Aproape toate convingerile noastre sunt nefondate. Nu contează valoarea lor de adevăr, ci disproporția dintre cât de mult credem în ele și cât de mult căutăm înainte de a le căpăta. Câteva exemple: suntem adepții “medicinii naturiste”, dar nici măcar o dată nu încercăm să verificăm dacă un remediu naturist are un temei oarecare (științific sau altul). Suntem mai mult decât convinși că alegerea noastră la vot e cea corectă, dar niciunul dintre noi nu absoarbe alte informații decât cele din presă. Sunt două exemple triviale, dar raționamentul poate fi extins la aproape fiecare lucru în care credem. Chiar și la afirmația de aici.
Rezultă că putem da la o parte cu ușurință o foarte mare parte din ceea ce credem că ne definește.
Și ce rămâne? Doar câteva lucruri: că ne iubim copiii, că într-o zi vom muri, că nu ne pasă de ceilalți.

About The Author

54 thoughts on “

  1. Nu mi se pare ca este chiar asa si nici asa de simplu. E o teorie cu mare probabilitate de veridicitate (Hmmm! O constructzie cam timpita…), dar nu se aplica tuturor si nici macar pentru cei carora li se potriveste, nu cred ca e valida de fiecare data. Cred ca depinde enorm de persoana si de chestiune. Personalmente, in chestiunile care ma intereseaza MAJOR (copii, sanatate – deci si ‘naturiste’, ‘bio’, etc.- ma informez compulsiv. En passant, imi pare ca ai o pasa cam gloomy, not too good for yourself, dar SIGUR of no benefit for the baby. Scutura-te, zic. Amical.

  2. Vlad, iti pot intelege si impartasi dezamagirea in specia umana, da’ textul asta e de o aroganta coplesitoare (las’ ca stiu eu mai bine decit voi cit de informate va sint opiniile)

  3. Gloomy pentru ca iei 2 exemple fara nici o legatura intre ele, din 2 domenii complet diferite, cu cauze foarte diferite, din care unul mai e si indoielnic, si extragi din ele o generalizare de toata frumusetea. Pe care generalizare o mai si intorci asupra propriei persoane la final, ca sa fie treaba oabla. In cartile mele astea sint simptome de (cel putin vaga) depresie.

    Parca ai fi Marvin din Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. 🙂

  4. Bai plagiatorule!

    “Rezultă că putem da la o parte cu ușurință o foarte mare parte din ceea ce credem că ne definește.
    Și ce rămâne? Doar câteva lucruri: că ne iubim copiii, că într-o zi vom muri, că nu ne pasă de ceilalți.”

    ” […] Vine o vreme
    Cand trebuie sa tragem sub noi
    O linie neagra
    Si sa facem socoteala.
    Cateva momente cand era sa fim fericiti,
    Cateva momente cand era sa fim frumosi,
    Cateva momente cand era sa fim geniali,
    Ne-am intalnit de cateva ori
    Cu niste munti, cu niste copaci, cu niste ape
    (Pe unde-or mai fi? Mai traiesc?). […] ”

    Marin Sorescu – Contabilitate

  5. Dragos: Marin Sorescu era vecin cu mine. Ma rog, nu pe aceeasi strada, dar in acelasi cartier. E si asta o realizare!

  6. Si eu verific totul pe propria piele intai.Singurul lucru care ma scoate din crizele de “fiere”, stomac, dureri de tot soiul e ceaiul, sau, daca vrei, postul aproape negru. Dupa 3 zile sunt din nou “alive and kicking”.Si citesc si ma documentez, si vorbesc cu specialistii de toate felurile.
    Nu ma uit la televizor si nu citesc ziare. dar am votat.
    Asta ca sa-ti dau “dovada” mea.

    Depresie zic si eu ca e la tine, Vlad. E epidemie nationala.Si ma alatur vocii dinainte: atentie la copil. Astia mici simt si empatizeaza.

  7. Imi pare rau. Pentru mine e cel mai valid. Nu am ajuns la faza in care sa citesc dovezile stiintifice si sa ma simt bine.

