Personificarea României – răspuns lui Corn

Împricinatul ne pune o întrebare interesantă, pe blogul lui. Cum ar arăta România dacă s-ar întrupa ca Franţa în tabloul lui Delacroix?

În piaţa Romană la numărul x se află o casă burgheză foarte frumoasă. Stil eclectic al anilor 1900, în care moda pariziană triumfă în faţa acoladelor fanariote. În ea a locuit cândva, acum aproape un secol, un reputat profesor de farmacologie. S-au schimbat multe, dar casa e încă în picioare şi vremurile ei bune încă i se descifrează pe faţadă. De atunci, forţe misterioase şi nu prea încearcă să o pună la pământ. Nu, nu e vorba de masoni şi oculţi, ci, mult mai banal, de moştenitori care au revendicat-o şi apoi poate au vândut-o, nu ştiu, ceva de genul ăsta. Acu doi ani au tăbărât cu baroasele pe ea. Nu au dărâmat-o, dar au devastat-o cât au putut, i-au spart geamurile, i-au strâmbat poarta, i-au dărâmat treptele. Nu ştiu exact cum de n-au reuşit să o puie la pământ, poate are ceva de-a face cu numeroasele cereri de clasare pe care Institutul Monumentelor Istorice le-a depus minusculei comiţii cu multe iniţiale care clasează monumentele istorice. Minuscula comiţie nu a răspuns la nicio cerere. Între timp, casa moare încet şi sigur, devorată de igrasie, în plin buric al României, în Bucureşti, Piaţa Romană, anul Domnului 2010. Soarta ei nu e un secret pentru nimeni, totul e pe faţă, maltratările şi abuzurile sunt la lumina zilei, la fel ca pentru celelalte zeci de case frumoase şi pline de stafii celebre din zonă. Turiştii o fotografiază, e spectaculoasă şi ruinarea ei îţi aduce în colţul ochiului o lacrimă aproape sinceră. De fapt, casa are noroc că nu a fost clasată monument istoric: dacă s-ar fi întâmplat asta, probabil că s-ar fi petrecut până acum vreun incendiu sau alt “accident” cu ea şi dusă ar fi fost, făcând loc unui cubicul supraetajat şi hiperscump.

Photobucket

Dar casa nu e bântuită doar de stafii. Între zidurile ei există viaţă, şi încă din plin. Şi nu numai oţetarii care au răsărit în poziţii imposibile, prin crăpăturile acoperişului, şi care în perioada asta a anului îmbălsămează străzile plouate. O familie stă în ea – cică nu au lumină, electricitate, canalizare, apă curentă, sau alte din astea. Nu ştiu ce e cu ei, nu le ştiu poveştile personale şi, dacă le-aş şti, nu mi-aş permite să le scriu aici. Ei fac parte dintr-o anumită populaţie paradoxală a mahalalei mele, alcătuită din anonimi rezilienţi, care supravieţuiesc din nimic în mijlocul noilor blocuri de tablă şi sticlă. I-am văzut şi prin alte părţi, mai prin toate mahalalele vechi care îşi aşteaptă rândul la eşafod, şi seara, când se sting neoanele în birourile corporatiste, în cadrul putrezit al ferestrelor brâncoveneşti se aprinde lumânarea la care ei îşi încălzesc oasele. Uneori mă gândesc că, dacă se va stinge şi ultimul neon în România, ultima lumină rămasă în spatele uşii trântite va fi a lor. Siluetelor lor bondoace sunt aproape invizibile pentru ochiul neantrenat – e una dintre mecanismele lor de supravieţuire. E greu de imaginat în ce sărăcie trăiesc fără să se audă vreun vaiet din direcţia lor. Nu se pune problema să-şi revendice vreun drept de orice fel, dintre cele pe care noi, cetăţenii de după Revoluţia Franceză, le considerăm garantate. Existenţa lor nu e posibilă decât în subteran şi printre rânduri.
Au feţe murdare, mucoase şi lăcrămoase, dar puradeii zâmbesc mereu. Pentru ei, saloanele cu lambriuri mucegăite, cu vitralii ciobite în loc de geamuri, din ruinele burgheze în stil eclectic, sunt o lume vie, o apărătoare de ploaie şi un bun teren pentru de-a v-aţi ascunselea.

Ca să îi răspund împricinatului, cred că, dacă România s-ar întrupa acum, ar arăta exact ca unul dintre acei puradei.

About The Author

8 thoughts on “Personificarea României – răspuns lui Corn

  1. Blegoo, aşa m-am gândit şi io, iniţial, dar întrebarea lui Corn se referă la oameni vii, fiind aşadar mai dificilă.

  2. Ironie și autoironie, lacrimi “aproape” sincere… dar ce să zic, și eu m-am gîndit, citind primele rînduri, la o expresie genială de-a Aanonimului, “Libertatea conducînd poporul pe bancnota de 100 de franci”…

    Mă gîndesc că poate totul ar învia dacă am lua lucrurile în serios și am recunoște că le luăm în serios. Sau poate invers, le-am lua în serios dacă ar învia? Oul și găina, la urma urmei. Tocmai vorbeam cu studenții despre asta.

    Apoi mă gîndesc la casele din Estul Sălbatic al domnului Inginer. Majoritatea superbe, majoritatea căzute in paragina comunistă — dar o paragină, Vlad, care nu se compară cu a caselor din București: acolo chiar te gîndeai bine înainte să treci pe lîngă ele dacă n-ar fi mai bine să traversezi. Onkel Erich vroia să abandoneze orașul vechi și să construiască altul alături, ceea ce a și reușit în parte.

    Și ce s-a mai întîmplat după aia? Păi a venit Vestul, vesticii plătesc și acum impozitul ăla de solidaritate despre care bombăne cu fiecare ocazie, casele au fost salvate o dată, iar acum cad din nou în paragină. Sînt un fel de dinozauri din vremuri prosprere, acum nu stă nimeni în ele (cine dracu’ vrea în Estul Sălbatic?!), vremea lor a trecut. Pînă una și alta, blocurile de prefabricate sînt cele care trăiesc: sînt ieftine.

  3. Va dura mult, pana sa intelegem ca acea casa, ca acel pom, ca acel OM, ca toate cate sunt in jurul nostru isi au fiecare locul lor. Preferam sa ne cream tablouri “confortabile” uitand ca “tablourile” din jurul nostru tre’ sa fie si placute si valoroase din punct de vedere estetic, nu doar confortabile! 😉

  4. stiu casa aia!
    cum spui tu povestea – povestea casei e cu mult mai mishteaux decat ro. puradeii sunt cam draguti, chiar si zugraviti asa. asa ca nu sunt satisfacut de raspuns 🙂
    ba sunt, glumeam…
    vreau sa-ti transmit ca i-am luat Rahan lu’ Haralambina. apropo: Rahan face parte, acum, din ro?

  5. Ideea e, nu că sunt simpatici, ci că se descurcă. Fără simţ civic, fără impozite, fără nimic care să rimeze cu o civilizaţie europeană, dar cu o rezistenţă aparte la intemperii.
    🙂

    Interesantă întrebare. Rahan a făcut mereu parte, cumva, din Ro, pentru că întreaga revistă Pif a avut o relaţie privilegiată cu Ro. Nu ştiu dacă mai e vreo ţară în care să existe atâţia fani Rahani :)În prima perioadă de faliment a Pifului, s-a încercat relansarea lui doar în Ro, lucru menţionat de site-ul pif-collection.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.