Aplauze pentru Vanghelie

Niciodată nu l-am admirat pe Marian Vanghelie, dar nici nu l-am dispreţuit. Nu ştiu prea multe despre el, însă mi s-a părut mereu că dispreţul suveran de care pare să aibă parte în opinia publică e de aceeaşi natură cu cel faţă de manele: un fel de pseudointelectualism superior (“iote la el, e agramat”), combinat cu cea mai adâncă ignoranţă despre sectorul 5 şi ce se întâmplă acolo. (Majoritatea bucureştenilor nici nu ştiu pe unde vin Ferentarii).

Dar azi de dimineaţă, Vanghelie m-a câştigat, cel puţin temporar admiraţia. După cum ştiţi, i-a dus în vizită pe eurodeputaţii social-democraţi prin Ferentariul profund. Gestul ăsta mi s-a părut foarte potrivit. Cred că era nevoie de mult timp de un asemenea contact direct. Din foarte multe motive. Să vorbeşti despre “problema romilor” de la distanţă, fără să ai o întâlnire directă cu Zăbrăuţi, de exemplu, este pur şi simplu golit de sens. Practic, toate discuţiile despre acest subiect au fost, până acum, lipsite de sens.

Aşa că ce a făcut Vanghelie mi se pare important. Chiar dacă ideea nu a fost a lui. Şi ştiu că e ruşine să spui că saluţi ceva făcut de Vanghelie, dar eu îmi asum treaba asta.

Iar pe domniile voastre vă invit la o plimbare în Ferentari, când aveţi voi chef.

About The Author

83 thoughts on “Aplauze pentru Vanghelie

  1. E mai degrabă un freak show. “Hai să vedeţi grozăviile din fundul curţii. Nu scoateţi mâna pe geamul maşinii că rămâneţi fără ceas.”

    La fel a făcut şi Berlusconi ducându-l pe Obama în vizită la Aquila făcută praf de un cutremur. Poze cu zâmbetul pe buze printre ruine şi fantome.

  2. Am mai spus asta în Mahala pînă acum? Cred că nu, dar m-am gîndit la asta și am tot vorbit cu unii și cu alții. Cînd italienii au început să se scandalizeze de bidonvilurile țiganilor, de cîtă vreme erau țiganii acolo? Și pînă atunci ce au făcut italienii? Și cine își închipuie că soluția e să pui țiganii în avion și să-i trimiți în România? Atunci au scăpat de ei? Am fost odată într-un avion din ăsta, jumătatea din spate era plină de țigani expulzați de italieni. Și toți erau fericiți că se întorc acasă, ceea ce înseamnă și că nu peste multă vreme aveau să se întoarcă înapoi, acolo unde vor ei să fie pe moment — pe moment, pentru că, asta e, nu se gîndesc neapărat pe termen lung. Soluția e alta, nu știu care, dar trebuie să fie una la nivel european. Și poate că e un pas în direcția asta ca Vanghele să ducă europenii să vadă Ferentarii. Poate că e show, poate că e populism, dar poate că șansa asta există.

  3. Invitatia la ‘plimbare în Ferentari’ este foarte interesanta. O intrebare: am nevoie de body-guard, sau pot sa vin si fara? 🙂

  4. In Norvegia parerile jurnalistice in privinta tiganilor romani sunt impartite: pe de o parte nu le convine, mai ales in anumite parti din Oslo si Kristiansand, ca sunt asediati de cersetori si uneori pungasi, pe de alta parte pe coasta de vest, care e mai ferita, se scrie ca nu ar trebui sa discriminam impotriva lor ca “e si ei oameni”, si se descriu povestioare hazlii despre niste familii de tigani care si-au facut case in Romania din bani cersiti prin Bergen. De curand a inceput si o dezbatere in legatura cu folosirea termenului de “sigoyner” (tigani) vs. “romfolk” (roma). Si s-a discutat cu oarecare curiozitate si amuzament despre initiativa lui Sarkozy de asta vara.

    NB: Zona Kristiansand, in sud, e un fel de Bible-belt norvegian (regiune mai religios-conservatoare).

    Re. Vanghelie personal: eu, sincer sa fiu, nu l-am prea bagat in seama prea mult pe cand eram in Bucuresti, Romania, mi se pare ca arata destul de OK dpdv fizic, ma rog, relativ, e un pic cam overweight, deci imi e poate si mai simpatic daca aud despre el pe undeva sau il vad la TV. Dar habar n-am mai multe despre el.

  5. @drcraciun #5:

    “nu l-am prea bagat in seama prea mult pe cand eram in Bucuresti, Romania”

    Ei, păi atunci îl veţi băga şi mai puţin în seamă de acum la Oslo, Norvegia, ori la Paris, Franţa. Presupun că Grrl o să ne confirme că nici la Viena, Austria, omul nu e prea vizibil. Şi nici Tapirul din Berna, Elveţia, nu cred că se frământa prea mult de grija lui Vanghelie. Pe de altă parte, pe toţi ne roade o altă întrebare: în ce altă ţară mai e vreun oraş “Bucureşti”?

  6. @A. #6:

    în ce altă ţară mai e vreun oraş “Bucureşti”

    Grrl o să ne confirme că nici la Viena, Austria, omul nu e prea vizibil

    Domnule A., doresc sa va atrag atentia ca, dupa modelul ‘Little China’, ‘Little Italy’, ect. (din New New York), exista in strainatate pe ici pe colo si cate o ‘Little Romania’ (cate unele au chiar un ‘Little Bucuresti’, sau mai degraba un ‘Little Ferentari’ in ele, mai ales acolo unde sunt concentrati tiganii romani, ‘bidonviluri’, cum spunea cineva mai deunazi).

    Vanghele (numele) suna ‘grec’ sau ‘armean’, deci data viitoare cand dau prin bidonvilul din Wiena am sa ma uit daca Vanghelie este pe acolo si va reportez (raportez?). Puteti sa-mi trimiteti o fotografie a lui Vanghele prin fax, ca sa-l pot recunoaste? (Nr meu de fax 1234 5678 910 11).

  7. Vi-l trimitem pe Vanghelie sa invete norvegiana la Cluj.Daca se poate cu toata populatia Ferentariului.O sa aiba nevoie de psihoterapie dupa aia.Norvegiana e total nemuzicala, iar ei sunt o natie cu gust pentru muzica. Asa ca ii trimitem la Drcraciun (in Norvegia virtuala)sa se trateze homeopatic, adica le dam zahar cu norvegiana, plus drcraciun!Ii facem omului rost de pacienti, ca sa nu mai stea sa se trateze pe forumuri si bloguri.Si pe Vanghelie il facem martir.Ceilalti vor fi pierderi colaterale, ca in razboaiele drepte americane.

  8. @diligentreader #9

    Norvegiana e total nemuzicala, iar ei sunt o natie cu gust pentru muzica.

    Prin “ei”, presupun ca va referiti la “populatia Ferentariului” (care sunt muzicali, spre deosebire de norvegieni)?

    Nu gasesc ca limba norvegiana este o limba lipsita cu totul de muzicalitate, eu nu o vorbesc (inteleg cate ceva, am invatat din politete sa spun ‘buna ziua’ si ‘ce mai fac’ can am fost in vizita), dar nu mi-a facut impresia ca ar fi ‘nemuzicala’ (depinde de gustul ‘ascultatorului’ desigur)

    Cat priveste ‘gust pentru muzica’, norvegienii il au pe Edvard Grieg, componist din perioada romantica din a carui muzica se revarsa o ‘muzicalitate’ extraordinara.

    [Speaking of Grieg, m-am mirat ca Vlad nu a ‘bolduit’ si “Vineri 02.09, la Festivalul Enescu, unde am vazut ca pe program este Concertul pentru pian de Grieg – impreuna cu Simfonia fantastică de Berlioz ar fi un program plin de ‘muzicalitate’).

  9. Tot off topic, si chiar imi pare rau pentru asta, ca tocmai incepusem sa citesc cate ceva despre Vanghelie pe net, ca mi-a starnit Vlad curiozitatea, eu, pe Grieg, desi stiu de el, nu l-am ascultat niciodata, deci nu-mi pot da opinia despre el sau despre alti compozitori clasici norvegieni.

    Insa va asigur pe toti ca limba norvegiana este foarte melodioasa si extrem de placuta la ureche cand o auzi vorbita de un nativ. In zona Bergen se foloseste chiar R-ul graseiat frantuzesc, iar frazele au o tonalitate suitoare de parca s-ar termina toate intr-o intrebare. Ele sunt adesea punctate de anumite “ticuri verbale” mai des folosite, ca de exemplu “ikke sant ?” (“ain’t it so?”), care face aceste fraze si mai delicioase de auzit.

    Eu in momentul de fata sunt cam grabit, deoarece ma grabesc sa ma intalnesc cu cineva care imi vorbeste in engleza cu accent italian din Bari (care si ala ma lesina de placere, pe bune, fara nici o exagerare), si as mai fi vrut sa spun ceva si despre muzicalitatea variata a diferitelor dialecte din Norvegia, dar din pacate nu am timp si nu vreau nici sa scriu aici prea mult off-topic. Cred ca pana la urma o sa scriu pe blog despre asta, dar pana acum n-am indraznit, deoarece nu am considerat ca am destul talent ca sa o fac atat de bine precum merita ea (limba norvegiana, evident).

  10. crăciune, eşti formidabil cum reuşeşti să ne spui, în trei paragrafe lungi, că de fapt eşti grăbit şi nu ai timp să scrii…

  11. drcraciun terogterog ţine-ne la curent cu gagica ta italiancă iar aia cu “vanghelie e ok d.p.d.v. fizic” e prea tare, m-am înecat cu migdale pe-aici :)))))
    mie-mi place f mult avatar-u’ tău, drcraciun. semeni cu tipu’ acela? îmi aduce aminte de călătoria mea la Milano, acum ceva vreme. am fost cu o prietenă şi ni s scurgeau ochii după bărbaţii ăia. italienii sunt exemplare reuşite ale naturii… numai dc t uiţi la fotbaliştii lor îţi dai seama c naţie sunt…

  12. Hai ca iar mi-a pierit somnul si aici e mai interesant ca e vorba de politica (Vanghelie e subiectul principal).

    #13 lila: cum ai putea macar sa-ti inchipui ca as putea semana (sau macar identifica) cu ingerul din avatar ? Eu mi l-am ales pentru ca in primul rand imi place sa ma uit eu la el deoarece este foarte frumos, si in al doilea rand vreau sa-l “tease” un pic pe Vlad ca lui i-a fost propus initial avatarul ca fiind potrivit pentru el de catre un user de pe Imed, Tasha, insa Vlad, cu bun simt de altfel, a refuzat sa si-l adopte, nici macar temporar, de Valentine’s Day, asa cum il rugasem eu, asa ca l-am preluat eu.

    #14: de unde pana unde Cicero ? Da, intr-un fel poate, deoarece si el avea scrieri interminabile si era laudat ca era bun de gura, tot asa cum ma laud eu peste tot ca sunt bun la oral.

    Insa, in momentul de fata, daca cineva chiar simte nevoia sa ma porecleasca sau sa ma identifice mai corect, eu as prefera sa mi se zica Patrocle (si ca in cainele Lizucai si ca in prietenul lui Ahile.)
    ————————
    Deci back on topic, ca mie imi place politica, de aia si vizitez site-ul lui Blegoo foarte des si v-as fi recunoscator daca mi-ati putea sugera si alti blogeri politici interesanti (poate pe blog, nu aici, ca sa nu enervam pe toata lumea), eu am stat sa citesc mai multe despre Vanghelie ca sa-mi conturez o opinie mai clara asupra lui in afara de faptul ca l-am facut frumos dpdv fizic. De fapt nu cred ca “frumos” e chiar cuvantul potrivit, ca nu prea e el chiar asa in sensul clasic al cuvantului, poate carismatic si simpatic sunt cuvinte mai potrivite, desi si alea la granita, nu chiar exact la tinta.

    Imi e si simpatic nu pentru ca as tine cumva cu PSD, desi parintii mei tind sa tina si eu mereu apreciez opiniile lor politice deoarece consider ca ei stiu mult mai multe despre asta (pe pielea lor direct, din experienta) decat mine. Eu nu am votat nici o data in viata mea. Am simpatii regaliste deoarece traiesc in Norvegia si de Anul Nou mi-a facut placere sa ascult atat discursul Regelui Harald V al Norvegiei, imi place de sotia lui, Sonja, pentru ca o cheama ca pe una din matusile mele preferate, de baiatul lui, printul mostenitor Haakon, si mi-a mai facut placere sa citesc si textul Regelui Mihai adresat romanilor tot de Anul Nou.

    Dintre partidele politice din Romania, in momentul de fata cred ca as inclina catre liberalii lui Crin Antonescu, ca altii chiar ca nu imi starnesc nici un fel de interes.

    Dintre partidele norvegiene nu mi-am ales inca unul favorit deoarece sunt aici doar de 3 luni si e mai greu sa-ti alegi favoriti politici intr-un timp atat de scurt.

    Dpdv principial cred ca sunt centru-usor dreapta, deoarece tind sa fiu conservator (conservativ ?/traditionalist adica) in mai multe chestii.

    Desi am declarat public pe Imed ca nu imi plac asiaticele si mi-e cam frica de africani in general, nu cred ca sunt rasist, ba chiar de loc, astea sunt doar preferinte/prejudecati personale. In momentul de fata chiar urasc asiaticii indieni cu si mai multa inversunare deoarece colegul de apartament al lui D. este originar din Madras si D. mereu aduce vorba despre el chiar de la inceputul oricarei conversatii cu mine. Aaaarrrgh !

    Chiar m-am mirat putin (desi nu ar fi trebuit, ca este orisicat vorba despre populism politic in Romania, prezent la toti indiferent de orientare) ca Vanghelie s-a focusat chiar asa de mult pe tigani in ultima vreme, ca totusi este PSD-ist de stanga, dar inteleg ca poate fi vorba de dorinta de crestere in sondaje/popularitate si poate, mai subtil interesant daca ar fi adevarat, de dorinta de a atrage fonduri europeene pentru Romania.

    Despre tigani in general nu prea am sentimente puternice, deoarec eu nu mi-am incrucisat pasii prea des cu reprezentantii acestei etnii intr-un mod care sa ma afecteze pe mine personal foarte tare. Nu ma deranjeaza cand ii vad cersind in tramvaie, poate doar un pic pe copii aia cu catelusi schiopi in brate ca in cazul lor ma gandesc la exploatarea copiilor si eu sunt, bineinteles, total contra la asa ceva.

    Mi-a placut de Vanghelie si pentru ca a vrut sa-l excluda pe Ponta din partid. Nu imi place Ponta de loc, ba chiar cred ca este un individ periculos si potential daunator Romaniei dpdv politic. Mi-a mai placut cand a zis ca il vasustine pe Oprescu ca primar desi nu este indragostit de el. Devine din ce in ce mai interesant pentru mine ! Hahaha.

    Si nu in ultimul rand, imi este extraordinar de simpatic deoarec face greseli gramaticale, ca si mine adesea, a fost fotbalist, si eu admir sportivii foarte mult (alaturi de salvamontisti si unele ramuri/branse de militari- old joke de pe Imed).

    Un film care imi place despre Vanghelie:

    http://stirileprotv.ro/stiri/politic/vanghelie-am-cautat-pe-gogal-goagal-gagal-google-despre-herodot.html

    Site-ul casei regale din Norvegia:

    http://www.kongehuset.no/?lang=eng

  13. Citat:
    “…crăciune, eşti formidabil cum reuşeşti să ne spui, în trei paragrafe lungi, că de fapt eşti grăbit şi nu ai timp să scrii…”
    (tapirul, #12)
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    @drcraciun: cel mai bun blog politic mioritic este

    http://moshemordechai.wordpress.com/

    Recomand să cauți în sidebar, la “Norul de Cuvinte, tag-ul “nea stere”
    http://moshemordechai.wordpress.com/category/nea-stere/
    Aia e politică serioasă, la nivel mioritic de maximă puritate.

  14. # 16: Blegoo, mersi. Cred ca o sa-mi placa mult pe acolo. Vad ca si autorului respectiv (nu stere, autorul blogului) ii place sa scrie texte lungi (mai lungi decat ale mele !)
    Dar nu-mi place doar de asta, desigur.

  15. craciune, scuzata-mi fie intruziunea, dar nu crezi ca exagerezi un pic cu comentariile tale kilometrice in care ne povestesti ce iti place tie, cu cine tii tu politic, ce asiatici nu-ti plac, etc etc etc? de ce nu elaborezi chestiile astea tare self-center la tine pe blog? da, ai declarat ca esti narcisist, dar din respect pentru altii ai putea sa o faci in alta parte

  16. @Blegoo

    #16

    cel mai bun blog politic mioritic

    Cuţu, cuţu, na aici BlegooGrivei, mǎmǎligǎ mioritica dacǎ vrei…
    Ce, nu vrei mǎmǎaliga noastrǎ? Gizas craist!

  17. @drcraciun
    #15

    Crǎciunicǎ dragǎ, acum… dacǎ tu te-ai indrǎgostit de Vanghelie, ce-o sa zica Anneline dacǎ aflǎ? Sau D.? Ce faci daca ele sunt geloase?

    Spre deosebire de altii (sorry, tapirule! ;)…), mie imi plac naratiunile tale. Pot fi oricat de lungi, dar imparte in capitole/installments mai scurte, ca astazi am pierdut autobuzul din cauza ta – scrii asa de captivant ca nu am putut sa ma opresc din citit.

    Am waiting for the next installment! Here in the Mahala. Nu te lasa! Ai talent. 🙂

  18. Pe mine nu mă deranjează că drcrăciun scrie aici, dar e edevărat că o face ca şi când noi nu am exista, sau ca şi cînd am fi un public inert, bun doar ca să-i satisfacă doza de histrionism.

  19. #21

    public inert, bun doar ca să-i satisfacă doza de histrionism

    Vlad, inteleg ca pentru dvs.- care recunoasteti tabloul simptomatic al histrionismului cu rutina profesionala – naratiunile lui Craciunel sunt boring, dar noi de unde sa aflam asa ‘pe viu’ ce este aia ‘histrionism’? Vrem sa mai invatam si noi cate ceva din stiintele psy. 🙂

  20. @tapirul și Vlad: bre… io vă văz deja ca pe niște oameni încuiați, fixați în propriile șabloane, incapabili de a accepta un nou stil de comentarii.
    Stilul crăciunesc, adică.

    E un stil nou, neobișnuit, nemaiîncercat pân-acuma, inovativ, care în ciuda împotrivirii voastre vehemente, capătă acceptare în golgosfera care este ea. Nu-l amușin ca fiind “narcisistic”; mai degrabă ca pe o boare dă aer proaspăt, când deșchizi fereastra șă iasă mirosu’ dă stătut dân odaie și să intre prafu’ dă pă stradă.

    Ați țipat și v-ați împotrivit și la stilu’ meu de posturi… alea două câte am produs… nu puteți opri progresu’! 🙂
    (alea trei, vreau să zic – inclusiv ăla la care mi s-a pus botniță și am fost încuiat în magazia dă lemne, iarna, pă frig și ninsoare, fără apă ori mămăligă)

    Vă place, nu vă place… asta e. Lumea merge ‘nainte, comentează narcisistic, altruistic, feministic, gîrlistic, tapiristic și care ce-o mai fi să fie fiecare care cum și ce vrea. Dân această babiloneală, care fierbe, dă-n clocot (dă-te mai în spate blegule, că te stropește) iese la suprafață bule de adevăr primordial!

    Fix ca Vanghelie și vizitele dă lucru în sectorul personal, zic.

    @grrl: Bîlițo… am notat oferta de mămăligă. 🙂

  21. # 23, da, stiam de cazul respectiv, desi eu nu citesc VG, doar Aftenposten si privesc si pe site-ul NRK.

    In presa de scandal si pe forumuri, am remarcat ca norvegienii se simt mai in largul lor sa-si exprime opiniile de baza cam rasiste, Aftenposten si NRK sunt mai politically correct.

    Am mai scris si pe Imed odata, in general sunt antisemiti, mai ales generatia de varsta batrana si mijlocie. Deoarece asta dureaza de ani buni dpdv istoric, si pare un trend national, cred ca o sa filtreze si pe la cei tineri de acum. Dupa cum am mai scris si pe Imed, pana foarte tarziu in istorie, evreii si calugarii iezuiti au avut interdictie constitutionala de a rezida permanent in Norvegia. Daca la iezuiti le-a dat drumul la un moment dat, pana sa ii lase si pe evrei a durat mai mult. In prezent, oricum, nu exista prea multi evrei in Norvegia.

    Eu in orasul meu pana acum nu am vazut decat o cersetoare romanca in centru o data. Era destul de spalata, chiar modesta, neagresiva.

    Re. Vanghelie: din cauza voastra acum citesc mai multe despre el si imi sporeste gradul de simpatie catre el cu tot ce mai citesc. Parca vad ca o sa ma convertesc la PSD din cauza voastra cu Vanghelie asta.

