Intrebari si raspunsuri despre sala de forta

Buna ziua! Sunt Arnold Negrescu, consultantul pe teme de welness si tras de fiare al blogului.

Va multumesc pentru numeroasele intrebari pe care mi le-ati pus, mai ales via searciuri pe google. Este timpul sa raspundem catorva dintre ele. Asadar, fara alta vorbarie inutila, sa incepem!

cum este o masa sanatoasa ca sa nu faci burta” – Cica, pe vremuri, locuitorii insulei Okinawa erau dotati cu o viata extrem de lunga, fapt care umplea restul lumii de mirare. Secretul lor ar fi fost o lege nescrisa pe care toata lumea o respecta: scoala-te de la masa inainte sa te saturi. As zice ca e cel mai bun sfat impotriva burtii, de asemenea. Din fericire, mesele sanatoase pot fi foarte variate, si nu-ti ajung 10 vieti sa le incerci pe toate. In plus, nu trebuie sa tii regimuri de tot soiul, singurul lucru care e de evitat e mâncarea procesata, adica tot ce gasesti gata preparat in ambalaje frumos colorate. Un post foarte instructiv despre cum sa scapi de burta gasesti aici.

“daca e bine sa alerg dupa sala” – e excelent. Daca vrei sa slabesti, intrucat muschii vor fi goliti de glicogen (rezerva lor personala de zaharuri), organismul va fi obligat sa ia din depozite. In plus, e un exercitiu foarte bun pentru inima. Un exces de alergat poate inhiba cresterea masei musculare, totusi, de asta, daca vrei sa te faci imens, nu alerga mai mult de unul-doi kilometri in perioadele de crestere, dar asta e deja pentru avansati. Pentru oamenii normali, alergatul e sanatate.

e bun vinu rosu cand ai tensiunea mica” – mie vinul rosu mi se pare bun indiferent de tensiune 🙂 Daca intrebarea ta este “imi poate face rau vinul rosu cand am tensiunea mica”, raspunsul e urmatorul: in principiu nu. In primul rand, pentru ca tensiunea mica este mult mai rara decat s-ar crede, si aproape sigur, toti oamenii care cred ca au tensiunea prea mica, de fapt o au foarte buna. Hipotensiunea arteriala nu e boala, ci un simptom, si inseamna scaderea BRUSCA a tensiunii. Daca ai in mod normal o tensiune sistolica de 9, nu inseamna ca deloc ca e prea mica, din contra, inseamna ca esti protejat imptoriva accidentelor cardiovasculare, infarcte, etc. Daca ai in mod normal o tensiune de 13, si scade brusc la 8, crede-ma, numai de vin rosu nu o sa iti arda in momentul ala, pentru ca probabil vei pe jos, lesinat.
(Hipertensiunea insa este o boala, si inca una care trebuie luata foarte in serios.) Asa ca, indiferent ce tensiune ai, vinul rosu e un aliment foarte sanatos, bineinteles in cantitati moderate (1 pahar pe zi, hai 3 din cand in cand, o data pe luna, in conditii de bairam.)

pozitia corecta la sala” – pai, normal, depinde de exercitiu. In primul rand, pozitia corecta vizeaza siguranta ta, si e foarte importanta atunci cand faci un exercitiu care solicita intens coloana vertebrala. De exemplu, la indreptari, ramat, atunci cand ridici de jos o greutate oarecare, in genuflexiuni, si in general la exercitiile care presupun o pozitie in care trunchiul este aplecat si tras in jos de greutati mari, e nevoie sa stai cat mai cambrat, deci cu coloana vertebrala concava inspre posterior. In felul asta, previi accidentarile, atat prezente cat si viitoare, pentru ca tot stresul e preluat de muschii paravertebrali, care in acest fel se fortifica. Daca faci asta, poti ridica greutati imense, in deplina siguranta. Franco Columbu ridica vreo 350 kg la indreptari, si din cate stiu, nu are nicio hernie de disc. Incredibil, nu?

oameni care au muschi care se duc la sala” – nu prea am inteles, vrei sa spui ca oamenii care au muschi se duc la sala, sau ca oamenii care se duc la sala au muschi? In amândoua afirmatiile este ceva adevar 🙂

cele mai eficiente abdomene pentru a da burta jos” – nu stiu de câte ori trebuie sa o spun: ABDOMENELE NU SUNT SUFICIENTE PENTRU A DA BURTA JOS! Cel mai important e regimul alimentar, si exercitiul fizic cat mai complet, care sa puna la treaba toate grupele musculare! Facând abdomene, tot ce vei realiza va fi niste abdominali puternici. Dar abdominalii puternici pot fi foarte bine si sub un strat enorm de grasime. Acestea fiind zise, favorizeaza exercitiile care cat mai libere, si nu aparatele de tot felul, care arata extraterestru si nu servesc la absolut nimic.

cum se mananca corect dupa sala” – iata o intrebare foarte buna. Dezbaterile sunt in curs in privinta alimentatiei dupa mersul la sala, si merita un post separat, care va urma in curand. Ca sa-ti raspund cat mai la obiect: in timpul mersului la sala si imediat dupa, ai dreptul la mananci niste zaharuri cu molecula mica. Alegerea cea mai buna dupa parerea mea e mierea, desi pe la sala o sa gasesti tot felul de dextroze. Niste fructe sunt de asemenea o buna alternativa. Astfel, iti vei reface glicogenul muscular, si vei stimula cresterea masei. O idee buna ar fi si niste proteine cu absorbtie rapida, cum sunt proteinele serice. In afara de forma comerciala izolata (whey proteins), alimentul cu cea mai mare cantitate de proteine serice este albusul de ou. Un albus de ou de gaina contine vreo 6 grame de proteine de calitate excelenta. Puteti manca cate albusuri de ou vreti (chiar si 10-15, n-o sa patiti nimic), insa galbenusul are o cantiate mare de colesterol, nu depasiti un galbenus pe zi. Urda contine o cantitate mare de proteine serice – profitati de faptul ca sunteti români, nu gasiti urda in alta parte. Imediat dupa sala e si un moment foarte bun sa iei creatina, daca ai dai bani pe asa ceva. Eu personal nu folosesc si nici nu gasesc un avantaj foarte mare, in studii, in ceea ce priveste creatina, desi e cel mai bine vandut supliment alimentar, cica. Si, bieinteles, multa, multa apa. Repet, cele scrise mai sus se refera la ce ar fi bine sa mananci imediat dupa sala.

“impartire exercitii forta pe grupe” – e adevarat ca, pentru o crestere a masei musculare, trebuie sa lucrezi grupe musculare diferite, in zile diferite, ca sa dai timp muschiului sa se regenereze. Nu e insa o regula batuta in cuie ca tre sa faci azi pectorali, maine biceps si triceps, poimaine spate si dupa aia membre inferioare. Din contra, cred ca o variatie a combinatiilor e buna. In plus, atunci cand vrei sa slabesti, regula se schimba, e bine sa lucrezi tot corpul in fiecare zi.

“alergatul coloana vertebrala” – alergatul nu face niciun rau coloanei vertebrale, cu conditia sa alergi pe vârfuri, cum e corect. De fiecare data cand calcâiul atinge solul, coloana incaseaza un soc mecanic, si la sfârsit te doare spatele si nu stii de ce.

