Principiul ontologic a Wikipediei

Mai întâi aș vrea să amintesc că nu mă pricep deloc la matematică. Nu numai că nu mai știu să fac integrale, dar până și ecuațiile din antispam îmi fac probleme (5 – cât fac doi? A propos, eu aș face un antispam din două părți. Prima, la fel ca acum, 5 minus cât fac doi, a doua parte să îți ceară să demonstrezi că răspunsul tău este singurul posibil.)

Din această cauză, de fiecare dată când dau de un concept matematic mai mult sau mai puțin dificil (de exemplu, axioma alegerii, lema lui Zorn sau câte mere îi mai rămân lui Gigel), trebuie să dau search pe Wikipedia, ocazie cu care aflu că o lemă nu e atunci când faci ceva lame, cum credeam.

Fiecare articol din Wikipedia depsre matematică e burdușit de linkuri către alte articole din Wikipedia, și eu sunt obligat să dau click pe ele. De ce? Păi, voi ce ați face dacă v-ați întâlni cu o frază precum aceasta:

Tychonoff’s theorem in topology stating that every product of compact spaces is compact, and the theorems in abstract algebra that every nonzero ring has a maximal ideal and that every field has an algebraic closure.

care, deși pare ininteligibilă, are practic toate cuvintele subliniate cu albastrul linkului, ce promite că dacă dai click pe el o să înțelegi totul?

Bineînțeles, deși dau click, descopăr alte fraze ermetice, și trebuie să dau iar click pe alte linkuri. Ori, aici intervine observația mea:

Tot dând clickuri repetate în interiorul articolelor din Wikipedia, până la urmă ajung invariabil la articolul ăsta. Pe bune, încercați și voi. Uite, de exemplu, secvența:

Ordinal number ->Large countable ordinal ->Transfinite number -> Absolute infinite -> și de aici, cred că vă așteptați deja, Articolul cu pricina.

Cu alte cuvinte, avansez atenției dumneavoastră principiull ontologic a wikipediei, care sună cam așa:

Lim wikipedia (matematică) = “God”
1-∞

Rog pe cititorii matematicieni să demonstreze ei, că eu, asemenea lui Fermat, nu mai am timp.

About The Author

7 thoughts on “Principiul ontologic a Wikipediei

  1. Lasa limite, integrale, derivate, trigonometrie si geometrie in spatiu si filosofie. Lasa.
    Spune drept daca ai gasit scris pe wiki raspunsul la 7+8.
    Eu trebuie mereu sa fac “programs”, “accesssorrrries”, “calculator”.
    Nici google nu ajuta de fiecare data, mai rau te baga-n ceata.
    Cand, dupa o productiva zi de munca socialista, nu mai stii sigur ce numar vine dupa zece, cum sa iti aduci aminte limite???
    Bine ca nu vrei si matrice.
    Grrrrr.

  2. Domnilor si eventual Doamnelor,

    Ne puteti explica si noua acelora care nu sintem intelectuali de ce e universal acceptat de catre societatea informational-umanista a fi perfect OK sa nu intelegi axioma alegerii sau sa rizi in hohote de lema lui zorn?

    Va jur ca cele doua rezultate deschid accesul intr-o lume cu adevarat sublima si ajuta printre altele la deslusirea notiunii de infinit. Nu prea vad ce ar fi de ris la ele, dar oricum, nu cred ca pot fi acuzat de detinerea unui simt al umorului supradimensionat.

    Principiul maximalitatii al lui Hausdorff poate fi enuntat si demonstrat in mai putin de trei pagini. Zece mii de caractere ce nu cer nu stiu ce cunostinte pregatitoare in afara celor de baza, gen operatii elementare cu multimi sau definitia unei functii.

    Sigur, wiki n-ar fi tocmai sursa ideala. As putea sa va trimit niste note daca sinteti intr-adevar interesati.

  3. Lektor și eventual Doamnelor,
    Nu poci explica. Dacă considerați că e o situație anormală, vă dau dreptate întru totul. Nu știu cine ar trebui să se ocupe de întrebare: sociologii? Poate ar trebui înființată o ramură sociologică a matematicii.
    Eu personal nu-mi permit să rând de lema lui Zorn, ci de propria mea ignoranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *