Dragă Armată,

Dragă Armată,

O să intru direct în subiect și o să ți-o spun pe șleau. Nimănui nu-i pasă de defilarea ta prin București. Tancurile alea nu ne zic nimica, rachetele anti ce-or fi ele ne lasă rece. Cât despre lungul șir de hummeruri sau cum se numesc, vedem din astea la fiecare intersecție, au toate firmele de badigarzi.

Niciuna dintre durerile noastre nu poate fi ameliorată de tunurile alea. Foarte drăguț că ai ales să defilezi pe Șoseaua Kisselef. E una din puținele zone ale Bucureștilor cu aer curat, datorită parcurilor și copacilor. Fumul degajat de o sută de mașini și utilaje grele ne va face o reală plăcere, nouă și copiilor noștri care întâmplător se joacă pe acolo. Nu ar fi o mare diferență față de traficul zilnic, dar cred că un humvee din ăla scoate mai mult fum și zgomot decât SUV-urile obișnuite. Aici de altfel e singurul avantaj meschin: i-ai enervat nițel pe șoferi. Nu că ar servi la ceva, ei or să o ia prin altă parte, și o să-și verse dracii suplimentari bombănindu-se între ei sau bombănind niște pietoni sau bicicliști.
A propos, anul trecut ți-aș mai fi spus că nimeni nu se bucură că ți-ai pus gardurile alea fix pe pistele de bicicliști. Dar cum astea erau oricum pe trotuar și au fost desființate, acum doar ai luat așadar o bucată de trotuar a pietonilor, și cui îi pasă de ăia, nu-i așa? N-ai pus gardurile pe stradă, la limita cu trotuarul, ca să nu superi totuși prea tare șoferii. Cică domeniul public, strada, e a tuturor, dar doar până vine summitul nuștiucare sau parada ta, atunci e doar a ta sau a spp-ului sau a cui o fi.

Nici măcar veteranilor tăi nu le pasă prea tare. Cei care mai trăiesc și au văzut război îmi imaginez că nu țin neapărat să mai vadă. Probabil le-ar conveni mai tare dacă, cu banii de defilare, le-ai cumpăra niște întreținere pentru la iarnă. Sau dacă le-ai da măcar o țuică. Iar mamele și nevestele de soldați din Afganistan cred că s-ar bucura mai tare dacă ar fi și ei la paradă, dar nu sunt încă. S-au întors câțiva, din păcate.

Sau poate le-o păsa rușilor, că tot le-am zis că vrem Unire. Sunt convins că tremură de frică dacă vă văd la televizor.

Singura persoană căreia părea azi să-i pese de maneverele matale era un băiețel de vreo 5 ani. Se uita la tine cu gura căscată și se scărpina în nas. Pentru el, măcar pentru el, ai putea să vopsești tancurile alea în mov cu picățele galbene, și să adaugi și niște girafe, elefanți și clovni la paradă.

Cu prietenie, sper să nu te superi pe mine, am tot respectul pentru toate instituțiile Statului.

Vlad Mahalagiul

About The Author

6 thoughts on “Dragă Armată,

  1. Nu am sa pot intelege nicicand aceasta monstruoasa parisie.
    Din jungla asta bucuresteana fix ce ne lipsea era o PUMA.
    Sunt S.O.C.A.T.-A de-a dreptul .

  2. Mă scuzați că vă răspund atât de lent, dar antispamul m-a întrebat cât fac trei plus opt.

    Andreea, țiu minte că anul trecut un ONG de bececliști propusese să vină și bececliști în coada paradei. Nu s-a aprobat.

    Chupadogra, aș putea să răspund că am folosit rece pe post de adverb, într-o licență poetică (e.g. “iubesc rece”), dar adevărul e că am comis-o 🙁

    Antispam: Cât fac 1 + 2. Așa mai merge.

  3. Iertam, ca trece tancurli cu zgomot, afara-i frig si daca mai da si cu avioane ne ia wigwamu pe sus. Sa fii fericit ca antispamul nu te pune sa scoti radical! Eee, mai stii? Eeee?

  4. vlad, expre n-am selectat și opțiunea “multiplications and divisions”, că nu mai comentam neam.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.