“sala ieftina de forta bucuresti” – raspunsul este da 🙂 Nu vreau sa fac reclama, dar peste tot in Bucuresti exista sali ieftine si bune, deci chestia cu “nu fac sport ca n-am bani” nu tine. O sala trebuie sa aiba in mod obligatoriu: greutati, instructor si dusuri. Nu e nevoie de sauna, ultraviolete, masaje, nici de aparate sofisticate batatoare la ochi. Ele nu servesc decât ca sa atraga snobii care isi inchipuie ca sportul e un soi de boierie luxoasa. Intrebati prin cartier, mai ales pe tineri.

incalzirea la sala – un subiect abordat de un comentator chiar aici pe blog, care imi reprosa ca nu am specificat nimic despre el in postul meu despre trasul de fiare. Da, e bine sa ne incalzim, evident. Incalzirea nu trebuie sa fie prea obositoare, nu trebuie sa fie un exercitiu cardiovascular. O vorba obisnuita intre culturisti e ca trebuie sa te incalzesti doar pâna apare prima picatura de transpiratie. Incalzirea trebuie sa vizeze articulatiile care vor fi implicate in exercitiu. De asta, eu incep intotdeauna orice serie cu o greutate foarte usoara si cu repetari multe – e seria de incalzire. Mi se pare mai economic, ca timp, sa introduc incalzirea direct in cadrul programului de forta, in plus repetarea cu greutate usoara iti permite sa iti aduci aminte exercitiul si sa il faci dupa aia mai corect.

“fete goale la sala” – nu, nu, nu si nu. La sala nu veti vedea fete goale, decât poate niste gagici care vin sa se expuna, ori acestea nu sunt serioase in ceea ce priveste sportul, asa ca nu veti vedea decât sunci si celulita. Pentru mai multe detalii, citit acest excelent articol al Tashei.

Cam atât pentru azi. Astept noi intrebari, si pregatesc noi articole, fascinante, gratie carora Mahalaua va fi blogul cu cei mai frumosi si sanatosi cititori!

About The Author

64 thoughts on “Intrebari si raspunsuri despre sala de forta

  1. Despre piele și vergeturi: eh, depinde de vârstă. Dacă nu ai o burtoacă prea mare și ai până în 30 de ani, pielea de pe abdomen se retrage și singură. Vergeturile sunt produse nu de slăbit, ci de variații de greutate: gras-slab-iar gras. Și uneori de un exces de cortizol, hormonul stresului.

  2. fish, stai liniștit, nu-ți rămâne nimic, dacă o dai jos. Curaj și perseverență, grăsimea de pe burtă e cea mai rebelă.
    În plus, la indicele tău de masă corporală, care e perfect normal, îți poți permite o perioadă serioasă de pus masă musculară, de abia dupe aia apucându-te de slăbit. Că dacă te apuci acum direct de slăbit, ca să dai jos burta, e posibil să ajungi prea slab.

  3. da, deja am auzit de la multi ..” ce betze ai facut ” , si am inceput sa iau Elite whey protein isolate de 1 saptamana jumate, vad ca merge bine , se asimileaza dupa antrenament f bine. Slabind peste 35 de kg am scazut mult in masa musculara, aveam in brand 40+grasime , acum am 35 dar e definit.. Vreau sa mai cresc, in perioada asta, sa ma axez mai mult pe greutati pe exercitii, alimentatie sanatoasa si odihna, dar nu ar stica 10 15 minute dupa fiecare antrenament putina bicicleta ma gandesc eu, sau coarda.. (imi place sa sar coarda la sala la sfarsit) , am auzit ca e un exercitiu bun pentru mai multe grupe de muschi, ba chiar unii il introduc la cardio.

    Curaj , perseverenta , astea sunt 🙂 , multumesc mult ca “ma suporti”.

  4. salut, am revenit 🙂

    as dori sa aflu cat mai multe despre Carnitina , dar de la persoane care au folosit acest produs, efecte, urmari , performante, etc 🙂 multumesc

  5. Bine ai revenit, fish!
    Carnitina este o substanta naturala care se gaseste în cantitati mari in carnea rosie (vita, porc), dar e prezenta, in cantitati variabile, in multe alimente, vegetale sau animale.
    In plus, poate fi sintetizata si in organism.
    Se pare ca are tot felul de efecte bune, pentru inima, ficat si oase. A fost intens vanduta ca supliment “de slabit”, dar nu exista nicio dovada ca ar ajuta la slabit. Se pare ca ar ajuta insa putin la cresterea performantei sportive.

    Cum spuneam, organismul isi produce singur carnitina de care are nevoie, si se gaseste carnitina din belsug in alimente, mai ales daca mananci carne. Daca vrei sa suplimentezi, poti sa iei cam 2 g pe zi – mai mult nu are rost, ca nu se absoarbe. Daca iei prea mult, s-ar putea sa faci diaree, e cam singura reactie adversa.

    Poti sa o iei oricand in timpul zilei, dar daca vrei sa o iei ca sa vezi daca are vreun efect asupra eficientei tale la sala, ia-o cu o jumatate de ora inainte de antrenament.

  6. help help !! 🙂

    ziceti-mi de cuts 2 , si creatina storm 🙂 , dar nu ce scrie pe net.. ca am citit cam tot, ci, chestii reale .. 🙂

  7. fish, cred ca mi-am mai spus parerile in privinta asta. Practic niciun supliment “de slabit” nu are efect fara o dieta, si dieta are efect si fara supliment de slabit 🙂 Asta apropo de Cuts II. Un mic efect il au produsele cu cantitati industriale de cofeina in ele, cum sunt cele din seria Animal. Eu sincer nu as baga asemenea chestii in mine.

    In ceea ce priveste creatina Storm, pot sa-ti spun ca singura forma de creatina care are rezultate studiate si sigure e creatina monohidrat. Cu ea nu poti sa gresesti, indiferent de unde o cumperi. E cea mai buna. Sigur ca firmele vor incerca sa tot pacaleasca cumparatorii cu tot felul de inventii, care au gusturi interesante si reclame atragatoare. Pana acum nu s-a gasit ceva mai bun decat creatina monohidrat. Dezavantajul ei este ca se dizolva greu, si ai nevoie si de carbohidrati ca sa se absoarba bine – probleme care se rezolva daca iei cu niste ceai cald indulcit.

  8. pai pot spune ca alimentatia mea este foarte sanatoasa, am renuntat de aproape 2 ani, la prajeli , paine in excess, dulciuri , ocazional mai beau cola.. mananc , gratare, peste , pui, chiar si porc, orez, cartofi , niciodata cartofi cu carne si paine 🙂 , etc , am ajuns sa stiu cum trebuie sa mananc sanatos.. am luat 2 luni proteine din zer, am mai pus pe mine masa musculara , si cateva kg, insa am pus si putin strat adipos in jurul taliei, aproximativ 4 cm , si doresc acum sa incerc sa-l elimin, insa nu ma grabesc.. astept sa treaca anu, probabil de prin ianuarie februarie sa ma apuc , pana atunci sa mai cresc putin.. Eram doar interesat daca Cuts II , ajuta , pentru ca foarte multe pareri il dau ca un supliment bun , care actioneaza foarte bine in zona abdomenului, taliei 🙂 . Multumesc, sper ca n-am deranjat..

  9. Buna am si eu o intrebare: Am fost la sala si acolo am rugat pe angajat sa imi arate ce trebe sa fac la inceput pentru ca sunt incepator. Am 16 ani 1.85 m , 80 kg. El mi-a zis urmatorul program: Luni piept ( la fiecare aparat cate 4 serii de 10) Marti -spate , Miercuri -picioare , Joi -umeri-trapez , Vineri bicepsi-tricepsi . Am facut o saptamana asa. E bine sa continui tot asa? Zicetimi va rog cum e mai bine. Multumesc

  10. sall…am si ue o intrebare pt cei care se pricep.
    am inceput sala de 2 luni si toti care ma vad la sala imi spun k ridik f b pentru structura mea.
    am 1,73 m,57 kg…dar nus destul de multumit de masa…ku fortza stau fb…dar vreau si masa…intrebarea mea este…ce este mai bn sa iau pt masa PROTEINE sau CREATINA?…astept rasp.plss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.