Din cauză că în ultimii doi ani am renunţat la statornicia mea de om al pământului şi am început să-mi părăsesc periodic mahalaua natală, m-am molipsit de o formă uşoară a dorului de ducă. Aşadar mâine iar îmi fac bagajele şi plec. Nu plec prea departe, şi nici nu ştiu dacă e un dor de ducă real, întrucât mă duc mai întâi la Metz, unde am petrecut 6 luni, până în mai 2010. Pentru noi, autohtonii, Universul are o axă, care e casa, şi Metz mi-a fost casă o vreme, l-am adoptat şi l-am domesticit, deci nu e o călătorie reală, carevasăzică o înstrăinare, ci o deplasare între axe. Cred că ăsta e maximumul de călător pe care îl pot face din mine: să plasez cât mai multe axe, şi să mă mişc apoi între ele, pentru că eu, cel puţin, nu văd rostul să merg undeva dacă nu am de gând să mă şi întorc în acel loc, într-o zi. Întoarcerea e a treia dimensiune a vieţii, ea îi dă profunzime, altfel ar fi plată  şi monotonă precum o vastă  câmpie.

Aşa că mă întorc în orăşelul sobru şi rece, cu casele lui străvechi şi roşcate, şi cu fluviul lui plin de lişiţe, şi cu tăcerea lui profundă, întreruptă doar de alunecarea şoptită a trenurilor. Undeva, treaba asta mi-a produs o nelinişte: azi noapte am visat că alergam în pielea goală pe străzile messine înguste, şi că am ajuns până la urmă în Serviciul de Psihiatrie de Urgenţă unde am fost reangajat pe loc, aşa, fără niciun fel de ţinută. Mă priveau toţi cu o infintă compasiune.

Restul săptămânii o să fiu la Paris, ceea ce vă doresc şi vouă, dragi cititori. Ne recitim după aceea.

About The Author

78 thoughts on “

  1. Sssuperb, omul celor doo axe —
    un adevarat citat umblator
    din sindesmologia sinovialelor biaxiale! =))
    Fie-ti mobilitatea profund coregrafica! :))

  2. Drum bun!
    Da, mi-aș dori și eu Parisul, că nu l-am mai văzut de aproape 10 ani și nu l-am văzut niciodată așa cum trebuie sau cum mi-aș fi dorit eu să-l văd, dar mi-e bine și aici unde sunt acum și de unde vă trimit și vouă zăpadă și soare și vin fiert (sau ciocolată caldă, după gust).

  3. @tbfkl

    Nu grrl, o sa zboare pe tine.

    Tbfkl, referinta dvs este inexacta (ba chiar ‘tendentioasa’, ca de obicei… 🙂 , pentru ca Vlad Holgersson calatoreste nu ‘PE’ o gasca salbatica, ci ‘impreuna CU’ un card de gaste salbatice, si anume el zboara pe un gansac de casa cu numele Martin.

    Data viitoare cautati sa fiti mai exact… 🙂

  4. @A.

    Pfff… atât te plimbi, că m-ai A.Metzit.

    Desi pretindeti ca sunteti A.Metzit, sunteti totusi foarte… glu’.Metz

    ps: « ‘glu’ » like in « social glue necessary to build a community»

  5. @tbfkl

    Absolut impecabil, A. Ma enervezi.

    Sir, ‘impeccable’ means ‘free from fault or blame’, de aceea ma intreb daca putem evidenţia nuanţe graduale ca: ‘mai impecabil’, ‘FUARTE impecabil’, sau… “absolut impecabil” (?).

  6. @12 grrl,bagi in aceeasi oalalucruri diferite. “Mai” si “foarte” sunt altceva decat “absolut”.

  7. @diligentreader

    grrl,bagi in aceeasi oalalucruri diferite. “Mai” si “foarte” sunt altceva decat “absolut”.

    Nu era o ‘bagare in oala’ apodictica, ci o intrebare (vezi “de aceea ma intreb”, cat si semnul de intrebare la urma – in paranteza, dar totusi…).

    Deci dumneavoastra doriti sa raspundeti la intrebare mea – daca putem ‘aplica’ nuante graduale lui ‘absolut’ – cu un ‘Da, putem.’?

  8. @diligentreader

    correction (la commentul meu nr 14) :

    Deci dumneavoastra doriti sa raspundeti la intrebare mea – daca putem ‘aplica’ nuante graduale lui ‘impecabil’ – cu un ‘Da, putem.’?

  9. @tbfkl, #16.
    Domnule, lasati intrebarile evazive…
    Inca astept de la dunmeavoastra un raspuns la intrebarea:
    “putem aplica nuante graduale (ca, de exemplu, ‘absolut’) cuvantului ‘impecabil’?

  10. @diligentreader #18.

    Absolutul e gradual?

    diligentreader, in 14. am facut o greseala, adica am scris – in viteza – ‘absolut’ in loc de ‘impecabil’, si m-am corectat in cometul 15.