  8. Nu ramanem cu “nu ne pasa de ceilalti” fiindca…nu ne pasa de ceilalti. Tu si lucrezi intr-un domeniu in care sinuciderea este considerata inacceptabila. De fapt majoritatea cazurilor mediatizate de sinucidere sunt ale unor oameni care s-au sinucis avand in ei ori speranta, ori deznadejde. Si e pacat. Fiindca daca ma decid sa ma sinucid maine fara sa am in mine speranta sau deznadejde, dumnezeule, ziua de azi devine fabuloasa. Iar daca scoti sinuciderea din ecuatie, ramai cu moartea naturala, care-i inevitabila. Deci tot despre aia vorbim: despre recunostinta pentru ce mi se ofera acum.
    Nota Bene: nu indemn pe nimeni sa se sinucida.

  9. “Imi pare rau. Pentru mine e cel mai valid. Nu am ajuns la faza in care sa citesc dovezile stiintifice si sa ma simt bine.”
    q.e.d.

    Mihai: eu lucrez intr-un domeniu in care si cancerul este considerat rau. (Inacceptabil, nu. Din pacate, nu intotdeauna ai de ales). Poate unii l-or considera bun, fiindca face ca ziua de azi sa fie fabuloasa, habar n-am.

  10. Q.e.d. ce? Ce temei mai bun cauti tu decat realitatea unei vindecari sau a unei stari de bine?
    Acum doar nu o sa te apuci sa cauti in viata asta dovezi ferme pentru altceva decat ca ne nastem si murim. Tot ce e intre aceste doua momente e supus schimbarii si trebuie pus la indoiala.Bine, pana dupa judecata de apoi cand o sa ne plimbam cu totii printre certitudini.

  11. “Iar daca scoti sinuciderea din ecuatie, ramai cu moartea naturala, care-i inevitabila.”

    Era doar un artificiu cu rolul de a ataca convingerea nefondata ca ziua de maine (sau luna sau momentul) este garantata. Unul mult mai puternic decat “oricand te poate lovi masina”. Dupa cum se poate observa clar, eu nu m-am sinucis si, repet, nu indemn pe nimeni.

  12. @ Vlad:
    Gloomy in text, nu vizual. It sounds gloomy. It smells gloomy. Ultima propozitzie… Mi-a stricat, domne, Weltanschauungu. Nu stiu sa-ti explic, asa mi s-a parut, ca estetzi cam deprimat. Ceea ce nu se poate la un tata de fetita de 6 luni, un point c’est tout.

  13. diligentreader a zis:

    “… realitatea unei vindecari sau a unei stari de bine?…”

    Realitatea, vindecarea și starea e în mintea comentatorului, precum bine am lătrat în nenumărate ocazii anterioare.

  14. “dar niciunul dintre noi nu absoarbe alte informații decât cele din presă.”

    Si ce chestii misto avem in presa:

    “Dna Rodica Culcer îl acuză, negru pe alb, pe dl Victor Ponta că îndeplinește sarcinile trasate de Moscova: ”Ocupat cu îndeplinirea instrucțiunilor emise de ‘Vocea Rusiei’, Victor Ponta a uitat să guverneze. A spus-o chiar el.”
    Unde și când a recunoscut dl Ponta că îndeplinește instrucțiunile Kremlinului transmise prin “Vocea Rusiei”, dna Culcer uită să precizeze.”

    Dorin Tudoran, http://www.dorintudoran.com/2012/08/03/o-noua-lovitura-de-stat-soarele-nu-mai-rasare-de-la-apus/

    Cat despre sursa “Frankfurter Allgemeine Zeitung” … … …

    http://politicata.wordpress.com/2012/07/31/sifi-news-pe-cine-mai-citeaza-faz-marcela-simona-fica/

  15. Din seria “Sa-i prostim suplimentar pe prosti!”

    “Articolul” e-n sectiunea “Blogs” si e “semnat”
    L.C. (din Bucuresti). De cand naiba intr-o publicatie de prestigiu poti semna doar cu initialele?