  22. blegoo-ule, faptul ca un anumit tip de comentariu/tipar de comportament nu imi place (nota bene, nu este deloc nou) nu ma face nici incuiat nici fixat in oaresce, nici nimic (cum nici pe tine neacceptarea unei noi definitii pentru stii-tu-ce nu te face incuiat si alea). pur si simplu nu imi place, la fel cum tie nu iti place natto (ai citit wikipedia, da?). de ce tre’ sa te repezi tu cu evaluarea si pupat totzi?

    stilul lui craciun nu-mi place in context – la el pe blog nu m-ar deranja, as citi cand am chef, as respira aer proaspat cand am chef. chiar m-ar interesa ce a mai scris craciun (fara misto aici) dar repet, nu in contextul asta, de comentarii kilometrice histrionice (vorba lui vlad) impanzite pe toate blogurile. nici macar nu ma refer la comentariile lui craciun en masse, ci doar la unele dintre ele.

  23. @Blegoo

    #24

    am notat oferta de mămăligă

    Cu placere, Blegoo, ma bucur ca acceptati oferta mea sincera.

    Spre deosebire de alte mamaligi pe care le recomandati dvs. lui Craciunel, si care sunt pline de cocoloase de fake-mioritism, mǎmǎaliga noastrǎ (a grrlitelor) este autentic mioritica, si se serveste cu o duşcǎ de aghiazmǎ.

    Livrǎm chiar si in Cuba, unde spuneati ca sunteti… ahem… amplasat.

  24. @Gîrlița #27: Păi… hai! Trimite, alea…
    Io-s ușor dă găsit, io la iahupunctcom ăla.

    @tapirul: Da’ ce-ai nene cu mine? Nu mai poate nimeni să facă o miștocăreală nevinovată că sări tu cu explicații?
    🙂

  25. @Blegoo
    #28

    M-am uitat pe harta la ‘iahupunctcom ăla’, si cred ca mamaliga se raceste pe drum daca o trimit, ca e cam departe acolo unde sunteti, dar o sticluta cu aghiazma as putea sa trimit, ca aia time mult.

    Dar vedeti, sa nu o beti pe toata de-odata, mai pe incetul, ca sa va obisnuiti cu gustul, ca se pare ca n-ati mai baut de mult.

  26. păi, blegooule, ai doo variante, şi’n amândoo am dreptate 🙂
    – ori miştocăreala ta e miştocăreală şi deci replica mea e la fel de miştocăreală – în aceeaşi line carevasăzică
    – ori miştocăreala ta nu e miştocăreală, prin urmare replica mea e de auto-apărare

  27. @tapirul #30: Bre… da’ ce-i discriminarea asta între oameni și animale? Adică… io nu câștig niciodată?!?
    🙂

  28. @tbfkl Am o problema. La noi la Bucuresti, nu se face norvegiana la facultate. Trebuie sa fii la facultate la Cluj pentru asta.

  29. # 31 si 32:

    Am zis deja ca stiu de cazul criminalului respectiv, nu inteleg ce are de a face cu topicul de fata, doar daca cumva in text scrie cumva despre asocierea lui cu Vanghelie, nu am fost atent la asta pentru ca nu am avut rabdare sa citesc totul pana la capat, deci daca criminalul respectiv are vreo legatura directa cu Vanghelie, ziceti-mi si mie pe scurt care e treaba.

    Daca e in legatura cu criminalitatea tiganilor si a altor romani aflati in strainatate in general, asta e altceva. Eu sunt de obicei foarte direct si concret in gandire, mai ales cand e vorba de politica, deci precizati care e treaba exact de va focusati pe un anumit caz, care oricum nu e generalizabil, si, bineinteles ca am sa raspund daca gasesc ceva interesant de raspuns la.

  30. lasand pe craciun la o parte, eu m-as intoarce la o intrebare mai legata de topic.

    Marean Vanghelie a declarat, în timpul vizitei unei delegaţii de eurodeputaţi din Grupul Social-Democrat din Parlamentul European, la Şcoala 136 din cartierul Ferentari, că solicită axe prioritare pentru finanţarea unor proiecte destinate comunităţii rome cu fonduri europene, care să fie acordate şi gestionate de administraţiile locale, întrucât acestea cunosc cel mai bine problemele cu care aceştia se confruntă.