    In concluzie, la comenntul dvs. care suna exact asa:

    “grrl, bagi in aceeasi oala lucruri diferite. “Mai” si “foarte” sunt altceva decat “absolut”. “

    raspunsul meu este:

    Nu era o ‘bagare in oala’ apodictica, ci o intrebare (vezi “de aceea ma intreb”, cat si semnul de intrebare la urma – in paranteza, dar totusi…).

    Deci dumneavoastra doriti sa raspundeti la intrebare mea – daca putem ‘aplica’ nuante graduale lui ‘impecabil’ – cu un ‘Da, putem.’?

    Acum… deci, ce ziceti? Da, putem ??
    (adica, putem sa aplicam nuante graduale cuvantului ‘impecabil’, ca de exemplu, putem spune ‘absolut impecabil’?)

  11. grrl, ai invatat la gramatica de ce poti zice “foarte frumos”, dar nu “absolut frumos”, si nu poti zice “foarte superb”, dar “absolut superb” e corect.E o problema cu absolutul asta. Trebuie doar sa-ti amintesti.

  12. @Irina
    #20.

    @grrl 19
    Cred ca ar trebui să mai citiți o dată (și poate încă o dată) comentariul nr. 18.

    Buna seara, Irina!
    Ce mai faceti? Bine?
    Si eu fac bine. Chiar foarte bine. 🙂

    Se pare ca dumneavoastra ati pierdut oarecum şirul comment-urilor…

  13. @diligentreader #21

    grrl, ai invatat la gramatica de ce poti zice “foarte frumos”, dar nu “absolut frumos”, si nu poti zice “foarte superb”, dar “absolut superb” e corect.E o problema cu absolutul asta. Trebuie doar sa-ti amintesti.

    Chestia e ca eu n-am invatat cu dumneavoastra, ceea se s-ar putea sa fie un dezavantaj pentru mine – or else…

    Deci, dumneavoastra sunteti de parere ca putem spune “absolut inmpecabil”? Da, sau nu?

  14. nu spui “foarte superb” pentru ca jignesti “superbul”. Poti sa spui ” absolut superb” pentru ca prin “absolut” faci un laudatio oarecum complezent “superbului” si nu pentru ca “superbul” este neaparat absolut.

  15. @doru ’24.

    nu spui “foarte superb” pentru ca jignesti “superbul”… [etc]

    Domnule, intrebarea mea era daca poti sa spui ‘absolut impecabil’.

  16. Chiar, ca veni vorba, crezi ca “impecabilul” are mai multa tehnicitate decit “superbul”? intreb si io.

  17. @doru

    si daca tot imi faci onoarea sa ma-ntrebi, eu cred ca poti sa spui “absolut” orice.

    Domnule Doru, intrebarea nu se referea la ‘libertatea de a spune ceva’ (‘libertatea de opinie’ so to speak) … 🙂 Sigur ca poti sa spui “absolut” orice… aici unde traim libertatea cuvantului este garantata 🙂

    Inrebarea era legata de aspectul lingvistic al ‘contructiei’ absolut superb’?

    Si ea, intrebarea, era adresata lui tbfkl… Ma intreb acum oare de ce nu primesc raspunsul (da, sau nu) la o intrebare asa de simpla ca: “putem aplica nuante graduale (ca, de exemplu,’absolut’) cuvantului ‘impecabil’? “

  18. si eu mi-am esprimat omila parere:fiind o notiune ai carei pori respira un grad semnificativ de tehnicitate, “impecabilul” nu prea mai are nevoie de “absolut” pentru a se simti satisfacut in sine insusi. Spre deosebire de “superb” care necontenind sa cerseasca admiratie nu ezita sa recomande insasi orbita “absolutului”.

  19. Sa nu accepti absolut impecabil, e sa accepti ca ceva pe lumea asta e finit, fie si in perfectiune( Blegoo, trimite-ma la sarmale ca iar m-a apucat filosofia).Eu as lasa loc si mereu noului detergent care aspira la mai mult.Dar, Doru, ai perfecta dreptate (oare dreptatea accepta absolutul?o,vai)cand spui ca absolut orice e posibil,desi, dupa definitia absolutului folosit adverbial, taman absolut orice nu ar fi tocmai logic. Dar cred ca ar cam trebui sa stingem luminile in mahala. Asta era o piatra care chiar nu merita bagata in seama.

  20. grrl, unde e noul tau avatar? Nu mai canti la pian? Sper ca nu din cauza mea.

    Cum a mers cu lucrarea despre bloguri? Ai luat nota mare?

  21. Cine scrie aici o lucrare despre bloguri? *curios* Vreau și eu să o citesc! (Serios, absolut serios.)

    În altă ordine de idei, partea amuzantă era că “absolut impecabilul” calamburului lui A. (9) enervează. Discuția declanșată a fost pompieristică, dar mi-a plăcut intervenția lui Doru: nu spui “foarte superb” pentru ca jignesti “superbul”.