    Education in Romania
    Do Romanian schools produce idiots?
    Aug 7th 2012, 9:20 by L.C. | Bucharest
    http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/08/education-romania?fsrc=scn/tw_ec/does_the_romanian_school_produce_idiots_

    Ei, dar daca e sa-l injuri pe Ponta atunci e voie…

  16. Dar să și râdem :

    Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu s-a referit, marţi, într-o postare pe Facebook, la dramaturgul Bertolt Brecht, citat într-un articol din “Le Figaro”, ca fiind un analist francez al publicaţiei care a comentat situaţia actuală din România, Brecht decedând însă în anul 1956.

    http://www.mediafax.ro/life-inedit/gafa-lui-sebastian-lazaroiu-fostul-consilier-prezidential-s-a-referit-la-dramaturgul-brecht-citat-de-le-figaro-numindu-l-analist-francez-9928701

  17. Dragos B a zis:

    “…De cand naiba intr-o publicatie de prestigiu poti semna doar cu…”

    Păiii, de când cu dimocrația ioropeană, care este!
    Facem fiecare ce vrea alții!

    Serios: Ieconomistu’… e o zdreamnță dă gunoi dă stânga-sacsonească.

  18. @ lektor:

    Îmi place, are curaj, nu ca găina ta din curticică:

    “Bre, mie a început să-mi placă de Băsescu. Pe bune. E simpatic, bre, cum mai iese el prin curte şi zbiară la lume, peste gard. E nostim foc, ptiu să nu-l deochi, cum face el mişto de frezele oamenilor. Ce viaţă de rahat are şi el. Vă daţi seama? Se scoală, pleacă de acasă, de la viloiul din Primăverii şi merge la mahala, în curte la omul ăla şi se uită la lume prin zăbrelele gardului.

    Bine, el e cu poporul, alea alea, care în cinstea lui chipurile nu s-a dus la vot. De aia stă în curte, după gard, că e cu poporu’. Nu iese de acolo că s-ar putea ca, din prea multă dragoste, poporul să-i spargă dracului căpăţâna.

    Era unu’, Jenică Smârdan, care era cam tot aşa. Stătea în curte la mă-sa, tanti Florica, şi urla peste gard la toţi:”Bă, dacă te prind te sparg!”. Aruncau ăia cu roşii şi tot felul de rahaturi peste gard, să-l potolească. El nimic. Urla ca apucatul. Merge până lângă portiţă şi printre şipcile gardului zbiera: “Bă, vă rup, bă, dacă vă prind!”

    http://moshemordechai.wordpress.com/2012/08/07/ce-nostim-e/

  19. ponta, curaj?
    io zic sa-l cauti la alte calitati daca vrei sa-ti placa de el. pe langa ca e anti-basescu. sau spune verde pe alb, imi place pentru ca e anti-basescu, nu-i inventa tu calitati care nu exista.

    ..auzi, curaj.

    si inca o intrebare, dragos bora, de la unul mic, prost si infumurat: tu poti compune un text mai lung de doua propozitii pe cont propriu? adicatelea fara linkuri, citate, quote, si alte d’astea. chiar daca tu dai sursa, nu ca idolul tau curajos.

  20. Cum se fabrică o ştire “News alert”?
    http://www.panfi.ro/2012/08/09/cum-se-fabrica-o-stire-news-alert/

    […] Cei de la Realitatea spun că au primit pe site-ul lor o poză cu cărţi de identitate distruse şi aruncate într-un tomberon din centrul Clujului. Un subiect ŞOC în vremurile astea, când se numără şi renumără persoanele cu drept de vot, când se actualizează listele electorale. Vă daţi seama? FRAUDĂ la Cluj! NEWS ALERT, spun şi colegii lor de la Ziua de Cluj. Un subiect pe marginea căruia experţii lui peşte din studiourile iRealităţii pot discuta o săptămână.

