Visând la eşafoduri, trăgând din narghilea

Cu leapşa asta, blogurile se transformă în forumuri. (Sau în oracole 🙂 )

Deci, 5 vicii, îmi zice Ragna să zic. (Ragna o fi venind de la Ragnarök?) Ce-or fi alea vicii, defecte pur şi simplu, sau aşa, un fel de slăbiciuni, sau de dependenţe?

O variantă ar fi să amestec lucrurile şi să enumăr repede şi bowdlerizat: lenea, substanţele psihostimulente (Camelia sinensis, Ilex paraguariensis, Coffea arabica), ieremiadele (adică-mi place să-mi plâng de milă), teama de singurătate (ceea ce e vicios, pentru că oamenii trebuie să fie doar scopuri, nu mijloace), gurmandeţea, etc, etc.

Însă, până la urmă, cum spuneam şi altcuiva, cred că Baudelaire avea dreptate: cel mai mare viciu este Plictisul. Nu mă gândesc la plictiseala obişnuită a lungilor după amiezi, ci la Marele Plictis, l’ Ennui, proprietatea comună a tuturor oamenilor de a deveni insensibili, mai devreme sau mai târziu, la orice. (Moartea însăşi e tot plictis, plictisul corpului.) Plictisul ne face să creştem doza substanţei vicioase, sau să anticipăm lipsa de interes pe care am avea-o pentru încă o trudă. Datorită Plictisului ridicăm toate pânzele şi tot datorită lui le coborâm, una câte una.

Aşadar, Plictisul este Primum Movens al oricărui viciu. Într-atât încât m-am întrebat pentru o clipă dacă nu cumva Plictisul e divin. Dar mi-am adus aminte de “privatio boni” (“nu există Rău, doar absenţă a binelui”), doctrină în care eu aleg să cred: e uşor să cazi, e greu să zbori. Plictisul e tendinţa naturală a materiei de a fi cât mai amorfă şi nemişcată. E principiul al doilea al termodinamicii. Viciile sunt fireşti, pentru că dezordinea e firească; de asta le cădem victimă. E de datoria noastră să fim nefireşti, pentru că asta înseamnă viaţă.

Natura nu există.
Sunt nefiresc, deci exist.

About The Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *