Împotriva mașinilor

Nu există absolut niciun motiv rezonabil pentru a te deplasa cu mașina proprie în oraș. Din contră, există foarte multe motive pentru a nu o face. Bucureștii sunt un oraș mic și extraplat: pe bicicletă, orice distanță poate fi acoperită în 30 de minute, fără efort. Cu mijloacele de transport în comun: mai mult, dar asta doar pentru că mașinile mici congestionează traficul.
Și nu numai că congestionează traficul. Ci prin însăși existența și utilizarea lor încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Odată aflat la volan, un șofer bucureștean se tranformă într-un sociopat, care nu va ezita:
– să polueze;
– să facă zgomot, claxonânând și făcând urât din motor, chiar și în vecinătatea spitalelor sau caselor de oameni obișnuiți;
– să parcheze pe trotuar astfel încât niciun pieton să nu mai poată trece, fără să-și pună viața în pericol coborând pe carosabil;
– să blocheze practic toate trecerile și rampele destinate persoanelor cu handicap, ostracizându-le pe acestea, exilându-le în propriile domicilii (Când ați văzut ultima dată o persoană într-un scaun cu rotile, deplasându-se liniștită prin oraș, excluzând cerșetoria organizată?)
– să regreseze la un comportament instinctual și agresiv, de la insulte gratuite la dat jos din mașină și cărat pumni în cap;
– să ignore regulile elementare de curtoazie, punând în dificultate în mod voit și fără ezitare pe cei „mai slabi”: femei, bătrâni, copii.
– să considere că are mai multe drepturi în oraș decât cei care nu conduc
– să se scobească în nas și apoi să-și privească mucii, eventual să-i și halească, în văzul tuturor
– să adere la idealuri și simbolistică antisociale și degradante, în care gangsterul posesor de merțan este rege, femeile sunt obiecte sexuale, etc.
– să ucidă, să ucidă, să ucidă. Anual, peste un milion și un sfert de oameni mor în accidente de mașină. Ce război, ce bombă atomică, ce act de terorism poate concura cu cifrele astea?

Utilizarea intensivă și necugetată a mașinilor a dus la desfigurarea peisajelor naturale ale Terrei. Nu încetează să mă surprindă cum drumuri cum sunt Transfăgărășanul și Transalpina sunt considerate minunate: în ce fel niște benzi de asfalt care despică pădurea și permit motoarelor mizerabile să tulbure viața sălbatică și liniștea măreață a munților sunt minunate? În ce fel autostrăzile pe care le venerăm și ni le dorim cu ardoare fac bine naturii și planetei?

În general, în ce fel, vă întreb, ecluzarea din domicilii la locul de muncă prin intermediul mașinilor este binefăcătoare pentru sănătatea noastră fizică și psihică?

Cum am permis acestei invenții de coșmar să ne invadeze în felul ăsta viețile, să ne psihopatizeze comportamentul, să ne ruineze sănătatea și să ne cultive obezitatea trupească și mintală, să ne pună în pericol pe noi și pe ceilalți, zi de zi, să ne facă complet nesimțitori la nevoia aproapelui de liniște, pace, și miros de primăvară?

Pur și simplu nu înțeleg.

About The Author

46 thoughts on “Împotriva mașinilor

  1. Eh, exagerezi, nu e mașina chiar o unealtă diabolică, mai degraba soferii bucuresteni sunt ingrozitori. Normal ca o sa ai o perspectiva usor deformata daca esti biciclist prin Bucuresti. Nu e psete tot asa.
    Mie imi plac masinile, imi place independenta si libertatea de miscare pe care mio ofera si care, degeaba, nu se poate compara cu a niciunui alt mijl de transp.
    Iar legat de utilitate, fii serios, chiar nu vezi care e beneficiul economic al masinilor si soselelor?

  2. Plus ca masinile pot fi si foarte fun.
    Si au si ele un suflet al lor, o personalitate, mie asa mi se pare.

  3. Asta spui tu, pentru că ești șofer. Foarte frumos că le iei partea alor tăi.
    Utilitatea economică o fi, dar din traficul existent câte sunt TIR-uri, și câți șoferi amatori care ar fi putut foarte bine să ia trenul? Și ce să caute TIR-urile pe Transfăgărășan?

    Mașinile nu au suflet, așa că îl răpesc pe al tău.

    Jos mașinile.

  4. In sfarsit, mai e cineva care sa se intrebe cum poata sa le placa unora Transfagarasanul! Mi se pare cea mai mare barbarie comisa impotriva unui munte. Si lacul e hidos, cu tarabele alea si mizeria crunta din jur.

  5. eu nu as confunda frumusetea unui lucru produs de mainile omului cu ce fac oamenii (altii) cu lucrul ala.

    mie transfagarasanul, in sine, mi se pare frumos (ma alatur grupului “unora” – unora le place jazz-ul, pana la urma), la fel cum frumoasa mi se pare o cladire a unui arhitect bun sau o colectie de culori pe o panza (in ce fel o cladire de 50 de etaje din centrul unui oras face bine planetei?)

  6. jos palaria , vlad
    acum mii de ani cred ca la fel de normala parea sclavia, cum ne par acum masinile. poate vine ziua sa fie si ele abolite.

  7. Tapire, Mephisto, sunt convins că mașinile or avea farmecul lor. Dar, așa cum ne învață Kant, există the big picture. Trebuie să ne punem întrebările următoare:
    – utilizarea mașinilor a făcut mai mult rău sau mai mult bine? Eu cred că mai mult rău. O viață mai comodă nu e neapărat mai bună.
    – dacă fiecare om de pe planetă ar avea cel puțin o mașină, ar fi mai bine sau mai rău? Eu cred că e evident că ar fi muuuuuult mai rău. Imaginați-vă un București în care toți locuitorii ar ieși cu mașina în același timp.
    – ar fi Bucureștiul – că de fapt la el mă refer în principal – mai frumos fără mașini, sau mai urât, mai bun sau mai rău? Voi ce credeți.

  8. daca e sa comparam transfagarasanul cu memorabila compozitie muzicala Zaleilah apartinatoare cantautorului costi ionita si reprezentanta romaniei la eurovizion, parca inclin sa-mi cumpar masina:)

  9. “Utilizarea intensivă și necugetată a mașinilor a dus la…”

    Poti fi cat de bogat, daca ai nevoie la Bucuresti de ambulanta, pompieri sau politie in timpul orelor cu circulatie aglomerata… 🙁

  10. “- să parcheze pe trotuar astfel încât niciun pieton să nu mai poată trece,…”

    Art. 177. – (1) Se interzice oprirea sau stationarea pe trotuare. Autoritatea competenta poate permite oprirea sau stationarea, partial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai daca ramâne liber cel putin un culoar de minimum 1,5 m latime înspre marginea opusa partii carosabile, pentru circulatia pietonilor.

  11. Desigur că pare exagerat dacă nu ești dispus să te mai dai și jos din mașină. „Vai, eu să merg pe jos la serviciu/mall/etc? Vai dar nu se poate.”

  12. Vlad, ceea ce lipseste in Bucuresti e bunul simt si toleranta. Si asta nu se rezolva cu interzicerea masinilor.
    Stii ce s-ar intampla daca s-ar interzice? Ai gasi parcate de-a latul pistei pe unde treci: biciclete Ferrari, trotinete Hammer, carucioare de butelii Maibach, numai asa sa-tz faca in ciuda. Pen’ca pe cei care se comporta idiot in trafic, nu-i transformi in mielusei greenpeace peste noapte.

    Stii cat e la NY parcarea pe zi? 50$! Ia sa faca si in Buc. parcari adevarate care sa coste scump si sa dea amenzi la cei care sunt parcati aiurea, sa vezi cati ar veni cu otobuzul la servici…

    Eu una nu sunt pentru dez-inventarea masinii, ci pentru convertirea ei in vehicul electric sau altceva de gen… Ca si la cai daca ne intoarcem, nu vom putea sa tinem hergheliile in Bucuresti.

    Nu trebuie sa-mi raspunzi… :))

  13. cora, I beg to differ, oarecum. Nu cred că toți șoferii din București sunt niște psihopați în viața reală. Nici mitocani – nu toți. Urcatul la volan îi transformă.

  14. nu cred nici eu ca e vorba de psihopati, doamne fereste, doar ca exista oameni care nu au fost expusi la altceva diferit de ei si de mediul lor, niciodata. si atunci ei cred ca asa e normal. e o chestiune de educatie, dupa mine. ei bine, acestia se vor comporta la fel, fie ca sunt la volan sau nu. in mall, te vor impinge cu carutul, vor injura sau scuipa pe strada, se vor scobi in nas, etc…

    dar nu toti cei de la volan sunt asa, mi-ar placea sa cred. caci altfel ar insemna ca suntem toti niste biete primate…

  15. Traficul este un mediu social, la regulile căruia trebuie să te supui. Astea sunt regulile traficului de la noi – fără legătură cu Regulamentul, aia e altceva. Față de regulile mersului pe jos sunt șocant de agresive și autiste.

  16. cunosc in bucuresti poate cam 25 oameni. acum 10 ani erau si ei, aproape toti, pietoni oarecare. nici nu mai e dispus sa ia autobuzul.

    una dintre familiile pe care le cunosc avea acum cativa ani 2 copii la liceu si toti laolalta aveau o masina-a doamnei. intre timp domnul si-a luat carnet si masina, apoi a venit vremea ca cei 2 pustani sa isi ia carnet si masini si ei. acum e o familie cu 4 oameni si 4 masini.

    si eu am un amic american, unul dintre putinii care nu se dau fatza-fatza cu masina toata ziua desi infrastructura lor ii impinge la asta, si el zice ca si tine, Vlad: omul cand urca la volan se transforma intr-un animal

    am sa raspund la intrebarea ta: bucurestiul ar fi frumos fara masini.

  17. Pe de altă parte, mi-e şi milă de şoferii bucureşteni. Pe lângă faptul că îşi ruinează sănătatea la volan, uneori sunt de o candoare incredibilă. De exemplu, sunt nişte amărâţi care, indiferent unde te-ai duce prin oraş, îţi cer bani de parcare. Nimic legal, evident, dar nu e o problemă, i-am văzut lucrând şi în faşa IGP-ului, sub nasul unei armate de poliţişti. Dacă nu e loc de parcare, amărâţii respectivi (cred că e o reţea organizată de homleşi) fac ei o nouă parcare, eventual în mijlocul străzii. Şi şoferii, cuminţi, parchează în mijlocul străzii, şi le dau şi bani ăstora. Când ar putea să meargă pe jos, sau cu bicicleta, ar fi mai relaxaţi, ar avea mai mulţi bani. Go figure.

  18. Vlad 19, regulamentul si legile traficului sunt diferite, o stim cu totii, dar se intrepatrund si se conditioneaza chiar. Ca daca pui un politist in intersectie, se respecta regulamentul, dar si legile nescrise ale traficului.

    De reteaua de homlesi nu stiam… asa s-a ajuns? Nu mai e nicio speranta acolo?
    Eu nu cred ca masina indobitoceste, dar vorbesc din experienta mea de aici. In canada majoritatea sunt mai mult decat politicosi la volan. Colegele nu ma credeau(am mai spus) ca in Europa(Romania) se poate parca pe trotuar si ca nu ai pe unde sa mergi ca pieton. Cum asa? Si politia ii lasa?erau intrebarile inocente…

    muu sin nou

  19. vlad, ce se intampla de ex. daca nu dai bani homlesilor? daca parchezi si nu le dai bani? iti zgarie masina, iti inteapa cauciucul, ce-ti pot face?

  20. Uite, B. de Comp explică mai bine ca mine 🙂

    Sincer, habar nu am de ce șoferii sunt atât de complianți cu mafia parcărilor, întrucât eu nu sunt șofer. Treaba lor: taxa pe prostie.

    Și nu, acest post nu are nimic de-a face cu faptul că încă de vara trecută m-am apucat de școala de șoferi și acu 2 luni am picat examenul (again) și că nu văd șanse să mă mai duc să mai dau iar de carnet. Dragoste cu sila nu se poate, de ambele părți.

  21. Ba expicasesi f. bine si tu, da’ decat ca nu sunt de acord cu ce spui.:) Ca altfel ar insemna ca Madelin de exemplu, e o doamna cand sta cu tine la o cafea, apoi se urca pe cele 4(X4) roti si da peste tine cu masina, transformata fiind. (Nu te supara ca te-am luat ca exemplu, Madelin, da’ nu mai stiu pe nimeni cu masina care sa fie si prieten cu Vlad…) :))

    B.deComp, poate gasesti un videou si pentru ce-am spus eu. 🙂
    mac mac

  22. Madelin merge cu trenul.
    Şi mai e ceva. Femeile la volan, chit că înjurate copios de gentlemanii şoferi, sunt MULT mai politicioase decât contrapartidele lor cu testicule. Femeile îmi dau aproape întotdeauna prioritate când sunt pe bicicletă, bărbaţii aproape niciodată. Femeile nu m-au înjurat sau scuipat din mers niciodată. However, am mers cu femei la volan şi am constatat că înjură şi ele ca orice alt birjar, doar că mai curând retoric, şi nu provocator, cu intenţia vădită de a răni partenerul de trafic.

  23. Cora, io am carnet de conducere tren interregio din 2008, da 🙂 De carnet auto n-am dat niciodata si ma indoiesc amarnic ca o sa o fac prea curand. Traficul nu are nevoie de inca o lunatica, hihi.

    Insa Vlad are dreptate. Ca pasager din dreapta, vaz si io transformarile prin care trece un conducator auto, transformari mai pregnante sau mai palide, functie de tipul de om, probabel. Spre exemplu, conducatorii auto, fara exceptie, nu mai au rabdare. Trepideaza la coloarea rosie a semaforului, trepideaza daca se moscaie cineva in fata lor, trepideaza daca nu au loc sa depaseasca. Indiferent de cat de calmi sunt outside-the-car acesti oameni.

  24. vladule, eu vorbeam de frumusetea transfagarasanului in sine, nu a masinilor de pe el.
    io’s totalmente de acord cu tine, da’ cred ca exagerezi un pic, si folosest chestia aia in de argumentare cum-se-cheama, slippery slope parca. nu cred ca se aplica legea tot sau nimic, “masinile sunt nesanatoase, urate si inutile, punct”. ca in orice chestie moderna au ba, excesele sunt cele care dauneaza, nu chestia in sine. sau sa folosesc si io slippery slope, crezi ca umanitatea, in prezent, ar fi mai buna/sanatoasa/frumoasa daca masinile ar disparea cu totul? – eu nu cred. e vorba de comportament si norme, e vorba despre ce facem noi cu obiectele progresului. prin tarile nordice poti sa fii (si esti) abuzat de biciclisti, de pilda (i-ai vazut in amsterdam ce empowered se simt, daca stai, pieton, pe banda lor, mai-mai sa te omoare)

    problema masinilor este ca au trecut de la categoria utilitate la categoria hedonism – marca consumerismului fortat de supraproductie.

  25. Iustin Capră: „Automobilul este o crimă!“

    ” … Automobilul este o crimă. Automobilul nu şi-a atins scopul. Automobilul are scopul să ne transporte. Dar nu ne transportă pe noi, se transportă pe el. O mie de kile ca să transporte 70-80 de kile, şi dacă punem cap la cap toate conversiile, rezultă 2% randament şi 98% distrugerea atmosferei. Şi avionul la fel. …”

    http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Bucuresti-_INTERVIU_Inventatorul_Iustin_Capra-_-Automobilul_este_o_crima_0_483551862.html

    TAC Campaign – 20 year Anniversary retrospective montage “Everybody Hurts” music by REM TV ad
    http://www.youtube.com/watch?v=Z2mf8DtWWd8

  26. Tapire, ai dreptate, dar exagererea, adică diferența de la utilitate la ce s-a ajuns azi, e monstruoasă.

    Uite ce bine le zice Iustin Capră.

  27. solutii exista.
    Din ce am vazut la altii: o banda este alocata numai mijlocului de transport in comun, taxi-uri, salvari, politie. Nu se baga NIMENI pe banda aia. Atunci autobuzele o sa mearga ceas, oamenii care vin cu masina din afara orasului vor parca la capatul metroului/bus-ului.
    2. amenda. Dar usturatoare. Pt orice incalcare.
    3. amenda usturatoare si la politistii cce primesc spaga (si dati afara din politie)

  28. “- să parcheze pe trotuar astfel încât niciun pieton să nu mai poată trece, fără să-și pună viața în pericol coborând pe carosabil;”

    Dac-ar fi vorba doar de un pieton, de pieton la modul general, tot ar fi ceva. Ca te mai strecori, mai o pirueta, s.a.m.d. Evident, expunandu-te.

    Nenorocirea vine cand ai de impins carucior cu copil sau cu persoana cu handicap. Sau de copil cu handicap.

  29. General vorbind, exista o perceptie comuna si eronata conform careia anumite lucruri, situatii etc nu sunt bune, perceptie generata de o oarecare lipsa de rezolutie a imaginii generale (vedem firul dar nu si toate fibrele microscopice care feed into it).

    Oamenii sunt ok, masinile sunt faine, drumurile prin munti sunt si ele frumoase – insa cumva, in anumite situatii, cand pui toate aceste elemente la un loc rezultatul este neplacut. In concluzie, revarsam impresia negativa asupra tuturor componentelor.

    Traiesc intr-o tara civilizata. Pe autostrada mesajele sunt “Fiti curtenitor cu ceilalti participanti la trafic” si sunt respectate. Daca un pieton doreste sa treaca strada pe oriunde ar vrea, este lasat fara injuraturi sau frane la 2 cm de tibia respectivului. Biciclistii au piste separate si sunt respectati si ocoliti la metri buni daca sunt intalniti pe sosele- nu prea au insa nevoie sa le foloseasca decat rar, intrucat orasul este impanzit de bike trails ca niste mici sosele cu 2 benzi pe care poti ajunge oriunde trecand prin ravines cu paduri/rauri etc.

    Aici oamenii folosesc masinile responsabil, incusiv pentru a-si lua bicicleta si a merge 200 km pana la vreun munte unde ii asteapta alte bike trails.

    Nu este greu de pastrat o astfel de lume, secretul este probabil in mana pe pistol pe care o tine politistul atunci cand se apropie de masina oprita in trafic pentru verificare.

  30. @ un om:
    Si eu cred ca Statele Unite sunt un exemplu in general in privinta respectului fata de ceilalti. Am fost cateva saptamani in Bucuresti si profund impresionata negativ de fumul de tigara de pe strazi si localuri, masinile parcate oriunde, chiar multe pe trotuar, astfel ca pietonii trebuie sa coboare in stada, expunandu-se traficului, si multe alte aspecte urate. Nu inteleg de ce traiesc asa de multi oameni in asemenea conditii fara sa ia nici o masura, dar asta nu conteaza aici. Vad aceeasi agresivitate in fumul de tigara suflat in nas trecatorilor la fiecare pas si in masinile conduse iresponsabil. Adica aceeasi lipsa de respect fata de ceilalti. Aspectele acestea nu sunt fara rezolvare, daca cuvantul “toti oamenii se nasc egali” – intelegand egali in dreptul la demnitate si respect – ar fi aparat cu mana pe tragaci.

  31. Problema nu consta de fapt in lipsa respectului fata de biciclisti, varstnici, ceilalti. Este mult mai profunda, tine de ceea ce Le Bon numea “geniul unei natiuni” – nu se referea aici in sens de genial, pozitiv, extraordinar; acest geniu este de fapt inner core al unui neam, rezultanta tuturor caracteristicilor acestuia care, in final, il determina sa actioneze persistent intr-o anumita atitudine.

    US sau Canada sunt tari in care majoritatea populatiei a fost selectata pentru o caracteristica comuna: doza de nebunie -pozitiva in majoritatea cazurilor- care te face sa iti arunci 2 perechi de chiloti, un tricou si 3 pantaloni intr-o valiza si sa pleci la jumatate de glob departare. Pragul acestei nebunii este mai jos la unii si declanseaza plecarea inainte de evenimente importante: cei mai multi nu au drame covarsitoare in jur, uneori sunt agasati de lucruri minore pe care altii le indura cu stoicism vieti intregi.

    Aici ma intorc la mana pe pistol. Daca cei de mai sus care au emigrat ar fi fortati sa ramana cumva in tara, probabil ca ar apare la un moment dat un grup de biciclisti Hells Angels -like care sa prinda cate un sofer nesimtit pe care sa il lase lat in bataie la un colt de strada cu o placuta pe piept: “Respectati biciclistii”. In America anilor 30 – cumva echivalentul anilor 2020 in Romania- coruptia infernala si criminala a fost stopata pentru ca s-au gasit, printre altele, o mana de nebuni hotarati sa mearga pana la capat pentru a lupta impotriva ei. Nebunia asta nu se regaseste la romani, geniul natiunii romane nu poseda sau naste astfel de indivizi -cel putin nu concomitent intr-o cantitate care sa creeze acea masa critica, nucleu dur al schimbarii.

    Le Bon spunea ca mentalitatea unui popor se schimba in sute de ani. Cred ca era optimist…

  32. Eu nu cred că biciliștii vor fi vreodată violenți. Dragostea însăși e o biciclistă, ura e o mașinistă. Pace!

  33. Ce imi place discutia asta! Pentru ca nu duce la nimic. Dar daca as fi stat in Bucharest mai mult timp sigur as fi facut plangeri la primarie pana s-ar fi facut ceva. Sunt oameni responsabili de aceste aspecte de organizare,platiti sa gaseasca solutii si care pot fi trasi la raspundere.
    Nu ma vad atacand pe cineva pe strada dar indiferenta nu as fi daca as fi cumva nevoita sa locuiesc acolo.
    De curand am citit o cartulie de Tudor Arghezi – “Cu bastonul prin Bucuresti”. Daca aveti curiozitatea sa aflati cum arata orasul la 1930, iesiti la plimbare. Singura diferenta sunt masinle in locul cailor. Macar aceia eliminau deseuri “organics”.

  34. eu merg cu autobuzul, maşina şi bicicleta 🙂
    înclin de partea tapirului, adică să nu exagerăm. şi o corectură la bicicliştii nonviolenţi: mi-au scuipat maşina şi s-au proptit cu roţile în portiera dreapta, pentru că atunci cînd au ajuns lîngă mine eram cu maşina oprită transversal pe banda de biciclete desenată pe carosabil, încercînd să ies în şosea. şi au făcut cele de mai sus în minutul şi jumătate în care nu am putut să ies pe kiseleff pentru că participanţii la trafic nu m-au lăsat, deci a trebuit să aştept să se elibereze banda I. au ales să se comporte aşa, deşi puteau să ocolească maşina.
    zic: să mă rezum la autobuz? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.