Prima ploaie

Prima ploaie de primăvară. Nu vă îngijoraţi, n-o să comit eroarea estetică de a încerca să vă descriu ceea ce se descrie singur (de altfel, puteţi să scoateţi chiar acum nasul pe geam).

Când eram mai tânăr, îmi spuneam că nu-mi place primăvara. Preferam, intoxicat de opiul dulcissim al lui Mallarmé, “l’hiver lucide, saison de l’art sérein”. Primăvara mi se părea frivolă şi minoră. “Ce atâtea vrăbiuţe şi guguştiuci, ce atâţia muguri, ce atâtea animale şi oameni în rut, parcuri ticsite de amorezaţi, dezgustător.”

Sunt mai mulţi ani de când, nu numai că îmi place primăvara, dar o venerez, am pentru ea o adoraţie păgână. Nici eu nu mi-am dat seama imediat de ce. Am crezut mai întâi că, înaintând în vârstă, am prins şi eu gustul lucurilor mici, fericirea cuprinsă într-un ghiocel, parfumul sânilor unei frumoase păstoriţe, etc.
Or, mă înşelam din nou. Gustul pentru măreţ şi infinit mi-e neschimbat, dacă nu cumva mai ascuţit ca în anii tinereţii. Adevărul e că primăvara e măreaţă. Mult mai somptuoasă ca iarna sau vara. Priviţi cerul, ascultaţi vântul: sunt oceane întregi în zefir, sunt toţi eonii şi arhonţii suprapuşi pe firmament.

Şi acum ascultaţi, priviţi şi mirosiţi ploaia de afară. Dar pe bune. Lăsaţi o clipă văicăreala cu bălţile şi traficul şi alte mizilicuri. E ceva străvechi în prima ploaie de primăvară. Praful din ea e de la începutul lumii. Nu-i aşa că timpul e o ficţiune? Nu-i aşa că eternitatea e sub nasul vostru? Că nimic nu a murit, nici părinţii, nici bunicii voştri, nici copilul din voi pe-al cărui cadavru l-aţi tot căutat zadarnic în ultima vreme?

About The Author

7 thoughts on “Prima ploaie

  1. Clebs: desigur, nici nu trebe sa citezi autoru, dar să-mi zici şi mie care e citatul 🙂
    Scrintin: vizita domniei voastre ne

  2. Vladut pentru ca te stiu iubitor de Bucuresti uite ce idee mi-a venit (mai jos). Tu cum raspunzi ?
    *****
    Off-topic:
    Esti Bucurestean ? Esti scarbit sau incantat de orasul tau ?
    Atunci treci pe aici si dati cu parerea ! Poate asa reusim sa creem un curent de opinie (stiu ca e un vis frumos, dar lasati-ma sa visez).
    P.S. Daca considerati ca acesta e un SPAM, dati cu pietre la manea.andrei [at] gmail [dot] com si promit sa imi cer scuze si sa nu va mai deranjez !
    Andrei… 😉

  3. Dulce parfum de prima ploaie de primavara, nicaieri nu esti atat de straniu si voluptos ca pe aleile cunoscute de copilul care am fost pana mai ieri. Pana mai ieri ma descaltam, si-n baltile ocolite de toti trecatorii saream si ma bucuram de fiecare strop. Fiecare strop mi-a ramas in amintire, fiecare frunza care mi-a zambit fericita si tanara, spunandu-mi parca : “e prima ploaie pe care o traiesc”.
    Pacat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.