Moartea zeilor

Zeul Dipendra provenea dintr-o veche familie de zei nepalezi. Încă dinainte să fie zeu, era năzdrăvan. La Eton, unde era coleg cu prinţii Angliei, şi unde domneşte prohibiţia alcoolică, făcea contrabandă cu spirtoase. La 18 ani a devenit zeu al Nepalului şi lumea a început să-l venereze (el însuşi nemaiputând să intre în vreo biserică, în ciuda educaţiei sale anglicane). Era de-abia al treilea la succesiunea tronului şahilor nepalezi, aşa că nu-şi făcea probleme că ar ajunge vreodată rege. Se pregătea pentru o viaţă de huzur şi libaţii. Însă tronul îi era menit, iar el nici nu ştia.

S-a şi îndrăgostit: o chema Devyana. Dar problema era că era o Rana, din familia duşmană a zeilor nepalezi. Rana au fost cei care aproape o sută de ani i-au ţinut în şah pe şahi, si j’ose dire(*). Tatăl tânărului zeu Dipendra, Birendra, era un zeu mai bătrân şi foarte puternic. Nimeni nu ar fi îndrăznit să i se opună. Ceea ce spunea, se făcea, precum li se întâmplă de regulă zeilor.

Dar Dipendra era şi el zeu. Şi vorba lui era lege. Şi mai era şi un zeu îndrăgostit. Când un zeu şi un alt zeu nu sunt de acord, nimic bun nu se întâmplă. Dipendra l-a chemat în ajutor pe omologul său roman, Bahus, şi a pornit la deicid. L-a împuşcat pe tatăl său, zeul Birendra, pe mama sa, zeiţa Aiswarya, pe fratele său, zeul Nirajan, pe surioara lui, zeiţa Shruti. Şi încă 5 zei şi zeiţe nepaleze, rănind încă 4. Pe muritorii de rând nu i-a mai numărat nimeni. Apoi, în atotputernicia sa divină, a îndreptat către sine puşca, şi a tras. Era 1 iunie 2001, seara.

Dar un zeu victorios nu moare. Zeul Dipendra a mai trăit 3 zile, în comă profundă. În acest timp, a fost încoronat rege al Nepalului. Domnia lui a fost scurtă, dar nu va fi uitată niciodată.

Desigur, unele guri rele spun că de fapt toată povestea a fost inventată de unchiul lui Dipendra, Gyanendra, care ar fi omorât el însuşi pe toată lumea, pentru că vroia să fie şi el zeu şi mai ales rege. Şi a şi reuşit, din păcate pentru el e hărţuit permanent de dizidenţii maoişti, care până la urmă l-au lăsat pe tron fără nici o putere. Dar asta nu schimbă cu nimic povestea nobilă şi tragică, precum masca unui tiran, pe care v-am spus-o.

Devyana Rana a fugit în India, într-o pădure, se pare.

(*)Iertaţi-mi calamburul facil.

About The Author

1 thought on “Moartea zeilor

  1. De când am scris acest post, Devyani Rana s-a măritat cu un maharaha indian, are un copil, două mastere și lucrează la ONU.
    Povestea de mai sus parcă e luată din a Song of Fire and Ice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.