Anul fără de vară

În 1816 au avut loc niște erupții vulcanice crunte, printre care și cea mai mare erupție de care omenirea își poate aminti, a muntelui Tambora de pe insula Sumbawa din Indonezia. Ca urmare, în anul ăla nu a existat vară. Nici primăvara nu a fost cine știe ce, iar toamna – vai de ea. Din cauza asta, animale și oameni au murit pe capete și o mare foamete a pus stăpânire pe jumătate din Terra. Colac peste pupăză, pentru că mai toți caii decedară sau au fură mâncați, burghezii s-au trezit că trebuie să meargă PE JOS prin oraș. Ăsta era un lucru pe care burghezii niciodată nu îl suportaseră, ei mergând și la closetul din curte într-o trăsură specială.
În aceste condiții speciale, un domn foarte deștept, baronul Karl von Drais, a inventat bicicleta. În condiții normale, aceasta ar fi fost o invenție mult prea caraghioasă ca să fie luată în seamă, în ciuda simplității și geniului ei. Însă, în disperare de cauză, și pentru că nu mai aveau cu ce să-și hrănească slugile înhămate la trăsuri în locul cailor, burghezii tare s-au mai bucurat și bicicleta a ajuns rapid celebră.

Mai târziu, Karl von Drais a renunțat la titlul nobiliar în onoarea Revoluției Franceze. Din cauza asta, prusacii i-au confiscat averea și l-au lăsat să moară de foame („na, să te vedem cum trăiești tu fără să fii nobil, ha”), iar burghezii au inventat mașina, care în scurt timp a făcut ca bicicleta să fie dată cu totul uitării, și orașele să se umple de fum și zgomot, perioadă cunoscută în istorie ca era Steampunk.

Toate astea sunt în Wikipedia, verificați.

About The Author

11 thoughts on “Anul fără de vară

  1. Ha ! Karl von Drais – inventatorul drezinei de mâna ! Povestea cu Leonardo este un hoax. Exista papirusuri egiptene si tablete cuneiforme care dovedesc asta. Asta ca sa nu mai vorbim de ce s-a gasit pe fata invizibila a Lunii…

  2. aiurea domnilor, savantul sovietic Леонтий Лукьянович Шамшуренков a inventat atit bicicleta cit si automobilul!

  3. Lektor – merci, habar nu aveam de Shamshurenkov. Dar nu gasesc mai nimic in limbi cu alfabet latin, din pacate. E drept ca poza e destul de semnificativa si stupefianta, un obiect care e si bicicleta si automobil in acelasi timp… TARE!

  4. Buna ziua,
    Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache.Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei.Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
    Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.
    dumitru_gabriela31@yahoo.com

  5. o roata? doua? trei, sau patru?
    cine le-a inventat?
    hm, domnilor, dumneavoastra nu ati citit, de fapt, Habarnam, ca acolo ni se explica totul, pe inteles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.