Îngeri unicelulari

Într-un post anterior povesteam despre creierul pictat de Michelangelo în jurul lui Dumnezeu, despre cum anatomiştii Renaşterii situau sufletul în ventriculul III cerebral, şi încheiam cu o posibilă hermeneutică, oarecum simplistă, a picturii. Ziceam că, dacă ograda sufletului, a picăturii divine, este creierul, atunci acesta trebuie să fie o proiecţie a ogrăzii dumnezeieşti, a Raiului.

Totuşi, medicina modernă ne arată că în ventriculul III nu găsim decât lichid cefalo-rahidian, à moins que sufletul e invizibil, caz în care de ce să-l pui tocmai în ventriculul III? Să acceptăm pentru o clipă ideea că sufletul nu are un sediu anatomic precis, ci sălăşuieşte, omniprezent, în tot trupul (întinzând, bineînţeles, tentacule şi în afara lui).

În acest caz, prin procedeul pe care i-l atribui lui Michelangelo, putem considera că nu creierul, ci întreg trupul este o proiecţie a Raiului. Împingând analogia mai departe, putem să ne imaginăm că trupul, precum Raiul, e populat de legiuni de nenumăraţi îngeri, de exemplu, ceata leucocitelor, sau ceata eritrocitelor, sau ceata, mai stătătoare, a neuronilor, sau a osteocitelor, sau a celulelor intestinale. Toate ascultă de o voinţă inconştientă şi imanentă, după cum şi voinţa divină e imanentă, şi uneori inconştientă (ca atunci, în Marcu 5, 27-30, când femeia a chemat puterea doar atingând o haină). Mereu m-a uimit supunerea fără discuţii a părţilor din mine, care ştiu ce au de făcut fără ca eu să le dau ordine. Există şi îngeri rebeli, le zice celule canceroase. Un sceptic ar zice că există pe undeva o conştiinţă vagă a popoarelor care muncesc în noi, şi că tocmai astfel omenirea a imaginat raiul, ca intuiţie a propriilor noastre corpuri.

Diferenţa notabilă e că îngerii noştri se apucă să moară, şi până la urmă întreg raiul sufletului moare şi el, şi nu ne mai rămâne decât să fâlfâim prin tot felul de amintiri deformate, către uitarea totală.

Scriind acest post, mă gândeam ce drăguţ e să stai să debitezi teorii, şi ce prostie monumentală e să şi crezi în ele.

About The Author

4 thoughts on “Îngeri unicelulari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.