    Stimabile Dorombach, chiar crezi că dacă cineva vroia să distrugă nişte cărţi de identitate care au fost folosite pentru a vota (aşa cum te întrebi tu retoric) le-ar fi aruncat în primul tomberon lângă Primărie? Nu găseau un câmp să le dea foc? Cât de proşti vă credeţi cititorii? Mulţi sunt peste nivelul vostru şi nu inghit întotdeaună o făcătură. […]

  21. Toți, oamenii președintelui (suspendat):

    “In lume sunt peste 90 de milioane de oameni care se revendica de la romanism. Crin Antonescu ii desconsidera pe acesti oameni. Face mult rau Romaniei, mult rau romanilor. … Crin Antonescu va trebui sa raspunda in fata celor 90 de milioane de oameni care isi revendica romanismul si care asteapta de la Romania sa fie aparati”, a declarat Gelu Visan pentru Ziare.com.”

    http://www.ziare.com/gelu-visan/stiri-gelu-visan/gelu-visan-crin-antonescu-va-trebui-sa-raspunda-in-fata-celor-90-de-milioane-de-romani-1183322

  22. Am crezut ca am gresit mahalaua cand am vazut comentariile astea cu “draga dorombach etc”.

  23. ” […] La comentariul numărul cinci, un medic român, care semnează Andrei Palade, a scris: „Domnule Schiermeier, felicitări pentru acest escroc. Ştiu cel puţin unul pe măsură, care-şi etalează în jurnalul propriu, Journal of Mollecular and Cellular Medicine, impostura. E Laurenţiu Popescu. Abuzînd de poziţia lui, …

    Acest comentariu n-a zăbovit mult pe http://www.nature.com. Mîna lungă a lui Laurenţiu Popescu a acţionat de la distanţă şi l-a scos. Ştiţi cum? Prin aceeaşi filieră, adică prin Daniel Funeriu, un prieten din reţea al lui Don Lorenzo. Funeriu şi Quirin mai lucraseră împreună la cazul Ponta, şi probabil că spălarea lui Popescu a fost executată în aceiaşi bani. Cînd a fost întrebat de ce a dispărut comentariul de pe site, editorul de la Nature a spus că […]”

    http://www.catavencii.ro/Noi-operatiuni-in-reteaua-funeriu-nature_0_5111.html

  24. să-mi rază mie coada dacă pricep ceva.
    Don Lorenzo, Dragoș Bora, kinetoterapie, spălarea lui Popescu … toate aste răspund la întrebări nepuse de tapirul.

  25. Cum iti dai seama ca treaba cu “Romania a luat-o razna”, articol chipurile de la “Deutsche Welle”, e intoxicare ? Simplu. Toate siturile care dau chestia asta au urmatoarea eroare in primul paragraf:

    ” …relatează Deutsche Welle (DW) ăn pagina electronică de marţi.”

    Sa va mai spun ca pe site-ul DW nu exista articolul ?

    http://www.realitatea.net/deutsche-welle-romania-a-luat-o-razna_987589.html
    http://www.gandul.info/international/deutsche-welle-romania-a-luat-o-razna-9946344

  26. In limba romana? Unde e-n limba romana? Cine a tradus asa misto de au luat toti cu copy/paste (plagiatorii naibii!) inclusiv greseala ” …relatează Deutsche Welle (DW) ăn pagina electronică de marţi.” ?

  27. Presa e plina cu declaratiile lui Gordon Philip, consilier al premierului S.U.A.
    Insa nimeni nu spune unde a facut aceste declaratii, cand le-a facut, ce jurnalisti au fost prezenti si daca pot fi consultate in original.

  28. ei, e bine ca n-a plagiat Kovesi astfel incat poa’ sa fugareasca pensionarii de la tara punandu-i, conform procedurii, desigur, sa jure pe Biblie in fatza portii…

  29. ActiveWatch și CRJI solicită Parlamentului un control asupra activităţii SRI în presa românească
    http://www.cotidianul.ro/activewatch-si-crji-solicita-parlamentului-un-control-asupra-activitatii-sri-in-presa-romaneasca-191472/

    Observaţi pe prima pagină a documentului, în stânga sus, semnătura şi stampila primului adjunct al directorului SRI, generalul maior Florian Coldea, pupila, omul de încredere, agentul şi sluga devotată a lui Traian Băsescu, persoana care coordonează celula de criză din SRI.

    http://www.cotidianul.ro/politie-politica-la-jurnalul-national-191366/

  30. Dragos B are convingeri de nezdruncinat.
    el ar putea sa se intilneasca cu copacii si chia r sa fie frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.