    Primarul Sectorului 5 al Capitalei a afirmat că banii alocaţi în ultimii 20 de ani pentru rezolvarea problemelor romilor au fost cheltuiţi ineficient, pe seminarii şi mese rotunde.

    “Banii din ultimii 20 de ani s-au cheltuit pe prostii, vrăjeli şi traininguri. Banii trebuie să ajungă la copii. Prin administraţia locală încercăm să identificăm ONG-urile şi societatea civilă sănătoasă”, a declarat Vanghelie.

    Intrebarea mea este, cam care ar fi abordarea mai eficienta, cum se pot folosi banii astia mai eficient? ne trebuiesc “axe prioritare”? …etc.

  31. Exact cum zice Vanghelie, banii trebuie sa ajunga la copii: mancare, haine, scoala, activitati extrascolare -cred ca s-ar putea face niste cercuri de muzica si dans cu ei!dar si la limbi straine sunt buni.

  32. prea general (vag) si prea cliseistic
    sansa pentru ce?
    in plus, e vorba aici de politici sociale, de efecte la nivel de populatie, nu la nivelul lui ics si igrec.

  33. Există mai multe axe prioritare, în cadrul mai multor programe operaţionale, pentru aşa ceva – ştiu cum sună, mai pe româneşte, există fonduri europene special pentru primării, ca să poată repara şcolile, încuraja copiii să meargă la şcoală şi pentru a organiza activităţi extraşcolare. Vanghelie cred că ştie foarte bine toate astea, dar aruncă petarde către ONG-uri (nu că n-ar avea dreptate) tocmai pentru a acoperi faptul că nu face ce trebuie.

    Acuma văd că sunt 2 întrebări de fapt – dacă e nevoie de axele astea şi dacă sunt într-adevăr un mod eficient de a cheltui banii (şi dacă nu, care ar fi acela) şi la ce folosesc cele menţionate de diligentreader.

    Eu cred că nu axele prioritare sunt problema ci cei care ar vrea să primească bani aşa pur şi simplu, fără să trebuiască să-i justifice, cum zice Vanghelie. De ce trebuie să i se dea lui pur şi simplu, de ce nu poate să-i ia de la programele operaţionale, gândind un program coerent? Şi eficient, că tot cunoaşte problema.

    Ce s-ar putea rezolva şi cum – aici nu spun nimic pentru că simt că mi-a tăiat Vlad macaroana. Eu n-am fost în Ferentari, aşa că aş vorbi din afara problemei.

  34. @tapirul

    #38. “banii trebuie sa ajunga la copii: […], scoala, ”

    #40. “O sansa macar pentru cativa.”

    Ei, Tapirule, ce mai intrebati [#40.] “sansa pentru ce? E vorba de sansa sa se cumpere linii mai frumoase si mai moderne, mai flexibile, de plesnit peste degete cu mai putin efort din partea pedagoagelor, don’cha know?

  35. intrebarea cu axele prioritare e oarecum secundara, intrebam de fapt daca e nevoie de axe prioritare pentru programe pentru tigani in particular. intrebarea e secundara doar deocamdata (eu o consider importanta si pe asta, in contextul realitatilor ultimilor ani din Europa si America)

    intrebarea principala era cum pot fi investiti acesti bani (indiferent de sursa lor, cine ii obtine, cum i-a obtinut) la nivel de politica sociala (nu la nivel de fetita cu chibrituri salvata de la inghet, “o sansa macar pentru cativa”) in mod eficient. evident ca se poate transforma intr-o maieutica, cum definim “integrarea” (scopul urmarit, nu?), cum evaluam rezultatele, care sunt de fapt rezultatele urmarite, etc

    nota: diligentreader, nu sunt absolut deloc ironic aici, e vorba doar de faptul ca eu privesc din alta optica decat a ta; tu esti (prin natura pregatirii profesionale si a meseriei) mult mai aproape de nivelul individual; programele astea, in schimb, se adreseaza altui nivel, populational, si ar fi bine sa nu amestecam chestiile.

    alta nota: nu folosesc termenul “tigan” in sens peiorativ. discutia “tigan” versus “rrom” e alta discutie la care pot aduce argumente separat; s-a mai idscutat, chiar la vlad pe blog

  36. Păi răspunsul meu cu “există destui bani în alte părţi” cumva spunea că nu e nevoie de o axă prioritară special pentru ei – cred că nu banii/lipsa lor/prioritizarea pe hârtie ar fi problema, ci ce facem cu ei.

