  11. Ia te uită, Miorlaupufos la mine pe blog!
    De fapt, ceea ce vreau să spun e că “mintea mă duce dar execuţia e varză” e o scuză foarte bună atunci când mintea nu mă duce.

  12. Ai mare dreptate prin ceea ce spui si sincer,m-am gandit si eu la asta,insa eu sunt mica,am doar 14 ani,nu stiu tu!Insa…..de ceva timp,nu de mult a “inflorit” in mine ideea ca e posibil ca maine sa nu mai fiu si sincer nu cred ca e o frica,caci nu ma tem…dar e o simpla idee!am facut apropouri despre asta chiar si mamei,nu m-a inteles…si uneori ma gasesc atat de egoista,superficiala,nerecunoscatoare si nesimtita,gandindu-ma ca sunt mai presus decat chiar mama mea,ca ii sunt superioara,cand pana la urma eu din ea sunt facuta(si din tata binenteles;) !bine,iar ma abat….so….pana la urma nu vom intelege niciodata ce e viata( asa cred eu acum) si ce sens are sa lasi ceva in urma si sa intri cine stie,in istorie!A murit Michael Jackson si el va intra in istorie….dar cum si-l aminteste lumea,ca de lumea e prina de prejudecati,si-l aminteste ca pe “negrul nebun si obsedat ce a devenit alb”!Mie mi se pare urat si nu il judec,nu l-am cunoscut sau ascultat!Dar ce m-a oripilat a fost faptul ca chair s-au vandut bilete la inmormantarea lui!Cat de patetic si lipsit de valori morale poate fi asta?!Eu sunt foarte egoista(de accea spun si de multe ori”eu”) si nu ma gandesc la a avea copii vreodata(sunt si mica,desigur) dar daca va fi sa fac ceva in viata asta,sa devin cunoscuta…vreau sa ma bucur eu de asta…sa trag eu foloasele muncii mele si nu altii!nu vreau sa las nimic cunoscutilor,nu ma vor intelege,nici parintii nu ma inteleg!Si acum vorbesc ca o femei batrannnnnaaa:) as vrea sa las ceva generatiilor ce vor fi dupa noi…eu abia am terminat a 8a dar mi-am dat seama ca sunt in una din ultimele generatii de copii educati si cat de cat cu bun simt:))!
    Importamportant e ca si eu am lenevit azi toata ziua!ma gandesc asta ma face proata sau ma face desteapta!nu cred ca ma face intr-un fel!pa pa;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.