  22. @Doru

    #30.

    “impecabilul” nu prea mai are nevoie de “absolut”

    Pǎi, cam asa credeam si eu…
    Impecabil descrie cava care este ‘fǎrǎ nici un cusur’ [sau ‘fǎrǎ nici un defect/fara nici un pacat’] si care nu poate deveni ‘si mai fara’ (cusur), adicatelea un anumit ceva ori
    – este ‘cu’ (cusur), si atunci ‘nu este el’ (impecabil), ori
    – este ‘fǎrǎ’(cusur) si atunci ‘este el’ (impecabil). Si alea… 🙂

    Dar… ca sa-l salvam pe tbfkl, am putea plasa ‘absolut impecabil’ pe o scala (imprumutata din Scrierile lui Pacala, Vol. 3) in felul urmator:

    – [ceva] are muuult cusur = este departe de a fi impecabil
    – are cusur foarte putin = este aproape impecabil
    – nu are nici un cusur = este impecabil
    – are cusur mai mic decat ‘nici un cusur’ = este ‘mai impecabil
    – are cusur foarte mult mai mic decat ‘nici un cusur’ = este ‘foarte impecabil
    – si, in sfarsit – urmand logica lui Pacala – ceva ‘absolut impecabil‘ ar fi ceva care are are un cusur atat de mult mai mic dacat ‘nici un cusur’ incat mai mic nici nu se poate, ceea ce ar fi – in grade Celsius – circa minus 273: it’s the absolute zero, the theoretical temperature at which the ‘cusur’ reaches its minimum value.

    Ps : Doru, propun sa publicam doua ‘joint papers’, pe aceea cu ‘Tubul digestiv si evolutia speciei humane’ , si inca una cu titlul ‘Absolut superb-ul pe scala lui Celsius’ (in care sa demonstram ca ‘absolute zero’, desi nu se poate realiza prin mijloace termodynamice, se poate atinge foarte usor pe cale lingvistica).

  23. @Pinocchio
    #34

    Discuția declanșată a fost pompieristică

    Mda, a avut loc un mic joc ‘de-a pompierii’, dar unii au purcedat la stingere cu un furtun gǎurit… şi ca urmare şi-au cam udat şorţul… (şi alea) 🙂

  24. Poate ca interventia a fost absolut(a) si nu impecabilul.

    Multumesc spasit.
    Madelin (o ea, that is).
    (o METZzosoprana de coloratura incerta, care este ea)

    PS
    Furtunele gaurite sunt geniale. Iar pompierii, eheeei…

    PPS
    Pinocchio, cred ca tbkfl (drace, mereu ma incurc in literele astea si ma chinui sa le scriu corect) si-a adus aminte ca grrl ne-a spus, mai de demult, ca a intrat in Mahala si intre mahalagii penca lucra la un proiect. De unde presupunerea ca ar scrie o lucrare despre bloguri, asa cred io.

    PPPS
    tbhfl, ce mai faci dumneata?

  25. Ce sa fac, daca tot e plecat primarul in delegatie, aMETZesc si eu nitel mahalaua ca sa nu-si iasa lumea din forma:)

  26. Mai aveţi puţin rabdare, si curand o sa vedeţi
    Nenea Vlad cu plete negre va sosi de prin naMETZi
    Si va scrie un post nou la fetiţe si baieţi…

    Ce ma fac? Mie imi trece numai poezie prin cap… 🙂

  27. @Cora_

    Si numai voi sa va screMETZi?

    Daca vreti sa va screMETZi, atunci mancati mai multi pesMETZi! 🙂

  28. Ah, dorul de duca! Sa ai drum bun si drumuri multe. Eu o sa fac anul acesta 2 calatorii bezmetice, Polul Nord si Africa.
    Am emotii mari, le astept cum am asteptat sa nasc fetita, fericita de dau peste. 🙂

  29. A chemat cineva cățelu’?
    Parc-am auzit ceva… gen: “cuțu-cuțu… hai că e frig afară…”
    Eram pe imed; pot să zic că mahalagioaicele este fete mai mișto decât aimedistele.
    Mă rog, am amușinat prea puțin… și ăla e forum specializat – cu reguli și regulamente și legi.

    Da’ mi-a plăcut.
    Este oameni inteligenți acolo. Am mai învățat una-alta.

    Aici… văd că ați dat-o pe poezie și alea.

    Io… dicolo de rima “ham” cu “ham-ham” nu știu. Poate “chelalauuu!” – dar parcă nu se lipește. Deci… nu pot să contribui. 🙁

    Dar nu văd de ce nu porniți un sub-post… oricare dintre voi… aici la comentarii. Scrieți ceva… un comentariu care e de fapt post… și ne dăm cu presupusul comentând comentariul-post. Lui Vlad o să-i placă, cred. E un exemplu perfect de mahalagism dulce.

    Latru și io, de după cortină.
    🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.