    Evident că nu e cazul să pui carul înaintea boilor şi să faci programe, proiecte şi axe fără să te gândeşti ce vrei de fapt. Bănuiesc că rezultatele sunt legate de “incluziunea sociala” şi ele se pot măsura. Problema, revenim, e la cum faci asta. Noi avem începutul şi sfârşitul, dar nu ştim să le legăm. Vorba aia cu “practica ne omoară”…

    Iar la nivel de politici sociale, ca să fii eficient, cred eu, trebuie să fii constant şi coerent. Ceea ce, evident, la noi nu se întâmplă.

    Dar sunt de acord cu diligentreader – trebuie să pleci de la opţiuni. Ei nu au prea multe şi atunci ce să facă? O să continue ce e şi acum.

  37. Eu, Tapire, m-am saturat de axe prioritare, si am devenit mai realista si mai practica. In Romania, “axele prioritare” sunt pentru umplut buzunarele unora blonzi fara copii.Eu am lucrat si in ong si cu tigani si cu orfani. Si stiu ce extraordinara realizare e sa salvezi UN copil din cei nascuti in aceste medii fara viitor. Parca nu ati fi trait comunismul in Romania, sa stiti ca tot ce e general si impersonal e inuman. Eu am invatat sa o iau incet, unul cate unul, si sa multumesc lui Dumnezeu pentru fiecare castig, chiar mic. Desi un om nu e niciodata un castig mic. Sunt copii care nu pot merge la scoala ca nu au haine sau nu au mancat in ziua aia, dar sunt si copii din familii tiganesti care au grija sa le dea mancare si haine copiilor, dar nu stiu sa-i ajute la lectii, sau sa-i indrume catre implinirea talentelor lor. Singura solutie e sa o iei one at a time.

  38. diligentreader, te inteleg perfect, si eu am lucrat cu copii la nivel individual, si cu nevoi si fara, si stiu prea bine ce inseamna sa salvezi UN copil si restul.

    DAR.

    “general si impersonal” nu e legat de comunism si inumanitate, este pur si simplu o alta abordare, la fel de legitima (practic si moral) ca aia individuala. s-a dovedit de nenumarate ori (vezi America Medicaid-ului si Medicare-ului si etc) ca politicile sociale plecate de la (si doar de la) frumoasa idee de “a salva un om, one at a time”, cum zici tu, pot avea consecinte nefaste, pe termen lung, asupra intregii societati. ce simplu ar fi daca “one at a time” s-ar traduce, simplu si direct si aritmetic in “societate mai buna”, dar din pacate NU E ASA. nu o spun eu, o spune realitatea si studiul. cand incerci sa schimbi ceva la nivel de societate trebuie sa fii atent sa gandesti la nivel de societate. asta nu dez-umanifica abordarea, deloc. mai mult, asta nu trebuie neaparat sa inlocuiasca salvarea oamenilor “one at a time” (aici e treaba educatorilor, a medicilor, a functionarilor locali)

  39. In alta ordine de idei,vad ca a disparut Craciun.A crezut ca lumea e mult mai proasta,si ea/el mult mai desteapta/destept.Totusi, era interesanta parerea cuiva care lucreaza in domeniul educatiei, chiar daca nu suporta profesorii. Intr-un fel, are dreptate,sunt multi nechemati in domeniu. Dar si mai multi nechemati ( aproape toti) sunt in domeniul psihologiei in Romania, si, Vlad, foarte serios vorbind, si voi, psihiatrii, ar trebui sa mai vorbiti cu profesionistii din lumea reala, nu cu cartile.

  40. Comentarul cu numaru o mie!

    Lasa, Vladule, nu ne mai amagi cu plimbarea aia prin Ferentari, zic.

    PS
    Fac un comentar si pentru comentarul lui A. cu stranuturi in metrou si cantecele tovarasesti, si anume: brrrr!)

    And that’s all, folks!

  41. @Madelin

    Comentarul cu numaru o mie!

    Noroc, si la mai multe!

    da’ o ţuică nu se serveste cu ocazia asta? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.