Ipoteza lumilor multiple în mecanica clasică

La serviciu, sunt vizitat foarte des de pisici. Sar de pe acoperișul fierbinte al restaurantului de jos direct în balconul cabinetului, și sunt de vreo cinci feluri: negre, tărcate, mari, mici, sașii. De multe ori sunt doar în trecere, alteori aruncă o privire înăuntru și chiar miaună, dar, dacă încerc să mă apropii de ele o iau la goană. Deși nu le-ar deranja ceva de haleală, sunt pe jumătate sălbatice și nu suportă atingerea umană.
Lumea lor este în exact același loc cu lumea mea, și cu toate astea pentru mine e închisă și inabordabilă. Acest lucru este posibil pentru că viețile și lumile sunt lucruri foarte rarefiate, ce se pot întrepătrunde fără să se atingă. Se spune că zeci de mii de astfel de lumi există împreună fără măcar să știe unele de altele, ce să mai spunem de cele care se ating de la distanță. Ce să mai spunem de lumile închise, care nu se întrepătrund cu nimic, decât cu lumi care nu există. Și ce să mai zicem de lumile care nu există, dar pe care le știm. Și de cele care nu există, și nici măcar nu ne-am gândit până acum la ele.
Și nici nu am ieșit din cartier.

About The Author

30 thoughts on “Ipoteza lumilor multiple în mecanica clasică

  1. Hehe… în mecanica pisiclasică, totuşi, nu există aşa ceva. Se ştie că mâţele sunt animale teritoriale, şi sunt reticente să împartă spaţiul cu mai multă lume — dară-mi-te cu mai multe lumi! — chiar şi în absenţa interacţiunilor.

  2. Ipoteza lumilor multiple ar trebui sa fie cea corecta in orice mecanica, clasica sau nu. Sau mai bine zis, daca exista o singura lume atunci sigur are o infinitate (ne)numarabila de feţe.

  3. Ia pune tu niste mincare pe balcon si pleaca de acolo, sa vezi ce se ating lumile. Poate o fi vreun fenomen bizar de tunelare, vreun worm-hole, da’ nu’s asa de paralele lumile astea 🙂

  4. Eu am mai multe nelamuriri. In primul rand, daca ” sunt de vreo cinci feluri: negre, tărcate, mari, mici, sașii.”, unde incadrezi o pisica mare, neagra si sasie? Sau un astfel de exemplar e un exemplu de intretaiere a lumilor paralele?
    Unde incepi cu lumile care nu exista dar le stim si nu exista dar nu le stim si exista dar le stim, deja am impresia ca eu sunt psihiatrul.Si ma spariu. Ca-mi aduc aminte de craciun.

  5. @diligentreader/6:

    Eu am mai multe nelamuriri. In primul rand, daca ” sunt de vreo cinci feluri: negre, tărcate, mari, mici, sașii.”, unde incadrezi o pisica mare, neagra si sasie? Sau un astfel de exemplar e un exemplu de intretaiere a lumilor paralele?

    Întrebarea nu mi se adresează dar, conform unui prost obicei de-al meu, o să răspund: o pisică mare, neagră şi saşie se încadrează în fiecare dintre categoriile pisicilor mari, pisicilor negre şi pisicilor saşii. Cât despre lumile paralele şi categoriile suprapuse, nu ştiu: aici trebuie să vădească autorul înţelesul original. Dar nu sunt sigur că două categorii disjuncte (“pisici mari” şi “pisici mici”) ori independente (“pisici mari” şi “pisici negre”) sunt semne de netăgăduit ale lumilor paralele. Eu aşa zic…

    Editare ulterioară: Cre’că e o diferenţă între “lumi paralele” şi “lumi multiple”. M-am încurcat şi am uitat de care-i vorba.

  6. ezapt, pisica care poate fi în trei categorii deodată ca electronul ăla de l-au teleportat nește oameni de știință. sau cam așa ceva.

  7. Teleportat a fost doar un biet spin, electronul purtator a fost doar folosit fara rusine.

  8. You, tom cats on the hot tin roof! Adica electronilor de pe acoperisul fierbinte.Dar de pisica lui Schrödinger cand ziceti? Ce frumos i-o explicase unul din domniile voastre Madelinei!Si asa a murit Newton nedreptatit, ca incepuse sa vada universuri paralele pe la batranete si nu l-au lasat sa se joace cu ele. Macar noi sa-i mai aducem alinare.Cred ca la asta s-a gandit si dom’ doctor cu postul asta.

  9. Într-o lume paralelă… Vlad e un critic dă manele recunoscut și acceptat la nivel național.
    Cu rubrică săpămânală la gazetă… și alea; bemveu ’98… cruce dă haur la gâtlej… și puzderie dă maneliste care-l aleargă pân mahala, zic.
    Grătaru’ dă mici din spatele blocului… aia e altă lume alternativă.

  10. Io creca Vlad a amestecat voit pisicile alea negre si grase ale lui Newton, care stau in fotolii si-ti prezic viitorul, cu cele subatomice(excitate sau nu) de pe acoperisuri fierbinti. A vrut asa, sa ne incurce. Sa batem campii cu gratie atunci!

    Tapire, de ce zici ca l-au teleportat pe electronu’ ala? 🙂

    ciudat

  11. CST-Link a zis:

    @diligentreader/6: Dar nu sunt sigur că două categorii disjuncte (“pisici mari” şi “pisici mici”) ori independente (“pisici mari” şi “pisici negre”) sunt semne de netăgăduit ale lumilor paralele. Eu aşa zic…

    [Neo sees a black cat walk by them, and then a similar black cat walk by them just like the first one]
    Neo: Whoa. Déjà vu.
    Neo: A black cat went past us, and then another that looked just like it.

    Trinity: A déjà vu is usually a glitch in the Matrix. It happens when they change something.

    🙂

  12. @Dragos B/16:

    [Neo sees a black cat walk by them, and then a similar black cat walk by them just like the first one]
    Neo: Whoa. Déjà vu.
    Neo: A black cat went past us, and then another that looked just like it.

    Trinity: A déjà vu is usually a glitch in the Matrix. It happens when they change something.

    🙂

    Haaa!… nu mă prinsesem iniţial de legătură, dar asta e fiindcă nu-mi luasem doza matinală de Cola. Matrix—lumi paralele, Neo/Trinity—martori direcţi la paralelism/multiplicitate, corect.
     
    Şi ajung la vorba lui Casaubon: Cum e posibil să nu existe marchizul de Carabas, dacă şi Motanul Încălţat zice că e în serviciul lui?
     
    🙂

  13. Dragos B a zis:

    @ tapirul:Pen’ ca, se stie, are sapte vieti.
    Si-apoi, cum ar fi sunat, sa zicem, ‘tapirul lui Schrödinger’?

    Dezvolta, te rog.

  14. @ diligentreader:

    Dezvoltarea e pe baza de intelepciune populara:

    Cf. DEX online: A rupe mâța în două = a fi voinic, energic, curajos.

    Adica voinicul energic (e=mc2) si curajos din poveste a rezolvat (din timp)
    paradoxul lui Schrödinger: una bucata pisica vie, una bucata pisica moarta (la popa la poarta).

    ‘A se uita ca mâța în calendar ‘ e clar referitoare la calatoriile spatio-temporale.

    ‘A umbla cu mâța în sac’,
    ‘A prinde (pe cineva) cu mâța în sac’.

    Pe Schrödinger l-au prins cu mâța, contorul si ceva otrava…

  15. Bine, bine, asta stiam si eu :D. Dar unde intra Tapirul in ecuatie? Asta ceream sa dezvolti.Sau el e misteriosul e, daca nu cumva chiar atotputernicul patrat?

  16. ce să mai zicem de lumile care nu există, dar pe care le știm

    in “lumile care nu exista” creste foarte mult… salsifis

    🙂

  17. @ diligentreader:

    Aha… … …
    Azi Tapirul intra si iese din ecuatie cand pe unde si cum vrea el, pentru ca este sarbatorit:

    “This site contains everything that you need to know about World Tapir Day, which occurs on 27 April every year. Regardless of whether you are a hardcore tapir fan or whether you have only just discovered the world of tapirs, you will find a wide range of information on this site about World Tapir Day.”
    http://www.tapirday.org/

    Si nu, nu stiu daca e ‘hardcore tapir’ sau ‘hardcore fan’. :*)

  18. Ma intreb daca nu-i face cineva o gluma penala. Sa fie doar un caz banal de dr Jekyll si mister Hyde?

  19. imi aminteste (dr craciun, that is) de un personaj din L’isola del giorno prima de Umberto Eco, am uitat cum il cheama, un prelat ce inventase o masinarie de creat metafore

  20. Il compari cumva cu Emanuele Tesauro? Daca masina aia ar functiona pe principiul datului cu zarul prin cuvinte, atunci ai dreptate:)

  21. yap, da, padre Emanuele si masina lui de metafore care, da, functiona cam pe principiul datului cu zarul (sau, ma rog, al rotii norocului cumva, iete ca sa-mi aduc aminte si de Ciresarii)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *