Suntem totuşi nişte maimuţe

Ştiţi ce facem noi toată viaţa? Imităm. Adică maimuţărim. La maimuţe în cap, s-au descoperit acum câtăva vreme nişte neuroni care imită tot ce văd, li s-a spus neuroni-oglindă. După care cică i-au găsit şi la oameni. De exemplu, când cineva dă din mâini, nişte neuroni ni se aprind în cap, ca şi cum noi înşine am da din mâini. Acuma, nu ne apucăm imediat de imitat, fiindcă ne controlăm, dar în mintea noastră, imităm. Şi cică această maimuţăreală ar sta la baza multor lucruri complicate, cum este empatia.

Unii au făcut nişte studii de curând şi au zis că sanchi, neuronii-oglindă nu există la oameni. Alţii au făcut alte studii imediat după aia şi au zis că totuşi există. Mie discuţia asta mi se pare complet irelevantă, din moment ce mi se pare că absolut tot ce facem e o imitaţie. Adesea, pentru că suntem foarte deştepţi, imităm ceva ce am văzut mai demult, din care cauză unii zic că nu imităm, când de fapt imităm. Aşa că io cred că avem în cap doar neuroni-oglindă. Aceasta este o contribuţie ştiinţifică importantă şi tare mi-ar plăcea să fie publicată într-un jurnal ştiinţific de renume, dar probabil că am imitat-o de undeva şi e deja publicată.

About The Author

24 thoughts on “Suntem totuşi nişte maimuţe

  1. Stai linistit. Nu facem doar asta. Ar insemna ca am fi toti trasi la indigo. Alegem ce si pe cine imitam, si o facem creativ de multe ori. Macar combinam imitatiile in mod original. A-propos,stii ca imitarea subtila a interlocutorului este o excelenta strategie de manipulare? Se invata la cursurile de negociere in afaceri si la stiinte politice. Tu ii imiti gesturile interlocutorului( cu grija, sa nu fie evident), el se recunoaste in tine inconstient si te place si te asculta. Nu e chiar atat de simpla chestia asta cu neuronii oglinda.

  2. pe mine absolut deloc nu ma multumeste treaba aia cum ca macar putem combina imitatiile in mod original. e ca si cu alesul drumului in viata. desi stii ca-s o groaza, tot numai pe unul poti sta. frustrant.

    Vlad, cred ca teoria ta nu e completa. sau cel putin am gasit deja exceptiile: politicienii de la noi. astia pe cine dzeu imita?!? 😀

  3. Amuzant – în franceza se spune “l’homme descend du singe”. Cum am traduce mai bine ? Omul coboara, descaleca, se trage din maimuta ?
    http://sornettes.free.fr/spip.php?article203
    Si totusi, denumirea de homo erectus sugereaza o înaltare. Sa fie orgoliul, nu numai un pacat, dar si o caracteristica a speciei ? 🙂

  4. Am descoperit inca din 2005 faptul ca imitam orice si ca de fapt asa functionam, asa fuctioneazalimbajul si comunicarea. Insa nu pe cale stiintifica am descoprit, ci pe cale logica, sub influenta lui Wittgenstein, si pe cale de revelatie. Poate gavagai isi aduce aminte, ca numai lui i-am spus. Mi se pare incredibil cum stiinta “confirma” descoperirile filosofice.
    Dupa cum se vede si din comentariile de mai sus, chestiunea este extrem de greu de comunicat, explicat, inteles si acceptat de catre oamneni. Ai dreptate, trebuie sa publici intr-un jurnal.

  5. Pe naiba!Chestiunea e cunoscuta din vremuri imemoriale. De fapt, de la facerea lumii. Dumnezeu l-a creat pe om ” dupa chipul si asemanarea Lui.” Cred ca mai corect era sa se spuna ca a creat lumea dupa chipul si asemanarea lui. Si animalele invata prin imitare, si omul vrea sa zboare imitand pasarile, si totul se ia dupa totul. Cred ca premisa de la care a plecat Vlad e gresita. Mi se pare mai firesc in intelegerea lumii, deci si a omului, sa plecam de la adevarul fundamental ca tot universul e una, ca exista niste similaritati in tot ce e creat ( faimosul pi, numerele lui Fibonacci, proportia de aur, etc. sunt doar cateva dovezi ale acestei identitati de structura in cele mai diverse manifestari). Si atunci nu mai vorbim despre imitatie sau neuronii oglinda de parca ar fi de rau, ci vorbim de identitate de esenta in manifestari superficiale, de forma, diferite.

  6. Sidon, dupa cum se vede din comentariul tau, de multa vreme n-ai mai ales sa imiti pe cineva cu simtul umorului, dar sa trecem peste 😀

    Chiar daca pentru mine e f greu de inteles -dupa cum bine ti-ai dat seama din trei randuri!- ai bunavointa sa-mi explici mecanismul revelatiei tale in contextul neuronilor oglinda? Merci.

    “Unii au făcut nişte studii de curând şi au zis că sanchi, neuronii-oglindă nu există la oameni. Alţii au făcut alte studii imediat după aia şi au zis că totuşi există.” intr-adevar, stiinta a confirmat!

    Atata vreme cat desi imitam, mai exista oameni care vin cu doza de genialitate/super originalitate, eu voi dormi linistita. Altfel, incercam sa ne alegem modelele cu buna stiinta.

  7. Vischer si Lipps deja elaborasera o teorie a imitatiei la final de secol XIX. Si ei sunt doar apogeul unor teorii care se tot infiripau de pe vremea lui Herder.
    Neuronii oglinda au reinviat brusc teoria lui Lipps, dandu-i suport empiric.

  8. “Your comment is awaiting moderation.” De ce mama, ca doar nu m-am uitat în biserica ?

  9. de fapt, asta se face la coaching si mi se pare ca ii zice raport. e un prim pas cand faci coaching cu cineva, ii oglindesti pozitia corpului, ti-o schimbi cand si-o schimba si el. ma indoiesc ca se invata la stiinte politice, eu una n-am invatat.

  10. B de Comp, mii de scuze. Eu am primit un mesaj conform căruia dumneata ai solicitat ştergerea mesajului. Hic!

  11. Opaaaa, iete cum s-au oparit milf si gashca sa. Pai nu v-a invatat mama voastra sa nu intrati cu toptanul in discutiile dintre oamenii mari? Nu mai bine va ducetzi sa va jucatzi cu lopetzelele si putzele (ca degeaba se lauda Petrov) in nisip si sa reveniti cand veti avea un verb inteligent (sic!), o conversatzie agreabila si ceva de spus? Pai se poate? Hai, fuga in camerele voastre ca a inceput Manny Iscusitul si, daca suntetzi cumintzi, putetzi sa va uitati si la Chuckie. Si la antenele alea, bineineteles (iote ca si io ma repet, creca se ia!)

  12. E totuşi ciudat să te cheme MILF. Asta înseamnă că eşti tu însuţi mama pe care ai vrea să o. Foarte, foarte ciudat. Mi-aduce aminte de solarienii ultimi ai lui Asimov, cei care aveau şi atât organe feminine cât şi masculine şi se reproduceau în singurătate, ca să nu fie nevoiţi să suporte prezenţa altor creaturi.

  13. Eiii, mai bine cu neuroni in trompa si in limba (ca in gura e overrated) decat fara coaie. Ar trebui sa va cheme (mama voastra, de ex) mirci, ca nu stetzi in stare sa scrietzi un comentariu mai mare de un rand. Da, stiu, suntetzi succintzi in plv, sure thing.
    Daca aveti nevoie de reclama pentru blogul vostru cu idei copipeist, de ce nu ziceti asa? Ca venim cu mic, cu mare, cu trompe si limbi si flinte de Ferentari sa va comentam la greu. Desi… Pariu ca ne bagatzi la moderare?

  14. Au disparut comenturile lui Pertov si gashca.
    Acuma zici ca vorbesc io cu mine, ceea ce e de-a dreptul pur si simplu. Cum ii spuneam si lui gavagai, emailuri imi trimit, mai am sa ma sun la telefon si sa imi si raspund…

  15. nu numa’ să-ţi răspunzi, da’ să te şi cerţi

    commenturile le-a moderat vlad (şi bine a făcut). daca vrei, ştergem şi răspunsurile la ele, ca să redăm fluenţă.

  16. Haa, l-am prins si io pe Trident. Si el dadea replici de cate un rand si facea garagatza, da’ parca ii mai scapau si chestii cu miez. Din cate imi amintesc, femeile l-au pierdut 🙂

    Cu comenturile facetz ce vretz voi, da’ nu va ostenitz prea tare. Io mi-am satisfacut cheful de a da replici si de a da replici mirceshti (nota: de la mIRC nu de la mirceacelbatran), cheful, ziceam, care m-a apucat cu acest inceput de an par. Si nici macar nu m-am inervat.
    Buey si ce replica deshteapta am dat la acuzatzia aia de lipsa de neuroni 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.